כיתת אומן (שבוע 16)

מיתולוגיה- מקור ותפקיד

שרון היקרה, קראתי את תשובתך לשחרזאדה בנוגע למיתוסים. לא אכנס כאן לענין הז'אנרים, אלא לתפיסה שהצגת בתשובתך לגבי תפקיד המיתוס. התפקיד החברתי או ההסברתי שלו הוא אולי הרובד הנגלה והזמין של הדברים, אך יש אמת עמוקה הרבה יותר מאחוריו. כמי שעוסקת במיתוסים מכיוונים שונים, ברצוני להביא התייחסות נוספת לנקודה חשובה זו. המיתוסים בכל תרבות היו בעבר המקור העיקרי ללימוד וחניכות בחברה האנושית. התפקיד שנטלה כיום ההסטוריה היה שייך למיתוס. זה היה מקור ללימוד מודלים של התנהגות, התפתחות, התמודדות ופיתוח החכמה האנושית. מקור עתיק ורב עוצמה של הכוונה מוסרית ואתית אך בעיקר סוג של מפת דרכים למסע פנימי. בכל מיתוס התבטא באופן סמלי רעיון וערך נעלה. אם אין זה כך, המיתוס נשחק כבר או שאיננו מובן נכונה. כך, ע"י הזדהות עם מאבק הגיבור, יכול היה האדם לסלול לעצמו דרך אל הנשגב, להמנע מחסרונות וטעויות ולשאוב כח ממודל המקשר את האדם לאלוהי. כך למשל הגיבורים הגדולים, שהיו ממקור אלוהי ואנושי בעת ובעונה אחת ( לדוג' הרקולס שהיה בן לזיווג בין זאוס לבת תמותה ) סימנו לאדם את התכונות הארציות והניצוץ האלוהי שבתוכו וכיצד יוכל לכבוש אותו. ממש הכוונה מעשית. החיבור שמוצאים במיתוסים של התרבויות השונות בדמות גיבורים דומים, מסמלים את הפן האוניברסלי והלא-ספציפי של כל תרבות, הסיפור אולי שונה, אך הפוטנציאל העמוק הוא זהה ונוגע לזהות והייעוד העמוק של להיות אדם.לצערנו מיתוסים רבים נשחקו בגלגולם בין מספרים בתקופות שונות, אך בעיני לשנות כל חלק בהם, בפרט הסוף עלול להוביל לשחיקה נוספת שתסתיר את העוצמה המקורית שלהם. למעשה ניתן לראות זאת כרעיון אוניברסלי שפשוט מקבל ביטוי ספציפי בתרבות, אך איננו "שייך" רק לה. אכן, לראות היום את המיתוס מקבל התייחסות של סיפור יפה ( לרוב לילדים ) בלבד, או כדרך "פרימיטיבית" להסביר לאדם "הקטן והמסכן" מהעבר את תופעות הטבע, דומה לסיפור על המלך ששם אבן כבדה באמצע הדרך והכל עוקפים אותה ומקללים אותו על שאינו מתחזק את הדרכים כהלכה. רק מי שיזיז את האבן הכבדה ימצא את האוצר הממתין לו שם. מי שיעשה מאמץ לקרוא את המיתוס כך וליישם אותו כרעיון בחייו, יזכה באוצר גדול של התודעה, שהמיתוס מוביל אליו. מי שמענין אותו להתבונן על מיתוסים מנקודה כזו- יכול לעיין במאמרים המופיעים בכתובת הנלווית. מעבר לכך כל הכבוד על הפרוייקט היפה בפרדס חנה. בהצלחה !!

תודה רבה, שמחה שהרחבת כאן

וגם על הקישור וגם על הפירגון, אשמח לבוא לראות אותך מספרת מיתוסים בהצלחה גם לך שרון

