כיצד מתנבאים?

גרי רשף

New member
כיצד מתנבאים?

במספר מקומות מופיעים תיאורים בסגנון של: וִיהִי כְבֹאֲךָ שָׁם הָעִיר, וּפָגַעְתָּ חֶבֶל נְבִאִים יֹרְדִים מֵהַבָּמָה, וְלִפְנֵיהֶם נֵבֶל וְתֹף וְחָלִיל וְכִנּוֹר, וְהֵמָּה מִתְנַבְּאִים.(שמואל א י 5). מה הכוונה? וכי לצלילי התזמורת קם אחד ומכריז "על שלושה פשעי דמשק..", ועונה לו רעהו "זכרתי לך חסד נעורייך.." וכו'?

בסג

New member
תשובה תושב"עית תוכל למצוא כאן

http://www.mechon-mamre.org/i/1107.htm (משנה תורה, הלכות יסודי התורה, פרק ז), כאשר לענייננו בעיקר אלו רלוונטיים: הנביאים, [...] אין רואין מראה הנבואה אלא בחלום בחזיון הלילה, או ביום אחר שתיפול עליהן תרדמה: כמו שנאמר "במראה אליו אתוודע, בחלום אדבר בו" הדברים שמודיעין לנביא במראה הנבואה--דרך משל מודיעין לו, ומיד ייחקק בליבו פתרון המשל במראה הנבואה, ויידע מה הוא כל הנביאים--אין מתנבאין בכל עת שירצו, אלא מכוונין דעתן ויושבין שמחים וטובי לב ומתבודדין: שאין הנבואה שורה לא מתוך עצבות ולא מתוך עצלות, אלא מתוך שמחה. לפיכך בני הנביאים, לפניהם נבל ותוף וחליל וכינור, והם מבקשים הנבואה; וזה הוא שנאמר "והמה מתנבאים" -- כלומר, מהלכין בדרך הנבואה עד שיינבאו, כמו שאתה אומר פלוני מתגדל.

גרי רשף

New member
זה עדיין מותיר בעייה קלה..

רוב הנבואות התנכיות הן כאלה שקצת קשה לומר אותם מתוך שמחה אמיתית, והנביא הטיפוסי היה איש ריב ומדון..

בסג

New member
לא מדובר על אמירת הנבואה, אלא על קבלתה

ועם זאת שאלתך ראויה. ואולי זה קשור ואולי לא: אני נוטה לחשוב שהכוונה ב"שמחה" בהקשר זה הוא "שלווה".

eyalnadav

New member
זה התדמית של הנביא שלימדו אותך

כמו שאתה רואה מדברי הרמב"ם ושאר המפרשים הנביא הוא דמות אחרת לגמרי.

גרי רשף

New member
תודה גם לך על הקישורים

אני חייב לציין שההתרשמות שלי היא שיש כפל משמעויות קצת תמוה: מצד אחד הנביא העומד לבד מול הרשויות ומסכן את חייו לעיתים ומביא את דבר האל, ומצד שני בני הנביאים או חבל הנביאים המתנבאים שמצטיירים כחבורה של ברסלאבים או אולי חסידים של איזה גורו שאינם גורמים נזק לאיש ואולי אף מעוררים אמפתיה.. דבריו של הרמב"ם שבסג ציטט מצטיירים כנסיון לתרץ את הכתוב מבחינה תיאולוגית.

יוסי ר1

Active member
הבעייה בתיאור מדוייק של נבואה,

היא שאנחנו מנסים לתאר היום תופעה שכבר אינה קיימת (בטלה נבואה מהעולם, נתנה לשוטים...), וכל שיש בידינו הם רק התיאורים המופיעים בכתובים. ויש תיאורים שונים - אולי לתיאור דרגות נבואה שונות. יש נביאים מובהקים, שמעידים במרירות מבסויימת שכבר מבטן אמם הם יועדו להינבא, ודבר הא-ל צורב בהם כמו אש והם אינם יכולים להמנע מלהוציא את דבר הא-ל, למרות שהנבואה הורסת אותם. ויש נביאים המעורריןם את הנבואה, דוגמת בלעם. הוא הרי מעיד שכל שהוא אומר הוא דבר הא-ל, וזה נקרה אליו בצורה שאינה סדירה - אבל בלעם מסוגל לעשות הכנה מדוקדקת, ולהגדיל את הסיכוי שהא-ל יתגלה אליו. ויש את "בני הנביאים", ואני חושב שהתיאור שהצמדת להם של "ברסלבים" שעושים "התבודדות" הוא תיאור קולע. אבל מן הסתם ההתעוררות הנבואית שלהם קלושה, ולכן אנחנו קוראים עשרות פרקים של נביאים מובהקים כישעיהו וירמיהו ויחזקאל, אבל לא קראנו מבחר גדול של נבואות שהעניקו אותם עשרות בני נביאים המתגודדים ו"מתנבאים".

