מצויינות ייחודית

schlomitsmile

Member
מנהל
אני חושבת שלכל אדם יש מתנה מיוחדת שלו המלה כשרון מטעה, כי היא מכוונת את המחשבה להישגים בתחומים כגון מתמטיקה, נגינה וכו', כלמיני דברים יצוגיים כאלה

יש מתנות אחרות, שקטות יותר, כדוגמת השפעה חיובית כלשהי על הסביבה, או איזשהו קסם שכזה שגורם לכל מי שמכיר את הבנאדם לאהוב אותו, או חוש צדק, או מתנות אחרות.
כמו בדברים אחרים, גם בענין הזה, אצל אוטיסטים האוטיזם שלהם (שלהם- האישי שלהם, כל אוטיסט והאוטיזם שלו) צובע את המתנה שלהם בצבעיו המיוחדים, אבל נדמה לי שלכל אדם, אוטיסט או לא,
יש מתנה כלשהי.

http://www.youtube.com/watch?v=ic-zA4YfW-U

lavendula

New member
יתכן, אבל השאלה הפותחת התייחסה בדיוק לזה

למצוינות ייחודית: "מה שהילדים שלנו עושים לפני הזמן ובאופן מצוין בכלל".
וכשאנשים שואלים אותי במה הבן שלי מצטיין, הם מתכוונים בדיוק לזה (גם הורים מהמועדון) ולא לחיוך כובש/קסם אישי וכו'.
ולשאלה הזאת עניתי בשלילה, כדי לנפץ את המיתוס...

dina199

New member
אני לא בטוחה שהכוונה היתה כל כך מילולית.

למעשה זו הייתה גם שאלה קשה לניסוח.
נכון שאנשים מעדיפים דברים שאפשר למדוד ואכן רוב השרשור היה בדברים כאלה.
אבל אם למשל כשילד א"ס משחק עם ההורה , וזה גורם להורה להרגיש טוב או ללמוד משהו חדש , אולי זה לא מדיד אבל גם זו מצוינות.
אני חושבת שלכל ילד תהיה הרגשה טובה אם ההורים יראו בו לא מישהו שיש לו רק חוסרים.

lavendula

New member
נראה לך שכך הורים רואים את ילדיהם?

כאוסף של חוסרים? העובדה שהורה מציין שהילד שלו לא עשה משהו לפני הזמן או מצטיין במשהו לא אומרת שהוא רואה בו רק חוסרים ושהוא גורם לו להרגשה רעה.
אני לא מבינה למה קשה להבין ולקבל שיש א"סים חסרי ייחודיות.
יש גם נ"טים חסרי ייחוד, ואף אחד לא מנסה להתווכח עם זה.
אבל כשאני באה ומציינת שהבן שלי לא מצטיין בשום דבר, אני מרגישה שמכריחים אותי לחפש בפינצטה במה הוא בכל זאת ייחודי.

אני חושבת שאין כזה דבר אנשים ללא ייחוד

א"סים או נ"טים.
אין אף אדם קרוב אלי שאני חושבת עליו "הממ, אין בו שום דבר מיוחד, הוא ממש כמו כולם". בכל אדם יש את הייחוד ואת המצויינות שלו וכמה שמכירים אותו באופן אינטימי יותר, ככה הוא עוד יותר מיוחד ועוד יותר לא דומה לאף אחד אחר.

אבל זו כמובן הגישה הפרטית שלי, אם לדעתך אין בבן שלך שום דבר מיוחד, מאה אחוז. אני לא אחפש לך בכוח במה הוא מיוחד

lavendula

New member
בעיניי הוא מאוד מקסים ומיוחד ואני מתה עליו

האהבה שלי אליו לא תלוי ביכולות שלו, בקצב ובמסלול ההתקדמות שלו.
אבל אם אני מתבקשת להצביע על כישרון יוצא דופן או תחום שהוא חזק בו במיוחד, או תחום שבו הוא התפתח לפני הגיל המקובל, אין כזה.
יכול להיות שכמו שארנה כתב, יש בו ידע חבוי או כישרון שהוא לא מחצין - אין לי מושג.
במובן הרחב של המילה, אני מסכימה שכל אדם הוא ייחודי.

dina199

New member
במקרה של ההודעה שלך , התחשובה חיובית.

כן , הייתי רוצה שתחפשי ייחודיות בפינצטה. למה לא ?
אמנם אני לא יכולה להכריח אותך , כי כאן זה פורום אינטרנטי ואין לנו היכרות אישית. לכן אם אין לך חשק לחפש , באמת אין צורך . אבל היה נחמד אם היית מחפשת.

