לצורך הכנת כתבה

oshkvarek

New member
לצורך הכנת כתבה

שעוסקת ב"בריחת מוחות" ישראלים לחו"ל. רציתי לשאול אותכם, מה דעתכם? האם יש דבר כזה בריחת מוחות או שזה רק מיתוס? האם אתם מתכננים "לברוח" - כלומר, אתם לומדים בחו"ל כי אתם מתכוונים למצוא עבודה שם ולא בארץ? למה? זה משכורת? זה יוקרה? יש יותר אפשרויות? מאוד אשמח לשמוע את דעתכם. מעין.

Goldust

New member
לטעמי התופעה קיימת

היום ומדינת ישראל לא תומכת בסטודנטים שלה. רבים נאלצים להיקרע בין עבודה ללימודים כתוצאה מכך רבים לא עומדים בעומס ורבים גם נושרים באמצע. כמו כן רבים מאנשי מקצוע בתחום מדעים, הייטק, מהנדסים ויתר מקצועות החופשים מהגרים למדינות כמו קנדה, ארהב, אוסטרליה וגם אירופה. זאת בשל העבודה כי המדינה אינה מטיבה עם ציבור מעמד הביניים ורק מוסיפה הטלים ומיסים (ראי פרשת מיסוי רכבים) לרוב גם אותם אנשי מקצוע משתכרים יותר טוב תמורת העבודה שהם עושים בארץ

זה לא נורא כשבורח המוח

קורה, קרה, יקרה. גם לי ברח לא מזמן, ועובדה, זה לא חסם אותי בפני שום דבר ולא מפריע לתפקוד הרגיל. השמועה אומרת שיש מקומות שבהם זה אפילו מהווה יתרון.

22ק ו ס ם

New member
בהחלט קיים

כל מי שהתנסה בלימודים בחו"ל יכול לומר לך שיש הבדל של שמיים וארץ בין חו"ל לארץ (ברוב המקרים, תמיד יש חריגות). כמי שלמד תואר שני בארץ ואז בא לפה, התנאים לסטודנטים מתקדמים בארץ פשוט מבזים. סטודנטים צריכים להיאבק על קיומם וגם אם הם מקבלים תמיכה כספית מהמחלקה, היא כמעט תמיד לא מספיקה. משכורת זה חלק משני יחסית ממה שעושה את ההבדל אחרי הדוקטורט. בארץ יש 6 אוניברסיטאות והסיכוי לקבל תקן או מסלול שיוביל לקביעות כמעט אפסי למי שרק סיים דוקטורט. בארה"ב יש לפחות מאות אוניברסיטאות בכל תחום, ויש סיכוי הרבה יותר גבוה לקבל מסלול כזה עם כל ההטבות הנלוות. אז אתה יכול לחזור לארץ ולהשתרך בין 3 מכללות שונות רק בשביל ללמד, אבל יהיה לך קשה מאוד לעסוק במחקר אקדמי. הספריות בארה"ב גדולות יותר, המעבדות הרבה יותר מצוידות, המזכירויות יותר תומכות באופן כללי וכו'. גם מבחינה אקדמית, הרבה מהישראלים לומדים בתחומים ייחודיים שלא קיימים בארץ. יש שמרנות גבוהה באקדמיה בכל מקום, אבל במקום קטן כמו ישראל לא ישכרו אותך לעבוד אם אתה עוסק בתחום שאף אחד לא מכיר. בארה"ב תמיד יהיו המקומות שיעסקו בתחום זה או אחר ויש גם קצת יותר פתיחות כי הרבה מהמחלקות גדולות בצורה משמעותית מבארץ ומנסות להתפתח כל הזמן.

