מכחישי השואה

עידו10

New member
עמדתי להגיב, אבל הקדימו אותי

אז התשובה שלי תהיה מיותרת במצב הזה.

עידו10

New member
מה קרה?? כשאין לך תשובה אתה מתעלם??

אל תפחד... אתה מוזמן לענות... אם יש לך תשובות לשאלות האחרונות שלי. ואם מישהו מתחמק פה הלא זה אתה.

עידו, בקשר לאיסלאם והנצרות:

נתחיל קודם בבסיס, בקשר לתורה ולקב"ה: להוכיח שהתורה היא אמת, זה דבר קל מאד: בתורה, מסופר סיפורו של העם היהודי, מאברהם אבינו עד הכניסה לארץ. ומסופר שם בפירוט, על דברים שקרו לכל העם . מה זה אומר? זה אומר הרבה דברים. אם תשימו לב לדתות האחרות, כמו הנצרות והאיסלאם, תראו שכל ההתגלויות של האלוהים (כביכול) וכל הניסים, קרו רק לאנשים בודדים, ורק שהם היו לבד: ההתגלות של אללא אל מוחמד, הניסים של ישו כמו ההליכה על המים, וכו´. כלומר- זה דברים שאי אפשר לסתור, ומצד שני אי אפשר להוכיח את נכונותם, בגלל שאף אחד לא היה שם כשזה קרה! לעומת זאת, בתורה מסופר, לדוגמא, על מתן תורה, במעמד הר סיני, ושם ההתגלות לא הייתה רק למשה רבנו או ליחידי סגולה, אלא לכל העם! היו שם מליונים של בני אדם! ועל כל אלה אי אפשר לעבוד, ואי אפשר לומר שזה לא קרה, כי היו מליוני עדים! ואם מישהו יגיד שבאו כמה מכובדי העם, והחליטו להמציא את התורה יום אחד, אז איך בדיוק הם מכרו לעם את הלוקש הזה, אם מסופר שם על מעמד אדיר ועל עשרות ניסים, שקרו בנוכחות כל העם? הרי אם זה לא היה נכון, אז העם לא היה מאמין בשום דבר מהתורה, כי הוא היה מבין שזה שקר. ום מישהו יגיד שכל העם ישב יום אחד והחליט להמציא לעצמו את התורה, זה גם מצד אחד לא הגיוני, בגלל שלא הגיוני שכל מליוני היהודים שהיו אז יסכימו לכזה שקר, ואם זה היה ככה, אז בטוח הייתה איזה קבוצה שלא הייתה מסכימה לעבוד על עצמה ככה, ואז היינו יודעים היום על הקבוצה הזאת. ועוד סיבה, זה שאין שום סיכוי שבעולם, שיקום עם, וימציא לעצמו תורה, שלא עושה לו טוב, אלא ממלאת את החיים שלו בכל מיני הגבלות משונות: שמירת שבת, וכו´... למה שמישהו היה מחליט להמציא לעצמו דבר כל כך מגביל? אם התורה הייתה מומצאת ע"י בן אנוש, אז מן הסתם רק היה אפשר למצוא שם דברים שמטיבים את חייו הגשמיים של האדם, ועושים לו טוב, אבל במקום זה, יש לנו את התורה, שיש בה תרי"ג מצוות מעיקות, שאין סיכוי שאיזה עם היה מסכים לקבל אותם אם הם היו