יחסי מורה-תלמיד

amir_aikido

New member
אלון חשבתי שכתבתי את זה

לא כתבתי בעצמי שאסור לתקן יותר מדי טעויות בפעם אחת ו/או לתת יותר מדי דגשים לתלמידים ? מורה טוב לא יתן לך יותר מ-2 דגשים מתקנים לטכניקה בשיעור, ותוך כדי יתן גם לפרטנר שלך דגשים איך לתקוף כדי שאתה תוכל להסתדר ברמתך הנוכחית ולהצליח לבצע את הטכניקה. רק אחרי שתיקנת דגש/שניים יש טעם לחזור אליך ולנסות ולתקן עוד נקודה. אני משוכנע שכתבתי את זה באיזה שתי שורות בהודעה. לפחות במועדון אצלנו מבצעים מספר טכניקות בשיעור. אם המורה צריך לתקן מישהו ולהעביר לו תיקון/דגש או שניים, זה ייקח הרבה יותר זמן מה-42 שניות שהקצאת לו, קרוב יותר לשתי דקות עד שהמורה עולה על הבעיה הספציפית ומצליח להסביר אותה, אם לא יותר (הרבה פעמים המורה גם מדגים שוב את הטכניקה וגם משמש בעצמו כפרטנר לצורך הזיהוי וההסברים). גם אחרי שהבנת את התיקון ובצאת אותו כמה פעמים, סיבוב ביקורת של המורה לראות שאתה באמת משפר את הביצוע יכול רק להועיל. במצב הזה אם צריך לתקן למספר מבצעים דברים שונים זה יכול לקחת לא מעט זמן - בקבוצה גדולה זה בלתי אפשרי לעשות זאת. זו חלק מהסיבה שהמורה מנסה להתחיל וללמד את המתקדמים להתקדם לבד, כך מורידים חלק מהנטל שנמצא עליו (ועל שגיאות של מתקדמים גם יותר קשה לעלות לפעמים, יש נטיה לפצות על השגיאה במשהו אחר ...) לכן מאוד חשוב להגביל גודל של קבוצות. אתן דוגמא נוספת, שבדיוק נתן המדריך שלי לטקוואנדו, לעיתים קרובות מגיעים אליו תלמידים מארה"ב ובהכללה יש להם נטיה להיות ברמה נמוכה יותר מתלמידים שמגיעים ממקומות אחרים. בארה"ב מקובל ללמד טקוואנדו בקבוצות של עשרות רבות של משתתפים (אם לא מאות) ועם צוות של 5 מורים בסה"כ, במצב כזה המורה לא יכול לתת יחס אישי ותיקונים אישיים לתלמידים, והתוצאות נכרות ברמת התלמידים לאחר-מכן. אמיר

אני מניח שזה תלוי בקבוצת היעד

מנסיון אני מכיר את שתי הגישות. כעוזר מדריך מחייבים אותי ללמד בגישת אמיר, מצד שני בשיעורים אצל ניר המצב קרוב בהרבה למה שתואר ע"י אלון - הרבה מאוד חומר נוחת עלי בזמן מאוד קצר, ובמשך חודש אני מנסה לעכל אותו.

alon_o

New member
כתבת גם כתבת אבל...

זו לא היתה הנקודה, בהודעה הגזמתי מעט בכוונה, כדי להעביר את הנקודה שאתה פשוט לא צריך מורה צמוד. כמובן שזה טוב ונחמד אבל השאלה היא איפה נמצאת הנקודה שבה התועלת שהמורה הצמוד נותן כבר לא שווה את זה. קודם כל, תיקון של רוב הטעויות לוקח הרבה פחות מ42- השניות שלי (היד שלך לא בדיוק במקום הנכון, < תיקון >) , כך שזה מתאזן אם אותו תלמיד שכדי לתקן את הטעות הנעלמה שלו המורה היה צריך להקדיש לו חצי שיעור. בקיצור - מורה יכול ללמד תלמידים גדול הרבה יותר מהשבע ש-budoka נתן לו. אבל בתגובה על הדוגמא האמריקאית - מורה עדיין צריך לדעת איפה הוא מאבד את היחס האישי ויכול מאוד להיות שמורה מסויים לא יכול ללמד כיתה מסויימת אם יש בה יותר משבעה תלמידים. יכול גם להיות שהוא יכול ללמד מאה בלי לאבד אותו. הכל תלוי.

