מחוננים

ELIאלי

New member
מחוננים

שלום, אני מצרף מסמך שכתבתי על הצעות ואפשרויות הפתוחות בפני מחוננים (מיועד בעיקר להורים של מחוננים). אשמח אם תגיבו ותשתפו מניסיונכם בנושא (ביקורת, הצעות, השגות, תיקונים...). בתודה מראש, אלי נ.ב. חשבנו לנסות לפתוח פורום בנושא בתפוז- אם מישהו מכם מוכן לסייע לעניין, נשמח מאוד (אין לי ניסיון בתפוז, ולמעשה, זאת ההודעה השנייה שלי בתפוז). אני מפורום "הורים למחוננים" שממוקם במקום די נידח, וחשבנו להעביר אותו לבמה יותר פופולארית...

lepidus

New member
מעניין מאד

אפשר ברשותך להפיץ אותו במנזה? (וכמובן לחזור אליך עם הערות/הארות)

ELIאלי

New member
וודאי

נודה לך אם תפיץ את המסמך - לכך הוא מיועד. נודה גם על כל תיקון/השגה למסמך. שמתי אותו גם בפורום האוניברסיטה הפתוחה, ולשמחתי מחוננת בשם נועה לביא התנדבה לעזור לנו בפתיחת פורום בתפוז, כדי שנעביר אליו את הפורום שלנו. נשמח אם עוד מחוננים בוגרים שיש להם ניסיון בתפוז יצטרפו לטופס שהיא תשלח לתפוז (ראה בפורום האוניברסיטה הפתוחה) על מנת לשכנע אותם לפתוח את הפורום. ראיתי שאתה כותב גם בפורום עתודה. הייתי משער שיש שם לא מעט מחוננים, ואם אתה חושב שזה ראוי ומתאים, נשמח אם תפיץ אותו גם להם. בתודה מראש, אלי

יוסי99

New member
נשמח לסייע

אך כמובן שמעבר למסמך (המעניין וממצה יחסית), יש צורך בתוכן ממשי - על איזה צורך הפורום בא לענות ? רוב העובדות הידועות מסוכמות במסמך הנ"ל. לצערי - מנסיון, ה"מערכת" (משרד החינוך) לא פתוחה להצעות ושינויים. כמו כן - הורים מכירים את רוב העובדות הנ"ל, ונוטים להתעלם מהן ופשוט לדחוף כמה שיותר את הילדים (ובכך לגרום נזק), בין אם במודע ובין אם שלא במודע. אגב, באופן אישי התוספת הכי חשובה שחסרה למסמך: בעיה של חלק קטן מהמחוננים, כאלו שלא נכנסו להתניה התרבותית הרגילה (פעילויות למחוננים מגיל 8, הכוונה מתמדת להישגים קיצוניים וכו), ו/או לא התנסו במסלול הרגיל של נידוי חברתי - תגובה באמצעות לימודים, היא שהם לא מורגלים במאמץ, ובלמידה מסודרת. אני משלם עד היום מחיר יקר באוניברסיטה, בשל העובדה שמגיל 6 עד גיל 18, כמעט מעולם לא נדרשתי להשקיע מאמץ אמיתי לצורך השגת מטרה לימודית. נוצר מבנה נפשי לא בריא, פחות בוגר אם תרצה - של רצון בסיפוקים מיידיים. בניגוד למצב הרגיל של אנשים כאלו (שבד"כ לא התבגרו, ולכן לא שולטים בדחפים שלהם), כאן יש שליטה בדחפים, אך הבעיה היא שסף הגירוי האינטלקטואלי מאד גבוה, וקצר טווח. במלים פשוטות: עד שאני מבין את העקרון, זה מאד מעניין אותי ואני מוכן להתאמץ. מרגע ש"פיצחתי" את הרעיון באופן כללי, אין סבלנות וכוח להכנס לפרטים, והרבה יותר מושך לנוע אל עבר מושא מאתגר חדש. לא ידוע לי על ספרות בנושא וכיו"ב, ואני יודע שזה מצב לא נפוץ במיוחד - אבל זאת בעיה קיימת שצריך מאד להזהר ממנה.