שקר, ואם לא קרה בכלל מעמד הר סיני. יש עוד הוכחות, אבל אני מקווה שזה מספיק. לגבי קיומו של אלוקים: זה קונפליקט עצבני להוכיח את קיומו של הקב"ה: מצד אחד, מבחינה מדעית, לא תיתכן קיומה של ישות רוחנית שמעל לחוקי הטבע. (למרות שיש אלפי הוכחות לקיומם של ישויות רוחניות-נשמות לדוגמא: חיים שלאחר המוות, סיאנסים, סיפורים של גלגול נשמות של אנשים שנולדו, ובגיל 4 "נזכרו" פתאום שהם בכלל איזה בן אדם אחר, שרצחו אותו לפני כמה שנים, וכו´, וגם סיפורה של הזקנה שלפני כמה שבועות חזרה לחיים, ועוד). אבל מצד שני - מבחינה מדעית, לא ייתכן שאין אלוקים! - הרי אם אין שום דבר עליון, ואין סיבה ומסובב, אז איך האדם נוצר? הרי כל מדען מתחיל היום יודע שתאוריית "המפץ הגדול" זה קשקוש מוחלט! זה בערך כמו שאני יגיד ששעון ה G-SHOCK המשוכלל שלי, נוצר מזה שנכנסה סופת טורנדו לתוך מחסן גרוטאות, ומהחום והלחץ והתנאים המיוחדים שנוצרו, נוצר השעון... אם הייתי טוען ככה, אז היו מאשפזים אותי. וזה בעצם מה שתיאוריית המפץ הגדול אומרת! שע"י חום ולחץ ותנאים מיוחדים, נוצר היקום, ואחרי גם האדם!! הם טוענים שברייה מופלאה כמו האדם, (שמדענים היום אומרים, שגם אם יחברו את כל המחשבים בעולם למחשב אחד, היכולת האינטלקטואלית שלהם לא תגיע אפילו לאחוז אחד מיכולתו השכלית של ילד בן 4!) נוצרה מאיזה פיצוץ גדול? זה ברור לכולם שזה שטויות. מחקרים מדעיים חדשים, אומרים שהסיכוי שיווצר תא חי בודד (בגופנו יש מליארדי מליארדים של כאלה), שיתקבצו לאותו מקום כל מרכיביו של תא חי בודד, הוא 1 ל 1 שאחריו 40,000 אפסים... וזה רק תא חי. ומישהו באמת מאמין שיכול בתהליך כזה להיווצר אדם? אתם יודעים שהעיניים של בני האדם, הם יותר משוכללות מהמצלמה הכי יקרה שיש? עין אחת של אדם, מורכבת ממאה עשרים ושמונה מליון (!) קולטני צבע, שמשתלבים אחד עם השני בדיוק מדהים? וכזה דבר ייווצר לבד? בלי שמישהו ייצר אותו? הרי אפילו שעון פשוט אתם לא מאמינים שיכול להיווצר לבד, אז אדם? עולם ומלואו? ברור שמישהו יצר את כל זה, והמישהו הזה הוא הקב"ה. ואמיתות התורה מוכיחה גם את אמיתות הבורא. זה ראיות שמבחינה לוגית אפשר עדיין להתווכח איתן, אך זה בכ"ז ראיות. ואין לי כוח להתווכח על זה, כי דנתי על זה כבר במקום שבו כתבתי את זה לראשונה, כך שאין לך טעם לענות לזה. קופה הערבית הקדומה.