amir_aikido

New member
מורה צמוד נותן יותר ../images/Emo70.gif

מהנסיון ביפן, כתלמיד שכן יש לו חשיפה להרבה מתאמנים אחרים, ולמד שם עם אחד המורים בקבוצה של 3 אנשים: המורה, אחי ואנוכי. ועם מורה שני בקבוצה של6 תלמידים מקסימום (ובחלק מהשיעורים רק 4): המורה, עוזר מורה, מתאמן ותיק (מורה לג´ו-ג´יטסו מסורתי עם ניסיון של 20 שנה בסגנונו), אחי, אנוכי ותלמיד מתחיל (שנה ראשונה?) כשבחלק מהאימונים היינו רק המורה, עוזרו אחי ואני. ובכן, מהניסיון הזה אני יכול להעיד שאין כמו תשומת לב אישית ומורה מעולה שגם נותן לך לעבוד עליו כדי לזרז את ההתקדמות שלך בצורה דרסטית. ושאין גבול לכמות תשומת הלב שמורה טוב יעניק לך (בלימוד אישי המורה פשוט יהיה בן הזוג שלך, ויתקן לך שגיאות בלי שתדע זאת אפילו). אמיר

neko

New member
יחס אישי.

מהניסיון הקצר שלי בהדרכה (כמה חודשים), כבר שמתי לב שזה עולם אחר לחלוטין בין לעמוד מול כיתה של 15 איש, ובין עבודה אחר על אחד. אני כל פעם חושב איזה יתרון עצום מקבל אותו חניך שעובד איתי (כאשר מספר החניכים לא זוגי, סמפאי עובד עם חניך כלשהו) שיש לו הערות ותיקונים צמודים (אפילו יותר מאשר אם סמפאי היה מסתכל עליו מהצד - יש דברים שקשה לראות וקל להרגיש). מצד שני, אני בד"כ מרגיש שמול קבוצה אני "מאבד" אותם בקלות (ביייייייחוד אם מדובר בילדים, שאז יכולת הריכוז שלהם נמדדת בעשיריות שניה), והם בד"כ לא עושים משהו דומה אפילו למה שאני רוצה שיעשו. לדעתי השיטה הכי טובה היא שלנו, המשולבת - מדריך ראשי מלמד, מדריכים זוטרים מתקנים טעויות.

alon_o

New member
נווווווו

אין ספק או שאלה בכלל על העובדה שמורה צמוד נותן יותר. אבל כמה יותר? האם זה שווה את הבעיתיות של מורה צמוד? (אין וויכוח שיש בעייתיות במורה צמוד קבוע נכון? אם מצד התלמיד בעבודה מול אדם יחיד וקביעת קצב עבודה מבחוץ למשל, ואם מצד המורה שצריך לחיות וללמד מעט יותר מתלמיד אחד בכל פעם למשל). אם נצייר גרף של התקדמות עם "זמן מורה"\"מהירות התקדמות", אז איך יראה הגרף? ניקח שעה של אימון. מה יהיה ההבדל בהתקדמות אם מתוך השעה, המורה יהיה צמוד לתלמיד חצי שעה. מה אם שעה? ההתקדמות תוכפל בדיוק? ואם המורה יהיה צמוד רק עשר דקות? מה אז? לא מדיד. אבל לי אישית נראה שלא יהיה הבדל גדול בין חצי שעה לשעה, פשוט כי לוקח לנו זמן לרכוש יכולות מוטוריות חדשות, והרכישה לטווח ארוך בכלל לא מתבצעת באימון עצמו (אלא בשלבים המאוחרים של השינה), והיא תלויה בהמון גורמים שבכלל לא קשורים למורה. ושוב - בקיצור, מורה פרטי אולי נותן יותר, אבל הוא לא חובה וכבר פגשתי מורים שנתנו לי "שיעור פרטי" שקידם אותי הרבה פחות משיעור בקבוצה של חמישה עשר אנשים עם המורה הנוכחי שלי.

neko

New member
גרף התקדמות...

אני חושב שההתקדמות שלי הייתה תמיד בצורה שכזאת... מין עלייה מאד מאד מתונה, נפילה קטנה ואז זינוק... רוב האנשים שדיברתי איתם על זה (אלו שהתאמנו איתי מן הסתם) אמרו שגם אצלם הייתה דעיכה, לעיתים גדולה ולעיתים קטנה, שהובילה לזינוק ברמה יותר מאוחר. יש אנשים שהרגישו גם ככה? אחרת?

alon_o

New member
אצלנו...