milindapanna

New member
מסכים לרוב

לגבי המשכורות אחרי הדוקטורט: בעיקר כשיש משפחה זה הופך להיות חלק מהשיקול (למרות שאישית אם אוכל למצוא עבודה בארץ, כרגע לפחות, אני מניח שאלך על זה), גם משום השאלה מה המשכורת יכולה לקנות ("איכות חיים" ונגזרותיה). מעבר לזה, יש נקודה כאובה נוספת: התפיסה הציבורית היום של האקדמאים (בעלי תואר דוקטור או פרופסור בעיקר) שהפכה להיות מנוכרת מאוד בארץ. תפיסה של אוכלי חינם חסרי כל תפקיד ציבורי. זה בא לידי ביטוי בהקשר של השביתות האחרונות וועדת שוחט, וזו לא רק נחלתו של הציבור שאינו אקדמאי, אלא מגיע גם מכיוונים של "אקדמיה שימושית", משם שמעתי פרופסורים מדברים בקול דומה. כמובן שזה מגיע גם מהפוליטיקה וכו', אבל לא אכנס לכך. באמריקה לפחות, אני פוגש אנשים שאינם אקדמאים או קרובים לנושא בכל צורה, וכאשר אתה מספר להם מה אתה עושה רמת הפירגון וההערכה מאוד גבוהה. בחלק מהמקרים זה קשור להבנה טובה יותר של המכלול החברתי, באחרים שמות יוקרתיים עושים רושם, אבל ככלל עושה לי רושם שיש כאן מבחינה תרבותית כבוד רב יותר לאקדמיה ולחינוך. כמובן שגם פרגון רב יותר. חבל, משום שפעם בארץ המצב היה הפוך.

22ק ו ס ם

New member
כמובן שהשיקול הכספי משמעותי

אבל נדמה לי שאם זה הדבר היחיד שהיה שונה רוב הישראלים היו חוזרים לארץ (אסור גם לשכוח את היתרונות בביטוח בריאות למשל). מה שכן, בארץ באמת יש בעייה עם החוסר יציבות. שביתות שדופקות סמסטרים, מלחמות וכו' אלו דברים די מעצבנים בלשון המעטה. גם הריחוק ממרכזי הכוח האקדמי בעולם יכולה להוות שיקול. הרבה יותר קשה להתמודד בסביבה שמנוכרת לעבודה שלך ומתנגדת לה, מאשר במקומות שמעודדים יצירתיות ויש יותר עם מי לחלוק את ההגיגים האקדמיים שלך.

BigMatilda

New member
מסכימה עם רוב מה שכתבו, לא כל כך עם השאלה...

אצלי לפחות המצב היה הפוך - באתי לפה לא בשביל שאח"כ אוכל להישאר, אבל אחרי שראיתי כמה העולם האקדמי פה הרבה יותר נוח ומתאים לי אישית, התעורר החשק ועלתה האפשרות כן לנסות להישאר. אל תשאלי איזה בלגאן שינוי התוכניות הזה עשה למשפחה בארץ.... מה שאותי מרתיע בחזרה לארץ הוא: הסיכוי למצוא משרה אקדמית בתחום שלי שואף לאפס. נניח שאיך שהוא כן מצאתי - יהיה לי מאד קשה עם הניתוק האקדמי, כשבארץ התחום מאד מאד קטן, והקשר עם אירופה וארה"ב חלש מאד. זה בניגוד לתחומים כמו מדעי המחשב, שפורח בארץ, וכל כנס בארה"ב יש מלא ישראלים. אצלי, בכנס הכי גדול בתחום (14 אלף איש), יש אולי שלושה וחצי ישראלים, לרוב כאלה שפה בפוסט או שפשוט עזבו... נושא הפירגון זה נקודה נכונה. כן, משכורת זה חשוב, אבל אפשר היה להסתדר אם כל השאר היה סבבה.

milindapanna

New member
זה מתחבר...

ברגע שלאיש סגל בארץ יש תקציב נסיעות כבר רואים בו אוייב העם שגוזל את כספי הציבור בכדי לארגן לעצמו חופשות בגולה... לא מבינים ששמירה על קשר הדוק, הצגה בכנסים, נוכחות בכנסים, מחקר בספריות גדולות ורציניות יותר, מעבדות וכו', קריטיים לסוג הזה של עבודה. אז במקום לדאוג שאנשים יוכלו לשמור על קשר הדוק עם העולם, הראייה הצרה גורמת לנזק לכולם.

BigMatilda

New member
../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif

אם עוד פעם מישהו אומר לי "מניאקית" כשאני נוסעת לכנס, שאני קורעת את התחת חודשים לפניו כדי להציג את התוצאות הכי טובות שאפשר, ושאני בכנס עצמו אהיה 99% מהזמן באולם ענק עם המון אנשים שצריך להיות נחמדים אליהם כי הם הריוייוארס של המאמר הבא שלי ושל הפרופוזלס הבאים ושל הג'וב אפליקיישן הבא, ואפילו על בירה לא ישלמו לי!!! - אני אתחרפן!!!

milindapanna

New member
לפחות אצלנו יש בחלק מהכנסים

בערבים אירועים של האוניברסיטאות העשירות, שאם אתה מכיר מישהו משם (וזה די קל לדאוג להכיר...) אז אתה יכול להכנס ולקבל בירה, יין, ולפעמים ארוחות שלמות בחינם

BigMatilda

New member
יותר כיף - לנסוע לכנסים באירופה, יש הרבה יין

והכי טוב - לנסוע לכנס בארץ שנותנים קבלות בשפה זרה (יוונית, קמבודית, וכדומה) ואז במשרד התשלומים לא יודעים מה קנית!!!

milindapanna

New member
יותר כיף לנסוע לכנסים באירופה. נקודה.

