המשך
נמשיך בנושא כיתת מחוננים, וננתח אותה ממספר בחינות. מהבחינה הלימודית הכיתה מספקת בד"כ את הצרכים של המחוננים להתקדם מהר יותר ולהעמיק יותר בחומר. הייחוד בה הוא שבניגוד לתוכניות מדעיות גרידא, היא מאפשרת לאנשים להעמיק גם בנושאים לא מדעיים קלאסיים כמו מדעי הרוח. כמו כן התוכנית נותנת העשרה כללית בשפות (גרמנית בליאו-באק), פילוסופיה ומוזיקה וכו'. אם ברצונכם להעניק לילד חינוך מדעי קלאסי (פיזיקה, כימיה ביולוגיה ומתימטיקה) התוכנית לבד לא תספיק. היא נותנת חינוך מדעי ברמה גבוהה, אך לא ברמה של ילדים גאונים. עם זאת ילדים רבים בכיתות מחוננים משתתפים בחוגי העשרה ואף פונים לקבלת תואר ראשון במדעים באוניברסיטה הפתוחה. בד"כ הדבר אינו מהווה פגיעה בזמן בית הספר. יש לציין שבליאו-באק המחוננים עד התיכון לומדים בתוכנית לימודים מיוחדת למתימטיקה בשם תוכנית קולומביה. התוכנית מלמדת מתימטיקה מנק' מבט של מתימטיקה גבוהה ותורות מתימטיקה אשר משתמשים בהן באוניברסיטאות. מי שמתעניין, מסוגל ומעוניין להגיע לעסוק במדעים מדוייקים, כדאי שימשיך בתהליך. ילדים אשר מראש לא רוצים להמשיך ולהשקיע, כדאי שיעברו ללמוד 5 יח' רגילות בהמשך. אני עצמי הייתי בטוח שאני אמשיך ללימודים גבוהים בטכניון, אבל עם הזמן המוטיבציה ירדה, וכך גם הציונים. וכעת לצערי נרשם לי ציון נמוך, כאשר ב5 יחידות הדרישות נמוכות יותר. יש לציין שהתוכנית המיוחדת קולומביה אינה מוכרת ונרשמת כ-5 יח' בלבד, לכן היא אינה נותנת שום בונוס כאשר מחשבים אותה בסכם בקבלה להשכלה גבוהה. היתרון היחיד שלה הוא בהנחלת חשיבה מתימטית מצויינת - אך אי אפשר להשתמש בה כ"תעודת הכשר" לילד מחונן. לכן מי שמעוניין בקבלת מקסימום ציון במינימום מאמת - כדאי שיפנה ל05 יחידות. הכיתה גם מספקת ברוב המקרים את הגירוי הלימודי המספיק כדי שהילד לא ישתעמם וילמד לחרוש. מה זאת אומרת? ילדים מחוננים רגילים שרוב הדברים יבואו אליהם בקלות ע"י הגיון פשוט או מתחומי הידע הרחבים שלהם ועל כן אינם מפתחים מיומנויות למידה, התמדה וכו'. לכן חשוב מאוד מאוד לשמור על רמת מאמץ גבוהה לפחות בחלק מהמקצועות כדי לאפשר לילדים לפתח מיומנויות למידה אלו. אחרת, בכיתות גבוהות ואף במכוני השכלה גבוהה, לא-מחוננים יעקפו אותם, רק מפני שהם התרגלו ללמוד קשה, להכין שיעורי בית בקביעות ושינון החומר. מבחינה חברתית בגילאים צעירים הכיתה מהווה מסגרת חשובה ותומכת ביצירת חברים. הילד מתחבר לילדים הקרובים אליו ברמתו ובתחומי העניין ולכן רמתו החברתית עולה והוא מפתח כישורים שלא תמיד מתפתחים במגע עם ילדים בכיתות רגילות, במיוחד כשלעיתים ילדים חכמים לא תמיד מצליחים להשתלב. עם זאת, יש להמשיך לדאוג לשילוב חברתי מעבר לכיתה, בחוגים, תנועות נוער וכו'. הדבר חשוב במיוחד בכיתות יותר גבוהות כאשר הנער צריך ללמוד להתמודד עם אנשים שונים ולהשלתב בחברה מגוונת. כמו כן הדבר מאפשר יצירת מעגל חברתי רב יותר ונותן מגוון רחב בהרבה של חוויות ילדות. אישית, לא השתתפתי בחוגים או תנועות נוער, אלא רק בפעילויות נוספות בית ספרותיות ואני חש שאנשים שכן היו בצופים או חוגי סיור הרוויחו יותר מבחינה חברתית. כמו כן מומלץ לקחת חלק בתוכניות שביה"ס והעירייה מציעים: תוכניות הצטיינות, משלחות נוער, טיולים ועוד. הדבר מהווה רקע מעולה לצבא ולאוניברסיטאות ומגוון ומעשיר את הילד.