לראות ולא להאמין

mister xy

New member
שאלת תם

למה לילד בן 14 אסור לשתות ולשכב עם בנות ולגבר בן 24 מותר ? הרי הילדים יודעים טוב מאד שהמבוגרים מבלים, שותים, שוכבים ועושים חילופי זוגות ואורגיות פרועות. אז למה להם אסור. למישהו יש הסבר שמניח את הדעת ? יש לי הרגשה שזה נובע משמרנות ופנטיות של ההורים. כאבא לילדים אני לא הייתי רוצה לראות את ילדי עושים את זה אבל אני לא חושב שאוכל להסביר להם למה זה אסור.

לא תוכל להסביר להם?

למה זה אסור, אולי זה לא אסור. אבל זה לא טוב, לא כדאי, לא מומלץ. למה ילדים בני 14 צריכים לדעת משהו על אורגיות פרועות? או שאני לא בתוך עמי...

לחוד

New member
נראה לי שאין תשובה ישירה לשאלה שלך,

על כל פנים לא לי. בכל אופן רוב ההורים הסבירים מתחלחלים ממין בגיל צעיר מאוד. ולפי דעתי התשובה לשאלה שלך היא: ככה. זאת הנחת יסוד ברורה לרוב האנושות. יתכן בהחלט שיום יבוא שהחשיבה האנושית בנושא זה תשתנה (כפי שהיא משתנה בנושאים רבים בכל עת).

אני מסבירה זאת לעצמי כך

היות שאלו דברים שעלולים לגרום להתמכרות (אלכוהול) טלטלות רגשיות, פגיעה פיזית ו/או נפשית (סקס/אורגיות/חילופי זוגות), צריך בגרות פיזית ונפשית + נסיון חיים מסויים על מנת להיכנס אליהם. גם אם ילדון בן 14 לא יקבל זאת, לי זה ברור לגמרי שתפקידי להגן עליו בנושא זה.

לחוד

New member
שאלה קשה

הבעיה היא כפי שהזכרת, שמאוד קשה לנו לחשוב על הנושא הזה בלי דעות קדומות. כשאני רואה בנים/בנות מהציבור החילוני בגילאי בית הספר, יש לי פשוט דחיה וסלידה מהתנהגותם. אני רגיל לעדינות, לדיבור שקט ולאיזה רוגע שלא קיים אצלם. לעומת זאת, את הטענות הקשות שאתה מעלה (וגם את אלו שלא העלת) טוענים כנגד אותה מערכת חינוכית בצורה זו או אחרת כבר שנים על גבי שנים, ומבחן התוצאה מלמד שרוב התלמידים יוצאי מערכת החינוך הממלכתית גדלים ונעשים לאנשים מועילים וטובים.

חשבתי לא להגיב

בעניין הזה, כי אני לא בטוח בעצמי האם אני מרגיש שהחינוך החילוני הוא פחות טוב רק בגלל איך שמדברים עליו בציבור החרדי, או שבאמת יש בזה משהו. גם קשה לשים על מאזניים את המגרעות והתוספות שכל דרך חינוך. כפי שכתבתי בעבר, אני כן רואה את הילדים שלי גדלים כחרדים מודרניים. אולי זה רק בינתיים, כי אני הרי יצאתי מאוד מהר מחיים דתיים לכופר מחלל שבת וכדו', ועדיין קשה לי להתנתק מהעבר. אולי בעתיד זה ישתנה. אבל יש נקודה נוספת שהיא, לדעתי, כן נותנת יתרון (להורה מבחינה נפשית)לשלוח לת"ת חרדי. הנקודה היא, שגם אם נאמר שיש 15% של ילדים שלא הולכים בדרך טובה ובתלם של הסביבה שלהם. בבית ספר חילוני, גם אם מתוך 20 ילדים בכיתה ישנם 3 ילדים אלימים, אני לא אוכל לחיות ברוגד ולו לרגע אחד. כששירתתי בצבא דיברתי על כך עם כמה שופטים חילונים, הורים לילדים, והם בהחלט לא רגועים עד הרגע שהילד חוזר הביתה מבית הספר או מבילוי. כי הסיכוי שהילד שלך יהיה אחד מהשלוש או שיתחבר אליהם או יסבול מהם, לא נותן להורה להירדם כידוע, שהחינוך בבית הוא משפיע אבל לא חזות הכל. גם "בני טובים" עושים מעשים נבזים ושפלים. בת"ת חרדי, גם אם הילד שלך יהיה מה 3 ילדים המופרעים, המופרעות לא תתבטא באלימות קשה. הלחץ של הורה בציבור החרדי, הוא שהילד לא ילמד טוב, לא יהיה ירא שמיים, יראה דברים לא טובים יתקלקל וכדו'. נכון שיש ילדים שנפגעים מינית ממורים. אבל לחשוב שזה קרוב לאחוז של האלימות שקיימת כיום בבתי ספר חילוניים זה ממש לא כך. הנקודה הזו, מאוד משפיעה עליי ברצון שילדיי יגדלו כדתיים. מבחינת ההורה, לישון בלילה יותר טוב ויותר רגוע, אין ספק שקל יותר בחינוך חרדי. ודיברתי עם הרבה הורים חילוניים. את נושא ההשכלה, בהחלט שניתן לצמצם את הפערים מאוד, במידה וההורים מעוניינים בכך.

