יציאת СССР

dori78

New member
אתה כנראה לא מבין על מה אני מדברת.

ראשית, אין פה שום דבר פטרנליסטי.
אני עבדתי במשך ארבע שנים כמוכרת בחנות בקניון בשכר קרוב מאוד לשכר מינימום, ללא עמלות או בונוסים.
קבלת השכר לא היתה תלויה בכמה אני מוכרת, אלא רק בהגעה שלי למקום העבודה.
ובכל זאת, חייכתי לכל לקוח שנכנס, הצעתי עזרה, השתדלתי להתאים את עצמי לכל לקוח ולקוח (סגנון דיבור, כמה עזרה להציע וכמה לתת חופש לבחור לבד וכו'), לא כעסתי ולא הזעפתי פנים ללקוחות שיצאו בלי לקנות אחרי שנתתי להם שירות במשך רבע שעה.
העבודה היתה מתישה, כללה (מלבד השירות) גם סחיבת קרטונים וסידור מחסן לא קטן.
זאת היתה העבודה שיכולתי להשיג בתקופה ההיא, עשיתי אותה על הצד הטוב ביותר כי ככה אני עושה כל דבר: בצורה הטובה ביותר שאני יכולה, לטובת הלקוח. הייתי שם, התמודדתי עם הקשיים, לכן אני מצפה מעובדים נותני שירות להתנהגות מסוימת.

הדעות שלי לא נובעות מגזענות (שמייחסת תכונות אופי על פי גנטיקה), אלא מהניסיון שלימד אותי מהי מנטליות נרכשת:
מאות פעמים שנכנסתי לחנויות בהן הועסקו נשים ממוצא רוסי, שלא טרחו להתייחס אלי או ללקוחות אחרים.
המקום תמיד נראה מוזנח, בגדים זרוקים בכל מקום במקום להיות מקופלים על המדפים ובגדול - התחושה היא שהעובדות הללו באות, לא עושות כלום והולכות הביתה בסיום המשמרת. לתחושתי, המנטליות הזאת, ביחד עם הסנוביזם והעליונות ששידרו חלק גדול מהעולים - גרמו לקיבוע העצלנות המכוונת הזאת בתרבות הישראלית. לפני כן היא היתה קיימת, אבל נחשבה לדבר רע שצריך להסתיר. ברגע שהרוסים ה"תרבותיים" נתנו לזה "אישור" - זה הפך למשהו שאפילו לא מתביישים בו ולא מנסים להסתיר.

איליה40

New member
מה בין ניסיון האישי שלך לבין הכללות הגדולות?

סיפרת סיפור אישי מרגש. נתקלת באנשים לא נחמדים. ומה בדיוק בין זה לבין מסקנות חברתיות/תרבותיות מרחיקות לכת?

ואם נחזור לנושא. לא יציאת מצרים, לא משה ולא אהרון. אלה מהלך פוליטי קר רוח וניצול ציני של שעת כושר היסטורית, תוך רמיסת גורלם של הנקלטים והרעלת החברה הקולטת - והכל על מזבחה של אידיאולוגיה שעבד עליה הקלח. ולמה עוד אפשר לצפות כאשר המיטוסים מחליפים תוכניות חברתיות מסודרות ומושכלות?

ואם כבר דיברנו על פרטי וכללי... כפי שפעם דנו על השיטות הכלכליות תוך השוואת מזרח גרמניה למערבה או צפון קוריאה לדורומה, כך מין הראוי להשוואת את גורלם של מרבית בני עדות המזרח בישראל ובצרפת/קנדה, את יוצאי ברה"מ בישראל ובארה"ב/גרמניה/קנדה, וככן הלאה. וזה כבר נעשה לא פעם ולא פעמיים וכל מילה מיותרת. ועל רקע עובדות אלה האים לא ניראה לי ראוי לכלכך את ספר הקודש במציאות העכשוית העגומה.

dori78

New member
הניסיון, מסתבר, הוא לא רק שלי.

