מפלצות זנוחות

מפלצות זנוחות

למי ששיחק בקופסא האדומה/מוד"מ2/מוד"מ1 בוודאי זכור הקובולד, שהוצג כעלוב שבמפלצים - אף אחד לא טרח ממש להסביר האם מדובר ביצור שדומה לעכברוש, בננס בעל ראש כלב, או בזוחל כלשהו, ותפקידו הסתכם כבשר תותחים דל-ערך בנק"נ, עלוב אף מהגובלין. אבל עושה רושם שדווקא הקובולד המוזנח זכה במהדורות החדשות יותר לעדנה - הוא אמנם עדיין בתחתית סדר הניקור של שיטת הדרגות/קב"פ המעצבנת, אבל פתאום אנו למדים שמדובר אכן בזוחל, ואולי אף כזה שיש לו קשר קלוש לדרקונים! הקובולד שודרג, אבל הוא עדיין נמצא בחבר ה"מפלצות הזנוחות" - כמה יצורים שכמדומה נמצאו במו"ד למהדורותיה תמיד, אבל לא זכו להתייחסות מספקת. אולי הייתה זו השפעת טולקין שהביאה לדגש על השילוש הקדוש גובלין-אורק-עוג, אבל קשה להתעלם מכך שישנם יצורים רבים שפשוט נשארו בצד. הנול למשל - אותה ברייה בעלת ראש צבוע. פרט לאיזכור תמוה בקופסא האדומה ש"מדובר בהכלאה בין ננס לטרול שביצע קוסם אכזרי" - מידע שכלל לא מוזכר במהדורות אחרות, אנחנו לא ממש למדים הרבה על אורחו ורבעו של היצור, וכמעט שלא רואים אותו מככב בהרפתקאות. על כל עשרה אורקים וגובלינים שמזנקים על הדמויות, יש אולי נול מרופט אחד. או הטרוגלודיט - לכאורה, מפלץ עם אחל'ה פוטנציאל - זוחל קר דם ומקורנן, שוכן מערות, ובעל ריח מגעיל במיוחד - אבל איפה הוא ואיפה הלטאיש הבנאלי יותר שמופיע בתדירות גבוהה בהרבה? או ההיפוגריף - הוא נראה כמו משהו שהרכיבו מחלקי חילוף שנשארו במפעל אחרי שגמרו לבנות גריפונים ופגסוסים, ואלמלא העדנה לה זכה בעקבות באקביק בהארי פוטר בוודאי אף אחד לא היה שם לב אליו בין שני המעופפים המרשימים יותר. בהתחשב בעובדה שישנן במו"ד המון מפלצות (קצת יותר מידי, אולי) ושכולן זמינות בספר הכללים, מה הופך מפלצות מסויימות לפופולריות יותר מהאחרות?

היא לא

אישית, אני מחזיק בדיעה ש"אין יריב כמו יריב אנושי", ואת מעט המפלצות שאני משתמש בהן מפעם לפעם ממציא בעצמי, זה נראית לי כמו סוגייה מעניינת - למה מתוך המבחר העצום של מפלצות מו"ד, תמיד יש כמה שדי נזנחות? והאם מישהו התמקד בהן דווקא? למה ברוב המקרים בהם מישהו מחליט על "ממלכה שנשלטת ע"י יצורים מרושעים" היצורים הללו יהיו אורקים ולא נולים, למשל?

