להקפיץ כיתה כן או לא ?

galitpa

New member
ובין היתר בגלל אותה העדפה מתקנת....

הצורך "להצטדק" וזה גם אחד הדברים שכתובים בדו"ח.

אה, אבל למה שיהיה הבדל

בין בית ספר איכותי לתכנית מחוננים מהבחינה הזאת? ההבדל הוא שבתכנית מחוננים ציבורית הקבלה אמורה להיות על בסיס לא כלכלי, וגם העלות של התכנית נמוכה (אם יש עלות) - אבל זה לא מאוד משנה אם הדרך שבה קיבלת את החינוך האיכותי והיית מוקף בתלמידים טובים אחרים הוא כי היית בבית ספר טוב ובסביבה מעודדת למידה (בנוסף למה שקיבלת בבית) או כי היית ספציפית בכיתת מחוננים. כיתת מחוננים היא סוג של תעודת ביטוח שהחינוך שלך יהיה סביר והסביבה תהיה מטפחת יחסית - אבל אפשר בהחלט להגיע לכך בדרכים אחרות, במיוחד אם יש להורים שלך כסף...

galitpa

New member
לא מסכימה לגמרי,

ראשית, המחמאה "חרשן" ניתנת לרוב לאלו שמקבלים מאיות. ישנם ילדים שחורשים שעות ולא יגיעו לזה, מסיבות שונות. וכן, אותם ילדים מוכשרים במיוחד, אבל לעיתים ללא "אבק" המחוננות. אתן לך דוגמא. במפגש הראשון בחוג של בר אילן המדריכה אמרה דבר שגרם לרוב האנשים להנהן בהסכמה. היא טענה שהילדים הנוכחים לא יודעים ללמוד (טוב,אולי באמת צריך לקרוא לזה כך ולא "יכולת" למידה). הם מסיימים שיעורי בית בכיתה, למבחנים הם לא ממש לומדים, אבל כשהרמה עולה הם יכולים להיתקל בבעיה.
אני גם לא חושבת שהורים, לפחות בימינו, משקיעים פחות בבנות. אולי ישנן משפחות יותר "מסורתיות" בגישה, אבל נראה לי שבגילאים הצעירים (והרי המבחנים נערכים בכיתה ב') ההבדלים הם בעיקר ב"סוג" המשחקים, מכוניות לעומת בובות. אני יכולה להעיד שלא הייתי קונה לבן משחקים שהוא שיחק אם הוא לא היה מבקש אותם. כשהוא הלך לחוג "שח מט" שלחתי גם את הבת (רק ששיתוף הפעולה שלה היה אפסי, וכשגיליתי את העניין שלו בקריאה (אוטודידקט), ניסיתי ללמד גם את הבת והאחיינית, שהיו אז בתחילת גן חובה, רק שלאחר התלהבות ראשונית זה נשכח. ומכיוון שהוא קורא מגיל צעיר, וחיבתו היתה דינוזאורים וחיות, יש לו כמעט כל אינציקלופדיית ילדים שיצאה בנושא, אבל זה לגמרי הגיע ממנו. ממש לא הייתי חושבת לקנות זאת אם לא היה עניין.
הטענה היא שלא פעם לבנות יש פחות נטייה לתחום המתמטי, וכן קיימת בעיה באיתור המחוננים. אני יכולה לספר לך שלמדה איתי בוינגייט בחורה שהוגדרה כמחוננת, בקושי נכחה בשיעורים בגלל מצב משפחתי, את המבחנים של מדעי החברה היא עברה בקלות, אבל את המקצועות המדעיים לקח לה כמה שנים להתמודד איתם.
ולגבי הפיסקה השנייה. לא הייתי אומרת שאישה שהולכת להיות מורה בוחרת בהכרח תחום שקרוב לליבה. אחת הבעיות בארץ שמקצועות שהפכו "נשיים" הפכו נשיים גם כספית (יותר עורכות דין, שכר פחות גבוה, לדוגמא). קצת קשה לי להאמין שהורים ממוצעים בימינו חושבים בגן או בכיתה א' מה הבת הולכת ללמוד. אם יש לה קשיים יטפלו בהן כמו לבן (במידה וקיימת המודעות), ואם היא תתעניין בדברים מעבר, משפחה נורמטיבית תעשיר אותה בהתאם. נכון שיש הטייה חברתית לתחומי עניין (ואם נלך הפוך, הקביעה החד משמעית כבר מכיתה א' שבנים לא אוהבים יצירה ולרקוד), אבל לא נראה לי שזה נכון בימינו בכל מה שקשור בתחומי לימודים. נדמה לי שרואים היום יותר נשים שממשיכות לתואר שני, למשל, מגברים. מה קורה בהמשך, כנראה, זאת הבעיה.