לא סתם צמח הביטוי "מנטליות המשביר".

שים לב: לא דיברתי על מנהיגות, כי ברור שלא היתה כזאת.
כדי שתהיה מנהיגות, צריך שיהיה עם. העולים שהגיעו בתחילת שנות ה-90 ממדינות בריה"מ לא היו עם, מכיוון שהרוב הגדול לא ממש חיו כיהודים בפועל או הרגישו שייכות לעם היהודי. ניצול ציני היה גם היה, משני הצדדים: המדינה סיפרה (באמצעות שליחי הסוכנות) סיפורים על קליטה מהירה והשתלבות בחברה, כדי לעבות את האוכלוסיה היהודית בארץ, חלק מהעולים, מצדם, קפצו על ההזדמנות לצאת ממציאות כלכלית לא פשוטה, כשהעתיד אחרי התפוררות הגוש הקומוניסטי לא ממש ברור.

בהתחשב בעובדה שאני חלק מה"חברה הקולטת" - אני יכולה להגיד לך שאף אחד לא "הרעיל" אותי ואת חבריי.
בכל בית ספר בו הייתי, מחנכות הכיתות עשו כמיטב יכולתן לתמוך בילדי העולים ולשלבם בפעילויות החברתיות.
לפי הידוע לי, בשום שלב לא היתה תוכנית של מי מהגורמים האחראיים למתג את העולים כ"סוג ב'".
מצד שני - מי שבא לפה וחושב שיוכל להשתלב בשוק העבודה בלי ללמוד את השפה - גילה די מהר שיש לו טעות חמורה.
כפי שכבר כתבתי פה בעבר - אלה שהיו מעוניינים להפוך לחלק מהחברה הישראלית - טרחו ללמוד עברית, צפו בתכניות טלויזיה מקומיות ולא רק בערוצים דוברי רוסית והשתלבו יפה בחברה.

למה אתה קורא "רמיסת גורלם של הנקלטים"?
סבתא שלי הגיעה לפה עם מזוודה אחת קטנה שהכילה שמלה ושלושה זוגות תחתונים.
אף אחד לא נתן לה סל קליטה או הטבות מס לרכישת רכב ודירה.
אף אחד לא מימן לה שיעורי עברית או מגורים, ובכל זאת היא הצליחה לבנות את עצמה לאט לאט, בעבודה קשה.

העולים של תחילת שנות ה-90, כמו הדור שיצא ממצרים, קיבלו תיאורים מאדירים ולא ממש נכונים של מה שצפוי להם ב"ארץ המובטחת".
המיתוס של הצבר עובד האדמה נוצר מתוך תכנית חברתית, של מי שהקים את המדינה.
זה שהיא לא מוצאת חן בעיניך - זאת בעיה אחרת.

ברבות השנים, הצרכים של המדינה השתנו.
הבעיה בעיניי היא, שבמקום לשמר את העיקרון שלפיו כולם תורמים למדינה, השתמר רק המיתוס.

beatman

Member
על איזו "עצלנות מכוונת" מדובר ?

בישראל לצערנו יש והיו הרבה יותר לפני 20 שנה תופעות כמו בלאגן, חוסר עמידה בזמנים, חוסר הסבר והתייחסות לזולת.
ללא שום קשר והשפעה מעולים מסויימים.

את יודעת שאני אוהב את הכתיבה שלך, נכון?

ובכל זאת, גם אני מזהה בה טון מתנשא, שהייתי מעדיף לא לראות.
לא שיש לי מה לעשות בקשר לזה, כמובן.

את מכירה את הגברים האלה, שמסבירים לנשים מה הן לא מבינות ומה הן עושות לא נכון (כמובן, מתוך כוונות טובות, ובלי שום כוונה מודעת להקטין אותן)? הטון שלהם דומה מאד לטון שאת נוקטת כלפי העולים בשרשור הזה.

חבל.

dori78

New member
טעות.

אני מצפה לדברים מסויימים מנותני שירות, בדיוק כפי שציפיתי מעצמי לאותם דברים כשעבדתי כנותנת שירות.