פלגיה

New member
אני חושבת

(אם כי, כמובן, לא יודעת בוודאות) שהיו סוגים שונים של נביאים, והיו להם גם מטרות שונות. כפי שאפשר לראות בספר שמואל, אנשים הלכו לנביא גם בתור מחלקת "אבידות ומציאות". כלומר שהיו נבואות טריוויאליות למדי, והאנשים שעסקו בהן לא היו חייבים להיות ישעיהו או ירמיהו (עם משא הנבואה הכבד, ועם העמידה הבוטה מול הרשויות).

יוסי ר1

Active member
מסכים לחלוטין עם החלק הראשון,

פחות עם החלק האחרון. שימי לב כיצד הולכים למחלקת "אבידות ומציאות" : " הֵמָּה, בָּאוּ בְּאֶרֶץ צוּף, וְשָׁאוּל אָמַר לְנַעֲרוֹ אֲשֶׁר-עִמּוֹ, לְכָה וְנָשׁוּבָה--פֶּן-יֶחְדַּל אָבִי מִן-הָאֲתֹנוֹת, וְדָאַג לָנוּ. ו וַיֹּאמֶר לוֹ, הִנֵּה-נָא אִישׁ-אֱלֹהִים בָּעִיר הַזֹּאת, וְהָאִישׁ נִכְבָּד, כֹּל אֲשֶׁר-יְדַבֵּר בּוֹא יָבוֹא; עַתָּה, נֵלְכָה שָּׁם--אוּלַי יַגִּיד לָנוּ, אֶת-דַּרְכֵּנוּ אֲשֶׁר-הָלַכְנוּ עָלֶיהָ. ז וַיֹּאמֶר שָׁאוּל לְנַעֲרוֹ, וְהִנֵּה נֵלֵךְ וּמַה-נָּבִיא לָאִישׁ--כִּי הַלֶּחֶם אָזַל מִכֵּלֵינוּ, וּתְשׁוּרָה אֵין-לְהָבִיא לְאִישׁ הָאֱלֹהִים: מָה, אִתָּנוּ. ח וַיֹּסֶף הַנַּעַר, לַעֲנוֹת אֶת-שָׁאוּל, וַיֹּאמֶר, הִנֵּה נִמְצָא בְיָדִי רֶבַע שֶׁקֶל כָּסֶף; וְנָתַתִּי לְאִישׁ הָאֱלֹהִים, וְהִגִּיד לָנוּ אֶת-דַּרְכֵּנוּ. ט לְפָנִים בְּיִשְׂרָאֵל, כֹּה-אָמַר הָאִישׁ בְּלֶכְתּוֹ לִדְרוֹשׁ אֱלֹהִים, לְכוּ וְנֵלְכָה, עַד-הָרֹאֶה: כִּי לַנָּבִיא הַיּוֹם, יִקָּרֵא לְפָנִים הָרֹאֶה. י וַיֹּאמֶר שָׁאוּל לְנַעֲרוֹ טוֹב דְּבָרְךָ, לְכָה נֵלֵכָה; וַיֵּלְכוּ, אֶל-הָעִיר, אֲשֶׁר-שָׁם, אִישׁ הָאֱלֹהִים. " (שמואל א ' פרק ט') ראשית, הנביא מוכר כ"וְהָאִישׁ נִכְבָּד, כֹּל אֲשֶׁר-יְדַבֵּר בּוֹא יָבוֹא", כלומר לא מגיד בפרוטה, אלא אחד עם קבלות להתגשמות דבריו. שנית, המשפט התמוה "לְפָנִים בְּיִשְׂרָאֵל, כֹּה-אָמַר הָאִישׁ בְּלֶכְתּוֹ לִדְרוֹשׁ אֱלֹהִים, לְכוּ וְנֵלְכָה, עַד-הָרֹאֶה: כִּי לַנָּבִיא הַיּוֹם, יִקָּרֵא לְפָנִים הָרֹאֶה". כדי לראות ולדעת צריך מעמד נבואי רציני. ובאמת, כפי שציינתי קודם, שרלטנים ועסקנים היו כנראה הרבה. אבל נביאי אמת שנבואתפ מתקיימת כנראה היו מעטים. מעניין גם הסיפור עם התשורה שצריך להגיש לנביא - לא משהו שהיינו מצפים מנביא בישראל, לולי זה נכתב שחור על גבי לבן. ומפליא שבעתיים, כי כששמואל מוכיח את העם הוא מטיח בפניהם "אֶת שׁוֹר מִי לָקַחְתִּי וַחֲמוֹר מִי לָקַחְתִּי וְאֶת מִי עָשַׁקְתִּי אֶת מִי רַצּוֹתִי וּמִיַּד מִי לָקַחְתִּי כֹפֶר וְאַעְלִים עֵינַי בּוֹ וְאָשִׁיב לָכֶם". כי מסתבר ששכר טרחה הוא כן לקח. וכן אפשר לראות אצל אלישע , שאיש בא מבעל שלישה והביא מזון לנביא בזמן הרעב. מה שאני מנסה להגיד הוא, שקשה לקבוע מסמרות על סמך הכתוב, ולהכליל מהי נבואה ומה התנאים לה מהכתובים, שחלקם נראים לכאורה כנוגדים זה לזה.

