מהי מתמטיקה?

atheist22

New member
מהי מתמטיקה?

למדתי הרבה מתמטיקה באוניברסיטה. תמיד פיתחנו דברים חדשים, אך מעולם לא דננו במהות המתמטיקה עצמה. כולנו יודעים לכאורה למה קוראים מתמטיקה, אך מעולם לא יצא לי לפגוש הגדרה ברורה. למישהו יש רעיונות? האם הגדרה כזאת קיימת? האם הגדרה כזו תתכן? הייתכן כי אין הגדרה כיוון שהגדרה כזו תצטרך להשתמש בכלים מתמטיים בעצמה? אין לי שום בעיה לתת הגדרה מדוייקת לפיסיקה, כימיה, ביולוגיה(טוב ביולוגיה זה קצת יותר מורכב מפיסיקה, אבל עדיין אפשר לתת הגדרה), היסטוריה או כל דבר אחר. הבעיה היא עם ההגדרה של המתמטיקה.

Fingertip

New member
מתמטיקה היא שפה.

השפה מורכבת ממשפטים שכולם אמת. מצרפים משפטים חדשים לשפה על ידי הוכחות. בהרבה מקרים, ניתן לתאר מקרים מ"העולם האמיתי" על ידי תרגומם ל"מתמטיקה" ואז ניתן להשתמש בכל המשפטים בשפה ולהסיק מסקנות על "העולם האמיתי". אהד.

Mycroft

New member
מתמטיקה

ניתן לומר שמתמטיקה היא ספר החוקים של העולם. כל תופעה מתנהגת לפי חוקים אלה. מצד אחד ניתן לומר שהמתמטיקה היא כלי בידי המדע כדי להסביר תופעות טבע, המתמטיקה משועבדת לו. מצד שני, ניתן להגיד שהמדע הוא שמשועבד למתמטיקה, ל"חוקים", כי הוא חייב לפעול על-פיהם.

....

היא בהחלט לא. נסה להסיק משפט של הפיזיקה מהמטמתיקה... תראה שאתה לא מצליח. כמו כן, למה אתה חושב שהיקום חייב להתנהל בצורה לוגית, אולי היקום בסופו של דבר לא לוגי...

Mycroft

New member
אבל ברור

שאי אפשר להסיק משפטים פיזיקליים מהמתמטיקה, כי פיזיקה זה מדע ומתמטיקה לא. בשביל להרחיב את ידיעותינו בפיזיקה חייבים לערוך תצפיות וניסויים על העולם. אבל הפיזיקה, כמדע, חייבת לפעול לפי המתמטיקה, לכל התופעות יש הסבר מתמטי. אני באמת לא יכול להיות בטוח במאה אחוזים שהיקום מתנהל בצורה לוגית, אבל לדעתי, לפי הפיזיקה והמתמטיקה, הוא כן לוגי.

אם כן

למה אתה אומר שהמתמטיקה היא ספר החוקים של העולם? רק בגלל שבני אדם מסוימים מתארים את העולם באמצעות מתמטיקה אין זה אומר שהמתמטיקה היא ספר החוקים של העולם....

atheist22

New member
זה לא כל כך פשוט

השאלה היא ממה זה מתחיל? מהן האקסיומות? האם נוספות אקסיומות חדשות כל הזמן? האם ניתן לפתח את כל המתמטיקה ממספר קטן(לא יותר מ-10) אקסיומות?

alon14

New member
לא יודע אם 10...

...בגיאומטריה יש ארבע (ועוד אחת שמשתנה בהתאם לסוג הגיאומטריה) ובאלגברה יש אאל"ט 11.

....

בגיאומטריה יש הרבה יותר מ-4... יש לי בבית איפשהו רשימה חלקית והיא די גדולה! כמו כן יש גם אקסיומות לוגיות ואקסיומות לכל תורה מתמטית.... בסופו של דבר יש ממש הרבה...

atheist22

New member
זה בדיוק העניין

אי אפשר להגיד שלמתמטיקה נוספים רק דברים מוכחים כי כל הזמן מוסיפים אקסיומות. מי החליט שאקסיומה מסויימת טובה ואחרת לא? ואנחנו אגב עדיין בלי הגדרה של מתמטיקה.