ועכשיו לעניין:

עכשיו נעבור לעניין, לנצרות והאיסלאם: שאלה: אתה אומר שאם התורה היתה ערימה של לוקשים אף אחד לא היה אוכל את זה- אז איך זה שקיבלו את הנצרות והאיסלאם? (שהם באמת לוקשים לפי דבריך..הרי אין "עדים" להתגלות לאחמד וכו´)מה שמראה שאולי כן אפשר לקום יום אחד בבוקר ולהמציא דת. נכון שתמיד אומרים שבעצם כולנו היינו במעמד הר סיני אבל בוא נתעלם מזה לשניה. כל דור מספר שלפני המון דורות התרחש מעמד הר סיני. אבל בעצם אין שנה מדויקת מתי זה קרה, וכבר אין היום עדים משם, אז אולי רק מםפרים לנו שזה קרה והיו שם המון עדים? (כדי שנאמין..) ורק הערה בקשר למפץ הגדול- שנה שעברה היה לי שיעור "מדע ואמונה". המורה (הרב) שלימד את זה אמר שהתאוריה הזאת מוכחת כנכונה. היא לא סותרת את היהדות מכיוון שהיא רק נותנת את ההגדרה הטכנית של כיצד נברא העולם ולא את הסיבה והמסובב. (אני לא אלאה אותכם בפרטים אבל יש מקורות לדוגמא המלבי´ם בהקדמה לספר בראשית שמסתדרים ומחזקים את התאוריה הזאת) התאוריה נשמעת ממש לא הגיונית אבל גם מציאותו של אל היא מעל להגיון.. תשובה: דבר ראשון - יש הבדל בין היהדות, לבין הנצרות והאסלאם. מה שקרה בתורה, קרה לעיני כל העם, כך שזה בלתי אפשרי שזה שטויות. לעומת זאת, לא היה הרבה מה להכחיש בנצרות והאיסלאם, בגלל שכל ה"מופתים" וה"ניסים" שכביכול חוללו ישו ומוחמד, התרחשו כשהם היו לבד, ולא באיזה מעמד גדול של כל העם, שאי אפשר להמציא אותו. לעומת זאת, אין בכלל בעייה להתחיל לספר שישו הלך על המים, כי אף אחד לא יכול להכחיש את זה, בגלל שאף אחד לא היה שם כשזה "קרה". ואפשר לקום בבוקר ולהמציא דת, בתנאי שאף אחד לא היה לידך כשהתרחשו "הניסים" שאתה מספר עליהם לכולם... דבר שני - התפשטות הנצרות והאיסלאם בעולם הייתה בשתי צורות - אחת זה החרב, וידוע שכל ארצות ערב קיבלו עליהם את האיסלאם מאימת צבא מוחמד, וגם ברומא זה היה בסופו של דבר ככה. והדבר השני זה הכסף והכבוד - שהשליטים של המדינות והערים, גילו שהרבה יותר קל לשלוט על נתיניהם בעזרת איזה שהיא דת, וגם זה מביא כסף, אז זה טוב להם, וגם היו מקרים (במיוחד באירופה) ששילמו בכל מיני צורות לברברים שהתנצרו. בקשר למפץ הגדול, הנה עוד קטע שכתבתי,באותו נושא: "גם אם יוכיחו שחור ע"ג לבן את תיאוריית "המפץ הגדול", זה לא ישנה כלום. כי אין לנו שום בעייה עם התיאורייה עצמה - באמת יכול להיות שהקב"ה החליט לברוא את העולם בשיטת המפץ הגדול. או בכל שיטה אחרת. זה לא משנה, ולא סותר את התורה. מה שדווקא כן יש לנו בעייה איתו, זה הסברה המטופשת שתהליך "המפץ הגדול" קרה מאליו, בדרך הטבע, ללא כל סיבה ומסובב. וכך נברא האדם, בלי שום גורם שהתכוון לברוא אותו. ממש בטעות... ולדבר הזה מכוונות ההוכחות והדוגמאות שהבאתי. סיכום: אין שום בעייה אמונית גם אם "המפץ הגדול" באמת קרה, וככה נוצר העולם. אבל, מה שלא נכון, (וזה מה שסתרתי ע"י ההוכחות והדוגמאות), זה הסברה שהמפץ הגדול קרה לבד, ע"י "הטבע". אם המפץ הגדול אכן התרחש, הוא נוצר ע"י הקב"ה, ולכן הוכחה זאת תמיד תהיה טובה." בקשר למציאותו של אל: גם אי-מציאותו של אל היא מעל להיגיון, ועל זה דיברתי במה שכתבתי קודם. בקשר למתן תורה במעמד הר סיני: עוד דור, כשלא ישארו עדים מהשואה, אז זה אומר שהיא לא התרחשה? (וזה שיש תמונות זה לא משנה - תמונות אפשר לזייף, וגם ספרי הסטוריה). ולעומת זאת - מעמד הר סיני. - אם הוא לא התרחש, אז למה שהעם היהודי היה מסכים לקבל על עצמו כזאת תורה מגבילה ומשונה, אם הוא יודע שזה לא נכון, בגלל שמסופר בתורה הזאת כל מיני דברים שקרו לעם הזה, ובעצם הם לא קרו? למה שהיו מסכימים? מה זה מועיל להם? את יכולה לתאר לעצמך מצב שבו איזה עם היה מקבל על עצמו כזה דבר מעיק ומגביל? רק אם זה ניתן מהקב"ה בכבודו ובעצמו (וכמו שנאמר במדרש: "כפה עליהם הר כגיגית, ואמר: אם אין אתם מקבלים תורה זאת הורג אני אותכם" (לא ציטוט מדוייק , אבל בערך)) אז העם שלנו היה מקבל את זה. ולא אם איזה מישהו היה ממציא את זה, ומגיש את זה לנכבדי העם. כלומר, אנשים קנו את התורות האלה או מפחד החרב, או מתאוות הכסף. והנושא הזה מפורט בכל ספר הסטוריה כמעט על התקופה הערבית הקדומה.

אנדרי ז

New member
חזרת פחות או יותר על אותם דברים

קרא שוב את תגובתי להודעתך הראשונה.

morning star

New member
למה באמת שיקבלו תורה מגבילה?