Super Monkey

New member
פופולריות

יותר קל בתור שחקן לדמיין ולתת "אופי" מסויים לדמות שנתקלת בה במדיה מסויימת מאשר יצור שמעולם לא תקלת בו. אורקים מופיעים כמעט בכל סדרת פנטזיה אפשרית (שהפופולרית שבהן היא שר הטבעות), מככבים בסרטים ומשחקי מחשב (תודה לוורקראפט שלקחו את הגזע הזה צעד אחד קדימה). כשאנשים מביאים לי אורקים וגובלינים במשחק אז אני יכול להעלות בדמיון שלי ביתר קלות את ההתנהגות שלהם, המראה והקולות מאשר כל מפלצת אחרת. נכון, מנחה שישקיע ממש יוכל להעביר כל תיאור של מפלצת בצורה משכנעת אבל לדעתי יש איפשהו מקום שבו הדמיון שלנו נעצר ואני אסביר. באופן אישי, המקום היחיד בו נתקלני בגנולים זה ב-Neverwinter Nights וגם סתם בתור יצור שהייתי צריך לפרק אותו כדי לצבור נק"נ. לא הייתה לי שום אינטראקציה איתו. לעומת זאת אורקים, לצורך הדוגמה, הם הרבה יותר ממפלצת בשבילי - הם גזע בפני עצמו עם תרבות עשירה ומסורות שאני יכול לראות לנגד עיני. אם לצטט אותך "אין יריב כמו יריב אנושי". ובכן, אם אני יכול לתת מידה מסויימת של האנשה לאוייבים במשחק ולהוסיך להם עומק אז הם יצאו מוצלחים הרבה יותר מסתם התקלות במפלצת אקראית. עכשיו, מאחר ונתקלתי בדוגמאות רבות לאורקים אינטיליגנטיים (למשל ת'ראל מ"וורקראפט" או הגנרל של מורדור מ"שיבת המלך") אני יכול ליצור דמות של מנהיג אורקי חכם שיהווה יריב שקול לשחקנים שלי לאורך זמן מבלי שזה ייצא מאולץ מדי. לבנות דמות דומה של מנהיג שבט טרוגלודיט יהיה הרבה יותר "מאולץ" וידרוש שחקנים אם רמת דמיון גבוהה מאוד כדי להתחבר לדמות הזו. לא תמיד יש שחקנים כאלה בנמצא, ואין דבר יותר גרוע מאי יכולת של שה"ם להעביר את החזיון שלו הלאה אל השחקנים. כנ"ל לגבי מפלצות. הרבה יותר קל לנו להתחבר למפלצות שנתקלנו בהם במדיות שונות, ובמיוחד מפלצות שנלקחו ממיתולוגיות של עמים (כמו הדרקונים הפופולריים, פגאסוסים, גריפונים, הידרות ועוד...), מאשר מפלצות שנראו כמו סתם איזה משהו שהחבר'ה שכתבו את "אסופת המפלצות" הדביקו ביחד אחרי ערבוב של LSD וטקילה זולה. קל יותר לדמיין ולהתחבר למפלצת שיש מאחוריה היסטוריה.

ומצד שני

כפי שציינת, למפלצות הפופולריות כבר יש תדמית משלהן, והשחקנים יודעים למה לצפות. כשאתה מכניס להרפתקה "שבט אורקים", נוצר להם בראש דימוי מאוד ברור בהשראת המון משחקי מחשב, סרטים, ספרים ושאר מוצרי פנטזייה. אבל מה אם אתה רוצה לנסות לחדש משהו? לעשות משהו קצת שונה? כאן אולי יכולים לבוא לידי ביטוי הטרוגלודיטים והנולים הזנוחים. מה השחקנים כבר יודעים עליהם? די כלום. מה נכתב עליהם? כמעט שום דבר. ועל הבסיס הזה אתה יכול לבנות משהו משלך. לא קשור לנושא: נדמה לי שניתן לקשר את הפופולריות הגוברת של האורקים לנפילת בריה"מ. הכיצד? עם קריסת הקומוניזם, הרוסים נפתחו למערב, ורוסים רבים אף היגרו לארה"ב, קנדה, גרמניה, וישראל. הפתיחות החדשה הזו הובילה בין היתר לחשיפה של ציבור הקוראים הרוסי לספרות הפנטזייה, ובה גם כתביו של טולקין ומשחקי תפקידים כמו "מבוכים ודרקונים". בתור מי שהיו ה"אורקים" של המערב במשך כל שנות המלחמה הקרה, הרוסים יכלו לגלות הזדהות-מה עם ה"רעים" של העלילה, ואף להציע פרשנות הפוכה, בה האורקים אינם סתם מפלצות, כשם שהרוסים בתקופה הסובייטית לא היו מפלצות.