זה פשוט

מערכת אקסיומות היא "טובה" אם היא עיקבית וכל אקסיומה לא נובעת מהאחרות במערכת. וזה מבחינה עקרונית. "אי אפשר להגיד שלמתמטיקה נוספים רק דברים מוכחים" זה תלוי איך אתה מבין את המושג "אקסיומה"...

atheist22

New member
אגב

רק מתמטיקאי ישים את "העולם האמיתי" בגרשיים.
האמת היא, אני מבין את הכוונה, ואף די מסכים.

mikevil

New member
מסכים

קודם כל שמח להצטרף לסביבתכם! אז אני אכן מסכים שמתמטיקה היא שפה, אך לא סתם שפה, שפה מיוחדת במינה בעלת אינטלגנציה גבוה מאד.(עם אפשר להגיד כך על שפה) אני לא מסכים שהיא סתם אוסף של פסוקי אמת, קודם כל כי היא באמת לא סתם אוסף של טענות(אם היה כך, אז היא לא הייתה שונה בכלום משפת הלשון הרגילה) אלה הרבה יותר מכך, ושנית לא כל טענותיה נכונת, חלקן שואפות להיות נכונת נגיד כך...

Mycroft

New member
המתמטיקה-שפה?

אני בכלל לא בטוח שניתן להגיד על המתמטיקה שהיא שפה. המתמטיקה עצמה, ביסודה, איננה שפה כי היא לא נוצרה כאמצעי תקשורת או כדי להעביר מסר כלשהו. האדם המציא שפת סימנים מיוחדת כדי שיוכל לייצג את המתמטיקה, להעביר אותה למושגים אנושיים. סימנים אלה הם השפה. אבל במהותה, המתמטיקה איננה שפה.

Fingertip

New member
הממ...

אני חושב שהיא שפה, אבל די מיוחדת. והיא כן נועדה לתקשורת, פחות או יותר. היא נועדה להעביר בצורה כמה שיותר אוייקטיבית רעיונות. המילים או המושגים בשפה הם המשפטים, ההגדרות והאקסיומות. המטרה במתמטיקה היא להעשיר את השפה בכמה שיותר מילים. אם תנסה לתת למתמטיקה תיאור אחר, רק תהרוס את הכלליות שלה. למשל, אם תאמר שהמתמטיקה מתארת את העולם, אז מה ההבדל בין מתמטיקה לפיסיקה? להיות מתמטיקאי זה להיות בלשן - בצורה המדוייקת ביותר שאפשר. אהד.

Fingertip

New member
ריאלי? הומני? שניהם? אף אחד?

האם המתמטיקה היא באמת מקצוע "ריאלי"? האם קרה לכם פעם שנתקלתם בהוכחה "יפה" במתמטיקה? האם קרה לכם משהו דומה באחד התחומים ה"ריאלים" האחרים? (פיסיקה, ביולוגיה וכדו´) אחד הדברים המעניינים במתמטיקה הוא שלפעמים דרושה יצירתיות לא פחות מאשר תחומים הומניים אחרים. או אולי אני סתם מקשקש בגלל השעה. אהד.

Mycroft

New member
אני לא חושב כך.

המשפטים, ההגדרות והאקסיומות נוצרו ע"י בני אדם כדי לתאר את המתמטיקה. הם השפה, ולא המתמטיקה. הם מעבירים את הרעיונות. המתמטיקה איננה מתארת את העולם, זו אכן הפיסיקה שמתארת אותו. אבל הפיסיקה היא רק מימוש של המתמטיקה, היא המעשה בעוד המתמטיקה היא התאוריה, החוקים. המטרה בחקר המתמטיקה היא אכן להעשיר אותה בעוד מילים, כדי שיהיה לנו ידיעות עליה, כדי שנוכל להבין אותה יותר. למרות שאני חושב שלעולם לא נצליח להבין באופן מוחלט את המתמטיקה.

arifell

New member
בעוד שמהנדס יגיד שהפיזיקה היא

התיאוריה וההננדסה היא המעשה ארי- שלומד פיזיקה והנדסת חשמל

למעלה