יש לא מעט אוכלוסיות שמתלוננות על מר גורלן: גברים שוביניסטים, שתקועים במאה הקודמת בכל הנוגע לתפיסותיהם בנוגע לזוגיות, שלא מוצאים אישה "נורמלית", נשים מפונקות שחושבות שהגבר צריך לממן אותן ולא מבינות למה מתייחסים אליהן כ"גולדיגריות", אנשים שפוטרו ממשרה בה היה להם שכר גבוה מאוד ולא מוכנים לעבוד בעבודה פחות מכניסה, גם אחרי חצי שנה של חיפושים וגם בני עדות שונות שחושבים שלא משנה כמה עבודה הם ישקיעו - הם לעולם לא יהיו חלק מהחברה הישראלית ה"אמיתית" (מה זה בכלל?) ועוד.
גם אני אוכלוסיה "מוחלשת" - אני אישה.
אני יכולה להתבכיין על זה, או שאני יכולה להשקיע ולעבוד קשה כדי לשנות את המצב הפרטי שלי.

אני לא עוברת לגור במדינה אחרת, למרות שיש לי אזרחות אירופית, כי אני אוהבת את המדינה הזאת ומאמינה שזה המקום שלי.
אני מאמינה שבסיפור יציאת מצרים, יש הרבה פרטים שלא מספרים לנו: כמה מבני ישראל נהרגו במלחמות מול העמים שישבו פה לפניהם, כמה קשה היתה עבודת החקלאות ועוד. בהגדה של פסח אתה מוצא רק האדרה של הארץ המובטחת. באותה מידה, יש לי תחושה שחלק העולים של שנות ה-90 סבלו מיח"צ דומה וחוסר יכולת להתמודד עם המציאות אותה גילו כשהגיעו לפה.

התופעות עליהן אני מדברת, של "ללכת לעבודה" במקום "ללכת לעבוד", לא מאפיינות רק את העולים ובוודאי לא את כולם.
תמיד היו ותמיד יהיו אנשים שלא באמת רוצים לעבוד, כמו שתמיד היו ותמיד יהיו אנשים שלא מעוניינים להתגייס לצה"ל.
ההבדל הוא, ש(לתחושתי האישית, לא כאקסיומה) מאז ההתבססות של "מנטליות המשביר" - זה כבר לא נחשב כזאת בושה.

אבא שלי קורא לזה "מנטליות גלותית": השלטון הוא פריץ גוי שמטרתו לדפוק אותנו, אז בוא נדפוק אותו בחזרה.
אם זאת הגישה של עובדים כלפי המעסיק, כלפי המדינה שגובה מיסים וכד' - לא פלא שאין למדינה כסף כדי להחזיק (למשל) מערכת בריאות ציבורית באופן תקין...

ובכן

יש אנשים שעובדים קשה כדי לשנות את המצב הפרטי שלהם, ועדיין יש להם צורך להתלונן ו"להתבכיין". אני לא מוצא סיבה לנזוף בהם ולהתנשא עליהם בשל כך. אפשר פשוט לא לקרוא את ההודעות שלהם.

בסוף הפסקה השניה כתבת:

"אני יכולה להתבכיין על זה, או שאני יכולה להשקיע ולעבוד קשה כדי לשנות את המצב הפרטי שלי."

בעיניי, המשפט הזה מתמצת את העמדה שלך.

dori78

New member
אז אני אסביר

אם הייתי מקבלת החלטה להגר לארה"ב, ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, הייתי מכינה את עצמי כדי להתאים למקום אליו אני עוברת.
זה אומר ללמוד אנגלית ברמה סבירה, זה אומר ללמוד קצת על התרבות המקומית, להבין ששם יש הפרדה בין דת למדינה, לכן ימי חופש בחגים יהודיים יהיו על חשבוני ולא על חשבון המעסיק ועוד כהנה וכהנה השלכות שיש למעבר שכזה. הייתי מנסה להבין את חוקי המיסוי והתנהלות הבנקים כדי להבין בפני מה אני עומדת.

