להקפיץ כיתה כן או לא ?

אנחנו אמנם לא נבחנו או ערערנו

אבל אנחנו, כהורים לבנות, חושבים שהבנות שלנו מאוד מוכשרות במתמטיקה, לא פחות מבנים (והבכורה, שכבר בגיל רלבנטי - בגיל של כיתה ג', אם כי לומדת עם כיתה ד', גם נחשבת למוכשרת בתחום על ידי המורים וההנהלה). מצד שני, שנינו מתמטיקאים או מתמטיקאים לשעבר, כך שזה לא מפתיע שנחשוב כך ו/או שהיא תתפתח בכיוון (גם אם לא מכניסים את הפקטור הגנטי למשוואה, אלא רק את הסביבתי). מצד שלישי, אנחנו לא מנסים לקדם אותן במיוחד באף כיוון, ודואגים להעשרה במגוון תחומים (ולא יודעת מה היה קורה, מהבחינה הזאת, לו היו לנו בנים).

galitpa

New member
את עניין הבנות ומתמטיקה לא אני העלתי, אגב.

שוויון הזדמנויות הוא להייחס לכל פרט ללא התייחסות למגדר ודת. אני מתייחסת לטענות שמועלות, שלא יהיה ספק.

רזאי

New member
הדבר האחרון שהייתי מאחלת לילדים שלי,

זה להיות רופאים. יש לי שתי שכנות שלכל אחת מהן בן רופא. הן עדיין תומכות בהם כלכלית, למרות שהם כבר מזמן רופאים מן המניין.

tomi32

New member
גם אני, אבל לא בגלל השכר

אני מכיר את הנתונים של ממוצע השכר של רופאים צעירים בבתי חולים והם מרוויחים יפה מאד.
הבעיה במקצוע היא שהוא דורש השקעה עצומה ומשמרות אינסופיות גם ממי שזה לא מתאים לו בשלב מסויים בחיים.
בכל מקרה מבחינת שכר, במיוחד אם עושים חשבון של כל הקריירה, גם רופאים שלא מגיעים מאד גבוה, מרוויחים טוב יחסית למקצועות אחרים.

מצטרפת לרזאי לגבי היכרות

עם רופאים שכבר לא כל כך צעירים, ועדיין לא מרוויחים טוב. והשאלה היא גם לאילו מקצועות אתה מתייחס כשאתה אומר "יחסית למקצועות אחרים", כי כשמדובר ברופאים פעמים רבות היו להם גם לא מעט אופציות למקצועות רווחיים מאוד בשלב שבו הם בחרו מה ללמוד.

tomi32

New member
אני מתייחס למתמחים ומומחים צעירים בבתי חולים

השכר שלהם גבוה בשוק העבודה הכללי וגם בזה של האקדמאים, אם כי ברור שיש מקצועות ריווחיים יותר.
אם משקללים גם את הבטחון התעסוקתי, העליה בשכר במהלך השנים, העובדה שמדובר במקצוע בו גיל אינו חסרון אלא יתרון והאפשרות למכור מקצועיות בלי צורך לעבור לניהול מדובר במקצוע מאד כדאי מהבחינה של הכנסה לאורך הקריירה.
אגב, לא לכל רופא טוב יש את האפשרות להיות מתכנת טוב, עורך דין טוב או כדורגלן טוב, אבל זה דיון אחר.

לפחות לחלק מהרופאים שאני מכירה

גם אין בטחון תעסוקתי. אגב, לא כל מי שסיים רפואה הוא רופא טוב, רק שהוא השקיע שנים רבות יותר מחייו כדי להגיע למצב שבו הוא רופא לא טוב, מאשר מי שגילה שהוא עורך דין לא טוב או מתכנת לא טוב. לא יודעת איך נכנס לפה כדורגלן - אנחנו מדברים על מסלולים אקדמיים, וזו לא ממש אחת האופציות לתואר ראשון, שטענתי שרבים מבין אלה שבוחרים רפואה היו יכולים לבחור בהן במקום לבחור ברפואה (לפחות כשמדובר באלה שמתקבלים לרפואה בארץ).
במשפטים גיל הוא חסרון, אגב?