אפוס - תשובות

אפוס - מקום למספרי סיפורים הוא שיתוף פעולה ביני ובין הקתדרה העממית בפרדס חנה, היוזמה הראשונית היתה שלי לפני כשש שנים כשהגעתי לגור כאן. הצעתי הצעה נעניתי בחיוב ומאז הדברים מתגלגלים בתמיכתה של אישה חכמה ומקסימה בשם יהודית אבני מנהלת הקתדרה שעזרה ותמכה במימוש הרעיון. כרגע מתקיימים במקום קורסים שנתיים למספרי סיפורים, במסגרת הקורסים אנו פותחים ערב סיפורים לקהל מקומי, ומפיקים מרתון מספרים לילדים שממוקם באחד מבתי הספר היותר מוחלשים במושבה. קיים גם מועדון מספרי סיפורים הנפגש אחת לחודש במטרה להמשיך לתרגל ביחד, ללמוד אחד מהשני לספר לקבל משוב ולהתקדם. מתקיימים אירועי "קפה סיפור" לקהל מבוגרים, ומדי פעם "שעת סיפור" לילדים בספרייה שאין בה תקציבים בכלל. וגם השתלמויות מיוחדות למספרי סיפורים עם מנחים חיצוניים בתחומים המעניינים מספרי סיפורים. כרגע חלק מהעבודה נעשה בהתנדבות שלי ושל מספרי סיפורים נוספים שתרמו מכוחם וזמנם, התנדבו לשעות סיפור בקהילה, והופיעו ב"קפה סיפור" ואני מודה להם על כך. כשנקבל יותר הכרה ותקציבים, הייתי רוצה לשלב עוד מספרים בעבודה בפרוייקטים, לקבל מקום, ליצור מערכת של תמיכה בין מספרים בוגרים למספרים מתחילים, להצליח לקיים מסגרת סטא'ז בה בוגרי הקורסים יקיימו שעות סיפור לקהילה בצורה מסודרת עם קבלת משוב, לשלב מספרים מהמגזר הערבי, האתיופי, הקווקזי הנמצאים כאן לידינו, להיות מסוגלת לתת מלגות לקדם מספרים ולהנחות אותם בהקמת פרוייקטים עצמאיים בקהילה שלהם.

perhay

New member
כל הכבוד על פרויקט מקיף זה!

מאחלת לך שרון שיתגשמו חלומותייך. אהבתי שאת רוצה להפוך אותו למרכז רב-תרבותי. אכן יש מקום לשלב מספרים מכל האוכלוסיות באזור. כולם יוצאים נשכרים. בפרויקט שעשינו בספרייה בה אני עובדת, בניצוחה וביוזמתה המבורכת של המנהלת דינה באר, קיימנו לאורך שלוש שנים פרויקט של פולקלור בגליל התחתון. היו מפגשים (ביניהם מפגש מדהים של סיפורים) שבו השתתפו מספרים מכל המגזרים. לבסוף הופקה אנתולוגיה צנועה דו-לשונית(עברית וערבית), ובה באו לידי ביטוי הסיפורים השונים. גם אם יש מוטיבים משותפים, עדיין יש סיפורים ייחודיים ששווה להכיר!

ויישר כוח על כל סוג של פרוייקט

שמערב עבודה של מספרי סיפורים בעיקר בתחומים הקהילתיים או כאלה המנסים להניע שינוי חברתי. זה בדיוק התפקיד של המספר מלכתחילה - לשמר ולעזור לעבור תקופות של שינוי.

שרון -קראתי גם הסיפור- התשובות וגם על האפוס

מדהים וכל הכבוד. הלאוי והיו בכל הארץ כאלה מרכזים והיו יכולים עוד מספרים להשתלב ולספר ולתרום לקהילה. אכן יש ואין הבדלים בין הסיפורים מכאן ומשם, ובין המספרים השונים. למה הדבר דומה? לילדים , לפרחים, ועוד הרי כולם מאותו המין ובכל זאת כל אחד יש לו את היחוד שלו., כך כל עידה יש לו את היחוד שלה. נתקלתי בסיפור אטיופי מקסים על אותה האם שחיממה במדורה את ההר שעמד בו בנה כל הלילה, ויש אותו סיפור ישראלי ששם האם עשתה מדורה על החוף ובנה עמד במים, הסיפורים בנדידתם הותאמו לעיתים גם לאקלים המקומי..

כן שחרזדה יקרה,זה אין סופי

וזה רק פרוייקט אחד, יש הרבה מאד פרוייקטים שמתרחשים כשיש איזה משוגע לדבר שמניע את ההתחלה ומשם דברים ממשיכים להתגלגל. שינוי מתחיל בצעד קטן של מישהו, כמו הפורום הנפלא הזה שהגבירה התחילה, תודה על הפירגון!

perhay

New member
שרון, מתוך הנסיון שלך...

האם את יכולה להצביע על הבדלים בתחום אמנות הסיפור בארץ לעומת ארצות אחרות בהן ביקרת ובעיקר בהן יצא לך להופיע?. אם אכן יש הבדלים, במה זה מתבטא? האם יש תחומים שלדעתך יש מה ללמוד בעשייה של מספרי סיפורים בחו"ל?