אני אישית לא שמתי לב בכל שנותי באומנויות לחימה (ויש שתיים מהן) לדעיכה לפני קפיצה. לפחות לא כחוק. אצלי כל הזמן יש דעיכה-התקדמות-דעיכה-התקדמות לפעמים ההתקדמות בקפיצה, לפעמים איטית. לפעמים אחרי קפיצה יש דעיכה חזרה, לפעמים לא. לפעמים אחרי התקדמות יש קפיצה... קיצר, אין חוק. לפחות לא אצלי.

neko

New member
התקדמות...

אני חושב שההתקדמות שלי הייתה תמיד בצורה שכזאת... מין עלייה מאד מאד מתונה, נפילה קטנה ואז זינוק... רוב האנשים שדיברתי איתם על זה (אלו שהתאמנו איתי מן הסתם) אמרו שגם אצלם הייתה דעיכה, לעיתים גדולה ולעיתים קטנה, שהובילה לזינוק ברמה יותר מאוחר. יש אנשים שהרגישו גם ככה? אחרת?

amir_aikido

New member
לכל בעיה פתרונות

אלון אני לא לומד עם מורה צמוד, אבל אני בהחלט יכול להעיד שהלימוד עם מרה צמוד (למעשה 2 כאלה ועוד מורה אחד כמעט צמוד) קידמו אותי באותו החודש כ"כ הרבה שאולי רק היום, שנתיים לאחר מכן אני מרגיש שאני מתחיל לחזור לרמה אליה הגעתי אז. במשך רוב התקופה האחרונה הרגשתי יותר התדרדרות בהתקדמותי מאשר ההיפך (ברור שאם לא הייתי מתאמן הייתי מתדרדר עוד יותר). אני מסכים שלמורה צמוד יש גם חסרונות, גם אם נעזוב את העלות, נשאר הנושא של אימון עם אנשים נוספים. אך מורה טוב תמיד יוכל לפתור בעיות כאלה (למשל: למצוא לך בני-זוג נוספים לאימונים לפי הצורך, דרך קשריו עם מורים אחרים). ומבחינת היכולות המוטוריות, מורה צמוד יעזור לך להתמודד עם כל בעיה רק בבוא זמנה ולכן יעזור לך לקדם את היכולות המוטוריות הרבה יותר מהר. בנוסף, מורה כזה יתאים את קצב הלימוד אליך. הלוואי שיכולתי להרשות לעצמי מורה צמוד טוב, ולהקדיש את עצמי לאמנות כמו שהיה מגיע למורה שכזה. זה לא אורח החיים שלי, וכבר לא יהיה גם. מותר לי להכיר גם בחסרונות של הדרך שבחרתי לי. אמיר

budoka

New member
הבנתי מה אתה מנסה להגיד

שזה שבאימון מקבלים חומר ו-אולי- מבינים אותו לוגית אבל עדיין לא מוטורית. עקרונית לגבי זה אתה צודק, אבל עדיין, מורה טוב צמוד (לא חובה אחד-על-אחד, מול חמישה-שישה זה גם מעולה) הוא ערובה להתקדמות מהירה בהרבה. יותר מכך: אם מהיום הראשון שלך אתה בקבוצה גדולה, סביר להניח שאתה עושה טעויות שאף אחד לא ראה ולא תיקן אצלך, ומהטעויות האלה יהיה לך קשה מאד להיפטר אח"כ. אין לי נוסחה מתימטית בשבילך, אבל מהתנסות סובייקטיבית, כשמורה שם עליך עין פי שתיים יותר זמן מלפני-כן, ההתקדמות שלך תהיה גדולה יותר מפי שתיים. למה? כי המורה כבר פתר את הבעיה קודם. ה-"תקיעות" שלנו באימונים קשורות מאד לבעיה שאנחנו מסתבכים איתה ולא מצליחים לפתור, עד שזה מגיע לנו. מורה שמלווה אותנו צמוד (ולא יעזור בית דין, עם עשרים תלמידים זה קשה מאד-מאד-מאד ללוות צמוד כל תלמיד) ישים לב שאנחנו תקועים, יזהה מהר יותר מה הבעיה שלנו ויצביע לכיוון שבו אנחנו צריכים ללכת כדי לקבל תשובה. בדיוק מהסיבות האלה, כמו שהזכרתי קודם, עוזרי מדריך שיודעים מה הם עושים הם כלי מתאים לטיפול בקבוצות גדולות.