דן לוי10

New member
השובניזם חוגג במערכת החינוך

אשתי דוקטורנטית במגדר מה שהיא מספרת גורם לשערותי לסמור,
מראש בנות מדברות פחות בשיעורים ומעודדות פחות לדבר,
מראש בנות מקבלות פחות חינוך כלכלי ,
בארץ שרק בשנים האחרונות חושבים שאולי (אחרי בגץ )אישה יכולה להיות טייסת ושיש הדרת נשים מדהים לקרוא שאת חושבת שיש שוויון .
וסתם נקודה למחשבה,רק אחרי מבחן שלב א בתי שהיא קצת שקטה הועברה לקבוצת מצטיינים בחשבון (היא תמיד הייתה חזקה בתחום אגב ירשה זאת מאשתי ) .לדעתי מראש בנות נתפסות כפחות טובות בחשבון וכמובן יש נבואה שמגשימה את עצמה .
בכל מקרה לא סתם הרבה יותר בנות מחוננות לא מגיעות להשתתף בתוכנית .עדיין יש כאילו שדוגלים שעדיף שבת לא תהיה חכמה מדי....

galitpa

New member
לא טענתי שיש שיוויון במשרד החינוך,

אבל עלתה פה טענה, במקום כלשהו, גם נגד ההורים (שפחות מערערים אם מדובר בבת).
השובינזם חוגג לא רק במערכת החינוך, אלא בהרבה גורמים ממשלתיים (ואגב, הטענה שנשים הכי גרועות עם נשים אחרות). עדיין, אני לא בטוחה שמי שכתב את מבחן המחוננים ראה לנגד עיניו את הרצון להפלות בנות, בגלל שבהכללה הן פחות טובות בחשבון. אם כן, זאת אכן בעיה (טוב, גם אם לא). הטענה שיש הרבה פוליטיקה במערכת, ואולי זאת אחת הסיבות שלא משנים את המבחנים, למרות שיודעים שהם בעייתיים.

רוני810

New member
לפחות אצלנו, יש העדפה מתקנת ליום השליפה.

בלעדיה היו מתקבלים שני שליש בנים ושליש בנות. איתה, זה חצי חצי.

דן לוי10

New member
וזאת ההמלצה החשובה לדעתי בדוח

"שיטה הנראית כמתאימה ביותר לסוגית הבנות המחוננות שעומדת לפנינו נזכרת בספרות כשיטות
להעדפה מתקנת בשלב קבלת ההחלטות. שיטה זו מתמקדת בשינוי דרישות הקבלה, כלומר, שינוי
אמות המידה להערכת כישורים על מנת שיתאימו למגוון רחב של אוכלוסיות בעלות רקע וכישורים
שונים ומגוונים. שיטה זו מובילה לשינוי בכלי ההערכה תוך מטרה לחתור להערכה הוגנת מבחינה
מגדרית. שינוי שיטת האיתור אינה כרוכה בבעיה אתית כלשהי שכן, היא משפרת את תהליכי הקבלה
באופן שאלה לא יהיו מוטים לטובת הבנים ולכן מהווה שיטת אבחון ללא בעיה מגדרית. לכן שיפור
המבחנים מהווים שיטת אבחון צודקת יותר מזו הנהוגה כיום. יתר על כן, יש מקום לטעון כי היא
מהווה שיפור מן הבחינה המוסרית משום שהמבחנים הנהוגים כיום מוטים לטובת הבנים ולכן מפלים
את הבנות לרעה. לפיכך שינוי שיטת האיתור תבטל את האפליה הקיימת ותהווה שיטת אבחון צודקת
יותר מזו הנהוגה כיום"
מעניין אם עשו משהו בכלל עם המלצה זו

דן לוי10

New member
במרכז אליו הולכת בתי יש רוב ברור של בנים

חבל שאין שימוש רב יותר בהעדפה מתקנת אם בכלל, לאור המשפט בדוח:
"מדיניות זו ננקטה לאחר שנים רבות שנמצא כי מבחני הקבלה הנהוגים מוטים לטובת הבנים."

תמידי7

New member
העדפה מתקנת לבנות

מנהלת המרכז שלנו ציינה לא אחת כי קיימת העדפה מתקנת בקבלת בנות וכי קיימת הקפדה יתרה על כמות בנות הלוקחות חלק בתוכנית יום השליפה . מעניין לציין כי מנתוני מחקר שקראתי בארצות הברית הנתונים הפוכים וכי יש צורך ליצור העדפה מתקנת לבנים ...

רוני810

New member
נקודה שכדאי לחדד: יתכן שיש לו הפרעות קשב ו/או

ריכוז.
זה שהוא מחונן לא בהכרח גורם לו להפריע בגן/כיתה.

המחוננים (המעטים) שאני מכירה לא הפריעו בגן/כיתה.
כלומר - לא כל מחונן מפריע בגלל השיעמום. רחוק מכך.

ואם חשדו כבר מהגן שיש לו הפרעות קשב וריכוז, כדאי לבדוק זאת, אם לא בדקתם כבר.

bhs

New member
היום פסיכולוגים לא נוטים להמליץ הדלגות כיתה

לכן אם הפסיכולוג שלכם המליץ הייתי שומעת לו ושואלת אותו שאלות נוספות שגורמות לכן ללבטים. גם אנחנו התלבטנו בעבר ולבסוף הדלגנו את הבת הבכורה שלנו וזו היתה החלטה הכי טובה שיכלה להיות עבורה. היא גם מחוננת על.

למעלה