או קי ננסה להבין תודעה לשיטתך
השיטה ההודית לויכוח פילוסופי היא שיטה חכמה בה כל צד אמור לשכנע את הצד השני רק מתוך השימוש בטיעונים של הצד השני ולא בשימוש בטיעונים שונים משלו, וננסה לבחון את תמונת המודעות כפי שאתה בוחן אותה, ואצטט "בעצם היכולת לחשוב ברמה גבוהה, לתפוס את היקום בצורה כלשהי בתוך מוחנו. היכולת הזו היא תכונה של החיים הנקראים "בעלי התודעה", המבדילה אותם מיתר החיים. לכן אנו מגיעים לתנאי הראשון הדרוש בשביל תודעה: מורכבות גדולה. איננו זקוקים לתודעה עבור אטום. אטום הוא פשוט. הוא פועל כפי שהוא פועל בשל חוקי הפיסיקה. אפילו יצור חד-תאי נחשב בעיני כל בר-דעת כפשוט מדי בשביל להכיל תודעה. תודעה היא שם שנתנו לתופעה שמתרחשת ברמת מורכבות גבוהה. " מכאן אני למד שתודעה תלויה בחשיבה מופשטת היכולה ליצור מילים תקשורת וראית עולם אבסטרקטית, ושאר בעלי החיים הם למעשה פשוטים מדי מכדי להכיל תודעה, מעין מכונות רגשיות עובדות, או שגם רגשות אתה סובר שאין להם ? אני מניח שלדעתך אין מספיק ביצירת קשרים בין נוירונים דנדריטים ואקסונים על מנת ליצור תודעה מאחר ותופעות כאלה יש גם בעולם הירוד של הרבה בעלי חיים, ומעין אם ננסה לדייק בהגדרה של איך אתה תופס את התודעה היא המודעות לידיעה, מעין אקו של משמעות,, עד פה אני כמעט מסכים איתך שמה שאתה מגדיר היא תודעה, המחלוקת בין שנינו היא לא איפה היא קיימת אלא איפה היא מפסיקה להתקיים גם ברמותיה הנמוכות לכאורה, והדגש פה הוא על לכאורה, התודעה כפי ששנינו מסכימים שהיא קיימת שם היא בניין לתפארת שאפשר לקבל הסבר לקיומו למשל מתוך התפיסה הדתית שבא אלוהים ונפח באדם נשמה בצלם אלוהים ואם יש באלוהים תכונות אין סופיות של תבונה אז לאדם גם יש מתוך היותו כצלם אלוהים, ואולם אני נגש לזה מהכיוון השני של ראית בניין מושלם וראיית בניינים פחות מושלמים וידיעה שבניינים לא צומחים פתאום מן האיין ובא ונאמר שאין אנו יכולים לדעת באמת מה קורה אצל אף אחת מצורות החיים האחרות בוא ננסה להבין מה קורה מתוך עצמנו, מהי התודעה אשר לנו, האם היא מעין תכונה אחת שלמה הוא שהיא מערכת היררכית בפני עצמה, מערכת בה יש מדרגים שונית של תודעה, ופה אני מניח שאני לא צריך להביא לך נתונים מתוך מחקרים אלא יש לך את המעבדה האישית שלך, אנחנו לא מקשה אחת גם מבחינת התכונה של המודעות, יש לנו הרבה רמות של מודעות, חלקן לוגיות מילוליות, חלקן תלויות תקשורת חיצונית וחלקן רגשיות וחלקן יציריות וחלקן אפילו קשה לנו לשים אותם במילים מעין שפות חלום כל שהן, וחלקן רעיונות מופשטים או אינטואיטיבים, מעין פאזל שבנוי בהרבה רובדים חלקם מעל פני השטח וחלקם שם מתחת , תוך כדי ידעה נוספת שיש שם עוד עומק של משאבים שאנחנו קוראים לו תת הכרה , שגם הוא מדבר בשפה של מודעות אם כי על מנת לגשת אליו אנחנו נזקקים לכלים של הפנוזה או התכנסות נפשית, ולכל אחת מאותם מאפיינים של מודעות יש מעין "טעם" שונה של משמעות, אין הטעם של התחושות הגופניות דומה לטעם של האינפורמציה החיצונים ואינה דומה לטעם של המידע שזורם בנו בשעת חלום ואינו דומה לטעם של רגשות ותחושות נפשיות כגון אהבה או פחדים, ואז אני שואל את עצמי מה מכל אוסף של מה שאני מודע לו ושייך להגדרת המודעות מהווה הנדבך היחודי שלנו כאדם, או קי שפה, או קי תקשרות ועולם טכני, או קי מחשבה מופשטת, ונשארים