מנהרת הזמן - שנת 1990
העולם משתנה. קריסת מסך הברזל, נפילת החומה בברלין, השוק האירופי המשותף. וגם התחרות משתנה. מעבר לעידן חדש, מודרני, מתקדם, מעודכן. ראשית, הרמה עולה. רוב השירים מוצלחים, קליטים, ובעיקר הופעות מושקעות, לפחות ביחס למה שקיבלנו עד כה.
בעקבות הרוח החדשה בעולם, הרבה מנושאי השירים מדברים על אחדות, שלום עולמי, אידיליה, ערכים ואפילו איכות סביבה(השיר הישראלי היה אחד מהיוצאים מן הכלל, וטוב שכך).
התחרות נערכת בזאגרב, יוגוסלביה(לראשונה). אחת המדינות היחידות שנותרו שריד לסדר העולם הישן. שנה לאחר מכן היא תתחיל להתפרק ותכנס למלחמה וטרגדיה נוראית. אבל לערב אחד גם שם מרגישים את האחדות והאווירה האופטימית. הקרואטים עשו הכל להראות כמה הם מתקדמים, מפותחים, אירופאים (ובדרך התעלמו מהמסר של התחרות והדירו לחלוטין את הסרבים ושאר החלקים שמרכיבים את הפדרציה).
שנת 90 תיזכר בעיקר בזכות הזוכה המפורסם, בשל הפאדיחה שקרתה לזמר בהכרזה עליו כמנצח, בשערוריה של השיר הספרדי, במאוכזבים, בכישלון של ריטה, ובעיקר בשנה שהחלה מסורת חדשה של שואו ענק, שירים מופקים היטב, והופעות נהדרות.
איטליה- זכתה עם הזמר המפורסם טוטו קטניו. שיר רציני, מלא פאתוס ועוצמה. הוא שר על הביחד שעתיד לבוא באירופה וכולם הצביעו לו. השיר טוב, הופעה דרמטית, פזמון ממכר. אבל אני חושב שהזוכה היה צריך להיות השיר שסיים במקום השני(אפרט בהמשך הדירוג). זאת היתה הזכייה השניה והאחרונה של איטליה. לפחות עד כה.
ישראל שלחה את ריטה. השיר נפלא בעיני. פחות מתאים לתחרות, אבל מהרגע שנבחר, אני חושב שהיה צריך לעשות לו עיבוד אחר (באודיו הוא נשמע נהדר, בלייב הוא היה איטי מדי ולא זרם בטבעיות עם התזמורת, פרט לסיום המרגש). ריטה סיפרה בראיונות רבים כמה היא סבלה וחשבה לפרוש. במבחן הזמן אני חושב שהיא עשתה עבודה נפלאה(הייתי ממתן מעט את שפת הגוף והבעות הפנים) והגיע לה מקום בעשירייה הראשונה.
באופן אישי, זאת היתה התחרות שהפכה אותי למכור כבד לאירויזיון. זה התחיל כשצפיתי בלקט השירים (זוכרים?) והתאהבתי לחלוטין בשיר שסיים ראשון בדירוג שלי. כל כך הופנטתי מהשיר והמבצע/ת...שכשהחלה התחרות כל מה שרציתי היה שהשיר כבר יגיע(בימים שלפני האינטרנט בלי היו טיוב וכמובן ללא הפורום הנהדר שלנו...). כמובן שהתאכזבתי שלא זכה, אבל זה השיר שהכי השפיע עלי בילדותי. ועד היום יש לו פינה ענקית אצלי בלב

בהמשך חרשתי על הקלטת בלופים אינסופיים, ולכן רוב השירים נכנסו לי עמוק לראש, ובגלל זה זהו הדירוג הכי גדול שלי עד כה. היו מספר שירים קטן שלא אהבתי-
השירים מיוון וקפריסין - כחובב השפה היוונית והבחירות שלהם עד כה, התאכזבתי מאוד מהרמה הנמוכה.
אירלנד - האוברייטד של התחרות. היה צריך לסיים אחרון ולפתור אותנו מגל השירים האירים המעצבנים שצופה לנו העתיד... מילים מטופשות ופשטניות. הטריף אותי שסיים שלישי ביחד עם צרפת, ואולי מנע ממנה את הניצחון.
ולסיום, במסגרת החפירות שלי באינטרנט על התחרות, ממליץ שוב על הבלוג הנפלא
https://eurovisionpops.wordpress.com/author/eurovisionpops
ועל השרשור של התחרות שמצאתי מלפני 12 שנה בפורום שלנו.