מאמר: מה זה צ'י?

0 אור 0

New member
זה לא דוקא קשור ליהדות

אלא בכלל לפילוסופיה מערבית. ראה "אני חושב משמע אני קיים"

אתד

New member
מה כוונתך ב"זה" ?

מה שמתברר, שכל דבר שנמצא- אם בשיטות האלטרנטיביות או הגישות המחשבתיות שאחריהן, הגדרה של צ'י, כבר נמצא ביהדות ולא מליוני שנים אלה פחות מ 6000 שנה יש להכל הוכחות שכלתניות מדעיות ברורות וחד משמעתיות. אגב, כל האלטרנטיבי בעצם נקרא בתורה כ-הרפואה, בה' הידיעה האמיתית והרפואה הקונבנציאנלית של היום היא בעצם בכלל לא רפואה אמיתית- היא מודרנית, תוצאה קלוקלת בהתאם לזה שאנחנו מקלקלים את העולם (ואותנו האדם).

0 אור 0

New member
עם דעות כל כך נחרצות אני לא יכולה

להתווכח. לא אני אשכנע אותך ולא את אותי, מה גם שהדיון שאת מובילה שייך מן הסתם לפורום תיאולוגיה ולא לנסיון להבנת מושג הצ'י, שאותו נהניתי מאד לקרוא, גם אם לא הוספתי רבות משלי.

אתד

New member
תמיד כשעולה נושא בפורום

ומישהו או אני "חוטא" וכותב משהו כמו שזה כבר מוזכר ביהדות, האנטי מתעורר ומתחילה התקפה ו "ויכוחים" היהדות בכלל לא שלילית כמו שמנסים לצייר אותה כאן ואני בטח לא אנסה ל"הגן" עלייה, גם בגלל הערה הנכונה שלך אור וגם בגלל שהיא מן הסתם עמוקה הרבה יותר מההערה "רחמנא ניצלן גויים" יש בפורום הזה אנשים שמוצאים בו מקום מענין שמדבר אלייהם בנושא שלו, בלי התנאי להיות מאמין *רק* בשיטה של חבר זה או אחר מכאן, אלה אם יש בו טעם לצמצם אותו ל5 אנשים קבועים ששותפים לאותה דעה ומי שלא- ישר מותקף. לשמחתי הכרתי לאחרונה מדקר סיני דתי שפתח לי זוית חדשה ומדהימה על כל הרפואה האלטרניטיבית, צ'י ועוד דברים שקשורים לזה שאם רק הייתם מוכנים לשמוע ממנו יש סיכוי שהייתם לומדים דבר או שניים, ועל זה נאמר רחמנא ניצלן. אני ממש לא דתיה, וממש לא מנסה להסית דיון אם אותו מדקר דתי היה עונה לדוד ומתדיין איתו על הצ'י (מהגישה הסינית שאותה למד!) היה נבהל מהגישה הכללית שהיא ההפך הגמור מהגישה הכללית של העיסוק שלכם, והמטופלים שלכם לא חייבים להאמין כמוכם או לדעת שיש לכם אנטי לדרך מחשבה/חיים שלהם, "תרגישי שאת מתחברת למטפל"- משפט שגור שלכם שלא יתכן לאלה שפוסלים מי שלא בדעתם. לצורך הענין- כמו שכבר ניתכלתי כאן- אם הומאופט, הילר או ערבי היה כותב על הצ'י לא הייתם תוקפים אותו רק היהדות פוגעת בכמה אנשים כאן, הפסד שלכם ושל מטופל שלכם שאולי, למרבה הזוועה, מאמין בה'.

