אני תוהה מהיכן הגיעה דמות הצבר, הרצון להידמות למשהו שלא אפיין את העולים בעליות של המאה ה-18 וה-19.
שם לא היה עניין של הזדהות עם הדומה לי, אלא רצון למחוק את העולם הישן וליצור עולם חדש מאפס.
הדמות הגיעה מרצון של יהודים ציוניים לפתח דמות של יהודי עצמאי בראש ובראשונה ומאוחר יותר גם יהודי עצמאי דובר עברית בארץ ישראל.
וזה לא בדיוק עולם חדש מאפס, זה עולם שמושתת על יהודים, ארץ ישראל והשפה העברית בתור בסיס.
אני חושבת שזה עיקר השוני בין העליות שלפני קום המדינה וקצת אחריה, עד שנות ה-70, לבין העליה של שנות ה-90 והזליגה שאחריה:
הרצון לשמור על הזהות ה"רוסית", שכוללת גם חיפוש דמויות להזדהות איתן במסדרונות בית הנבחרים.
די טעות, העליות שרצו למחוק לגמרי את זהותן ולהיות ישראלים לחלוטין הן העליות הראשונה והשנייה בעיקר שעלו מיוזמתן והמציאו בעצם את הגישה הזאת.
גם באותן עליות היו אחוזי נשירה גבוהים, אבל מי שנשאר היו אידיאליסטים חזקים והתחילו לתכנן את הבסיס לחברה הישראלית היום.
הנה ציטוט מויקיפדיה לגבי העלייה ה-3: "מיעוט מהעולים (לפי אומדנים כשישית מכלל העולים), היו חלוצים וחלוצות, אשר באו לארץ חדורים בתחושת שליחות והקרבה, וברצון עז לשאת על שכמם את בניין אומה ריבונית בארץ ישראל. השפעתם על היישוב ומוסדות התנועה הציונית הייתה רבה."
בעלייה החמישית למשל "יחס היישוב הוותיק לעולים מגרמניה היה מורכב. מחד גיסא הגבירו עולים אלו מאוד את כוחו של היישוב; מאידך גיסא, התבדלו עולי גרמניה ושימרו את תרבותם. האווירה בארץ, אשר שמה דגש על מטרות שיתופיות ולאומיות, נגדה את ההתבדלות ה"יקית". העיתונות העברית ניהלה נגד ה"יקים" מערכה בשל נוהגם להוציא עיתונים בשפה הגרמנית. נטען כנגד העולים כי הם אינם נאמנים דיים ללאומיות העברית ולציונות. היו אף מקרים שבהם הותקפו חנויות בבעלות עולי גרמניה בשל שילוט בשפה הגרמנית. העולים ממרכז אירופה נתפסו כקפדנים וכמנומסים באוכלוסייה שבה הפשטות והישירות הייתה לסמל."
ובעלייה ההמונית עם קום המדינה היו המון אנשים עם תרבויות שונות שעד היום אפשר לשמוע מדי פעם מדורות ההמשך שלהם שסביהם "נקלט בתור פליט שואה" או שעקרו למישהו את התרבות המרוקאית המפוארת שלו והפלו אותו.
ההבדל האמיתי הוא שבשנות ה-90' המדינה שינתה תקליט והפסיקה לנסות לשנות אנשים בכוח.
בסופו של דבר זה לא טבעי שאדם ינטוש לגמרי את כל מה שהוא הכיר ונהנה מזה, מצד שני לא במקום אם הוא לא ירצה להשתלב בכלל במדינה החדשה.
בשביל הדור הראשון של העולים דרך האמצע היא אכן הדבר הכי הגיוני והכי מוצלח.