לי תחום של חוויות מודעות אשר אינן שייכות דווקא לאיפיון מיוחד זה של האדם, למשל רגשות פחדים תחושות ואפילו חלימה ותפיסת עולם חיצוני שלא שייך דווקא למילים אלא יותר לחויה בלתי אמצעית, תבוא ותטען שכל אותם האספקטים הנוספים אצלנו הם מודעים ואצלם הם לא כי הם לא יכולים לחשוב עליהם אלא רק לחוות אותם ודווקא העיכול הנוסף או העלאת הגרה הנוספת היא זה שעושה את זה מודע, ואני אבוא ואשאל אותך את מה היא עושה מודע העלאת הגרה הזאת , את איזה חוויה בדיוק, איזה מזון בסיסי נלעס פה בפעם השניה ומעובד כרגע מחולק לתת הגדרות ותפיסות, מהו אותו רגש שנחווה לפני שהפך למחשבה מודעת מה הוא אותו צורך שנחווה לפני שנותח רעיונית ומה הוא בכלל רצון, האם יכול להיות רצון ללא מודעות, האם האדם הפסיכוטי הרוצה ורואה רק את רצונו בלי להיות בכלל מסוגל להתנגד לרצון זה האם הוא מודע, האם אדם שנמצא תחת היפנוזה ומבצע ללא ידיעה את מה שאומרים לו האם הוא מודע האם יש לו מודעות, האם כשאומרים לו שקר לו באמצע יום חמסין והגוף שלו מתחיל לרעוד מקור האם יש לו מודעות ואם כן באיזה רמה, אם לא תניח מדרג של מודעות יהיה לך קשה להשיב לי לשאלות האלה ברצינות, ואם תניח מדרג של מודעות יהיה לך קשה להסביר לי למה הוא מחייב דווקא את הקומה העליונה, של שפה ותקשורת ושאר הצימוקים בעוגה, אם ננסה להשוות את זה לאוסף הגדרות מה שאני מנסה לצייר הוא מדרג היורד לוגית בצורה כי פשוטה והגיונית ומסביר את עצם העליה ברמות ההתארגנות במקביל לעצם עליה ברמת המודעות, אני לוקח לעצמי כאן רשות לגלוש מעט מאחר ואנחנו מדברים על מדרג התודעה, האונות הקדמיות במח שלנו הן עדין לא הגיעו לידי מיצוי, עצם העובדה שהחלק המוחי הקשור למודעות אצלנו הוא השלב מעין החיצוני והחדש של ההתפתחות מלמד אותנו על כיוון חדש באבולוציה של המח, ואולם אנחנו תקועים בו באמצע, אנחנו עדיין צריכים לשלב מודעות מודעת עם מודעות מוכללת, מודעות מחוברת, השילוב של שניהן יחד הוא קרוב למה שההודים קוראים סאטורי, ועכשיו אחרי שהסתכלנו רק על עצמנו במראה, מותר לנו להסתכל ולראות שהתופעה של התפתחות מח או מערכים אורגניים ברובדים על רובדים היא אינה תכונה היחודית לאדם, זו היא שפה האבולוציה מדברת בה, זו היא שפה שחוק השיכפול מדבר בה, זו היא השפה של החיים של המודעות של הרצון כפי שהוא מתבטא בעשרת אלפי הפנים בטבע, הטבע ואנחנו נמצאים במשוואה אחת הפותרת את עצמה כל הזמן רצונות מרצונות שונים נפגשים, מרחבי אפשרויות חותכים נגזרות משולבות כל הזמן, ויוצרים מרחבי אפשרויות חדשים אשר גם הם יצרו נגזרות נוספות, וכולם במסגרת החוקים האבסטרקטים הקיימים אי שם "שאנחנו מכנים חוקי הטבע" גם פה אני רואה את חוק השיכפול ואת מדרג המודעויות או מדרג רמות הארגון, היקום הוא יקום חיי שקורה את עצמו כל הזמן, מה פרוש קורה את עצמו, מי זה שקורה שם, האם הטבע הדומם יכול היה לקרות את עצמו לפי מערכת חוקים בכל צרופי האפשרויות המתבצעים בבת אחת בכל מקום , אי אפשר להבין את הטבע אם אתה לא מניח שזאת מערכת ידע ולא רק מערכת חומר טוב אולי נסחפתי קצת בנסיון לתת תחושת תמונה, ואכן התמונה עד כמה שאנסה לתת ממנה רקע היא ממש שיטחית, אפילו לא צל של הטל אני מצטער שלא נכנסתי להוכחה לוגית בסגנון של קבוצה A המקיימת תכונה X אבל אני מקווה שדיברתי בצורה הגיונית לא פחות