ובאופן כללי ,התשובה היא שוב חיובית. כן , יש לי הרגשה שיש הורים שרואים בילדי הא"סים שלהם רק אוסף של חוסרים , שלא משיגים 'אבני התפתחות בזמן' , שלא תואמים את 'שכבת הגיל' . זאת הסיבה שכתבתי את זה בשרשור הקודם וזאת הסיבה שאני מרוצה מאוד שהירושלמית מירושלים פתחה את השרשור הנוכחי.

כי גם העובדה שכתבת מה שכתבת כתגובה (לגבי שמכריחים אותך לחפש, ולגבי מה שנראה לי , ושיש א"סים חסרי ייחודיות) חשובה מאוד . השאלות האלה והתשובות האלה לא היו נכתבות בשום מקרה אחר.

lavendula

New member
למה כל כך חשוב לחפש ייחודיות?

אי-אפשר לקבל את הילד כפי שהוא?

.

dina199

New member
אני עניתי בדיוק על מה ששאלת.

ולדעת עניתי גם על זה.

lavendula

New member
כלומר, מצד אחד ציינת שאת לא מכירה אותי אישית

ומצד שני החלטת שאני רואה בילד שלי רק חוסרים, כי לא טרחתי לחפש אצלו ייחודיות בזכוכית מגדלת?
לטעמי אין בכלל קשר בין הדברים. הורים ערים לקשיים של ילדיהם במטרה לעזור להם להתמודד ולהתקדם, על מנת להגדיל את סיכוייהם להיות עצמאיים בעתיד. גם ילדים עם כישרון כזה או אחר לעתים מתקשה בתחומים אחרים - הרבה "דיו" נשפך על כך בפורום הזה, ולמעשה זו אחת הסיבות שהפורום הזה קיים (או אמור להיות קיים...).

arana1

New member
יש קשר קריטי בין הדברים

כי בשביל לעזור לאדם להתמודד ולהתקדם צריך ללמוד איך לזהות אותו נכון

בשביל להבין מה מהווה באמת קשיים ומה רק נראה כך בגלל ציפיות סביבה שלא תואמות למהותו של האדם צריך לנסות ללמוד אותו ולהכירו
קודם כל

יחודיות נ"ט לא,או לפחות הגדרתה,יכולים להיות מאוד שונים מדרך שבה אוטיסטים חשים ומגדירים יחודיות
לאוטיסטים הרבה פעמים היחודיות לא מתבטאת כמשהו שיש להבליט או להראות אלא הם נוטים דווקא לחפש יחודיות שיוויונית יותר
הדדיות יותר
כזאת שמשתלבת עם הכלל
ודווקא בגלל זה טופלים עליהם לקות תקשורתית וחברתית

ואם מחפשים מה מונע מהם להגיע לעצמאות
אז לדעתי ומנסיוני זה בדיוק מה שמונע מהם את זה

לדעתי צריך לדון גם בפורום הזה בהנחות שעומדות מאחורי תפישות שמזהות חוסרים ויתרונות
ביחוד כיוון שבחוגים שנחשבים בטעות למקצועים ורפואים וחינוכיים לא נעשית שום עבודה או מאמץ משמעותי בכיוון הכל כך חשוב ומהותי הזה

אלותות

New member
אנ מודה שגם בי התעוררה תחושת אי נוחות

מההגדרה של "מצויינות", ובעיקר מזה שצריך איזה הישג יוצא דופן כדי לאזן את הליקוי האוטיסטי, ואני מסכימה עם זו שכתבה כאן מעלינו שזה קצת מנציח מיתוסים. יש לי חברה עם בת אוטיסטית , כבר נערה, שאמרה לי שאחד הדברים הכי קשים לה לומר זה כששואלים אותה איפה הבת שלה "גאונה", והיא לא. יש איזה דימוי על הגאונות שמאזנת את הליקוי, וזה דימוי שאינו בהכרח נכון. מה שכן נכון זה חוסר תיאום בין כישורים שונים אצל אותו אדם, וחוסר התיאום הזה מונע מדידה בכלים רגילים של היכולות. אבל אני בחרתי לפרש את הירושלמית כאילו היא מתכוונת באמת לראות הטוב בילד שלנו, וזה חשוב. אני אישית רואה בבני הרבה טוב, יש בו יופי אמיתי, פנימי, ומן נינוחות ושלווה שיש למי שבאמת שמחים ומסופקים בעולמם הפנימי ולא מוטרדים מפרספקטיבה של אחרים. בזה אני די מקנאה בו לפעמים. כמה אנרגיות מכלה בחיי ההתחשבות או האומדן של הפרספקטיבה של הזולת.

dina199

New member
לא מצויינות במשמעות נ"טית 'רשמית'

