מצויינות ייחודית

מצויינות ייחודית

נפתח בתגובה לשרשור "עצמאות אישית", בעקבות דבריה הנבונים של דינה על זה שאף אחד לא מציין את מה שהילדים שלנו עושים לפני הזמן ובאופן מצוין בכלל.

ואני אתחיל

לבן שלי יש יכולות טכניות מדהימות.
בגיל שנתיים(!) הוא החזיק (ביד אחת!) מברגה כבדה של גדולים והבריג איתה ברגים לתוך לוח עץ.
בפגישה הטיפולית האחרונה הוא איתר מזוודה די כבדה שהמטפלת שמה בצד (היא התעתדה לצאת איתה לחופשה אחרי הטיפול), הרים אותה בכוחות עצמו ואז אחרי הגות של כמה שניות תוך כדי מלמול - כפתור, צריך להיות פה כפתור, איפה הכפתור - הוא איתר את שני הכפתורים שצריך ללחוץ עליהם במקביל כדי לפתוח אותה ואכן פתח אותה. איפה הוא ואיפה אחותו בגיל הזה ואולי אף היום.
הוא פתח והפריד את הקשרים של האוזניות אייפון בעדינות אין קץ ובלי לקרוע כלום
והדליק מחדש מדורה בחצר, (בלי שביקשנו כמובן - אבל בכל זאת - בכוחות עצמו).

חוץ מזה הוא חזק להפליא ויפה תואר במידה מדהימה ואני מצטטת עכשיו אך ורק אנשים אחרים שאינם קרובי המשפחה שלו.

מקסים
כולם!!עדיין אין לי מה לציין

באופן ספציפי אבל צריך לפתוח שירשור כזה כמה פעמים בשנה,שיהיה ככה,כיף בעיניים.
בנתיים אני נהנית מהיעדר הביישנות המוחלט של הילד שלי.

חמש וחצי עוד מעט

הוא פשוט עוד לא נדלק ממש על משהו שיגרום לו לחקור אותו או יגרה יכולות שלא ידענו שחבויות.
אולי בהמשך.

arana1

New member
לא תמיד אפשר לדעת

לפחות לא אצל אוטיסטים
שהרבה פעמים החקירות הכי מהותיות שהם מנהלים הן גם הכי סמויות מהעין

גם הקוו בין החוץ והפנים עובר אצל אוטיסטים במקום אחר
ולכן את עשויה לזהות אוטיסט כחסר בושה או רגש אשמה רק בגלל שהוא תופש בושה ואשמה בצורה שונה ממך

אין בעיה.

אני לגמרי בעדו.
אבל אני ממש מאמינה שכרגע הוא עסוק יותר בלאהוב בני אדם.
אחד הדברים הכי כייפים זה לשחק איתו משחקי קופסה ,למשל. הוא שמח בהשגים של כל אחד מהמשתתפים פשוט כי המשחק כיף.הוא בעד המשחק וההנאה,לא התועלת.
אני מתאמצת כל הזמן ללמד ילדים אחרים שניצחון (למשל) הוא דבר נקודתי ומחר אולי לא יהיה כאן,רק המשחק יהיה.
(הורס אותי שאני לא רואה אנשי חינוך מתעקשים על הנקודות האלה יותר,העיקר שילד הפנים את החוקים של המשחק.מה עם ללמד כיצד לנהוג בזולתך אם ניצחת?בלעג?בהנצחת הפסדו או בפרגון ושמחה בהצלחותיו הקטנות יותר?משחקים הם יותר מדי משמעותיים מכדי להסיק שאם ילד צלח את התהליך לפי החוקים הוא בנו קוגניטיבית).
הבן שלי פשוט חי את הכללים המתוקים האלה ואלה רגעים שאהבתי מתגברת אליו.

arana1

New member
נשמע ממש נפלא ודווקא די אופייני

ודווקא לבסוף תמיד מתברר שאין תועלת יותר גדולה מלאהוב בני אדם
לשמוח בקיומם ולא להתחרות איתם
זה המקור לתגליות ולהמצאות ולחקירות הכי עמוקות ומועילות

גם אותי זה הורס שאנשי חינוך מטיפים מצד אחד להתחשבות אבל מצד שני יודעים לזהות ולתגמל ולעודד בעיקר מה שהם מזהים בטעות כהישגיות