0 אור 0

New member
היהדות היא דבר נפלא ויש בה המון

חכמה וידע, ברפלקסולוגיה אנו נעזרים המון בביטויים עבריים שכיחים, או בפתגמי חז"ל כדי להעשיר את האבחון שלנו והבנת המטופל (לדוגמא הביטוי מוסר כליות - האם חשבת על החוכמה והקשר שמובעים בביטוי הפשוט הזה). אבל הרפלקסולוגיה היא תורה שהיא בבסיסה בעלת ראיה מערבית - ובסופו של דבר ערש התרבות המערבית היא היהדות. גם בתורת הצמחים והתזונה שאני מנסה ללמוד ולהשתפר בה, אני מתחברת יותר למקורות העממיים שלנו, ובראש וראשונה הרמב"ם. כשאני מטפלת , אני מביאה אתי את המטען שלי שהוא מטען יהודי עשיר מאד - תמיד אמרתי, שאני אמנם חילונית, אך חילוניות יהודית שונה מחילוניות נוצרית. וכאמא חילונית גאה דאגתי להביא לבני בחתונתו את כל הנחוץ (פמוטים וכוס קידוש לשבת, חנוכיה, קערת סדר וכו') לעומת זה, כאשר אני מנסה להבין לעומקו מושג שבה מתרבות זרה לנו, שהיא תרבות המזרח, חשוב לי מאד לנסות להתנתק במידת מהדעות המוטבעות בי מתוך השורשים שלי, ולהבין את המושג מתוך השקפת העולם שלו. אחר כך אולי אקח משהו משם ואחבר אותה לאמונות שלי, ואולי לא - אבל חשוב קודם כל להבין את המושג בהקשר שלו. האנטי שהיה לי להודעה שלך, הוא לא לאמונה שלך ולא ליהדות שלך שהיא נושא אשר משותף לכולנו, אלא לנסיון "לכופף" את המושג לתוך מערכת המושגים שלך\ מבלי לתת קודם איזשהו נסיון להבין את מערכת ההשקפות שסביבו.

כתבתי מאמר על צ'י, שהוא

"חכמה בגויים" ולא "תורה" בגויים. כדי להבחין בין חכמה לתורה, יש לבחון את הדבר עצמו, בעיני הגוי האוחז בו, ורק אחרי שיובן הדבר עצמו אפשר להחליט. אם היה אותו מטפל מגיב כאן, היה לי מאוד מענין לשמוע מה יש לו להגיד - אבל המאמר שלי היה על צ'י, לא על יהדות ואפילו לא על "צ'י בעיני היהדות".

אתד

New member
הלוואי שהוא היה נכנס לכאן

זה שהוא דתי זה לא אומר שהוא לא למד גם מה זה צ'י על פי הראיה הסינית, מבטיחה לך שהוא בקיא. אם הוא היה נכנס הוא לא היה חייב לחלוק על הבנתך דוד ב- צ'י אלה היה מתפלא על חוסר הפתיחות למישהו שחושב אחרת מכם רק בגלל שהזכיר את הדת, אולי זאת רק אני אבל אם הייתי חושבת שמטפלים אלטרנטיבים כל כך מרוכזים בעצמם ומתרעמים מול אמונה של *מטופל!!* מי היה מתקרב אליו (בעצם אני יודעת שהרבה, בודאות!). זה קרדיט שנותנים לאלטרנטיבים להבדיל מרופאים רגילים למשל למרות שהם נישבעו לזה. לא ניסיתי לכופף שזה כבר ביהדות (וגם אם כך התרשמת מה יש לכעוס? כי זה נוגד) יש לי בכלל זכות לנסות לכופף? למה אני כתבתי אותה?? או שזה שם או שלא, ואני לא הכתובת לברר את זה. כשענין אותי (בשונה ממה שחשבת אור) גיליתי דרך הרצאות, קריאת חומר ומפגשים עם רבנים לצורך לימוד והעשרה (גם בשביל להבין אם זה סותר את אמונתי בבורא עולם) ושכלתני נטו, כך מה שכתבת על הכליות ועוד על המון דברים אחרים כבר ניתכלתי.. התמיהה היתה על האנטי. לא נורא, חפיף.

0 אור 0

New member
אין פה כעס עליך בכלל

אבל התשובה שלך לא היתה ממין השאלה ולכך הגבתי, נראה שכל המטען והתרעומת באים מצדך וחבל

אתד

New member
לא חשבתי שיש כעס עלי, למה שיהיה..

