מי אתה יעקב אבינו?

benedict arnold

New member
בורות בגרוש

התורה לא מספרת לנו שיצחק היה רעב. עוד פרט בידיונ ישהומצא כיד הדמיון הטובה עליך ועל חבריך (נראה שכולכם משתתפים באותה סדנה לדמיון מודרך). יצחיק מסביר את כוונתו במילים ברורות מאוד. "הנה נא זקנתי לא ידעתי יום מותי. ועתה שא נא תליך וקשתך וצא השדה וצודה לי ציד ועשה לי מטעמים כאשר אהבתי והבאתי לי ואכלה בעבור תברכך נפשי בטרם אמות". מוטיב מותו המתקרב של יצחק חוזר ונשנה לכל אורך הפרשה. כך לא מדבר אדם רעב, כך מדבר אדם ששוקל את צוואתו. המזון אינו המטרה, הוא רק אמצעי: "הגישה לי ואכלה מציד בני למען תברכך נפשי". תכליתה המוצהרת של הברכה (והסיבה לתככים שסבבו אותה, כמובן) היא קביעת ההירארכיה בין הבנים, ענין הקשור באורח מובהק בשאלת הבכורה. "הווה גביר לאחיך". וכפי שיצחק עצמו מסביר מאוחר יותר לעשיו. "הן גביר שמתיו לך ואת כל אחיו נתתי לו עבדים". גם מוטיב הבכורה חוזר ונשנה לכל אורך הפרשה. יעקב מדגיש: "אנכי עשיו בכורך". עשיו מזדהה במילים: "אני בנך בכורך עשיו". ברם, הסופר המקראי עצמו נמנע מלכנות את עשיו בתואר בכור אלא רק "האח הגדול". אמירות פלצניות בסגנון "חז"ל מסרסים את הסיפור" מעידות על אדם שמימיו לא טרח ללמוד פרק מקרא כהלכתו. עצתי הכנה לך להבא הוא ללמוד את הפרשה באופן רציני (ספרי נחמה ליבוביץ ז"ל, למשל), לפני שתתבטאי בנושאים אלו.

rachel437

New member
בורות בגרוש

קשה להתווכח עם אנשים שמבינים שהיכן שהתורה כתבה עין תחת עין הכוונה היא ממון, או כשהתורה מצווה לכרות את ידה של אישה המחזיקה במבושי הגבר וכותבת במפורש לא לחוס על האישה הכוונה היא גם ממון. בברכת יעקב לא מוזכרת הבכורה אפילו במילה אחת, אתה מסלף ומסרס את הדברים, הנה ברכת יעקב לעשו, הראה לנו היכן מזכיר יעקב את הבכורה? כח וְיִתֶּן-לְךָ, הָאֱלֹהִים, מִטַּל הַשָּׁמַיִם, וּמִשְׁמַנֵּי הָאָרֶץ--וְרֹב דָּגָן, וְתִירֹשׁ. כט יַעַבְדוּךָ עַמִּים, וישתחו (וְיִשְׁתַּחֲווּ) לְךָ לְאֻמִּים--הֱוֵה גְבִיר לְאַחֶיךָ, וְיִשְׁתַּחֲווּ לְךָ בְּנֵי אִמֶּךָ; אֹרְרֶיךָ אָרוּר, וּמְבָרְכֶיךָ בָּרוּךְ. לא יפה לשקר. כדרכך בקודש במקום לענות לעניין, אתה זורק רפש ובוץ ,כמנהגו של הליצן אמנון יצחק. עצתי לך לשנות את סגנונך, כאן זה לא ישיבה שאתה יכול למכור לנו כל שטות שכתבו מפרשי המקרא.

וריב ליהוה.. ולפקוד על יעקב כדרכיו

``כמעלליו ישיב לו`` די גועלי לראות את אותו בטלן עושה עסקים על חשבון אביו, ואף מנצל את חולשתו של אחיו שאחזו בולמוס. ומה בכך אם ביזה את הבכורה? וכאילו הבכור או הכהן יכולים למכור את בכורתם בכדי ליטמא למתים, או להפטר מפדיון פטר רחם ?

למעלה