מה שאני טוען כבר מזמן שהשונות הקוגנטיבית של אוטיסטים פשוט מבטאת תפישה יותר הדדית
זו קוגניציה שלא מושתת ומושרה על הצורך לנצח ולכבוש ולהנציח את עצמך על חשבון האחר אלא על אהבה לאחרים

כשאני משחק עם ילדים אנחנו כל הזמן משנים את החוקים,סתם בשביל הבידור,
בדיוק לזה התכוונתי שהוא חוקר אבל בלי לעשות מזה עניין
אלא באופן הכי טבעי וזורם ולא מתיימר

לדעתי גם הרבה מהקריזות וההתנתקויות והדכאונות והחרדות של הרבה אוטיסטים נובעים מזה שהם כל פעם קולטים מחדש שהם "משחקים" לפי כללים מאוד שונים מאחרים
וגם לכן כמעט כל מגע שלהם עם אחרים מסתיים בפגיעה רגשית או נפשית
הבעייה שאין התייחסות לזה בכלל אלא תמיד פשוט מאשימים את הלקות
כי אנחנו חיים במקום שבו לאהוב זה תסמין של לקות

צחקתי עכשיו...

דמיינתי כרגע משחק כזה שכל פעם מישהו מכניס איזה טוויסט,מגניב לגמרי!!
יש איזה ניסיון כלשהו (במערכת לגיל הרך) לעשות איזו שיוויוניות למשל,ע"י חלוקת מדבקות "צ'יפור" לכולם במקום למצתיינים בלבד.
זה נראה לי סתמי כי כל ילד יודע שאם לא חתר לפעול כמו הילד לצידו אז המדבקה הזו היא שום דבר,כשרק לפני רגע קיבל איזו הרחקה בגלל התנהגות כלשהי.
הילד שאני עובדת איתו,איך שמקבל את המדבקה מיד מוריד אותה
,אני מתאפקת תמיד לא לצחוק.מבחינתו זו תוספת מפריעה על הבגד.
יש משחק שאני משחקת עם הילדים,משחק בן אלף שנים,"שלושה מקלות" וזה המשחק היחיד שבו ראיתי שכולם מתמקדים בהנעת והנאת הגוף והרבה פחות אכפת להם מי מנצח ואם הם מפסידים.הם כל הזמן מנצחים בו
לפי יכולתם.
(היו פעם גאוניות כאלה,המצאות של דברים הכי פשוטים והכי אידיאלים בעצם).
אבל כן,לשחק עם הבן שלי עבורי זו חויה מתקנת ממש ודרך היכולת שלו למדתי מה אני רוצה להעביר לאחרים מחוץ לבית.גאוני...

dina199

New member
אז מצאת משהו לציין לגבי הבן שלך :

שלשחק איתו זו חוויה מתקנת עבורך

טוב,אבל אנחנו מדברים על כשרונות שלהם

לא עלינו.
אבל כן,כנראה שאופי המשחק שלו לגמרי ייחודי.

dina199

New member
מדובר על מצויינות ייחודית,

ולא רק על כישרונות 'רשמיים' (כשברור שגם הם בעניין
).
וכפי שאמרתי מקודם למשל הנאה במשחק היא תועלת לא פחות (ואולי יותר) מניצחון .
למעשה לזה התכוונתי מההתחלה (עוד משרשור קודם) , שלא מעריכים את הילדים הא"סים על הרבה מאוד דברים אלא מתמקדים רק בחולשות ובדברים שבהם הם 'עדיין לא ...' .

dina199

New member
יש הרבה תועלת בהנאה

ויש אנשי חינוך שבכלל נגד משחקים תחרותיים. כי למה בשביל שמישהו ירגיש טוב (המנצח) מישהו אחר צריך להרגיש רע (המפסיד) ?

dina199

New member
בגיל 12 הוא הדהים את הפסיכולוגית

שעשתה איבחון פסיכודידקטי בידע הכללי הרב שלו (הרבה מעבר ממה שמצפוה בגיל הזה) .
והכל מקריאת אנציקלופדיות וערוצי מדע בטלוויזיה

