קשרים והקשרים -
הערכים הללו אינם מנוגדים, לא בתיאוריה ולא ביישום. אתה מניח הרבה מאוד הנחות יסוד, בחלקן מובלעות, בחלקן שגויות. בסה"כ פחות מעשרה אחוז מהסטודנטים לומדים במדעי הרוח באוניברסיטאות, יחד עם המכללות זה וודאי עוד פחות. רוב הסטודנטים הולכים ללמוד מה שאתה מכנה מקצוע. אלא שהיום "מקצוע" לא חייב להיות "עבודת כפיים". לא משום שעבודת כפיים היא קללה (או נחות ומזרחי - מאיפה הבאת את זה?) אלא משום שאנשים רוצים להרוויח יותר כסף ויותר בקלות. אני למדתי בתיכון עם מגמות מקצועיות (מכניקה, דפוס, וגם אלקטרוניקה) ותאמין לי שרוב האנשים שם לא יצאו עם יותר מדי ידע, בכל אופן לא ידע שקשה לרכוש אותו בקורס או שניים של השתלמות מקצועית (והיום גם מציעים קורסים כאלה למובטלים). לעומת זאת, אם מישהו רוצה במשרה ששכרה בצידה, הוא צריך ללמוד. היום גם בענפי תעשייה שונים יש צורך בעובדים בעלי הכשרה מקיפה בהרבה ממה שהיה צריך פעם. בכדי להיות פועל בחלק מתעשיית המתכת היום, למשל, צריך לדעת בסיס של תכנות, מחשבים, או אלקטרוניקה. לכל אלה דרוש בסיס תיאורטי ועיוני. בכדי להצליח בתעשיית ההיי-טק - וודאי. רפואה - מובן מאליו. דע לך, שהילדים שפעם שלחו אותם למגמה מקצועית (ואני מדבר מהיכרות אישית רבת שנים) שדרשה בעיקר יכולת להזיז מחרטה או לקדוח, הגיעו לגיל 18 (או בעצם אחרי הצבא) לנקודת פתיחה נחותה בהרבה מחבריהם שלמדו עיוני. נחותה באיזה מובן? במובן שאם הם מעוניינים לעשות כסף, לחיות ברמת חיים גבוהה, וגם ללמוד הלאה - מצבם היה בכי רע. אתה מדבר על "חקלאי המשתכר היטב" - אתה יודע בכלל על מה אתה מדבר?! יש לי כמה קרובי משפחה שהם חקלאים - הם בהחלט לא קונים את ההגדרות שלך, וכבר שמעתי אותם אומרים בשקט שהם מקווים שהילדים שלהם לא ימשיכו את דרכם. להכשיר כבר מגיל צעיר? לקבוע לילד את עתידו עוד בשלב שאין לו מושג? הממשלה צריכה להתערב ולתגמל עובדי כפיים? עם מה בדיוק? הרי לשכר מינימום מוגדל אף אחד לא הסכים, אז אתה מדבר על למעלה מזה? היום אנשים מחפשים להרוויח יותר כסף. התחומים שבהם ניתן להרוויח יותר כסף דורשים יותר ויותר התמקצעות בייחוד במקצועות המכונים ריאליים. האם כולם יכולים וצריכים ללמוד באוניברסיטה? בחברה אידיאלית - ייתכן. בפועל - סביר שלא. אבל אני מעדיף כמה שיותר בעלי תואר ראשון (ומקבילותיו), גם אם הם עשו זאת רק בשביל התואר. לי זה ברור שזה מעשיר את החברה. לך כנראה שלא. רמת הסבסוד בפועל לתארים שלא רואים מהם כסף מיידית היא לא כל כך גבוהה. העלויות של מעבדות - כן. אני מסכים איתך לגבי הפיחות שחל במעמד בעל תואר ראשון - אז מה? אז היום יש יותר אנשים יותר משכילים. זה רע? ולגבי מסגרות לימוד אלטרנטיביים - נכון שלא מעט אנשים הצליחו להשכיל את עצמם בלי אוניברסיטה. אבל לרוב האנשים המסקנה תהיה לקרוא ספר פעם ב.. חברה יותר משכילה ויותר תרבותית היא חברה בריאה יותר. בעיקר במדעי הרוח. אבל היות וללמוד מדעי הרוח נתפס כמדעי הדשא, וזה "לא פרקטי", אז אנשים לומדים דברים "פרקטיים" וכך זה לא תורם יותר מדי לבריאות החברה אבל כן תורם לכלכלה ככלל. אבל כך גם מגיעים למסקנות שלך לגבי נבחרי העם. אילו כל סטודנט היה לומד מעט יותר ממדעי הרוח, כמה קורסים בסיסיים, זה היה יכול לעשות שינוי מעט יותר גדול. כסף זה לא הכל, ובתור סטודנט לספרות אתה וודאי מודע לזה.