רותם 36

New member
מה שאתה עושה למעשה

זה מסיר לגמרי את האחריות מהילד ומפיל על הסביבה. בתגובה שלך אמרת " אם אפילו יהיו 3 ילדים מופרעים אני לא אוכל לישון בלילה ".............כלומר אתה מניח שברגע האמת הילד ישכח לחלוטין את כל החינוך לערכים מהבית ומבית הספר ויגרר אחרי אותה חבורה של מופרעים. זה אפילו מרגיש שאתה לא ממש סומך על הילד או על החינוך שתיתן לו. אם זאת הסיבה - מה מבטיח לך שבחינוך החרדי הוא לא יגרר אחרי השפעה רעה ? אתם לא חיים בסיבה סטירילית ויש גם השפעות מבחוץ.

סוג ב

New member
כל מסגרת והיתרונות/חסרונות שלה

לי אישית קשה עם הבחירה שלי ואני רק יכולה לקוות שזאות הבחירה הנכונה. גם אותי קצת הרגיז המשפט "מזלי שאני אנוס כי אז הילדים יקבלו חינוך טוב יותר מהחינוך החופשי" כלפי ההורים שלך, אם היו יודעים מה אתה, זה כישלון בחינוך וגם אתה למדת במסגרת של "החינוך הטוב יותר"... אז אין הפקרות העולם החופשי בחינוך "הטוב יותר", אבל יש אונס והתעללות וגם מכות. לא כל תינוקות של בית רבן עוברים את זה, אבל גם בחינוך החופשי, לא כולם צורכים אלכוהול וסמים ומקיימים יחסי מין בגיל מוקדם. אני אומרת, שמכל מוסדות החינוך, אתה בוחר במוסד מסויים, מקוה לטוב ומשקיע הרבה מאמצים גם בבית, כולל דוגמא אישית.

sec op

New member
נקודה נוספת שלא עלתה כאן

אחד הדברים החשובים בחינוך, זה הסביבה החברתית. ובחינוך החילוני הכללי, אין להורים שליטה וגם לא מושג מיהם הילדים והחברה בבי"ס שאליו הם שולחים את ילדיהם. גם אם רוצים אין להם יכולת לסנן (לפחות בחינוך הממלכתי), הבי"ס מחוייב לקבל לפי איזורי מגורים. כך מגיעים להם תלמידים שונים עם רמות ערכים שונות בתכלית, כל ילד מביא את הערכים והמושגים שנחשף אליהם. ומה לעשות שבד"כ הדברים הרעים בולטים, וכך כל ילד מביא את קצת הרוע שנחשף אליו, ובסה"כ כולם יחד נחשפים להרבה מאוד רוע, מה שמביא לתוצאות הידועות. לעומת זאת, בחינוך החרדי, מקבלים לפי רמה רוחנית, יש מושג של קהילתיות, האנשים בוחרים את מגוריהם לפי השכונה שמתאימה להם, ובד"כ ההורים מכירים את המשפחות אחרות, אם יש משפחה שלא מתאימה, במקרים רבים לא מכניסים אותם למוסדות הלימוד. כך הפיקוח על הסביבה החברתית של הילדים הרבה יותר הדוק, הדבר הרבה יותר בשליטה של ההורים. הדבר האידיאלי לדעתי הוא קהילתיות בציבור החילוני (שמשמועות שמעתי שמתחילות להתגבש קבוצות כאלו), כך הקשר בין המשפחות מאזן את הסביבה החברתית של הילדים, כולם באים מרקע דומה, ואם יש ילד בעייתי כולם יודעים עליו, ויודעים להישמר מפניו, וגם יודעים שצריך לטפל בו, וההורים שלו יאלצו לטפל בו כיון שאחרת הוא ינודה. מעניין אותי לשמוע איך זה הולך באמת ביישובים קטנים יותר, שם ישנה קהילתיות. שזה יכול להיות כיוון מעניין.