חלק מהעולים (לא כולם, אבל חלק לא מבוטל) לא טרחו לעשות את כל זה. אם בגלל ששליחי הסוכנות יצרו אצלם את הרושם שהמדינה מחכה להם פה בזרועות פתוחות, אם בגלל שהיתה בהם איזו התנשאות בסיסית, שגרמה להם לחשוב שאין להם צורך ללמוד את השפה המקומית, את המנהגים המקומיים ושאר העניינים שהזכרתי קודם.

כשאדם משכיל, בעל עסק עצמאי, מקבל קנס כלשהו על איחור בהגשת דוח מסוים לרשויות המס, והתגובה שלו היא: "עד שהם לא מבטלים את הקנס אני לא משלם להם" - זה מראה שהוא בז לרשויות המדינה, או פשוט לא מבין את המערכת. מכיוון שהוא משכיל (ואת זה אני רואה למרות שהוא לא טרח ללמוד עברית כמו שצריך) - אני מניחה שהאפשרות הראשונה היא הנכונה. זה קרה לי עם לקוח שלי וזה מוכיח לי, שיש אנשים לא מעניין אותם בכלל להשתלב.

מי שמעוניין להשתלב ועושה מאמצים בנושא - זה לא מבטיח לו הצלחה, בוודאי לא מיידית.
אני יכולה להבין את התסכול, בדיוק כפי שגם לי יש תסכולים מסויימים, שלעתים אני נותנת להם דרור גם פה בתפוז.
אבל אני לפחות מנסה, וזה ההבדל.
בעיקר כי אני מכירה גם לא מעט עולים שבאמת עושים מאמץ להפוך לחלק מהחברה הישראלית.

beatman

Member
מדובר באתוס הציוני-סוציאליסטי

שהיה בעל דגש חזק בארץ עשרות שנים.
אתוס ציוני יכול להיות גם קפיטליסטי והוא קיים מראשית הציונות.
ההתנהגות של אותם ישראלים צעירים אינה קשורה לביבי, אלא לעצלנות הכללית שנפוצה כיום בחברה (אנשים לא רוצים לעבוד בעבות קשות או/ו מלוכלכות) ובחינוך להתקדמות בחיים ע"י רכישת השכלה ועבודות משרדיות.

beatman

Member
בבריה"מ האזרחים היו נטולי יוזמה וחשיבה

עצמאית(הרוב), כניעה לשלטון ולבעלי סמכות ש"יודעים מה קורה באמת ומה צריך לעשות".

יעקב קדמי, יו"ר "נתיב" לשעבר, סיפר בספרו איך הוא נדהם מהפרצופים הנאיביים והכנועים של העולים לארץ בתחילת גל העלייה.

איליה40

New member
קשה להסכים עם קלישאות כאלה

סתם לידיעתך. חלק בלתי-מבוטל של הכלכלה הסובייטית היה שוק שחור ואפור. ייצור מחתרתי של מוצרי צריכה כגון ביגוד. הברחה של מוצרים אחרים. שווקים חוקיים למוצרי מזון ומה לא. באחד הפוסטים סיפרתי על סבתי ז"ל שהיה גיאולוג במקצועו והוא עשה באופן פרטי מצבות בבית קברות בלנינגרד. אולי עכשיו זה נשמע תמים "באופן פרטי". אז זה היה פשע כלכלי רציני ביותר, שדינה עד עונש מוות. וכמובן שהיו לו ספקים שגנבו את חומרי הגלם. וכמובן שהיו לו עובדים. והיו לו קשרים במשטרה. ותרצה להגיד שלא הייתה לו יוזמה? והיה מלא אנשים כמהו, שכונו "цеховики". והוא עוד היה דגיג רקק. והיו קרישים. מילינרים מחרתיים שהחזיקו במפעלים שלמים, סחרו במט"ח, בזהב, ביהלומים. היו סרסורים עם קשרים חזקים בק.ג.ב. אומרים אגב שהטעויות הגדולה של גורבצ'וב הייתה בהתעלמות באותם בעלי המפעלים המחתרתיים בתוכנית הקאופרטיבים וזה מה שהכניס את הפשיעה המאורגנת לזירה. וגם כאשר הושקה התוכנית של קאופרטיבים בשנת 1986 פתאום הופיעו מיליונים של בעלי יוזמה אשר פתחו מסעדות קטנות, בתי קולנוע זעירים, בסטות, וכיוצא בזה. אז להגיד שהעם הזה היה חסר יוזמה זה עוול ועלילה.