אם נצא מתוך הנחה שייתכן ומעמד הר סיני ויציאת מצריים התרחשו, או לצורך העניין מספיקה האמונה בכך שהדברים קרו בכדי לקבל עול מצוות, מה יהיה האפקט של הדברים הבאים (תרגום חופשי - מחולק לנקודות): "אנכי ה´ אלוקיך אשר הוציאתך מארץ מצרים מבית עבדים" - פירוש : אילולא אני, הייתם נשארים עבדים במצרים והייתם סובלים [אם מישהו יבוא אליך ויגיד לך ותאמין לו שאילולא הוא היית מת כרגע, לא היית מרגיש חייב?] - במאמר מוסגר - את החלק שלי ב"חוזה" כבר עשיתי, עכשיו תבצעו את שלכם. ולהלן החוזה: "לא יהיו לך אלוקים אחרים על פני. לא תעשה לך פסל וכל תמונה..." אם לא תקיים את החלק הזה בחוזה, אזי "כי אנכי ה´ אלוקיך אל קנא פוקד עון אבות על בנים על שלשים ועל רבעים לשנאי" - אם כן תקיים את החלק שלך בחוזה אז "ועשה חסד לאלפים לאהבי ולשמרי מצותי". והחוזה עוד ממשיך על פני עמודים רבים - ומה יקרה למי שמפר את החוזה ולמי שמקיים אותו כהלכה. כבר מפחיד, נכון? עכשיו תאר לעצמך - אתה מפשוטי העם, גר בין אנשים שהם לא מהשבט שלך, ששונאים אותך כי אתה זר ולא יודע קרוא וכתוב. כל מה שאתה יודע שאת סבא שלך עקרו בכח מהשדה שלו לפני 70 שנה (כי מי שהיה אז מלך עשה כמה בריתות לא חכמות) - ופתאום בא מלך האימפריה, מאציל סמכות על אחד משריו שבא ואומר לך - בוא איתי, תסכים לזה, ותוכל לחיות כמו אבותיך לפניך, כמו שכתוב בספר הזה שאני יודע לקרוא בו (והרי אתה זוכר במעורפל כמה מנהגים...) - חופשי, בעיר שבה כולם הם מבני עמך, אף אחד לא ילעג לך כי אתה יהודי... חלום לא? ("בשוב ה´ את שיבת ציון היינו כחולמים...") אז הנה, מגיע כורש מלך פרס, בעל אימפריה נרחבת ועסוק במלחמות עד למעל הקרחת, ורוצה קצת שקט בממלכה מתסיסות של עמים כבושים, שלא נכבשו על ידו, אלא על ידי מלך אימפריה יריבה, שאותה ירש (וייתכן כי לתסיסת העמים האלה היה חלק בהפלת האימפריה הקודמת). את זאת עשה כורש במספר עמים. אם נבדוק, נראה כי אחת הדתות הנפוצות ביותר בפרס (ועד היום הדת הזו קיימת) - היא דת האש של זאראתוסטרא, שלה קרבה משהו ליהדות (וגם בימים מאוחרים יותר, עזרו הפרתים (שיבוש לשם פרסים?) למרידה כנגד הורדוס. הדת הרשמית של הפרתים הייתה דת זאראתוסטרא). לכורש יש יועץ מאחד מאותם עמים כבושים, בחור בשם נחמיה. בחור משכיל, כנראה מהאצולה של אותו עם מוגלה (והרי כתוב שהאצולה שהוגלתה קיבלה תנאים מיטבים יותר ואף אכלו לשולחנו של המלך הכובש). זוהי הזדמנות פז להראות את גדולתו - ולכן נותן בידי נחמיה את הזכות לקבץ את שיירי עמו ולחזור עימם למולדת אבותיו. נחמיה מקבץ מספר אנשים (ולא יפלא הדבר, לא היה סינון של מי יבוא ומי לא). נחמיה ושותפו עזרא מגיעים לירושלים ומחליטים לבנותה מחדש. בספר מוזכר כי כל העם התקבץ ועז קרא עזרא באוזני העם את הספר - והעם בוכה. העם לא יודע מה כתוב שם, ולא זכר חוץ מכמה שברי אגדות שעברו מפה לאוזן דבר מהספר. עזרא יודע את זה ושוזר בספר את השזירה המתאימה לזכרונו של העם ומוסיף ביד נדיבה את מה שהוא חושב לנכון (ראה הודעתי לגבי עורך התנ"ך) - כך שהעם, שמח שיצא ממעין עבדות (שניה, כך מסתבר לו פתאום) ובזיון, שמח לקבל את הדבר שכנראה בזכותו זכה לגאולה החלומית הזאת. שלך הנווד

morning star

New member
תיקון טעות

"ולא יפלא הדבר, לא היה סינון של מי יבוא ומי לא" צריך להיות "ולא יפלא הדבר לו היה סניון של מי יבוא ומי לא". שלך הנווד