../images/Emo35.gifהייתכן שיש הבדל בין שיטות שונות?

בשיטות שבנויות יותר על קאטות ליחיד, תיקון לתלמיד יכול באמת לקחת דקה או שתיים, ולהשאיר חומר לחודש של עבודה... לעומת זאת, בשיטות שבנויות יותר על עבודה בזוגות, צריך באמת יותר זמן לעבוד עם מישהו מנוסה יותר ממך כדי "להרגיש" את הטכניקה, ולהבין "למה התכוון המשורר". או שאני סתם מדבר שטויות?

קוזושי

New member
לדעתי אין הבדל

לדעתי מה שאתה אומר לגבי השיטות שבנויות על קאטות מתאים גם לשיטות שבנויות על עבודה בזוגות. אני חושב שחשוב מאד שהמאמן יתקן את הטעויות ויקפיד על יישום התיקונים שלו, אבל חשוב גם לא פחות שהוא יעזוב את התלמידים לנפשם ולא ישב להם על הזנב לראות איך בדיוק הם עושים את מה שהוא הראה הרגע כי אף תלמיד לא יכול להצליח ליישם מייד כל תיקון. לוקח המון זמן להבין ולהפנים את מה שהמאמן התכוון בדיוק. לעבודה עם בן זוג ברמה שלך יש ייתרון בפני עצמו והיא חשובה לא פחות מעבודה עם מאמן. מעבודה עם מאמן אפשר ללמוד המון, אך מצד שני אי אפשר לנסות ולהתנסות עליו בצורה חופשית כפי שאפשר לעשות כאשר עובדים עם בן זוג ברמה שלך. לכן לדעתי לא בריא לעבוד רק עם מאמן אישי, זה לא רק בעיה של חוסר גיוון בבני זוג, זה בכלל לא בן זוג, זה אחד שנותן לך לעשות עליו את התרגיל בצורה מלאכותית ומלמד אותך, אבל זה לא לעבוד על "באמת" עבודה באמנויות שבנויות על קאטות זה בדיוק אותו הדבר, חשוב מאד שהמאמן יראה כיצד אתה עובד ויתקן את שגיאותך, אבל אם כל פעם שאתה מתאמן יש מישהו שעומד ובודק כיצד אתה עושה את הקאטה לא תוכל אף פעם לעבוד בצורה חופשית ולהתמקד במה שבא לך, זה תמיד יהיה עבודה לדוגמא וכל שינוי ונסיון שתרצה לעשות ידרוש ממך הסבר על מעשיך.

האם תוכל לבאר את המשפט האחרון?

לא מובן נושא שינויי הקאטה - האם יש טעם לנסות לשנות תנועות על דעת עצמך, ברמה בה אתה (הכוונה לתלמיד מתחיל גנרי כלשהו, לאו דווקא אליך אישית) נמצא? הרי חלק מהקאטה (כפי שלימדו אותי) כולל גם את המיקוד. אני לא יכול "סתם" להתמקד במה שבא לי כשאני מתאמן עצמאית.

tengu

New member
העקרון הראשון

ההולך חמקדש אובקו בקיוטו רואה מעל לשער מילים חרוטות: "העקרון הראשון" מבינים בקליגרפיה מעריצים אותן תמיד כמעשה אמן למופת. הן צוירו בידי קוסן לפני מאתיים וחמישים שנה. האמן היה מצייר אותן על נייר ממנו עושים את התחריטים. בשעה שהיה מצייר אותן היה נמצא במחיצתו תלמיד אחד שהכין את הדיו. תלמיד, זה שהיה מבין גדול, לא היסס לתקן ולמתוח ביקורת בונה. "זה לא טוב", אמר לקוסן אחרי הנסיון הראשון. "וזה?" "גרוע מהראשון" בדק התלמיד. בסבלנות צייר קוסן דף אחר דף עד שנאספו שמונים וארבעה עקרונות ראשונים ועדיין לא השביעו את רצון הבודק. כשהלך התלמיד מהמקום לכמה דקות, חשב קוסן, "זה הזמן לברוח מעינו החדה" והוא כתב בחיפזון ובדעה פנויה מטרדות, "העקרון הראשון". "מעשה אמן למופת" הכריז התלמיד. מתוך "חכמת זן"

למעלה