יוסי99

New member
עוד תוספת למסמך, בעצם

יש התייחסות רק לגישה אחת הנהוגה במשרד החינוך (הפחות מוצלחת, בעיני רבים) - האצה. לעומת זאת יש צורך להבהיר כי במסגרת "כתות המחוננים" הרוב המוחלט בארץ, נוהג דווקא בשיטה השניה, והיא העשרה. בד"כ זה בא בצורה של שילוב הרצאות אקדמיות מכל מיני תחומים, דבר שמועדף על פני יצירת מסגרת לימודית מואצת לבגרות או לתואר ראשון. אגב, גישה זו פוחתת עם הזמן לאור לחץ של הורים ותלמידים - שרוצים בעיקר לרוץ קדימה (אע"פי שזה כמובן עשוי להזיק בהיבטים של עיצוב אישיות), וכיום גם היכן שיש העשרה משלבים אפשרויות מסוימות של האצה (לימודים באוניברסיטה הפתוחה, למי שרוצה, למשל).

neko

New member
וד"א, הפורום שלכם במט"ח הוסף

לקישורי הפורום.

אולי עדיף באמת

שneko יהיה זה שימלא את הבקשה. בטוח שהמוניטין שלו בעיניי ההנהלה טוב יותר משלי...

neko

New member
אני בהחלט תומך בהקמת פורום נוסף

שיקרא "הורים למחוננים", אבל אינני רואה עצמי קשור לנושא. אתם יכולים לרשום אותי כממליץ בטופס הבקשה
.

ELIאלי

New member
תודה על תמיכתך

שלחתי לך מסר אישי. אני מצרף את המסמך עליו כתבתי במסר. בברכה, אלי

Sirotnikov

New member
כמה דברים

ראשית, המסמך הנכתב מכיל מספר שורות על מסלול איתור של חמ"ן בצבא, אשר מהווה בעיה מבחינת בטחון המידע ועלול בפוטנציה לפגוע בבטחון המדינה. המסלולים של שחקים וביחוד המסלול המדובר הם מאוד מאוד מסווגים, והפירוט של מידע הקשור אליו, לכאורה, מהווה עבירת בטחון מידע, בין אם הוא נכון או אם לאו. שנית, אני מאוד ממליץ על הוספת שני דברים (שאני אפרט בהודעה אחרת) : ראשית, לתת יותר משקל ופירוט לכיתת מחוננים ולתרומה החברתית הרבה. (הייתי בכיתה כזו בליאו באק בחיפה). נכון שהכיתה תחרותית, אך הדבר מתחיל לצוץ רק בתיכון ואז אפשר לעבור מהכיתה לכיתה רגילה, מכיוון שרוב המקצועות נלמדים במגמות חוץ כיתתיות ממילא. שנית, לתת יותר מקום לשילוב החברתי של מחוננים, במיוחד בסוף החטיבה ובתיכון. כמישהו שלא היה חלק משום מסגרת, לדעתי החשיבות שבמסגרת חוץ לימודית כגון הצופים או האוניברסיטה הפתוחה מאוד גדול. נכון שהפער בין הצופים לאוניברסיטה ענקי - אבל שניהם תורמים רבות לפעילות החברתית. כמו כן מומלץ להרבות בפעילות חברותית במסגרות שונות שביה"ס מציע ומחוצה לו. הפעילות החברתית מהווה מכשול גדול בחייהם של מחוננים רבים. ארחיב יותר בעוד מספר שעות.