רותם 36

New member
הקבלה למוסדות חרדים גם מבוססת על גזענות

והקאת השונה מהם - מוצא / עדה / זרם / רמה רוחנית וכ'ו. אחלה ערכים

sec op

New member
הגזענות היא תוספת,

מצד שני זה לא אומר שלא לקבל את מי שלא עומד ברמה מסויימת של דתיות זה גזענות...

moshe010

New member
נכון , אבל

זה בדיוק מה שמשמר את חוסר האלימות והעדינות של החרדים כי אין מה לעשות והמנטליות של הספרדים הרבה יותר פתוחה לתרבות החילונית והרבה יותר מתירנית ועממי ולכן אין אשכנזים רוצים אותם במוסדותיהם, ומבחינת השקפת עולמם של החרדים זה בצדק אמנם גם המנטליות הליטאית שונה מאוד מהמנטליות החסידית שמצד אחד קיים פחות שמרנות, ומצד שני קיים יותר גאווה עצמית ושמירה על המעמד ועל הכבוד האישי, ויותר הערצה לתורה ועירוב של האוכלוסיות בהחלט יגרום להחלשה מסוימת של הגטו החרדי כי לכל מגזר יש לו את הגדרים והסייגים משלה ובעוד שהליטאים והחסידים מתבדלים מרצונם החופשי, הספרדים מתעקשים לשלוח את ילדיהם במוסודות אשכנזים ובצדק מבחינתם לסיכומו של דבר אתם יכולים לחלוק על החרדים על אורח חייהם ועל האמונה שלהם שילד צריך לגדול על מצע סטרילי אבל לפי השקפותוהם, לא להכניס ספרדים איננה גזענות אלא שמירה על טוהר החינוך, והתבדלות מהתרבות החילונית

לחוד

New member
../images/Emo45.gif אין לך בעיה עם פוליטיקלי קורקט

מסכים עם כל מילה.

ובעבר שחסידים וליטאים למדו יחד הייתה בעיה

כל שהיא? ואגב,הגזענות כלפי הספרים אינה דוקא לחלשים (דתית) אלא אפילו למשפחות אברכיות דור שלישי.

לחוד

New member
בעבר שלמדו יחד

במידה זו או אחרת, היה סחף מקבוצה אחת לרעותה. כיום התופעה נעלמה כמעט לחלוטין. בחלק גדול מהמשפחות תוכל למצוא בדור הקודם ייצוג רחב למגוון הפלגים של הציבור החרדי. כיום - כלום. רוב המשפחות מורכבות מאותו חומר, והתופעה מתגברת והולכת כשכל פלג שהצטברו בו די ראשים, השידוכים נעשים פנימיים בלבד. וזאת הבעיה - בעיניים חרדיות כמובן - החשיפה לדעות שונות. תרצה או לא, הסיכון אצל משפחות אברכיות דור שלישי הוא עדיין גדול. אמנם אם תכנס לפרטים ותבדוק כל מקרה לעומקו תגלה שחלק מהן נקי מחשש פתיחות, אבל למי שי כוח? פוסלים בצורה גורפת וזהו. חיים קלים.

mister xy

New member
אם כדבריך אז למה בכל מוסד אשכנזי

יש מכסה של אחוז מסוים לספרדים ?

לחוד

New member
למען הדיוק

ממש לא בכל. במוסדות חסידיים אין בכלל מזרחיים. במוסדות ליטאיים יש מעטים, והם הטובים שבטובים והמקושרים שבמקושרים. האינטרס בקבלתם גובר על החששות הקיימים מפני השפעה שלילית.

בינגi

New member
אני חושב שאם

לוקחים את ה`אלימות החינוכית` בציבור הכללי ביחסם לכלל האוכלסיה זה לא כזה שחור כפי שמנסים לצייר אתזה.. תשוו את ה`אלימות החינוכית` אצל החרדים ביחס שלהם לכלל האוכלוסיה.. זה יהיה ממש לא נעים..

sec op

New member
אולי באחוזי המשתתפים זה לא נורא

אבל ברמת האלימות, זה נורא מאוד. אצל חרדים גם אם יש אלימות, יש לה גבולות כלשהם. בעוד האלימות המדוברת בציבור הכללי, נעשית ללא גבולות וזה הדבר שהכי מפחיד בה. בתור ילד גם לי יצא לריב קצת מכות, אבל אף פעם זה לא הגיע לרמות מסוכנות ממש. זה כואב לא חינוכי, אבל עובר. להבדיל מהדברים האחרים שאנחנו שומעים, או מעצם האווירה, שילדים באופן קבוע פוחדים ללכת לבי"ס, פוחדים לצאת להפסקות, ששוררת אווירת טרור, אלו דברים שאי אפשר לחיות איתם.

טעות- גם אצל החרדים אין גבולות.

יש בעיקר השתקה. ילד מהכיתה של אחי תוך כדי מריבה השכיב אותו על הרצפה ואיים עליו במספריים פתוחות שיחתוך לו את הגרון, זה הסתיים "רק" בשריטה בעורף. שלא לדבר על הפעם שבה רב'ה פתח לאח אחר את הראש, כי הוא חשב שאחי גנב לו משהו מהמגירה.

למעלה