ולפני שמבגיבים בעניין המפץ הגדול,

נא לקרוא את התשובה השניה שלי, בקשר למפץ.

אנדרי ז

New member
לא חידשת לי כלום

אפתח בהערה קטנה: להגיד על טענה מסויימת שהיא כל כך משכנעת שאי-אפשר להתווכח איתה, זה סימן ליהירות מצידך. אני מקווה שלפחות בנקודה הזאת נוכל להסכים. ולראיה, הנה אני מתווכח איתך. במעמד הר סיני נטען שהיו מיליוני עדים. למיטב ידיעתי קיימת רק עדות אחת שבה מסופר על אותם מיליונים. כל מה שכתבת מניח שאותו ספר בכלל נכתב בתקופה שבה אירעו לפי הטענה אותם אירועים. מנין לך? אולי הספר נכתב מאות שנים מאוחר יותר, ואז כבר לא היה מי שיסתור אותו? אגדות עם שהאמת רחוקה מהן הן לא בדיוק דבר נדיר בעולמנו הלא מושלם. ולעיתים תכופות הדת משמשת בידי שליטים חסרי מעצורים, שבדרך זו יכולים לשלוט בקלות על נתיניהם. גם האיסלאם מכיל מגבלות חמורות. בתקופת הרמדאן המוסלמים צמים במשך חודש מעלות החמה ועד שקיעתה. למה לדעתך הם עושים את זה? לדעתך דברים מסובכים בטבע לא ייתכן ונוצרו בתהליכים שאין יד מכוונת מאחוריהם. בוא נאמץ לרגע את אותו היגיון. אלוהים עצמו נשמע כמו ישות מאוד מורכבת ומופלאה. אם כך, מי יצר אותו? ונא להפסיק עם משפטי ה"אין לי כוח להתווכח". זאת לא שיטה שמתאימה לאדם נאור. אם אין לך כוח להתווכח אז אל תכתוב פה כלום. אם אתה כבר כותב משהו, תהיה מוכן לקבל על זה ביקורת.

יואב2

New member
זה לא בעיה.

מליונים היו לפי התורה, אם הטקסט נמצא תחת בדיקה אי אפשר לקבל מראש את הנחותיו כהוכחה. לכול שבט ולכול עם יש תרבות ויש אמונה זאת האמונה היהודית ולכן אינה שונה מכול אמונה אחרת שגם היא דורשת הוכחה.

freeonly

New member
בשם ששת המיליונים

כדאי אולי להפסיק להשתמש בסיפור השואה כאנלוגיה לסיפורי המקרא. "אם עדות הר סיני היתה שקר, אף אחד לא יכול היה לכפות..." - יש לך עדות מיד ראשונה? או לפחות שניה? שיחקת פעם בטלפון שבור? הנסיון מראה שכל שמועה רכילותית הופכת כמעט ל-"עובדה" בזמן קצר מאד, וזאת בימינו אנו כשבאופן כללי אנשים קצת פחות מאמינים לכל מיני לחשים וכשפים. לא כל שכן בזמנים עתיקים יותר. המחקר ההיסטורי לגבי הפולקלור והאמונה היהודית דן בהיסטוריה של סיפורי התורה (כולל הסיפור לגבי יציאת מצרים ומעמד הר סיני), ומגבה בראיות קצת יותר "אמיתיות" את מה שיש לו להגיד. אין הוא פוסל כלל נדידות עמים המיוחסות לתקופת אותו סיפור, אבל בוודאי ובוודאי שבסדרי הגודל בהם מדובר בסיפור, ובתוספת קבלתם כעובדה היסטורית של כל המוטיבים הדתיים הנילווים. כולי תקווה שמכחישי השואה לא תיצלח דרכם, ושממציאי ההיסטוריה המשוחזרת של העולם יבינו שלא כל דבר שחונכו להאמין בו הוא אמת באופן אוטומטי בגלל שכך חונכו. אכן קשה למצוא כח בעולם שיכחיש עדות של מיליונים, אבל אין מדובר כאן בעדות של מיליונים, אלא בסיפור לגבי עדות של מיליונים.

