משעשע ביותר
לא רלוונטי? כלומר, אתה מבקש שבמקום שהמחקר היהודי יעמוד בקני מידה יהודיים כדי לזכות במימון במדינה יהודית, הוא צריך לעמוד בקני מידה גרמניים? סלח לי, אבל הטיעון הזה מופרך לגמרי, והטיעון "לא רלוונטי" מופרך עוד יותר. המחקר שמתנהל בין כותלי הישיבות לא אמור להיות מחקר אקדמאי כדי לקבל מימון, מהסיבה הפשוטה - בפעם האחרונה שבדקתי, זו מדינה יהודית. זה מחקר יהודי. בדוק בספרי ההיסטוריה. רוצה קני מידה אחרים? בבקשה. תקרא למדינה שלך מדינת הלאום היודו-גרמני. כרגע, אין סיבה שהישיבות יתנהלו כמו אוניברסיטה, יותר משיש סיבה שהמחקר באוניברסיטה יתנהל כמו בישיבות כדי להצדיק מימון. בתי כנסת, ישיבות וכו´ הם חלק אימננטי מאורח חייו של חלק גדול מהעם היהודי (אורתודוכסים, קונסרבטיבים, וכו´), והוא חלק אימננטי מהיהדות. מה לעשות. לא טוב לך? תתנצר. אם אתה מקים מדינה יהודית, אתה צריך לקחת בחשבון שאתה לוקח אתך את כל המטען הזה. קצת יהיר מצדך לנסות לנפות את ההסטוריה והתרבות היהודית מהדברים האלו. כל עוד מדינת ישראל מממנת תרבות *יהודית*, היא צריכה למממן גם את תרבות הישיבות, שהיא תרבות יהודית. כל השוואה לכת השטן ושאר דברים שזרים ליהדות לא יתקבלו. מה הקשר? גרמניה היא מדינת הלאום הגרמני, ולפיכך היא זכאית למממן את מוסדות התרבות של הלאום הגרמני. אם גרמניה בוחרת למממן גם את התרבות התורכית, מה טוב. אם לא, זו זכותה המלאה. זה הרעיון של מדינת לאום. אז אולי תגיד לי אילו פרשנויות יש ל"מדינה יהודית". אני מכיר שתיים: האחת, מדינת הלכה, כלומר, מדינה שמתקיימת לפי חוקי ההלכה היהודית. אני מניח שאותה לא תקבל. השנייה, מדינת הלאום/עם היהודי. לאום (ובעיקר עם) מוגדרים בעיקר בעזרת התרבות שלהם. תרבות יהודית היא, לפי ראות עיניי, היצירה היהודית, המחשבה היהודית, אורח החיים היהודי, הערכים היהודיים. עד עכשיו, אני לא רואה למה חנוך לוין קרוב להגדרה הזו יותר ממפעל שקיים כמה מאות שנים. ארה"ב היא לא רלוונטית להשוואה. קודם כל, כי היא לא מדינת לאום (אין לאום אמריקאי). שנית, עצם קיומה של ארה"ב לא קשור לקומוניסטים (להבדין ממדינה יהודית שקשורה לתרבות יהודית). שלישית, משום שבמדינות הנוצריות יש דואליות בין חיי החול לחיי הדת, ולפיכך אין קשר הכרחי בין הדת הנוצרית ללאום הבריטי או הצרפתי, שהם מתקיימים בעולם החול. לעומת זאת, התרבות היהודית עד לתנועת ההשכלה והרפורמה, התבססה בחלקה הגדול על - מה לעשות - תרי"ג מצוות. קיום המצוות האלו, מפעל הישיבות, בתי כנסת וכו´, הם חלק אינטגרלי מהווי חיים יהודי. אם התרבות היהודית החילונית - תופעה חדשה מאד - ראויה להכרה כ"תרבות חילונית", אין סיבה שגם התרבות החרדית לא תזכה להכרה כזו. ואם היא זוכה להכרה כזו, אין סיבה שתחליט שבמדינה יהודית, התרבות היהודית הותיקה יותר תושלך לפח. תפקיד מדינת לאום למממן את תרבות הלאום ולאפשר לה להתקיים בשלווה, אלא אם כן אתה חושב שתפקידה הוא רק להנציח את הגזע היהודי. לפיכך, כל עוד ישראל מוגדרת כמדינת הלאום היהודי, מדינת ישראל חייבת לממן את מה שאתה מגדיר ככת קנאית ודתית. לא טוב לך, אמרתי לך - תשנה את הגדרת המדינה. זה מה שכוללת בתוכה התרבות היהודית. אז אולי תחלוק איתי את הפרשנות שלך ל"מדינה יהודית"? אופייה הבסיסי הוא מדינה יהודית. תרבות הישיבות לא מנוגד לתרבות יהודית, עד כמה שזכור לי. ישעיהו ברלין השתמש פעם במשל הגיבן: החרדי דומה לגבן שמפאר את גבנתו, הציוני החילוני דומה לגבן שמכיר בגבנת שלו, אבל עושה ככל יכולתו כדי שתעלם. אם אתה כ"כ מתבייש בגבנת שהתרבות שלך מכילה, תשנה את הגדרה המדינה שלך. אבל מדינה של גבנים לא צריכה לבעוט גיבנים החוצה ולהכריח אותם להיות כמו האנשים הזקופים.