עובדות?
1.אם אתה אומר דבר כזה כמו "עובדתית" אז זה אומר שבדקת את התוצאות בכל הסקרים בכל מערכות הבחירות , לגבי כל המפלגות? או שאתה כותב את זה כי ככה נראה לך? גם אם אתה צודק - "עובדתית" - מה שאמרתי הוא שהסקרים הם שגורמים לכך שמפלגה קטנה לא עוברת , משום שאנשים שמאמינים לסקרים הופכים את הנבואה למציאות. 2.הכל יחסי כמובן , אבל מבחינת ההורים שלי הסקרים דאז הראו את שינוי כמפלגה קטנה , תוצאות הבחירות הפתיעו את כולם , כולל את טומי לפיד , שנכנס לאופוריה עם הגעת התוצאות ( ומשם למעשה החלה התרסקות המפלגה...
) 3.בנקודה זו אתה צודק - יש כאלה שלא מצביעים מתוך אופוריה , או ביטחון בניצחון מפלגתם. אני מקווה מאוד שזה מה שיקרה הפעם , אבל אני בספק. "ראינו את פרס מוביל בסקרים ומפסיד בקלפי" - אתה אמרת
4."המטרה הראשונה של הסוקרים היא להראות שהם צדקו ולא לפרסם סתם סקר" - לא נכון . מכוני סקר הם עסקים לכל דבר , עם לקוחות , ועם שיקולים כלכליים שמנעו מהם להודות עד לתקופה האחרונה שישנה אי ודאות גבוהה בנוגע לסקרים בגלל מספר המתלבטים - אם היו מודים בכך בכל סקר , לא היו מזמינים אצלהם סקרים. מקריאת נוסח הסקרים , לדעתי גם לכותבי השאלונים יש העדפה פוליטית , ושכהשאלונים בעייתיים מראש , אין צורך להטות את התוצאות. בנאדם שמנתק פשוט לא נכנס לסטטיסטיקה , כי אני בתור סוקר יכול מקסימום לרשום ניתוק , ולהלן דוגמא להמחשה: סוקר: שלום , מדבר מר סוקר ממכון הסקרים "סקר" , אפשר אולי ... נסקר: " אני מצביע רק "מפלגה כלשהיא" ( בד"כ ש"ס , לצערי הרב
)!!" ניתוק סוקר ממשיך לטלפון הבא. היו לי המון כאלה ! ניתוקים מעליבים אמנם , אבל ברור שהבנאדם לא ממש מתלבט. הוא- לא נכנס לסטטיסטיקה. היו גם כאלה ששטחו באוזני את התפיסה הפוליטית שלהם: " אני הייתי בפלמ"ח ! שיחררתי את אום-צ'ק-צ'ק ופשוט בושה איך שהורסים את המדינה...." אחרי חמש דקות , מתברר שהבנאדם נעול על מפלגה כלשהיא , אלא שאין לו כוח כבר לענות לסקר ולכן גם הוא לא נכנס לסטטיסטיקה. מקרים כאלה נשארים רק בזכרונו של הסוקר , ואין להם ייצוג בסקר. מה זה אומר? איזו מפלגה הייתה מרוויחה ממנתקים אלו ? אז זהו , שאי אפשר לדעת , ופה טמון הכלב. גם מנתקים מתוך סתם חוסר רצון לא נכנסים לסטטיסטיקה , על דעותיהם הפוליטיות. אבל הכי גרוע - אלו שמנתקים באמצע הסקר - ( יצא לי לראות גם סוקרים ש"השלימו" סקרים בלתי גמורים ) על כל אדם שעונה על הסקר בצורה מלאה , יש 5-10 כאלו שלא , מהסיבות שפירטתי למעלה . זה אמנם מתסכל מאוד לסוקר , אבל זה גם מראה על הבעייתיות שבסקרים. ומי עוד לא נכנס? אנשים שעובדים/לומדים/משחקים שש בש בשעות או במשך רוב שעות היממה ( רופאים בתורנות ? עובדי הייטק? חקלאים ? מלצרים ? סטודנטים?- למי הם מצביעים ? האם זה נכנס לסקר ? ) עכשיו , גם אם נחלק את הטלפונים לאיזורי סקר שונים לפי חתך אוכלוסייה , ברור שיש אוכלוסיות שבהן אחוז המנתקים/לא עונים גבוה יותר מאחרות . גם באמצעות סטטיסטיקה קשה לצפות עד כמה זה משפיע , עם כל הרצון הטוב - מדובר בבני אדם , לא רובליקות. עכשיו הבה נחזורה לנקודה לא פחות חשובה - שאלות מכוונות . דוגמא: שאלה :"אם היו הבחירות בלה בלה היום , למי היית מצביע : קדימה , ליכוד , עבודה , ש"ס , מר"צ.... " המפלגות הקטנות , שים לב , הם אחרונות , וזה טבעי . אבל.... בוא נחשוב על אותו פלוני שמעלעל במבושיו תוך צפייה בטלוויזיה , ועונה רק מתוך נימוס ( ויש הרבה כאלה ) - נראה לך שהוא יחכה עד שיגיעו למפלגת בל"ד או זכויות הגבר ? הוא פשוט יבחר אקראית ( או בצורה מכוונת ע"י נוסח הסקר , ומדובר בהטמעת מסר בצורה מאוד מתוחכמת ) אחת משלוש הגדולות , וברגע שיבחר באחת מהן הוא פשוט ינעל עליה , על מנת שלא יראה כאילו הוא סתם עונה או משנה את דעתו . הוא , נכנס באבו אביו לסטטיסטיקה , ככה בונים מפלגה שהסוקר חפץ בטובתה . יש שאלות יותר מכוונות מכך , אבל פה זה כבר עניין של מקצועיות ואמינות , וזה משתנה מחברה לחברה. מה קורה ביום הבחירות ? יש כאלה שלא מצביעים כי גם ככה המפלגה המובילה תיקח , כמו שאמרת , ויש כאלה שיצביעו דווקא לה כדי לחזק אותה , והפואנטה היא שהסקר לפעמים מבנה את המציאות , ולפעמים משקף אותה ( גם זה יכול לקרות
) . האם אני אסמוך על כך בבואי להצביע ? אני למשל , כסוקר לשעבר , עונה תמיד לסקרים ובין היתר יצא לי כבר לענות על סקר בנושא הגיינה נשית
למרות שהסברתי לסוקר שאין לי מושג מה יותר טוב , אולוויז או אולדייז , אז הוא אמר לי לענות לפי מה שאני מכיר מפרסומות
( מסכן , עד שמצא פראייר שיענה לו ) והתשובות שלי , נכנסו גם הן לסטטיסטיקה