עם ובלי קשר ליין (שהוא כמובן גם משובח יותר...)

אור302

New member
איך את מגדירה "מוח"?

אני סטודנט לספרות באונברסיטה שאינה בעילית. אני נקרא "מוח"? אני יכול להבטיח לך ששום פטנט לא ייקרא על שמי ובמקרה הטוב אצליח לייצר איזה מחקר שאיש לא ייקרא. למען האמת, אני חושב שהמדינה מרוויחה מזה שאני לא לומד על חשבונה. אני לא מייצר כסף אלא רק עולה כסף.

Ani15

New member
שלום אור

אתה כותב כל כך יפה, שאני מאוד נהנית מהפוסטים שלך. אני לא זוכרת אותך פה בעבר, אז ברוך הבא, וסליחה אם אני טועה. אני לא חושבת שישראל מרוויחה מזה שאתה שם, כי למדעי הרוח יש תרומה משלהם לחברה, גם אם היא מאוד עמומה ולא מיידית. כך למשל, אני כבר מחכה לספר הראשון שלך (אפשר הנחה אחרי שהתחנפתי?).

Mikey Weiss

New member
מעין

אולי תספרי לנו עבור מי הכתבה? משהו, שנדע עם מי דיברנו?

oshkvarek

New member
קודם כל המון תודה לכם על ההשתפות

בדיון. הכתבה היא עבור ערוץ הלימודים של MSN. המשך יום מעולה לכולכם. מעין :)

postdoc

New member
מהביטוי "בריחת מוחות"

אפשר לחשוב שאני שייך איכשהו לאקדמיה הישראלית, או שברירת המחדל שלי היא חזרה לישראל. אני מדען, ובמשך ההכשרה שלי בחרתי מקומות שחשבתי שיקדמו אותי מבחינה מקצועית ובתמורה נתתי להם את המקסימום שאני יכול כחוקר. למה אם עכשיו אני אקבל משרה באירופה יטענו שהמוח של "ברח" מישראל ולא מקליפורניה? את החלק החשוב במחקר שלי עד היום עשיתי בארה'ב, וזה גם מה שאיתו אני אמור להתחיל מעבדה חדשה. אז למה זה שייך לישראל? מדענים עוברים ממקום למקום. זה טוב למדע וטוב לקרירה שלהם. הם לא שייכים לאף מדינה הם אפילו לא שייכים למוסד בו הם עובדים עכשיו מצד שני, מה אפשר כבר לצפות ממקום שמגדיר תהליך של הגירה במושג עליה/ירידה? באופן אישי, אני אעבוד במקום שיציע לי את ההצעה הטובה ביותר. יש יתרונות לאוניברסיטאות בישראל ויש להן גם חסרונות, ואל מול הנוחות הכלכלית של חיים בארה'ב אפשר להעמיד את הקירבה למשפחה. הכל ישוקלל ובהתאם להצעות שאני אקבל אני אחליט איפה לחיות, אבל אני לא "בורח" משום מקום.

postdoc

New member
ואחרי שעה וחצי של כדורסל

(מסתבר שזה הפך אותי לוחמני יותר במקום להרגיע אותי) במדעי החיים בלתי אפשרי לקבל משרה בישראל בלי לעשות פוסטדוק בחו'ל. כלומר במשך שנים ארה'ב ומדינות מערב אירופה משקיעות בהכשרת מדענים ישראלים. אז למה בדיוק ישראל מתלוננת על זה שהיא משתתפת במאמץ ומכשירה (חלקית לפחות) מדענים שיעבדו אח'כ בחו'ל?

FPNH

New member
אז איך תתרגם לעברית את הביטוי

brain drain ? כי זה ביטוי שנמצא בשימוש נרחב גם באירופה, הודו ודרום קוריאה. לא רק במדינה שמגדירה בצורה שיפוטית את כיווני ההגירה. באופן אישי אני מעדיף את ההגדרה של הרוקד, גלישה. או אולי נדידה, מעבר... משהו בסגנון.

למעלה