כשרונות ומיומנויות
> לגבי פריצת מנעולים, התגנבות, בישול, רכיבה על סוס, שחייה, טיפוס, > דיפלומטיה וכו' - כל אחד יכול לרכוש את המיומנויות (Skills) האלה, זו > רק שאלה של השקעה למעשה, זו שאלה של 13.333 היתקלויות מאוזנות. הדמות שלך יכולה להתאמן בבריכה עד מחר, אבל עד שהיא לא תעלה בדרגה היא לא תוכל לקבל את הנקודות לצורך שיפור הכשרון - והדרגה שלה תהווה עבורו גבול עליון. למעשה, אם אני רוצה לבנות דמות של פרופסור שתהיה שונה ומוכשרת יותר בתחומה מדמות של סטודנט, אני חייב לבנות אותה בדרגה גבוהה יותר, מה שיצור מצב מוזר בו לפרופסור יש גם גלגולי פגיעה טובים יותר, תוסף הצלה גבוה יותר, וכמובן - יותר נק"פ. בשיטת כשרונות, לעומת זאת, אני מקצה לפרופסור יותר נקודות בתחום הידע שלו (נניח - כימיה) מאשר לסטודנט, וגם אם המכניקה מאפשרת לי לתת לפרופסור מאגר נקודות גדול יותר מעצם גילו והשכלתו, עדיין יהיה לי פרופסור שממש טוב בכימיה (ונניח גם בעוד כמה דברים רלוונטיים כמו שפות וכו') ולא לוחם טוב יותר שבמקרה נקרא "פרופסור". > גבי ה-Feats - נו, זה נשמע לי הגיוני מאוד שרק ברברי יוכל להכנס > להתקף זעם. לא? שטורלאוג הוא סוחר מארץ הדנים. בני עמו הם ברברים, וכבר יצא לו לצאת לכמה פשיטות בספינתו "רמך הים". שטורלאוג מכיר את המסורות העתיקות ואת מורשת אבותיו עוטי עור הדוב. האם שטורלאוג הסוחר הברברי יודע להכנס לשכרון קרב? אייאס הוא לוחם יווני דגול וידוע. אחרי מותו של אכילס מוחלט שהלוחם הגדול ביותר במחנה היוונים יקבל את השריון 4+ של אכילס, ואייאס בטוח שהוא או טו טו יסתובב בשדה הקרב כשקסדת-הציצה שדמות הייפסטוס חקוקה בה מעטרת את ראשו. אלא מה, שבהצבעה מחליטים החבר'ה לתת את השריון דווקא לאודיסאוס. אייאס נתקף בטירוף זעם ורץ לפרק את מצביאי יוון. למזלם, הוא טובח בהתפרעותו רק כמה כבשים, וכשהג'ננה עוברת לו הוא מתאבד מחמת הבושה. האם אייאס לקח דרגה כברברי יום קודם לכן אחרי שריבל מספיק נק"נ על הרג טרוייאנים? > יש הרבה Feats שלא תלויים במקצוע, כל אחד יכול לרכוש אותם במגבלות > מסויימות (למשל, בשביל Dodge אתה צריך זריזות של 13 לפחות, אם אני > זוכר נכון). ואתה צריך גם שלב פנוי, וכזה יש רק פעם בשלוש דרגות. הכשרון "Dodge", יחד עם כשרונות-הלוואי שלו ועם כשרונות ההתחמקות של הגנב, מכסים על באג מאוד מעניין במו"ד - אין לך באמת אפשרות לנסות לחמוק ולהתגונן באופן פעיל, מה שמובנה בדי הרבה השיטות, נגיש יחסית, והרבה יותר פשוט מאשר לזכור איזה בונוס תחת איזה תנאי מול איזו התקפה מזדמנת יש לדמות שלך. > שזה הגיוני ואפילו מתבקש שלמקצוע זה או אחר יהיו מאפיינים (Features -> Feats) ייחודיים, זה רק אם יוצאים מנקודת הנחה שיש בכלל מקצועות שבאים לפני המיומנויות. אם ההיפך הוא הנכון (כמו שקורה בשיטות שאינן מו"ד ולא מחוייבות להנחות שתקפות רק בה) כל דמות יכולה להיות ייחודית מבחינת מארג יכולותיה, גם בלי לקחת 22 דרגות בשבעה מקצועות שונים. > כך שהכל תלוי בגמישות של השה"מ והשחקנים, לא בגמישות של השיטה באותה מידה, ניתן להשתמש בשיטות נוחות וגמישות יותר, שפחות מאלצות את השה"מ והשחקנים "להתגמש" ולעשות שמיניות באוויר אלא פשוט נותנות תוצאות במקום תירוצים. מו"ד טובה לדבר אחד - משחק מו"ד, שיש המוצאים אותו כייפי (ובלפחות ארבעה מתוך כל חמישה מקרים - בלי להכיר או לנסות חלופות זולות ונחותות-מכנית פחות) - מי שלא רוצה לשחק מו"ד, יכול לנסות לכתוב אותה מחדש (דרישה מחוצפת מצד שיטה שרק ספרי הבסיס שלה עולים כמו 3-4 שיטות שונות וטובות יותר) או פשוט לשחק במשהו אחר - בלי מקצועות, ונטיות, ונק"פ חסר הגיון.