רנה73

New member
איזו שאלה כיפית

לא יודעת אם הכל מתאים להגדרה "הילדים שלנו" אבל הנה זה בא:
מטפסת ומשתמשת במתקני משחק פיזיים שמתאימים לילדים גדולים יותר, מבלי ליפול, באומץ, ומבלי להסתכן (מודעת ליכולותיה. בודקת בזהירות, ורק אחרי שמשוכנעת שיכולה - מתנפלת על המתקן בהתלהבות). הורים אחרים לילדים בגילה ואף טיפה גדולים יותר, מסתכלים עליה ומשקשקים, אני רגועה כי אני יודעת ובוטחת בהחלטותיה

שחיינית טובה. בגיל 3.7 שוחה ללא מצופים, לבד (עם סנפירים), בסגנון חזה, חתירה וגב (חזה וחתירה באלכסון עדיין אבל הגב - מושלם). הכי צעירה בקבוצת ה"שוחים לבד"...
הגנן בגן מעיד כי היא היחידה שמבינה את חוש ההומור "המיוחד" שלו (אין לי מושג מה זה אומר בדיוק, אבל יפה הזיהוי שלה לעובדה שמדובר בהומור)
הכירה צבעים מצויין לפני גיל שנתיים.
ידעה לספור עד 10 לפני גיל שנתיים וכנראה אף הבינה את המשמעות, מעבר לאלמנט הציטוט "אחת, שתיים, שלוש...".
בגן דיווחו כי בגיל שנתיים וחצי ידעה לפתוח תיבה עם פתיחה מסובכת שאנשי הצוות עצמם היו מסתבכים בה

בחיי, שאלה כל כך כייפית. מהתרבות הסובייטית ממנה הגעתי לימדו אותי (בתוקף רב!!!!) שאוי ואבוי למי שמשוויץ/מתפאר... אבל אם כבר שאלתם - נהניתי לענות

arana1

New member
זה לא רק הכייף שבלהתפאר

אלא שמדובר גם פשוט בנתונים חשובים ומהותיים שלא פעם המחקר והטיפול נוטה להזניח ולהתעלם מהם בגלל הנטייה להתרכז רק במה שרע ולא בסדר לכאורה

והאמת שהרבה פעמים יש קשר מובהק וברור בין ה"טוב" ל"רע"
דבר אחד מסביר את השני ולכן ההתעלמות הזאת מזיקה לכולם

למשל
ברור שאדם עם זכרון פנומנלי ותשומת לב לפרטים יתנהל אחרת מאדם שלא זוכר כל כך טוב מה היה ואיפה
המניעים שלו אחרים
הוא מפרש את המציאות אחרת
ואם מבינים את זה אז מבינים שהרבה מההתנהלויות שנחשבות כלא תקינות הן תקינות לחלוטין
לגביו
וחשוב מאוד להבין את זה

הילדה שלי עוד לא בת שנה וכבר אני יכול לדבר עליה בלי סוף
אין ספק,גם לפי המטפלת וזרים שאני פוגש בגן המשחקים שהיא אדם מרשים מאוד
חכם ואוהב ונדיב ויפה מאוד
היא עושה ויודעת דברים שלפחות אני לא ידעתי שתינוקות בגיל שנה יודעות לעשות
פעם אחת מראים לה משהו ומייד היא יודעת
אבל אני לא מתאמץ לטפח אותה או ללמד אותה כלום
כל מה שאני מנסה לעשות זה ללמוד אותה
כי אני מאמין שהכי טוב זה שכל אחד ילמד מה שהוא רוצה ולבד ובקצב שלו
לא יודע אם היא אוטיסטית ולא בטוח שאתאמץ אי פעם לברר את זה
אבל זה יפליא אותי מאוד אם לא כי אמא שלה אפילו יותר מוזרה ממני

Astroo

New member
פעם בגיל שנתיים

נתתי לילד הבכור לוח מגנטי עם אותיות עבריות מפוזרות בצורה אקראית. הילד הביט בלוח למשך חלקיק שניה ואמר "כף, כף!". בהתחלה לא הבנתי מה הוא רוצה. התחלתי לחפש את האות כ"ף כדי להבין מה לא בסדר איתה. התברר שעל הלוח היו כל האותיות חוץ מכ"ף!

למעלה