tomi32

New member
בכל מקצוע יש כאלו

ככלל לרופאים יש בטחון תעסוקי יחסית למקצועות אחרים ולו בגלל העובדה שחלק ניכר מהם הם עובדי מדינה או קופות חולים. ברור שלא כל הרופאים טובים, וכתבתי על בעלי מקצוע אחרים רק לעניין ההערה שלך שהיתה להם אלטרנטיבה למקצוע ריווחי אחר (וכן, הכדורגלן היה בדיחה).אגב, כמחצית מהרופאים בארץ לא למדו באונ' בארץ.
בנוסף, בגלל המחסור ברופאים, אני חושב שלרופא בינוני יש אפשרויות תעסוקה טובות בהרבה מלעורך דין בינוני או למתכנת בינוני. זה נכון בגיל 30 ועוד יותר נכון בגיל 40 ו-50.
בקשר למשפטים - גיל הוא יתרון, כי מדובר במקצוע בו יש ערך לניסיון וההתעדכנות בו חשובה, אבל לא כמו במקצועות טכנולוגים בהם כל כמה שנים יש מהפיכה גדולה. עם זאת, צריך לסייג, כי בני ה-50-60 של היום (שאני מבין שלגביהם יש לך עניין אישי) שונים מבני ה-50-60 של עוד עשרים שנה בגלל ההצפה של המקצוע שעוד לא נותנת אותותיה בגילאים המבוגרים יותר.

מחצית מהרופאים בארץ

לא למדו באוניברסיטה בארץ? זה נתון מעניין. יש קישור? ואיך נכנס העניין של הרופאים העולים? (כלומר, זה בגללם או שהטענה היא שגם היום חצי מלומדי הרפואה הישראלים עושים את זה בארץ וחצי בחו"ל).

לא הבנתי את העניין של ההצפה שלא נותנת אותותיה לגבי המקרה שלי - אמא שלי הייתה צריכה להתחרות כמבוגרת חסרת ניסיון באותם צעירים שמציפים את השוק, כלומר ההצפה הייתה לגמרי רלבנטית למקרה שלה (אם כי היא בוגרת אוניברסיטה ולא מכללה, כך שמהבחינה הזאת נדמה לי שיש לה יתרון). ואכן, בגלל הקושי הזה, עודדתי אותה לנקוט בצעדים שיעזרו לה להבטיח תעסוקה (למשל, היא עשתה טרום התמחות ואז התמחות באותו מקום בו היא עובדת כיום - ואני עודדתי אותה לעשות טרום התמחות, כדי להגדיל את הסיכויים).

tomi32

New member
אז ככה

לגבי מקום הלימוד, אני זוכר שקראתי את זה פעם, אבל אין לי קישור.

לגבי ההצפה במשפטים, אני מסכים עם מה שכתבת.
ורק תוספת קטנה - לעורך דין מבוגר יש לפעמים יתרון לא רק בגלל הניסיון המקצועי (שלאימך יש פחות ממנו), אלא גם בגלל ניסיון החיים. אדם בן 50 יכול להתאים יותר לטפל בסוגיות כמו סכסוכים בתוך המשפחה, למשל, מבחור צעיר בן 30 שעוד לא הקים משפחה.
בנוסף, מאחר שמשפטים הוא תחום שנוגע בכל תחומי החיים, הרבה מהניסיון בתחומים אחרים רלוונטי לתחומים שונים במשפטים. שמעתי כבר על רופאים שעוסקים ברשלנות רפואית, מתווכים שעוסקים בנדלן, אנשי מכירות שעוסקים בליטיגציה וכו'. לכן אם יבוא כימאי, למשל, בן 50 לעסוק במשפטים בתחום של קניין רוחני מעמדו בשוק העבודה טוב בהרבה מכל בוגר משפטים צעיר.

העליתי את סוגיית המשפטים

רק כי ציינת משפטים כאחד המקצועות המתחרים ברפואה, ומצד שני ציינת שברפואה, בניגוד למקצועות האחרים, הגיל הוא לא בעייה. וכפי ששיערתי, גם במשפטים הוא לא ממש.
הוא כן בעייה בהיי טק, אבל זה באמת אחד החסרונות הבולטים והידועים של ההיי טק.

tomi32

New member
ציינתי שורה של יתרונות ברפואה

לא כתבתי שאף אחד מהם לא מתקיים באף אחד מהמקצועות ה"מתחרים".
בכל מקרה, אפלייה מחמת גיל היא בעיה כללית בשוק העבודה.

