עקרונית ..
היחסים בין הסוס לאדם הם לא כמו עם כלב.. מכיוון שאחזקת כלב יותר זולה.. והמקום טיפה יותר בשפע.. אז אין הרבה מאלו שיש באפשרותם להחזיק סוסים סתם בשטח פתוח בלי לרכב עליהם או להעזר בהם לענפים שונים... ואם כי עוד לפני המצאת המכונית שימש הסוס כעבד הטוב של האדם.. אם כי בעצם הסוס עובד למחייתו בדיוק כפי שהאדם עובד למחייתו ובדיוק כפי שכל חיה עובדת למחייתה כדי לשרוד, בין אם זה בהשמרות מטורפים ולכוך עשב ובין אם זה מארב לטרף והגנה על הלהקה.. גם שמירה על העדר בתור זכר דומיננטי בעדר סוסים או כל חיה אחרת מקביל לעבודה למחייה.. מכיוון שבעצם כך הזכר מרוויח את המצאותו בעדר ואת העברת הגנים שלו (שהיא מטרת כל יצור חי בראש ובראשונה... לכן, כבר אלפי על דבי אלפי שנים הדבר היחיד כמעט שהסוס מכיר זה עבדות לשם מחייה... והעבדות הזו היא לא כזו גרועה... אם עובדים עם הסוס נכון הסוס לא מתנגד, ואף לפעמים הוא נהנה... כך הוא מוציא מרץ.. העיקר שבעת רכיבה זוכרים שמה שמתחתיך היא חיה נושמת שגם לה רצונות, פחדים, רגשות, תחושות וכ'ו... ולא מכונה.. יש סוסים שבהחלט אוהבים לקפוץ, ויש אלו המעדיפים לרעות בקר.. כמו שיש אנשים שמעדיפים ריצה ויש אלו שמעדיפים קפיצה לגובה או כאלו שאוהבים יותר מלפפונים מעגבניות... כל סוס והרגשות שלו... מה שכן, בתמורה לעבודתו מקבל הסוס מחסה, טיפול מסור ואוהב ומזון ובמקרים טובים אף זמן חופשי להתפרע עם חבריו לאורווה... מה גם שכחיית עדר באמת יש לסוס חולשה לשליטה.. הוא רוצה להיות השליט, והוא ילחם איתך על השליטה כפי שהוא היה כביכול נלחם בטבע על הטריטוריה שלו ועל השליטה בעדר, ואם אתה מצליח לתקשר איתו כמו שצריך הסוס יכנע לך ובסופו של דבר ישלים עם המצב... לסוס אין שאיפות יתר כמו לבני אדם... אך מכיוון שהסוס הוא אוטיסט בכל הקשור לתקשורת הוא מבין רק בשפת גוף... ואילו בענף האטלטי הסוס הוא אלוף, לכן כמעט כל דבר שהוא מתבקש לעשות בענפי ספורט הרכיבה השונים הוא טבעי לו בדרך זו או אחרת.. והבעיה היחידה זה להגיע להבנה מצידו בנוגע לרצון הרוכב.. וזו כל המשמעות של הרכיבה... סלחו לי אם גלשתי מהנושא.. אבל כבר זרמתי עם זה... עקרונית זה רק תמצית מהפסיכולוגיה וההיסטוריה של הסוס... ולמדתי הכל מנסיון, ספרים, אתרים וגם קצת מקורס ב' בכנות... אם טעיתי בעובדות מסוימות תקנו אותי.. אני עייפה כמע...