היה אנטי מצידך בגלל שחשבת שאני מכופפת את הצ'י למערכת רעיונות דתית יהודית- ככה את כתבת, שום מטען. באמת חבל.

yamit23

New member
אתד - אף אחד לא "אנטי"

אני חושבת שהושקעו הרבה אנרגיות בלהסביר זאת. מנסיוני במקומות אחרים בחיים, לכל דיון, מושג או רעיון יש המון, המון, המון קישורים, הסתעפויות, נקודות מבט וכו' וכו'. לעתים כאשר מתחילים לדון בהסתעפויות והקישורים הללו, קורה שפשוט הולכים קצת לאיבוד מהנושא המקורי. לפעמים (למשל, בשיחה בין חברים) זה טוב ומפרה את הדיון, ואפשר אחרי זמן מה להסתכל אחורה, ולהגיד "יא-אללה, איך הגענו מנושא א' לנושא ב'". לפעמים (למשל במאמר או בהרצאה) מהלך כזה גורם לאובדן הבהירות, ולאובדן היכולת להסיק מסקנה בנושא המקורי, עליו נפתח הדיון. במקרים כאלה, ראוי שיהיה מישהו שיקח על אחריותו להחזיר את הדיון לנושאו המקורי. אין זה אומר שהנושא/ים האחר/ים אינם חשובים, אינם נכונים ואינם ראויים לדיון מעמיק. הם כן חשובים, כן נכונים ובעיקר - ראויים לדיון מעמיק בזכות עצמם. כשהדיון נוצר כנגזרת מדיון אחר שני הדיונים יוצאים עקרים וחסרים. הדרך למנוע זאת היא למקד את הדיון. זה מה שדוד מנסה לעשות. מהכרותי עם דוד, הנושא שהעלית ("צ'י בראי היהדות") קרוב אליו, ולמיטב זכרוני הוא אף התייחס אליו בעבר. לדעתי ולהבנתי, הוא התעקש לשוב ולמקד את הדיון מתוך רצון ליצור שני דיונים עמוקים ומשמעותיים, ולתת לכל נושא את הכבוד הראוי לו. האם הצלחתי להסביר את העניין? האם כעת את מבינה את התגובות של דוד ואור בצורה אחרת? מקווה שכן, ושתהיה שבת שלום לכולנו

אתד

New member
כן ימית תודה

אני מרגישה עכשיו שמינימום השגתי עוד תואר שלם באוניברסיטה אחרי ההבהרה הזאת. מה שיפה שמכל דבר לומדים. בתקווה שלא יהיו דברים לא קשורים חוץ מצ'י בשרשור הזה חן חן, שבת שלום גם לך

אתד

New member
במחשבה שניה

(חזרתי מהמיטה בשביל זה כי הפריע לי) זה באמת נורא מיותר אחרי שהייתי אצל מטפלים שסתם ככה קבעתי תור ולא הרגשתי נוח, מצאתי את הפורום כמו במה שמאפשרת התרשמות ממטפלים אם הם אנשים פתוחים עם ידע ואנרגיות חיוביות שלדעתי מעיד על איכות הטיפול על מנת לקבוע איתם ,ובאמת הגעתי אלייהם ולא טעיתי, או גלגלתי לאחרים. מה גם שכאן למדתי שיש עוד שיטות אלטרנטיביות שלא ידעתי את קיומן. נשארתי לקרא כאן לפעמים כי ענין, אבל תכלס אין לי מה להדחף לכם לדיונים או להתעסק בעינינים שלא לי, מבינה. יחד עם זאת מבחינתי, ולמרות שלא למדתי מה שאתם למדתם, מה שאני כן יודעת מהיהדות שאותה אני מאוד אוהבת והמשכתי לחפש בה, חבר לי בצורה נפלאה עם כל מיני ידע שהפצתם כאן ומצאתי בזה קשר נפלא! גם כקשר לאמונה שלי וגם לתועלתי האישית בבחירת גישת טיפול. נראה שלא משנה כמה אני אנסה להסביר את עצמי או אחזור על מילים זה לא ישנה, כי יש כאן לחלק אנטי ברור ליהדות (ולא מנצרות או מוסלמיות) ולא בא לי להצתדק, אולי אני לא יודעת להסביר את עצמי במדיה הזאת, בכל מקרה לא כל כך משנה. אולי בכלל, עצם הכתיבה שלי שונה מכם כיון שהיא מצד מטופל ולא מטפל ומכאן נובע "הויכוח" ומי שהגדיל להבין את זה הבין. מצטערת בכנות אם מישהו נפגע. ובפרט התנצלות אלייך דוד שהרסתי דיון על המאמר שלך, מסקרנות והענין המרתק שגילית בו אני כבר אדבר עם אותו מטפל עליו בשבילי. ביי.