נבואה במקרא היא מקצוע לכל דבר

לא כל נביאי ישראל ניבאו על דברים ברומו של עולם רובם כנראה היו ידעונים מעלים באוב מגרשי רוחות או אורקלים שסבבו במרכזי פולחן בעליות לרגל או במקדשים כמו במקרה של הנער הלוי מבית לחם יהודה (שופטים יח') או כמו שמו אל שהיה מעלה באוב מהדרגה הנמוכה ביותר שסיפק שרותי התנבאות לחקלאי הסביבה תמורת לחם או אפילו תמורת רבע שקל ( בדיוק כמו הקוראות בקפה היום ) כלי הנגינה שבהם השתמשו הנבאים היו לצורך כניסה למצב אקסטטי (שמואל א פרק יט' פסוקים יח-כד) דוד לדוגמה השתמש בכינור כדי לגרש רוחות רעות שביעתו את לשאול המלך כמו בכל העמים במרחב כך גם בישראל בכל פמליה מלכותית שרתו נביאים ואיצטגננים נביאי הכתב או הנבאים שדבריהם עלו על הכתב החלו רק לאחר ביסוס מוסדות המלוכה בישראל רובם היו נביאי חצר שהתנבאו או הסתודדו בפמליות המלכים בישראל ויהודה

יוסי ר1

Active member
"או כמו שמו אל שהיה מעלה באוב

מהדרגה הנמוכה ביותר שסיפק שרותי התנבאות לחקלאי הסביבה תמורת לחם או אפילו תמורת רבע שקל ( בדיוק כמו הקוראות בקפה היום )" . אתה מאמין למה שאתה כותב?! שמואל היה מעלה באוב? (רמז: לא!) שמואל היה נביא בדרגה נמוכה? (רמז: לא!) האם המחיר כאן קובע את איכות הנבואה? (רמז: לא!) האם נביא אמת הוא איש מקצוע לכל דבר? (רמז: לא!) האם שמואל נחשב לנביא ידוע שדבריו בכל עניין מתקבלים? ((רמז: כן!)

ל- masorte

היתי עונה לך למרות הקושי שלך בהבנת תשובותי אבל אתה מסתתר מאחורי הסינר של פלגיה

פלגיה

New member
סינר?

ממתי יש לי סינר? ממתי מסורתי זקוק לסינר (אמיתי או מטפורי) שלי? יש לך דעות חריגות ושונות מכל מה שבר דעת כותב (אפילו קשה לומר "שנויות במחלוקת". אין שום מחלוקת בנוגע אליהן) ויש אנשים שמתנגדים לדעותיך. זכותם להתנגד, וכדאי שתתייחס אל הדיעות שהם מביעים - ולא אישית כנגדם.

ל- סינר

אם לא הבנת אסביר לך בפרטורות אני מקווה שכך יקל עליך יש לך סינר מאז שהתחלת לנהל את הפורום מסורתי זקוק לסינר שלך בכל פעם שאין לו תשובות והוא נאלץ לרדת לפסים אישיים ולציורים הטענות שלך על התאוריות שלי לא מפתיעות הם בנליות ורדודות . אולי הדעות שלי חריגות אבל לדאבונך נכונות ומעוגנות בכתוב אף פעם לא היתי ולא אהיה לא בת יענה ולא עוד כבשה בעדר

אתה מוזמן לקרוא בעצמך

אתה אולי בקיא ויודע רמזים אני לעמתך מסתפק בהבנת הכתוב תשובה לשאלתך תמצא ב שמואל א פרק ט' נביא שמתפרנס ממציאת חמורים אבודים וידוע ומפורסם כאחד המוכן לתת את שרותיו בכל מחיר הוא ידעוני מדרגה נמוכה. בטקסט הוא מוגדר כ- רואה ולא בכדי נבאים היו קימים ונקראו נביאים כבר מימי משה ואהרון ) (דבורה וכ"ו) כך שהגדרתו כ=רואה )אינה מקרית כידוע לך (מקריאה) שאול המלך המיועד ומנהיג המרד הישראלי בכובש הפלשתי לא הכיר את הידעוני משבט יהודה ורק נערו או עבדו הכיר את האיש היכן מצאת איכות או גדולה בנבואות שמו אל ן

למעלה