Super Monkey

New member
ובכן, אם אני רוצה לנסות משהו חדש

אני אכן בוחר גזע/מפלצת מסויימת ובונה סביבה תרבות שלמה. לצורך העניין נניח שאני מריץ קמפיין שעוסק בעולם התת קרקעי אז אכן טרוגולודיטים יקבלו מקום של כבוד אבל הרבה מעבר לסתם מפלצת של "חבוט ודקור". אני אצור להם דפוסי התנהגות ומבנה חברתי כך ששחקן בעל עין חדה ושכל חריף יוכל אחרי זמן מה להבין כיצד הטרוגולודיטים מתנהגים ובכך לצפות את התנהגותם. העניין בקמפיין כזה הוא שלפי הסגנון שאני אוהב להריץ בתור שה"ם, אני אבחר בכמה סוגי מפלצות ראשיים (בעולם תת קרקעי אבחר להתמקד בטרוגולודיטים, איליתואידים ובתור גזע מיסטי אפתח אפילו את הבוהה כישות אינטיליגנטית שניתן במידת מה לתקשר איתה), ואת כל השאר אזניח. יותר מדי גיוון בקמפיין אחד נראה מבחינתי סתם כמו משחק מחשב שזורקים עליך כמה שיותר סוגים של מפלצות רק כדי שתתלהב מהגרפיקה. אני דווקא אוהב להתמקד במפלצת מסויימת עד שהשחקן יוצר כלפיה רגשות בין אם זה "כבוד בין יריבים" מתוך ההבנה שאין שחור או לבן או "שוב הטרוגולודיטים האלה! לשלוף חרבות, חבר'ה!"

נקודה מעניינת

"יותר מדי גיוון בקמפיין אחד נראה מבחינתי סתם כמו משחק מחשב שזורקים עליך כמה שיותר סוגים של מפלצות רק כדי שתתלהב מהגרפיקה" בהחלט נקודה שאני מסכים איתה. במידה רבה האינפלציה של סוגי המפלצים נועדה לפצות על חוסר יצירתיות. הרבה יותר קל לזרוק על הדמויות אורק, גובלין, טרול דו-ראשי ודוב ינשוף, כאוייבים בשירותו של שר המלחמה הרשע, מאשר לצאת מנקודת הנחה שכל אנשיו של שר המלחמה הרשע הם בני אדם, אבל יש הבדל בין "מסייעת הזאבים האפורים" (קשתים, לבושים בעור זאב וצובעים את הגוף בכחול) ובין "פלחו"ד זורעי המוות" (אף חייל לא מתחת למטר שמונים, קסדות-מסיכה דמויות גולגולת, חמושים בגרזנים גדולים וחרבות דו ידניות).

DIDGIN

New member
אני מסכים אם חלק ממה שאמרתם

אבל לדעתי הכוונה בלכלול כל כך הרבה סוגי יצורים באוגדן המפלצות לא הייתה מה שתארתם. הכוונה לדעתי הייתה ליצור מגוון גדול של יצורים, ממנו המנחה יוכל לבחור את מה שמתאים לעולם שלו. לרוע המזל האווירה הכללית של ספרי מו"ד שנתת לה כבר דוגמאות עודדה אנשים לזרוק כמה שיותר יצורים כדי להחדיר עניין במשחקי H&S או לחילופין הם פשוט בחרו את המפלצות הפופולריות והמוכרות ועשו לעצמם עבודה קלה.