yamit23

New member
קודם כל, גם אני לא מטפלת

לפחות לא במובן הרפואי. אני כן מחנכת, אבל זה לא בדיוק בפורום הזה. הגעתי לפורום הזה מהכרות עם אנשים בו, ומתוך עניין. נשארתי, כי באמת כיף לקרוא הרבה הודעות כאן, ויש פה אנשים מעניינים. וגם כי גיליתי שהגישה שלי לחינוך מאוד חופפת את הגישה של אנשים כאן לבריאות ולרפואה. כך ששתינו עומדות באותו מקום, ואין כאן אחת שייכת יותר, ואחת פחות. אני גם לא חושבת שאת מפריעה למישהו בנוכחות שלך, או בכניסה שלך לדיון. להיפך, את תורמת, ומפתחת ומעשירה אותו, גם אם יש אי הסכמות. בפורום, כל שרשור הוא דיון בנושא אחד (בדרך כלל, אם כי לפעמים יש סטיות). אך הפורום, כשלם, יכול להכיל דיונים רבים, בנושאים רבים (בד"כ שיש להם מכנה משותף, והוא נושא הפורום). כפי שכתבתי בהודעה הקודמת, נושא הדיון הזה הוא המאמר של דוד, שביקש ממך לא לתקוף את המאמר על מה שאין בו, כי הוא לא עוסק בו. לעומת זאת, הצ'י והיהדות, ובכלל הקישור בין הפילוסופיה והרפואה הסינית לבין היהדות הם נושאים מאוד מעניינים, ומאוד קשורים לנושא הרחב של הפורום. עד כמה שראיתי מהמטפלים כאן, ומדיונים שנערכו בפורום בעבר, הנושא הזה בהחלט נמצא על סדר היום של המטפלים, והוא זוכה לעיסוק מפעם לפעם (למיטב זכרוני, גם בבלוג של דוד היתה בעבר רשימה בנושא הזה, אולי בהקשר של שאלות ותשובות עם המורה שלו לטאי-צ'י, מאסטר ניר מלחי). חבל לי שיצאת מהדיון בהרגשה שיש בפורום התנגדות לרעיון ולקישורים האלה. נדמה לי שזה משהו שנמצא אצלך, ולא קיים כאן בפורום. אם זה באמת מעניין אותך, אני מציעה לך לעשות ניסיון - פתחי הודעה חדשה לחלוטין, כתבי בה על הקשר בעיניך בין הפילוסופיות. ספרי על הלימוד שלך בתחום, ומהן התובנות שהגעת אליהן, ובקשי התייחסויות. אולי משהו אחר, יותר רחב - מתוך הדיון הזה שאלי כאן את המטפלים מהי גישתם ליהדות כדת, תרבות ופילוסופיה. איך מתייחסים אליה בחיים, ואיך בחדר הטיפולים (מטופלים מאמינים). אני מאמינה שהתגובות תהיינה שונות, ואת תגלי לא רק את הפתיחות שקיימת לתחום, אלא את היותם של מטפלים רבים בעלי קשר כזה או אחר לדת, ושואבים ממנה דברים שונים, ברמות השונות.
ועוד מחשבה קצרה - אני מאמינה שאם ההודעה הראשונית שלך תהיה חיובית, ותשתמש במושגים של בעד, ולא העמדה כנגד, זה ישפיע מאוד על אופי השרשור. שתהיה לך שבת אביבית ונעימה, מקווה שתתני לעצמך ולנו הזדמנות להיווכח במורכבות הדברים.