האם לדעתך מדובר רק באפלייה?

לדעתי זה לא עניין של אפלייה, אלא עניין של ירידה אמיתית באיכות העבודה אצל המבוגרים במקצועות מסוימים. מה שהשתנה הוא ההגנות שהיו בעבר על המשרות של אותם אנשים (כלומר, אותו בטחון תעסוקתי) שהיו סוג של אפלייה מתקנת שנועדה לכך שהם לא ייזרקו לרחוב עם הגיל והירידה באיכות עבודתם. עכשיו הם כן נזרקים לרחוב...

tomi32

New member
לא רק אפלייה

את צודקת במה שכתבת, אבל יש גם אפלייה.
אני חושב שבחלק גדול משוק העבודה קשה למצוא עבודה כבר בגיל 40 וזה גיל בו הניסיון אמור לכפר על ירידה, אם קיימת, באיכות העבודה.

galitpa

New member
יכול להיות גם שלמבוגרת עם ילדים בוגרים,

ואולי אם פחות לחץ כלכלי, יש גם יתרון כשמדובר בתקופת הסטאז'. ומן הסתם כשאמא שלך התחילה הם ראו שהיא טובה....
ומכיוון שלא פעם עורכי דין מנווטים את עצמם לעבודה עצמאית, אולי גם פה לגיל יש פחות רלוונטיות.
אני משערת שהאפליה ה"גילאית" לא נובעת מירידה ביכולת הביצוע אלא פשוט כי ככה מישהו החליט בחברות כוח האדם. סוג של מסננת. בתחום שאני עוסקת (חינוך גופני) את יכולה לגמרי לראות נשים וגברים שמתחילים לעבוד בתחום בגיל 40+ (אני רואה את זה בזומבה - לפי הפייסבוק), וזה דווקא אחד התחומים שלגיל אמור להיות משמעות. פשוט, מדובר בתחום של עבודה לפי שעות. וגם פה חלק מהבנות עובדות עצמאית.
יש לי חברה ש"פרשה" לקנדה לפני חמש שנים כי הם לא הצליחו למצוא עבודה בגילם הקשיש (35, פחות או יותר) ועם תאומות קטנות.....

אמא שלי לא מאוד טובה, לטענתה

(אם כי יש לה נטייה כללית לביטול היכולות שלה), ובכל אופן היא בעצמה מרגישה את ההשפעה של הגיל שלה. כמו כן אין לה שאיפות מיוחדות (היא לא מתכננת, למשל, לעזוב ולהקים משרד משלה) - בניגוד לצעירים יותר ממנה, וגם זו תכונה לא רעה מבחינת המעסיק. זו לא איזו המצאה - היכולות הקוגניטיביות לרוב יורדות עם השנים - אמנם לא בגיל 35, אבל דוגמא של מישהו ספציפי שלא מצא עבודה היא לא ממש מייצגת - יש כאלה שמתקשים למצוא עבודה בכל גיל, וזה לא בהכרח קשור לאפלייה על רקע גיל.

רזאי

New member
אבל הם עובדים ימים ארוכים,

תורנויות גם בחגים, וכל טעות שלהם עלולה להיות קריטית. אני מברכת על זה שיש כאלה שרוצים להיות רופאים, אבל מקווה שזו לא תהיה הבחירה של אף אחד מהילדים שלי.

העניין של הטעות הקריטית

הוא הסיבה שתמיד ידעתי שאני לא אלך להיות רופאה. אין לי שום התנגדות לכך שהילדים שלי יהיו רופאים (ליתר דיוק, שהילדות שלי תהיינה רופאות), ולדעתי זה מקצוע נהדר למי שזה מתאים לו. זה לאו דווקא המקצוע הכי רווחי שהוא יכול לבחור בו - אבל, כאמור, אני בעד לאו דווקא לבחור את המקצוע הכי רווחי אלא המקצוע שהכי מתאים לך אישית.

tomi32

New member
יש הרבה אחריות אבל לא כולם עוסקים בחיים ומוות

סיפר לי פעם רופא שבשנה א' כולם רוצים להתמחות בכירורגיה ולב ובשנה ז' בעיניים, עור וגניקולוגיה.

למעלה