Dror Bar

New member
אצלי זה היה הפוך

נכון שעוד לא השתמשתי בהיפוגריפים אבל השתמשתי בטרוגולדים ונולים יותר מאשר בגובלינים ובאורקים... היה לי הרפתקה אחת שלמה על שני פרמידות ששיכות לטרוגולדים משבטים יריבים, עוד הרפתקאה אחת שהייתה די גדושה בנולים. אני מעדיף להשתמש ביצורים אלא כי באמת שמדובר באורג / גובלין קשה לי לשנות דברים ואני מייד נמשך לספרים. הקרוב ביותר לגובלין היה הובגובלין ( מי שזוכר את השאלות עלהרפתקאת המבצר). יותר מעניין אותי בתור שחקן ושה"מ מפלצות שלא הכרתי עדיין ושאין לי דעה קדומה על איך ולמה הם צריכות להתנהג ככה...

זה מעניין

ומה גורם לך לבחור במפלצת מסויימת על פני אחת אחרת? ומה בא קודם? המפלצת או ההרפתקה? כלומר - אתה מדפדף, רואה, נניח, תמונה של דוב-ינשוף ומחליט שאתה רוצה שהשחקנים שלך יתקלו בברייה הזו ובונה הרפתקה בנושא, או שאתה בונה הרפתקה שמבחינת אקלים/מיקום/גיאוגרפיה דוב-ינשוף פשוט משתלב בה יפה?

0Pandemonium0

New member
אתה כל הזמן מזכיר את החיה הזו.

אפשר להבין כבר מה זה לכל הרוחות דוב ינשוף?

DDN

New member
מתוך גוגל

תמונות לדוב ינשוף: http://images.google.co.il/images?q=owlbear&hl=iw&btnG=%D7%97%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%A9+%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%95%D7%AA

ננסק

New member
מפלצת די בסיסית במו"ד

שכמובן, מקורה מחוץ למו"ד. אבל הרבה אנשים מכירים אותה דרך המהדורה העברית הראשונה של מו"ד.

מקורה מחוץ למו"ד?

האמנם? האם אתה מוכן לפרט על כך? לא ידוע לי על קיומו של הדוב-ינשוף בגרסא טרום-מו"דית

ogmios

New member
זכרון עמום

נדמה לי שמקורו של היצור הנ"ל באגדת עם סלבית, אבל לא הייתי מהמר על כך אפילו שקל.

Dror Bar

New member
יצא לי וגם

היה לי רעיון בהתחלה איפה ומה אני רוצה שהם יהיו, ומיד שעלה הרעיון של הפרמידה התת קרקעית עלה הרעיון של מקום מלא זוחלים וכאלה ואז דפדפתי ומצאתי את הטרוגולדים ושיניתי קצת את המקום בשביל זה. אבל נגיד עם הנולים , השחקנים הגיעו למסקנה כללית שאני לא זוכר מה היא הייתה ורציתי להראות להם משהו אז נתתי להם את הנולים - במקרה הזה בניתי את ההרפתקה על גבי הנולים

ננסק

New member
לא זנוחות כלל

הנול מככב היטב במהדורה שלישית, והטרוגלודיט לא מפגר יותר מדי מאחור. שניהם מופיעים בהרפתקאות הרשמיות (המעטות) שהוציאה וויזארדס, והנול מופיע לעיתים במוצרים אחרים בתפקידים שונים, בתור "המפלצת הגנרית", תפקיד שהוא חולק היטב עם אורקים, הובגובלינים, ו-bugbears.

מקבל את הטענה

אתה מכיר את המוצרים הנ"ל הרבה יותר טוב ממני, מה שמביא אותי לשאלה: האם לדעתך ניתן לזהות בפרסומים המוד"יים (כפי שאתה מכיר אותם) מגמה של התבדלות מהקו ה"מטולקין ועד קונאן" של הפנטזייה שאפיין יותר את המהדורות הקודמות לטובת אמירה מקורית? כי יש לי הרגשה שכן, אבל קשה לי לבסס אותה בממצאים (אם כי אברון הוא דוגמא טובה).

למעלה