א77

New member
מי מששת המליונים מינה אותך

"בשם ששת המליונים" אויה להם. על כי פרי אונלי מנסה לגרום לנשמתם פחות פרי. אני מכיר ויודע על הרבה הקילות קדושות שעלו על המוקד מתוך שמחה ובאמונה שלימה. הם האמינו ברבונו של עולם. בתורה הקדושה, ובמשה רעיא מהימנא. ומכח אמונה זו קיימו בשמחה את המצוה של קידוש השם. אב הרחמים שוכן מרומים ברחמיו העצומים הוא יפקוד ברחמים החסידים הישרים והתמימים, קהילות הקודש שמסרו נפשם על קדושת השם בחייהם ובמותם לא נפרדו מנשרים קלו ומאריות גברו לעשות רצון קונם וחפץ צורם יזכרם אלוקינו לטובה ויקום דם עבדיו השפוך, ככתוב בתורת משה איש האלוקים הרנינו גויים עמו ודם עבדיו יקום, אלו הארורים שנטלו גופם, יינקמו. אלו המנסים להטיל דופי בטוהר נשמתם הס אותם השם אלוקים, תן בלבם לשוב, ואל יעלימו ניצוצות הקדושה החבויים עמוק בלבבם. ונקם ישיב לצריו וכפר אדמתו עמו

freeonly

New member
הקרובים שלי

ואינני מתכוון להתווכח עם שכמותך בנושאים כאלה

giingiit

New member
הורי הם ניצולי שואה מפולין

וזה מקנה לי את אותה הזכות שזה מקנה לך - לבחור את הדרך שמתאימה לי להתיחס לשואה. או שאתה טוען שלך יש זכויות שלי אין? בברכה תמנה

freeonly

New member
תתייחסי איך שאת רוצה

את יכולה להשוות את סיפור השואה לסיפורים אחרים שכן קרו או שלא קרו, זכותך. מי אני שאגיד לך מה "לחשוב"? אני רק אשפוט את כושר חשיבתך והשוואותייך על פי נכונות דברייך.

א77

New member
בשם קרוביך???

הם כולם שש מליון בסך הכל? עד שהנך אומר "בשם ששת המליונים"? וגם אם קרוביך הם ששה מליון. אזיי הם אכן קרוביך אבל איני מאמין שהם מינו אותך. לקחת את המינוי לעצמך...

א77

New member
גם בך יש חכמה מסויימת...

בכך שהנך כותב שאינך מתכווין להתווכח עמי.

giingiit

New member
ובעוד חמישים שנה יגידו שלא היתה

שואה למה? כי לא תהיה עדות מיד ראשונה.... האם מותר להשתמש בשואה כדי לכתוב דברים כמו "איפה היה אלוקים שלכם כשמתו 6 מיליון יהודים" אבל אסור להתיחס לשואה להסברת מעמד מסויים? מי אמר? אני בתור דור שני של יוצאי שואה, יש לי כל הזכויות להתיחס לשואה מאיזה היבט שאני רוצה ואני לא חושבת שיש למישהו זכות להגיד לי איך ובאיזה תנאים מותר להתיחס לשואה. בברכה תמנה

הספקן

New member
גם היו זקני ציון, שתו דם של נוצרים

הרגו את ישו ועוד כהנה וכהנה באותה שיטה. איך את יודעת שלא?????

סיפור או אמת?

אם יבוא פלוני ויספר שמליונים ראו את האלוקים ושם ניתנו 613 מצוות יומיומיות ולכן אנו מחוייבים לקיימן, אומר לו: גש למחלקה הפסיכיאטרית הכי קרובה. מליוני יהודים שמקיימים 613 מצוות וששמעו מאבותיהם (שהיו חלק מן המליונים שעמדו במעמד הר סיני) הם הכוח האמיתי והבלתי ניתן לערעור של אמיתות של מעמד הר סיני המתועד בתורתינו (גם שלך, אם אתה חלק מן העם היהודי).

למעלה