נצל"ש- שאלות בביולוגיה, הכנה לבגרות
טוב, בגלל שיש כבר שרשור ענק להכנה לבגרות בביולוגיה, החלטתי לשרשר לכאן את שאלותיי.. מקווה שזה פסדר
היום התמקדתי בנושאים תהליכים וחילוף חומרים בתא וגלגולי אנרגיה ביצורים חיים.. בחנתי את עצמי משאלות בספר של ההכנה לבגרות של לחמן.. והרי השאלות שנתקלתי בהן: 1. באיזה מבין צמדי קבוצות התאים הבאים תמצא הכמות הגדולה ביותר של מטוכונדריה? (השארתי רק את 2 התשובות מתו ה-4 שהתלבטתי ביניהן, כמובן שבדקתי ת'תשובות בספר וראיתי דאכן אחת מהן היא הנכונה...) א. צינורות עצה בצמח ותאי שריר בבע"ח. ב. תאי שריר בב"ע ותאים מקצה השורש של הצמחים
אוקיי, אז ברור לי למה בתאי שריר תימצא כמות גדולה של מטוכונדריה... אבל מה לגבי תאים מקצה השורש של הצמחים הוא צינורות עצה בצמח- במי מהם תהיה יותר מטוכונדריה.. ולמה? 2. חלקיקי חומר קטנים מאוד מסוגלים לעבור דרך קרומי הפלסמה ללא קושי אם הם: (שוב השארתי רק את 2 התשובות שהתלבטתי ביניהן..) א. ללא מטען חשמלי ונמסים במים ב. ללא מטען חשמלי ונמסים בשומן
אז ברור לי שהם צריכים להיות ללא מטען חשמלי (כי הליפידים אין מטען חשמלי..) .. ולפי הספר התשובה היא א'- ללא מטען חשמלי ונמסים במים.. ודווקא חשבתי נמסים בשומן! כי קרום התא מורכב משתי שכבות חד-מולקלוריות של פוספוליפידים... אז מדוע התשובה היא א'? 3. כאשר מעבירים תאי דם אדומים למים מזוקקים, הם מתפרקים כמעט מיד. אבל כאשר שמים תאים של רקימה צמחית במים מזוקקים לא מתרחשת תופעה דומה. מדוע? ר.כמות המים החודרת לתא הצמח שווה לכמות המים היוצאת מן התא הצמחי ב. הקרום של התא הצמחי מאט את כניסת המים, בהשוואה לכמות המים היוצאים ג. קרום התא הצמחי חזק וגמיש בהרבה מזה של תאי בע"ח
לדעתי אף אחד מהתשובות לא נכונה! הסיבה שתופעה זו לא מתרחשת אצל הריקמה הצמחית היא בגלל שדופן הצמח בעל כושר עמידות בפני הלחצים הנוצרים... חדירת המים לתא צמחי נפסקת עם השתוות לחץ הטורגור ללחץ האוסמוטי... ההסבר שלי נכון?? לפי התשובות של הספר, התשובה הנכונה היא ג'- הספר טועה, לא? 4. בטמפ' של 10 מעלות צלזיו בסביבה, נשמרת מפ' גוף קבועה כתוצאה מ- 1. צמצום הפעילות הגופנית 2. הפעלת ההומיוסטזיס 3 הגברת תהליכי חמצון בנשימה התאית 4. גורמיפ פיזיקליים כגון קרינת השמש
טוב, אז התלבטתי בין 2 ל-3.. ולפי התשובות (מהמיקודית של רכס) התשובה הנכונה היא 3, ואני לא כ"כ מבינה... למה זה לא 2? הרי הפעלת ההומיוסטזיס בבני האדם בין השאר מטרתה לשמור על טמפ' גוף קבועה.. לא? אז למה התשובה היא בכל זאת 3? 5. מקור האנרגיה הראשוני להעברה פעילה בתא הוא: 1.חמצן 2.גלוקוז 3.ATP 4. ADP+P חשבתי שהתשובה תהיה 2-גלוקוז.. אבל לפי הספר התשובה היא ADP+P .. מדוע ?? זהו לבינתיים...
ץודה מראש לכל העוזרים !