0 אור 0

New member
אתד ../images/Emo24.gif

חבל לי מאד שהגעת לתחושה כל כך חזקה של פגיעה, ושהנושא כל כך הטריד אותך שקמת בלילה כדי לפרט כתבת "אין לי מה להדחף לכם לדיונים .." ואני מאד מצטערת שכך את מרגישה בעקבות מה שכתבתי. לא זו היתה הכוונה. בפורום הזה כולם ברוכים - מטפלים, מטופלים או סתם מתעניינים. אני חושבת שיש לנו מה ללמוד מכל אחד באשר הוא (מכל מלמדי השכלתי ומתלמידי ..), ולא מנסה בכלל למיין בתגובותי מי האדם שלא אני עונה ולהתייחס בהתאם. העניין הוא, שכאשר מישהו שואל שאלה אישית בפורום, עולה אצלי דגל "המנהלת" ואז אני שומרת על כך שהתגובות יהיו ענייניות ולא מעליבות, אם אף אחד לא עונה, אני משתדלת להקפיץ או לפחות לתת תשובה חלקית. אבל כאשר מדובר באחד מהדיונים העקרוניים, כמו הנושא שדוד העלה, יורדות אצלי המגננות של "ניהול" ואני מתייחסת לשרשור הזה כאל שיחה - אם את כותבת משהו שלא מתאים לי, אני עונה ומתווכחת אתך, כמו שאתווכח עם כל אחד מהכותבים, כשאני לא מסכימה לדבריו. במקרה של הדיון הזה חשבתי שהטיעון שלך לא ענייני לקו שדוד העלה, ועל כך הגבתי - ללא כל כוונה להגיד שנושא שהעלית פחות חשוב, פחות מעניין או פחות מהותי לפורום. חבל שדוקא מתוך התייחסות של שוויון את בחרת לקחת את הדברים למקום של עלבון, ולמקום של אנטי ליהדות. מקווה שתקבלי את הצעתה של ימית להעלות את הנושא של החיבור ליהדות כנושא בפני עצמו - אני בטוחה שזה יהיה דיון מרתק, גם אם אולי יהיה טעון אצל חלק מהכותבים פה. ועוד מילה על הנושא של יהדות: כשאנו באים אל תרבות זרה לנו, אנו באים כסקרנים, חוקרים, תיירים או לומדים - אבל אין לנו שום מטען כזה או אחר. כשאנו מדברים על יהדות , זה כמו לדבר על אמא שלנו - אין אדם שאין לו מטען כלשהו לגבי אמא, ואין יהודי שאין לו מטען כלשהו לגבי היהדות (יסוריי אוהב), לכן הרבה יותר קל לנו לנהל דיון אקדמי על צ'י, מאשר על השכינה. והרבה יותר קל לנהל דיון על השכינה מאשר על תפילת שחרית יומיומית או על חבישת כיפה. ככל שהנושא קרוב אלינו ברמה המעשית, כך אנו מגיעים עם המטען הרגשי שלנו שלא קשור לדת עצמה, אלא למשפחה ולחויות שאנו עברנו. ושוב: לא נפגענו ממך, ואני מקווה בכל ליבי שגם את לא נפגעת, ומבינה כי את ברוכה כאן, ולא כל תגובה שאינה מפרגנת הינה שלילה כוללת שלך ושל דעותיך.

