הבצל הוא דימוי יפה...
גם בגלל השכבות האין-סופיות, ואולי גם בגלל שבמרכז בעצם אין כלום? אבל בעיקר בגלל שמי שמקלף בצל - בוכה... אחי כבר התאושש מהזעזוע, תודה (בשמו)
אני די מסכים עם המודל הבצלי, לא לגמרי בטוח שאני מסכים עם סדר השכבות. כתבתי קודם שהמקור ליצר הרע הוא האנוכיות, אבל אולי שכחתי לכתוב שגם המקור ליצר הקיום הוא אנוכיות; הרי הכל מתחיל בתחושה "אני רוצה" (אוכל/מחסה/ביטחון/חוםואהבה/מין/המשכיות לגנים/...). השאלה היא איפה, בין ה"אני רוצה" של האנוכיות המושלמת (זאת של תינוק בן שנה, חתול מצוי, ופסיכופת להבדיל) מצד אחד, לבין המסכה (פרסונה) שאנחנו מציגים לעולם החיצון מצד שני, איפה נמצא הגורם המרסן את האנוכיות - וכמה הוא חזק. אני מסכים שהיצר הוא פשוט יצר. אין יצר טוב ואין יצר רע, כמו שאין נשק טוב או רע - יש נשק. בצה"ל היום מדברים (אם בכלל מדברים) לא על "טוהר הנשק" אלא על "מוסר לחימה". ה
כוונה שעושה שימוש בנשק, יכולה להיות טובה או רעה - הנשק עצמו, נייטראלי. כך גם היצר. הדחף הבסיסי הוא נייטרלי, הדרך בה אני מביא אותו לכלל פעולה - או עוצר אותו - היא "טובה" או "רעה". להבנתי, "רע" זה לפגוע באחרים בלי סיבה מספיק טובה
אז מהי סיבה מספיק טובה? בשביל פסיכופת, "אני רוצה" היא סיבה מספיק טובה. בשביל קדוש בודהיסטי, אולי אין סיבה מספיק טובה. בשבילי, נכון לשעה זו של ישיבה נינוחה מול המסך, הגנה על חיי ועל חיי הקרובים לי היא סיבה מספיק טובה. כתבת: "הרעיון שאני מציגה הוא- שהרוע הוא מעשה האגו, הוא מקבל את תבניתו (+מניע+ trigger( בתת מודע, הוא מקבל "דלק",עוצמה מהיצר. מהמרכז הוא מקבל שתיקה רכה ורישום בפנקס. הסיפור על הנער מזעזע, השאלה היא- האם אתה חושב שהנער נולד רע? האם הוא השטן- האם במרכזו אין אלוהים?" לדעתי, מה שיש במרכזו זה אנוכיות טהורה. מה שהופך אותו לפסיכופת הוא העדר מוחלט של מצפון. אני לא יודע אם במרכז יש אלהים, אבל אני בטוח שהמצפון "חיצוני" לאנוכיות. וכשנקלף את הבצל ונגיע לשכבת המצפון - מה יקרה אם נקלף אותה? מה יישאר? "טק-טק-טק-טק. ככה הרגתי אותו, ארבע יריות בעורף. תביא סיגריה, אחי." אין אייקון לזה. לחלחלה. את קוראת לזה תקלה מערכתית, פגם הנדסי - אני עוד חוכך בדעתי אם זה דבר מולד או נרכש. אצל הנער ההוא היה מקרה קשה של תמיכה חומרית טובה בצד הזנחה רגשית קשה. הוא לא הרגיש שיש לו בית מצד אחד, אבל קיבל כל מה שרצה מצד שני. אף פעם לא דיברו איתו על טוב ועל רע. אף פעם לא לימדו אותו שיש אסור ומותר. ההורים שלו קנו לו הכל, לא נתנו לו כלום. דאגו שילך לחוגים, לא היו איתו בעצמם. בתהליך הגידול שלו, לא לימדו אותו שלאחרים כואב כמו שכואב לו. אני עדין חוכך בדעתי, אם היעדר מצפון הוא ענין של תורשה או סביבה, או שילוב כלשהו. אין לי מסקנה סופית בענין. בבצל, השכבות מקיפות אחת את השניה. כשאתה מקלף אחת, אתה מגלה אחרת. במבנה האישיות, כל שכבה היא רב-מימדית, ומופיעה שוב-ושוב ככל שאתה מתקרב אל המרכז; הבושה שתגלה בשכבה החיצונית ("מה אם כולם ידעו שאני קצת שמן?"), תופיע שוב בשכבה פנימית יותר ("מה אם כולם יגלו שאני לא תמיד מקפיד להתאמן?"), ועוד יותר פנימית ("מה אם כולם ידעו שבגיל 16 גנבתי כסף מהדודים?") ועוד יותר פנימית ("מה אם יראו אותי ערום?")ועוד יותר פנימית ("מה אם ידעו שאני מאוהב באמא ורוצה להיפטר מאבא?"), וכך הלאה. לדעתי,
גם האנוכיות וגם המצפון יופיעו שוב ושוב בשכבות שונות, וככל שתקלף מעליך בושה אחרי בושה, הרגל רע אחרי הרגל רע, כך תוסיף ותמצא עוד ועוד כאלה - ובאותו השמן תמשיך ותמצא גם את המצפון שם, שינחה אותך להמשיך בקילוף למרות הכאב. הכיוון של קילוף הבצל הוא פנימה, אבל בכל שלב בקילוף אתה מוצא שוב את כל מה שהיה בשכבות הכבר קילפת -
אבל יותר גרוע, יותר חזק, בעוצמה יותר גדולה. גם לטוב וגם לרע. ומכאן טענתי לאלון, שככל שאדם גדל, יצרו גדל איתו: ככל שאדם מתקרב למרכז, ומתמודד עם דברים יותר עמוקים, כך מתחזקים אצלו הרצון והמצפון - אבל בכל קליפה יתגלה גם "רוע" יותר גדול.
הסכנה בקילוף הבצל היא שתיתקל בדבר שלא תוכל להתמודד איתו; וזו הסיבה שמסוכן לעשות מדיטציה בלי מורה. כתבת: "אני מציעה עכשיו- שהמוסר הוא ציר בין החוץ ליצר היקומי, המרכז." הייתי מסכים איתך, אילו הייתי חושב שבמרכז נמצא הטוב. אני לא מסכים. אני חושב שבמרכז נמצאת האנוכיות איתה נולדנו, אנוכיות של תינוק. יצא לך לראות אכזריות של ילדים? המזעזע באמת באכזריות של ילדים, הוא שהם לא מתרגשים ממנה - בשבילם היא טבעית כמו נשימה. כי הם עוד לא הפנימו את המצפון. "למה זרקת את גור החתולים מהגג?" "כי רציתי". מה יישאר אם נקלף את שכבת המצפון? לא יודע.