תודה פרהיי. סיכום שלי על השבוע.
בוקר טוב פרהיי, ראשית, תודה על שהזמנת אותי להופיע בבימת אמן. לקח לי זמן לענות על ההודעה הזו כי התלבטתי האם להיות מנומסת ולומר רק תודה או לענות תשובה אמיתית ולומר את שהצטבר בבטני בשבוע האחרון. מדי פעם הנימוס חשוב לי פחות ואני מרשה לעצמי לתת לאדם את שהוא מחטיף לי. הפעם הזו תהיה כזו. אז לגבי תחושתי השבוע: זו היתה חוויה להעלות את העבודה שלי על הכתב ולהיחשף לחלוטין. זו, כמובן, גם היתה חוויה לקבל בוקס בבטן הרכה. יש כאן שני עניינים עקרוניים בעיניי: הראשון - צעקת הסופר. מחוייבות לתחקיר - זו דרכה של לימור ומחשבותיו של גלזר. לימור מגיעה מדיסיפלינה של מוזיקה, אני מגיעה מדיסיפלינה של תיאטרון. יש אמנים, במאים ושחקנים רבים שהתחקיר נר לרגלם, אבל אם מחויבות לתחקיר וציות לכוונת הסופר הם הדרך היחידה לביטוי אמנותי, אסור לרוזנקרנץ וגילדנשטרן להיות תאומים סיאמיים או להמלט לשבת בקהל (בהפקה המדהימה של רינה ירושלמי) או שאסור לאנרי ויידה הפולני למקם את המלט שלו מאחורי הקלעים. אסור לקחת סיפור ולהפוך אותו למחזה או סרט בלי שהתקבלה רשות מהסופר. כל מחזה של סופוקלס חייב להיות מוצג עם שלושה שחקנים בלבד, לעלות באמפיתיאטרון עם מסכות - זו כוונת הסופר, זה מה שתחקיר מעלה. גם בקט כתב הוראות במה מפורשות - הוא אמר שאסור לתת פרשנות ספציפית ל"מחכים לגודו" ההצגות חייבות להיות אונברסליות. אני ראיתי את גוגו ודידי פועלים פלשתינאיים, קומוניסטים נמלטים, פליטי שואה. כלומר, אמנים מכל העולם, גם הגדולים שבהם, נוגעים ביצירה של בקט - מגדולי הכותבים המודרניים - ולא מתייחסים לבקשה מפורשת שלו. יש אמנים שבכוונה לא עושים תחקיר, נשארים עם הסיפור ועם הדרייב שלהם בלבד ומהמקום הזה אומרים את שלהם. לינדזי קמפ למשל. אז גלזר יישמור על "צעקת הסופר"? אלו הן שטויות, שנכתבות על תחקיר אך ללא תחקיר אמנותי שהוא. ומה הבעיה? הקהל נשאר עם עולם אמנותי דל - המכשפות של מקבת לא יטפסו על התקרה כעכבישות על קורים גדולים, באגם הברבורים יהיו קבוצת ברבוריות עדינות ולא להקת גברים כברבורים אלימים (כמו בהפקה של מתיו בורן) ולכרמן אסור לצאת מספרד ולהתרחש במוסך (THE CAR MAN) של אותו יוצר. יתרה מזאת, איפה זה מעמיד את היוצר? כתב גלזר - "אולי זאת הסיבה שמספרי סיפורים טובים לא מספרים סיפורי סופרים המעובדים לסיפור אלא סיפורי עם שנצרפו לסיפור" - אני רואה באמירה הזאת דלות גדולה, שיפוטיות נוראית שמראה על הכותב ולא על המכותב. אני רואה קשקשן שמנסה ללמד במקום להקשיב לדרכים שונות משלו. אדון גלזר, פנה לפרהיי ותתארח בפינתה. ספר על עבודתך, על המופעים שאתה מעלה ועל ה"אני מאמין" שלך. בפינה שלי העלתי את האני מאמין שלי: האפשרות לספר הכל - סיפורי עם, אגדות, סיפורי סופרים, עיבודים, שירה, סיפורים אישיים ומדרשים (שלחלוטין לא נכתבו על מנת להיות מופע בידור אלא ללמד בבית המדרש) - אותה אפשרות המשאירה לי חופש אמנותי לא להתקבע, ללמוד, להשתנות ולא להשמע דומה לעצמי. מי אתה שתשפוט את זה? מורה גדול בשם פיטר ברוק כתב: " אני מאמין שאנו נמצאים כאן כדי לספוג השפעות. כל הזמן אנו מושפעים ומשפיעים על האחרים. זו סיבה, לדעתי, שלא יתכן דבר גרוע יותר מאשר לשים על עצמך תוויות, להיות בעל חתימה מסוימת, להיות ידוע בשל אפיונים מסוימים. הצייר זוכה להכרה בשל סגנונו המסויים, וסגנון זה הופך לבית כלאו, דבר שאינו מתקבל על הדעת. אנו עובדים בתחום כזה שבו חייבת להיות השתנות מתמדת, חופשית". העניין השני. אקרא לו: דיוקי גלזר. לאבו מנאש יש שישה ילדים בסיפור והוא מרוקאי. לא כורדי. מותר ליהודים כשרים לקנות מלפפונים (וגם עגבניות, קישואים ופלפלים) מערבים. השעון מתחת לשרוול ולא עליו. ככה אפשר להבין שהשמות, הלבן והכשר, השטויות שקשורות בחקלאי שמנסה להיכנס באנשי השוק - המשמעויות שנתן להם גלזר - קשורות רק במוחו הקודח. גלזר, אינך מבין דבר מהסיפור או מהסופר. כל שאתה אומר - אין לו קשר למציאות של הסיפור הזה. אולי אתה בן גילו של אבי, אבל זה הדבר היחידי שדומה בינכם, ברוך השם. אני, את שלי גמרתי לומר עכשיו. אחרי השבוע הזה שוב לא אקרא את הודעות שחתום עליהם גלזר או נאוואן 1,2,3 ( השבוע הייתי חייבת). מופע משותף? על גופתי המתה.