izackv

New member
אני מניח שהתגובה שלי הייתה אחת מאלה

שגרמו לך לתחושה של "אנטי" כנגד יהדות... באופן אישי אין לי אנטי אל מול היהדות. אני מסוגל להעריך אותה ואת העקרונות שלה ובטח שמסוגל להבחין בינה לבין הממסדים השונים שטוענים לבלעדיות עליה. (אין כמו לנהל שיחות של שעות עם חסידי חב"ד בטיסה טרנס אטלנטית ובטיסה חזרה לנהל שיחות של שעות עם חרדים. מדהים היחס שלהם אחד לשני) אני גם אוהב מאוד ללמוד ולנסות להבין את היהדות. גם מבחינה רוחנית וגם מבחינה היסטורית. אבל אני מתחבר הרבה יותר ל"ואהבת לרעך כמוך" מאשר לזלזול גמור בגויים ובתרבויות שונות. התגובה שלך ש"הקפיצה" אותי יחסה לתרבות הסינית "יהירות" בגלל שעולם המונחים הבסיסי שלהם שונה משלך. בלי שום היכרות עם התרבות שלהם החלטת שיש בה משום יהירות. וזה נראה לי כמו יהירות מצידך. גם ההצהרה שלך שהכל קיים בכתובים לגבי נושאים שברור לחלוטין שאת לא ממש מבינה בהם היא הצהרה עם טעם לפגם. אחרי שתתמחי בתרבות הסינית את יותר ממוזמנת להראות (בציטוטים עדיף) היכן בכתובים היהודים כל העקרונות הסינים מופיעים. אבל כשמצהירים הצהרה כזאת בלי בסיס ידע ובלי הפניה להוכחות היא טעם לפגם. צורת התגובה שלך שכללה גם התיחסות ל"גויים" התחברה לי לצורת מחשבה יהודית מקובלת אך מקוממת שמתיחסת בזלזול לכל מה שקשור ל"גויים". ולכן הייתה ההערה שלי לגבי גויים. וכן, כשמניחים הנחות מוטעות ושיפוטיות על תרבות אחרת שלא מכירים בכלל - זאת התנשאות שבאה מרגשי עליונות. זה לא קשור ליהדות! זה קשור לסוג חינוך מסויים שמאפיין זרמים מסויימים ביהדות אבל סביר להניח שבורא עולם לא היה תומך בזה... בכל מקרה, אני מתנצל אם התגובה שלי פגעה בך. לא זאת הייתה הכוונה.

אין צורך להתנצל ../images/Emo13.gif

האמת שהיה מוזר לי, אחרי שבפורום אמנויות לחימה צועקים עלי שאני מכניס יהדות לכל מקום ומפרסם סמינרים של מחזירים בתשובה, שכאן טוענים נגדי שאני אנטי-יהדות...
אבל לא קרה שום דבר רע

shushu10

New member
קוראת לסולחה! אני לוקחת על עצמי

את ה"אשמה" כולה, כי אני השתמשתי במלה יהדות ראשונה, וכשראיתי שעליתי על מוקש - מיד ירדתי מהענין. האמת כמו שאמרת דוד בתחילת דבריך - כנראה אי אפשר להגדיר צ'י במדויק , ראה כמה דעות שונות ומשונות ואין הסכמה! או שכל ההגדרות יש בהן שמץ של אמת. מה שבטוח שהצ'י הזה (שקשה להגדירו) הנמצא בכל דבר ומקום נמצא בטוח גם ביהדות וגם בסיניות אולי לזה תסכים?

לא בטוח

מכיוון שקשה לי להגדיר צ'י וקשה לי לתרגם אותו, אני לא יודע אם יש מונח מקביל לו ביהדות, או באיסלאם או בנצרות או בכל מערכת מושגים אחרת. אני פשוט לא יודע. מאוד סביר שיש משהו לפחות דומה, אבל אני פשוט לא יודע.

shushu10

New member
ההסכמה תהיה על כך שיש צ'י בכל מקום

לכל האנשים (דתיים ולא דתיים) באשר הם, גם אם קשה או לא ניתן להגדירו .

למעלה