כמו מדליה באולימפיאדה או ציון 100 במבחן. לא חייב להיות משהו מדיד אלא משהו אישי.
כל הישג אישי או כישרון אישי (דברים שאחרים לא מחשיבים בתור הישג או כישרון)) . וכן כזה , שלפעמים ההורה צריך פינצטה כדי להכיר בזה, אבל משהו שקיים.
הבן שלי בגיל 8-9 למד בעצמו לקרוא שעון בעזרת יורוספורט בטלוויזיה . מבחינתי זה כישרון
. מבחינת אחרים זה לא חייב להיות . (בזמן הזה הוא עוד לא היה עצמאי מהרבה בחינות אחרות).

dina199

New member
למעשה ההדגשה היתה על 'יחודיות'

ואנשים התרכזו ב מלה 'מצויינות' (בלי ההמשך) שבמשמעות הרגילה שלה באה עם מדידות (כמו 'חינוך למצויינות' של כל מני שרי חינוך').
'מצויינות ייחודית' זה הדברים היחודיים של אדם שהם החוזק שלו, ולא החולשה. ולפי מה שאנשים כתבו בשרשור יש הרבה דברים מצויינים (גם מדידים, וגם לא מדידים) שנכתבו בגלוי רק בזכות שהשרשור הזה נפתח.

arana1

New member
נראה שיחודיות ומצויינות א"ס עשויה להתבטא אחרת

אולי בגלל שחלק מהשוני בינם לבין הממוצע באוכלוסיה מתבטא לא פעם גם כמדדים אחרים ליחודיות ומצויינות
ולגמרי הגיוני וסביר שזה יהיה כך
כי אלה גם דברים שהכי מגדירים זהות

זה מדיד לחלוטין
אבל אחרת
ולכן עדיין אין מי שימדוד את זה

רוצה להעיד שלי אישית
גם דברים שבהם לכאורה הצטיינתי גם במדדים נורמטיבים,כמו לימודים וציור ותכנות נתפשו כתופעות לוואי לא נורא מהותיות למה שבאמת חשוב ומהותי ומרגש לי
להפך,הרבה פעמים הרגשתי שהנטייה של הסביבה לראות ולדחוף אותי למקומות שבהם אני מצטיין ומיוחד לכאורה היא הכי מנוגדת לזהותי ולצרכי

dina199

New member
לכן אני שונאת כששרי חינוך או אנשי חינוך אחרים

מכריזים על 'חינוך למצויינות' . הרי זה מצויינות שנמדדת במדדים מסויימים (כמו ציונים או נצחונות), ועם כל החינוך , רוב האנשים לא נמצעים בממצוע ולא בקצה פירמידת המצויינות .
ואחרי הכרזות כאלה , אף אחד לא חושב מה קורה ל'לא מצטיינים'

dina199

New member
הפרדתי את התשובה כיהיו שתי שאלות ננפרדות

ועניתי עליהן בהתאם :
1. "נראה לך שכך הורים רואים את ילדיהם? כאוסף של חוסרים?" אז לגבי השאלה זהו כן , גם הדגשתי שזה כללי.- כתבתי שיש הורים שרואים רק חוסרים. אכן אני לא מכירה אותם, אבל ראיתי מספיק הודעות שלהם בפורום.

2 "אני מרגישה שמכריחים אותי לחפש בפינצטה במה הוא בכל זאת ייחודי." (אמנם זו לא ממש שאלה רשמית , אלא הבעת כעס אבל היחלטתי לענות בכל מקרה) ועל זה כתבתי שכן , עדיף חפש ייחודיות בפינצטה . אני שוב מדגישה שזה
עניין ן שלך ואף אחד לא יכול להכריח אותך. אבל אני עדיין בעד הפינצטה , זה לא הולך להשתנות (ואני גם רואה שלהגיד שוב ושוב שאני לא יכולה להכריח אותך לא יעזור לי)

schlomitsmile

Member
מנהל
אין לי מושג למה "אנשים מתכוונים"
יתכן שלרוב הם מתכונים לדברים היצוגיים האלה.
אבל גם אם הם מתכוונים לזה
(אני כשלעצמי לא מתכוונת בהכרח לזה,
אלא לכל דבר נפלא ומיוחד, לכל מתנה),
זה לא מחייב אותך (או כל אחד אחר) להגביל את תשובתך רק לזה

לעניות דעתי, להיפך- אפשר לומר שאין הצטיינות יצוגית,
אבל יש נפלאוּת אחרת, ובכך גם לנפץ את המיתוס
וגם להעיר את תשומת-הלב לקיומן וערכן של המתנות האחרות, השקטות

kagome10

New member
מה עם כנות?

למיטב ידיעתי, כנות, חוסר נכונות ויכולת לשקר, זה מאפיין אוטיסטי מובהק, ולדעתי מהווים מצוינות מוסרית ייחודית.

למעלה