תשובות
"משתתפי הפורום ברובם אנשים רציונלים" - הייתי רוצה להאמין בכך. עם יד על הלב, איני בטוח שמי מאיתנו ממש רציונאלי בפעולותיו והחלטותיו ובכל טונות השטויות שכולנו עושים כל יום כל היום. אבל אם נקבל כרציונאלי את הרמה הרציונאלית של האנושות הרציונאלית, אני גם כן די רציונאלי. אני מהנדס תכנה במקצועי ומפתח קוד די רציונאלי והאמן לי שזה מסתדר לי יופי עם לימוד הקבלה, לא סותר בכלום ואדרבה מבנים לוגיים רבים שלמדתי במסגרת לימודי תכנה, מצאתים גם בספרי הקבלה. אנסה להביא דוגמא, אם כי אנ'לא בטוח כמה אהיה מובן. בראשית היות ימי התכנה, עד שנות השמנים, התכנות המקובל היה תכנות פונקציונאלי ופרצדורלי, לאמור - ריבוי פונקציות לוקליות שכל אחת מבצעת פעולה לוגית מצומצמת ומוגדרת וזרימת התכנית עוברת מאחת לשניה. התכנות המקובל היום נקרא - "object oriented" לאמור - מבני התכנה הם אובייקטים. כל אובייקט בנוי לפי סכמה מוגדרת מראש והוא "כומס" בתוכו נתונים ופונקציות. והנה נתברר שלרב משימות התכנה, ראייה זו של התכנית כמערכת יחסי אובייקטים שכל אחד כומס בתוכו נתונים ומטודות נפרדות אשר הקשר ביניהן נסתר משאר האובייקטים, זו הראייה המתוקנת יותר והמושלמת יותר. ועוד נתברר, שאובייקט מתוקן רצוי שיכיל חלק שהוא private הנסתר מן החוץ וחלק שהוא public הנגלה לחוץ. ובכן, זאת יש לדעת שרעיון זה בדיוק הוא אחד מעמודיה המרכזיים של הקבלה שלומדו כל תלמיד שנה א'. ישנם שתי מערכות - מערכת של עשר ספירות ומערכת של "פרצופים" (אובייקטים). הספירות כספירות נפרדות נקראות - "עולם התהו", ויש "עולם התיקון" שלאחר הבריאה וענינו - ספירות עולם התהו, מכיוון שלא היו מקושרות ביניהן - "נשברו". וענינם נרמז בתורה בפרשת וישלח בסיפור המלכים אשר מלכו בארץ אדום מלפני היות מלך לבני ישראל, שנאמר על כל אחד מהם "וימלוך... וימת" דהיינו - כל אחד לעצמו וללא קישור. ומושג זה נקרא בקבלה "רשות הרבים" (public) ועולם התיקון הוא - שנצטרפו כך וכך ספירות ליצירת כך וכך "פרצופים" ובכל פרצוף ישנו מסך (סרעפת) המבדיל בין חלקי ה private שלו וחלקי ה public . טוב, כאמור איני בטוח אם הובנתי נכון. מי שהבין - אשריו, ומי שלא - יצטרף לגוברנור בתפילה לרפואת נפשי. “הקבלה היא תורת ניסתר- עניין לא מתאים לאתאיסטים גלויי לב” - ראה, אם נלך תמיד לפי מה שמתאים לנו או לא ולא נהיה מוכנים להתאים את התאמותינו לפעמים, איך נשתנה ואיך נתקדם? האם נולדנו מושלמים ובעלי התאמות נכונות בעליל שאין צורך לשנותן? " האם הקבלה מתמודדת עם מהות האלוהים?" – על מהות האלוקים אין הקבלה אומרת מילה. וגם על "אורו" דהיינו מה שמתפשט ממנו אלינו אומרת הקבלה רק אמירה על דרך השלילה ומכנה אותו "אור אינסוף" דהיינו - כל אותן הנהגות (ספירות ופרצופים) שהקבלה כן מדברת עליהם – כלולים באותו "אור אינסוף" אך ללא גבול או הפרדה כלשהיא ביניהן והוא עניין "אחד" שאנו מעדידים בכל יום – "שמע ישראל... אחד". וזה ברור כי אין סוף פרושו – אין גבול, אין פרוד. וממילא – אין הגדרה ("לא מוגדר" בשפת המתמטיקה). אם כן – לדבר על "מהות" האלקים הוא כמו לדבר על מהות החלוקה באפס או על מהות טנגנס של 90 מעלות. האם הפריע אי פעם למישהו שהמתמטיקה קוראת לדברים אלו "לא מוגדר" וזהו? הבן, כל מה שאנו יכולים לחשוב או לדבר בו הוא בענינים בעלי גבול וגדר וזהו כל עניין הרציונאל – הבחנת דבר מדבר ע"י הגדרת גבולו של כל דבר והגדרת היחסים בין הדברים. ומה תגדיר באינסוף? " האם הקבלה קשורה במצבים נפשיים לא מאוזנים? סגפנות היפנוזה עצמית אקסטאזה" - לא! "האם אפשר ליישם את הקבלה בחיי יום יום חילוניים?" - יצא לי לפתח קוד תכנה בהשראת מבנים קבליים. שימוש אחר - אני מפנה אותך ל"מטטרון" שהינו מנהל הפורום לחכמת הקבלה והוא חילוני ומתיחס לקבלה כהגות אנושית רחמנא ליצלן וכתפיסת חיים שנדמה לו שהוא מיישם. אולי ישנם גם עוד יישומים. אבל לו תשאלני, כל אחד מיישומים חילוניים אלו לחכמת הקבלה דומה להשתמשות במטיל זהב ככסא ישיבה. "האם השאלות הנשאלות בפורום לגבי מהות האלוהים הינן לגיטימיות לפי הקבלה?" - כל שאלה לגיטימית. לגיטימי גם להקשיב לתשובה.