lepidus

New member
הפסקה על מודיעין בלמ"סית לחלוטין

ובלאו הכי לא חושפת שום מידע רגיש

Sirotnikov

New member
המשך

נמשיך בנושא כיתת מחוננים, וננתח אותה ממספר בחינות. מהבחינה הלימודית הכיתה מספקת בד"כ את הצרכים של המחוננים להתקדם מהר יותר ולהעמיק יותר בחומר. הייחוד בה הוא שבניגוד לתוכניות מדעיות גרידא, היא מאפשרת לאנשים להעמיק גם בנושאים לא מדעיים קלאסיים כמו מדעי הרוח. כמו כן התוכנית נותנת העשרה כללית בשפות (גרמנית בליאו-באק), פילוסופיה ומוזיקה וכו'. אם ברצונכם להעניק לילד חינוך מדעי קלאסי (פיזיקה, כימיה ביולוגיה ומתימטיקה) התוכנית לבד לא תספיק. היא נותנת חינוך מדעי ברמה גבוהה, אך לא ברמה של ילדים גאונים. עם זאת ילדים רבים בכיתות מחוננים משתתפים בחוגי העשרה ואף פונים לקבלת תואר ראשון במדעים באוניברסיטה הפתוחה. בד"כ הדבר אינו מהווה פגיעה בזמן בית הספר. יש לציין שבליאו-באק המחוננים עד התיכון לומדים בתוכנית לימודים מיוחדת למתימטיקה בשם תוכנית קולומביה. התוכנית מלמדת מתימטיקה מנק' מבט של מתימטיקה גבוהה ותורות מתימטיקה אשר משתמשים בהן באוניברסיטאות. מי שמתעניין, מסוגל ומעוניין להגיע לעסוק במדעים מדוייקים, כדאי שימשיך בתהליך. ילדים אשר מראש לא רוצים להמשיך ולהשקיע, כדאי שיעברו ללמוד 5 יח' רגילות בהמשך. אני עצמי הייתי בטוח שאני אמשיך ללימודים גבוהים בטכניון, אבל עם הזמן המוטיבציה ירדה, וכך גם הציונים. וכעת לצערי נרשם לי ציון נמוך, כאשר ב5 יחידות הדרישות נמוכות יותר. יש לציין שהתוכנית המיוחדת קולומביה אינה מוכרת ונרשמת כ-5 יח' בלבד, לכן היא אינה נותנת שום בונוס כאשר מחשבים אותה בסכם בקבלה להשכלה גבוהה. היתרון היחיד שלה הוא בהנחלת חשיבה מתימטית מצויינת - אך אי אפשר להשתמש בה כ"תעודת הכשר" לילד מחונן. לכן מי שמעוניין בקבלת מקסימום ציון במינימום מאמת - כדאי שיפנה ל05 יחידות. הכיתה גם מספקת ברוב המקרים את הגירוי הלימודי המספיק כדי שהילד לא ישתעמם וילמד לחרוש. מה זאת אומרת? ילדים מחוננים רגילים שרוב הדברים יבואו אליהם בקלות ע"י הגיון פשוט או מתחומי הידע הרחבים שלהם ועל כן אינם מפתחים מיומנויות למידה, התמדה וכו'. לכן חשוב מאוד מאוד לשמור על רמת מאמץ גבוהה לפחות בחלק מהמקצועות כדי לאפשר לילדים לפתח מיומנויות למידה אלו. אחרת, בכיתות גבוהות ואף במכוני השכלה גבוהה, לא-מחוננים יעקפו אותם, רק מפני שהם התרגלו ללמוד קשה, להכין שיעורי בית בקביעות ושינון החומר. מבחינה חברתית בגילאים צעירים הכיתה מהווה מסגרת חשובה ותומכת ביצירת חברים. הילד מתחבר לילדים הקרובים אליו ברמתו ובתחומי העניין ולכן רמתו החברתית עולה והוא מפתח כישורים שלא תמיד מתפתחים במגע עם ילדים בכיתות רגילות, במיוחד כשלעיתים ילדים חכמים לא תמיד מצליחים להשתלב. עם זאת, יש להמשיך לדאוג לשילוב חברתי מעבר לכיתה, בחוגים, תנועות נוער וכו'. הדבר חשוב במיוחד בכיתות יותר גבוהות כאשר הנער צריך ללמוד להתמודד עם אנשים שונים ולהשלתב בחברה מגוונת. כמו כן הדבר מאפשר יצירת מעגל חברתי רב יותר ונותן מגוון רחב בהרבה של חוויות ילדות. אישית, לא השתתפתי בחוגים או תנועות נוער, אלא רק בפעילויות נוספות בית ספרותיות ואני חש שאנשים שכן היו בצופים או חוגי סיור הרוויחו יותר מבחינה חברתית. כמו כן מומלץ לקחת חלק בתוכניות שביה"ס והעירייה מציעים: תוכניות הצטיינות, משלחות נוער, טיולים ועוד. הדבר מהווה רקע מעולה לצבא ולאוניברסיטאות ומגוון ומעשיר את הילד.

פלטרון

New member
כמה הערות ..