פריהיי יקרה מספרי סיפורים בעולם

החוויה שלי את עולם המספרים שהיכרתי למשל באירלנד או אנגליה לעומת כאן מאד דומה לתחושה שלי לגבי תרבות בכלל, העובדה ששם התרבות ברורה, תרבות אירית היא שלמה יש לה שפה, מוסיקה וסיפורים, יש עם מה לעבוד..פסטיבלים אירועי מספרים איגוד מספרים וכו' שם התרבות ברורה ושרשית, יש מאין לשאוב, יש מסגרת ויש לאן להתפתח, כאן אנחנו כולנו עדיין שואלים את עצמינו מה היא תרבות ישראלית, כל שכן מהו עולם המספרים הישראלי? אנחנו בהתהוות כמו בכל תחום אחר של אומנות, רק שכאן אני חייבת לאמר, והגבירה תוכל להוסיף גם על מדינות אחרות, יש התעוררות גדולה של מספרים שלמדו בצורה מסודרת במקום אחד ובדרך אחת, לא תמיד מה שמלמדים שם זה דבר שכולם מסכימים עליו, אבל יש כאן רצון גדול להתפתח ביחד, ואט אט מתעוררות קבוצות של אנשים, פרוייקטים חדשים, ואנחנו ללא ספק בדרך. אבל אשמח מאד אם הגבירה תרחיב עוד בתחום הזה גם על מה שמתרחש בארה"ב, קנדה, ועוד.. כי אני יודעת שבכל מקום איגוד המספרים עובד קצת אחרת.

perhay

New member
תודה על התשובה וגם אני חשבתי שרצוי

שהגבירה ועוד חברי הפורום שהתנסו בחו"ל, יוכלו להוסיף בסוגיה זאת. חשוב מאד לקרוא זאת ממקור ראשון.

י מ י ת 2

New member
זכרון קטן בהקשר לדברים

של שרון. לפני מספר שנים הייתי בטיול מאורגן באירלנד, כדרכם של טיולים מאורגנים מגיעים בעיקר לאתרים הרשמיים. וכך גם הטיול שלנו, אלא שיום אחד פתחתי במלון את הטלויזיה והגעתי לתחרות קריאת שירה. עמדה נערה, כך התרשמתי ממנה, מול מקרופון וללא תנועה קראה שיר בע"פ. ההגיה האירית לא תמיד ברורה ואיני זוכרת אם הבינותי את מילות השיר, אך אני זוכרת שהייתי מהופנטת מדרך הסיפור שלה. עובדה שהזכרון הזה נחקק בלבי יותר מאתרים אחרים שבקרנו בהם. עוד פגישה קטנה שנקרתה בדרכי . בחניון משפחה נכנסה למכונית. המארחת, כנראה, נפרדה מהם. איך? רקדה כמה צעדי ריקוד אירי כמו שאנו מכירים אותו תנועות רגלים בידים צמודות לגוף. זה היה פשוט מקסים מקסים. אכן התרבות טבועה עמוק בלבם וזה ניכר על כל צעד ושעל היומיומיים ביותר.

חברי פורום יקרים רוצה להודות לכם ולסכם

היה לי מרתק לשמוע שאלות על חוויות של סיפור ומספרי סיפורים, תודה שקראתם והעמקתם בדברים, אפילו שהתשובות לא היו קצרות ברוב המקרים, מעריכה את מפעלכם כאן, הוא מקסים ועושה שינוי, יש לאן להכנס לשאול שאלות לחפש סיפורים וכו'.. אני תמיד מפנה לכאן אנשים, ותלמידים וזה מעורר בי גאווה שיש פורום כזה אצלינו. תודה רבה לגבירה שהקימה אותו, לכם שאתם מארחים בו, ולפריהיי על היוזמה של כיתת אומן. נהנתי מאד, שבת שלום מבורכת ומלאה בריאות ושלוה וכולם שרון

perhay

New member
תודה לך שרון

על השתתפותך בכיתת אומן. העלית הרבה נושאים מעניינים, והרבה נקודות למחשבה. בטוחני שעוד נחזור לדון בהם. המשיכי להנות מכל הפרויקטים המאתגרים שלך לטובת תחום אמנות הסיפור בארץ. שבת שלום גם לך!

למעלה