ואותו יעקוב קדמי... ואינני רוצה להתבטה מה אני חושב עליו שמה חלילה עוד אתבע. ובמה מדובר - הוא בא לקהל מאוד אוהד ונדהם שפתאום ניתן לדבר על יהדות וישראל באופן גלוי, קהל אפילו משולהב, והוא לא מבין את מצבו וחושב לעצמו את אותם הדברים הציניים. אולי זה המועמד להיות משה רבינו במיטוס היציאת מעבדות רוסיה?

beatman

Member
אתה מספר על יוצאי דופן

הכלל בהחלט היו נאיביים וכנועים לשלטון ולסמכות ובין היתר גם חסרי מודעות אזרחית, אני ראיתי את זה הרבה פעמים על יוצאי בריה"מ.

איליה40

New member
כך...

האנטרופוליגיה קובעת עובדה אחת: התרבות האנושית מתאימה את עצמה לתנאי הסביבה. כך למשל בתקופת ברה"מ היסתובבו בדיכות על אסקימואיים (צ'וקצ'ים) וטפשותם, במיוחד בהגעה לעיר הגדולה. נשאלת השאלה כמה זמן היו שורדים הצוחקים אילו היו מצנחיחם אותם לחופי האוקיאנוס הצפוני. ואילו אותם האסקימויים חיים שם באושר ובעושר מזה אלפי שנים.

וכנ"ל גם לגבי מנטליות הסובייטית. היא לא הייתה פועל יוצא של איזה עיוות גנטית או אופי מיוחד, אלה של מציאות מאוד מסויימת. אז נכון, לא כדאי להתבטא בגלוי כנגד השלטון
כי בתקופות קרות יותר הייתה מוצא להורג, ובתקופות חמות יותר - מקבל דיאגנוזה של מחלת נפש ואשפוז כפוי:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sluggish_schizophrenia

או 5 שנים בגולגים בסעיף "הפצה של המצאות שיקריות בעליל כנדג המשטר המדיני וחברתי בברה"מ"

http://ru.wikipedia.org/wiki/Антисоветизм

. אבל אתה יכול ללבוש מכנסיים צמודים, וזה היה סוג של מרד:

http://ru.wikipedia.org/wiki/Стиляги

ואלה לא היו וצאי דופן אלה מיליונים, דור שלם.

ולגבי המודעות חברתית שאל את ערסים בשיכוני המצוקה, שאל את אפרואמריקאיים באזורי הלסאמס של ניו אורלינס, שאל מוסלמים באירופה וכהנה וכהנה. מצחיק לעלות טיעונים כאלה.

beatman

Member
והיכן אמרתי שמדובר בעיוות גנטית או אופי מיוחד

??
ודאי שכל זה נבע בגלל החיים בבריה"מ.

דיברתי על מודעות אזרחית, ואני ראיתי מה קורה סביבי בקרב הרבה עולים, במיוחד הכי טריים ובמיוחד בתקופות שיותר קרובות לקריסת בריה"מ.
לישראלים הותיקים מודעות ואחריות ברמה אחרת לגמרי.

beatman

Member
התארגנות בשביל לטפל בבעיה כלשהי

למשל תיקון תקלה, ארגון במצב מלחמה, תלונה מאורגנת נוכח בעיה כלשהי וכו'.
גם אין את המודעות ליכולת האזרח הקטן להשפיע.

למעלה