היי אלי , אני בן 23. הנה כמה נושאים שלדעתי כדאי להתמקד בהם מעט יותר במסמך שצירפת - 1. בדידות של מחוננים. במסמך תיארת בעיות פסיכולוגיות נפוצות, ותיארת בקצרה בדידות ( הצעת להשיג חבר מחונן - רעיון שנשמע מעולה
). כדאי להדגיש קצת יותר על תמרורי אזהרה . נראה לי שהרבה הורים מסתפקים ב- "הילד חי אוכל נושם ומביא ציונים טובים - אז כנראה שהכל בסדר " . ( יש לי דוגמאות טובות - לא משהו שאפרט מעל גבי פורום ! ) 2. קשיים חברתיים ( כן - אני יודע שזה מאוד דומה ל-(1)
) . ובכל זאת .. נראה שזה הנושא היחיד שעולה לי בראש כרגע. 3. אני מרגיש שהעיצה הכי טובה שאפשר לתת להורים לילד מחונן היא - דברו אם מבוגר שהיה ילד מחונן . העיצ הכי טובה עבורך היא - דבר עם ילדים שהיו מחוננים. תגיד להם - מה הפריע לכם כילד. אני בטוח שהקבוצתיות תניב כל-כך הרבה נושאים שמהם ניתן ללמוד רבות. כמו שאמרת - מחוננות לא נעלמת עם השנים ( אהבתי את המשפט
) 4. כילד - החיים מתחלקים לשניים . ביה"ס , ואחה"צ . זו המסגרת . אני חושב שהלקח הלא נכון שהרבה לומדים הוא .. שלא מבינים אותם. אז הם לומדים לשתוק ולא לשתף. אגב - זה מוזר (ומעניין) , אבל רוב האנשים בפורום זה מתלוננים על בדידות כדבר שהציק להם בילדות. אני חושב שזה חשוב להתמקד בנקודה זו. להסביר לילדים להורים מחוננים - הילד שלכם, הרבה הרבה יותר בודד ממה שנראה לכם. הוא אולי מסתובב עם חברים, אבל גם איתם הוא מרגיש שונה. ( לכן כתבתי שעצתך להתחבר עם ילדים מחוננים נראית לי ממש מעולה
) אשמח לשמוע ממך - במסגרת מה (או עבור מה ) כתבת את המסמך ? הוא ממש מעולה .

פלטרון

New member
ועוד הערה קטנה .. פתאום גיליתי ש..

פתאום גיליתי שגם כיום , כשאני רוצה להתייעץ עם אנשים, אני מנסה לחפש את ה-כנות שבהם, את הפרגמטיות, לפני שאני מקשיב למה שיש להם לומר . אני אתאר דוגמא טיפוסית - אני מתלונן על בעייה מטרידה בחיי. מטרידה אותי ! בן אדם שמולי יכול לומר - שמע, פלטרון, זה לא כזה נורא.. הרבה אנשים סובלים מ-X .. אל תדאג .. הבעייה תיפטר . אם זה מה שהוא יגיד לי אני לא אתייחס להמשך דבריו ברצינות. דווקא אם הוא יתחיל ב- שמע פלטרון זו בהחלט בעיה . אתה צודק. אתה צריך לפתור את זה . אתה לא יכול לדחות ולדחות .. אם תעשה ככה וככה, אולי זה יצליח.. ( באופן כללי ) . דווקא אז , יש סיכוי גדול שאני אתייחס אליו, כי אני ארגיש שהוא לא מסבן אותי . שהוא ירד ( או עלה ) לגובה העיניים שלי, הסתכל ומבין את הבעייתיות. אני חושב שגם אצל ילדים ( ומחוננים בפרט ) - צריך בוא אליהם בגישה של - " תראה אתה צודק . אז בוא ננסה לפתור את הבעייה . מה דעתך לעשות ככה , יעבוד לדעתך ?" כי גישה של .. "לא נכון . אתה מגזים . אתה בכלל טועה .. " - גישה כזו יוצרת אצל כל אחד את התחושה שלא מבינים אותו. ואצל המחונן התחושה הזו קיימת בין כה וכה כל הזמן - ולכן במקרה זה היא יוצרת אצלו תיסכול שלא מבינים אותו , וכל דרך פיתרון שאותו אדם יציע ( הורה למשל ) תצא מהאוזן השנייה, שנייה אחרי שהיא נאמרה .

MelodicTruth

New member
ילדים מחוננים במיוחד

הייתי אומר שזה אחד מהתחומים היותר מוזנחים. במיוחד כאשר החברה מצפה מאותם אנשים להיות "ג'ון נאש", ובסופו של דבר רובם מתאימים יותר להגדרה של "ג'ון דו". מדובר באחד מהחטאים היותר גדולים של החברה, שבמקרה הטוב מוציאה אנשים כמו היונבומבר, ובמקרה הרע מפסידה אלפי "אינשטיינים". הבעיה באיתור של אותם ילדים נובעת הרבה פעמים מהעובדה שהם נאלצים להסתיר את הכישורים שלהם מתחת לפני השטח, מכיוון שהחברה ברוב המקרים לא יודעת איך לבלוע את התופעה.

nati012

New member
בהמשך להודעתו של פלטרון

אנוכי, בעוונותיי, ילדה מחוננת. הוקפצתי מגן חובה לכיתה ב', שם כבר עברתי מבחנים לביצפר לילדים מחוננים בשם "אופק" הנמצא בירושלים. "אופק" הוא מקום אליו מגיעים יום בשבוע, במהלך שעות הלימודים (כןכן, מפסידים ביצפר) ללמוד דברים בנושאים וברמה שילדים בכיתה ג' לא היו מגיעים אליהם בשום צורה אחרת. זו מסגרת הנמשכת עד כיתה ט', למי שרוצה. הרוב למיטב זכרוני פרשו בסוף ו'. "אופק" היה בשבילי אי של שפיות. כמי שהייתה אאוטסיידרית בעליל בביצפר יסודי, זה היה מקום לברוח אליו ולהסתכל לאנשים בגובה העיניים. להורים שמתלבטים אם לשלוח את ילדיהם למסגרות מחוננים אלה או אחרות אני אומרת, מבקשת, מתחננת - שילכו. אין לכם מושג כמה זה תורם, מפתח, מעשיר ובעיקר גורם לך להרגיש נורמלי ולא חריג בצורה שלילית. מסגרות כאלו מאפשרות פיתוח היכולות של הילד וכך גם לא מתנוונת המחוננות שבו. כמו כן, מאוד מאוד חשב, מעבר למסגרות היום יומיות, להיות קשובים לילד. מחוננים הם more likely לפתח הפרעות נפשיות (נתון סטטיסטי בדוק) בגלל, הממ, הבנה אחרת של המציאות (תיאוריה של ענת). חוסר תשומת לב (ולא שאני מזלזלת באיכפתיות של ההורים ובהיותם קשובים לילדים שלהם, אבל לא תמיד מצפים מילד בן 10 שיאובחן כסובל מדיכאון קליני) יכול לגרום נזקים רבים. זה הכל, נראה לי. מקווה שעניתי לשאלתך. ענת

*Ginny Weasley*

New member
../images/Emo45.gif.

מכתה ג' עד ח' הייתי במסגרת של יום העשרה שבועי למחוננים, וזה היה באמת המקלט שלי, מקום שבו מבינים אותי, ומדברים על דברים שמעניינים אותי ובכלל... חברה אחרת. להורים שמתלבטים- מסגרות כאלה זה ה-דבר בשביל מחוננים וילדים מוכשרים בכלל. ובקשר להפרעות הנפשיות של המחוננים- תוכלי להסביר על מה מדובר?

בתור אמא לילד מחונן

בתור אמא לילד מחונן (היום בן 28) יכולה להגיד שהטעות היא להקפיץ ילד כיתה. היום בעידן המיחשוב,אם הילד משתעמם בכיתה שיעסיק את עצמו,(בזמנו אמרתי לבן שלי שיביא ספר ויקרא,ויקדם את עצמו) לדעתי היום המודעות גם במשרד החינוך לנושא של ילדים מחוננים,גבוהה יותר מאשר היתה פעם. בזמנו כאשר התכתבתי עם כל מיני גורמים במשרד החינוך כולל עם שר החינוך אז עם יצחק נבון נפתח חוג העשרה לילדים מחוננים. חוגים כאלה היו קיימים גם במכון ויצמן. וגם ניתנה ההזדמנות לילדים אם אני זוכרת נכון להשתלב בקורס באחת השלוחות של האוניברסיטה. ואצטת משהו מדבריו של בני אז:"תנו לי להיות ילד רגיל" מסתבר שלילדים מחוננים לא קל|בחברה !| בהצלחה לכם ולילדים שלכם

F10J

New member
מותר לי לשאול

למה זה טעות להקפיץ ילד כיתה?

למעלה