לא מסכים - הפרטים מאוד חשובים
אני בפירוש חושב שיש המון חשיבות לתשומת לב אישית ותיקון של שגיאות בביצוע של הטכניקה. אמנות לחימה מורכבת מהפרטים הקטנים, זה אחד הדברים שעושה אותה לאמנות. אם אקח אייקידו לדוגמא, מיקום מוטעה של יד או אצבע במנוף בסנטימטר בודד יכול להפוך טכניקה של מנוף שובר עצמות לדחיפה/משיכה חסרת השפעה ממשית. כנ"ל לגבי הכיוון של אצבעות כף-הרגל בעת ביצוע תנועה / טכניקה, שמאוד מהותי לעוצמה שביכולתנו להפיק לאותו הכיוון. אם ניקח אחת מאמנויות המכה לדוגמא, הרבה מהמטרות הפגיעות בגוף הן בגודל של סנטימטרים בודדים (עד 10 ס"מ לרובן) וחלקן אף קטנות יותר. זאת בהנחה שאנו רוצים להפיק את "המיטב" מכל מכה, כלומר לא נסתפק במכה לראש אלא נרצה לפגוע ברקה / לסת ... מורה טוב לא ילמד קבוצת תלמידים כזו שהוא לא יוכל לדאוג לכולם שיבצעו את הכל עד הפרט האחרון. מצד שני המורה לא צריך לתקן כל טעות שמופיעה. בדיוק כמו שלמורה יש ריכוז / תשומת-לב מוגבלת. כך גם לתלמידים, אחת הטעויות של מורה מתחיל (ואני עדיין חוטא בה לא פעם) היא מתן של יותר מדי דגשים לטכניקה. תלמיד "ממוצע" יכול לתקן רק טעות אחת עד שתיים בכל סט של תירגולים. לכן המורה לא צריך להצליח ולתת תשומת לב "אישית" לכל תלמיד כל הזמן. כשהייתי ביפן כן קיבלתי תשומת לב כזו (מחלק מהמורים), ואני חייב לציין שזו היתה חוויה מאוד משביחה, שלימדה אותי רבות. אלא שיש לה גם חסרון בולט - כל מורה מלמד אותך להיות בדיוק בדמותו, כשיש פרק זמן מוגבל, מספר מורים שמלמדים כך, ותלמיד עם ניסיון והבנה שיש הרבה דרכים. זה יוצר חוויה אדירה ומביא לקפיצת דרך. אני לא בטוח שזה באמת רצוי בכל סט של תנאים אחרים. אני מודה ומתוודה שאני מאוד ארצי ומוחשי (מהנדס מה לעשות
) ואולי לכן לא הייתי מוכן להסתפק בתיקון אנרגטי. ועוד 3 הערות: * לפעמים חלק מתשומת הלב האישית הוא בכלל לא על המזרון, אלא בשיחה אחרי האימון. * אם יש תלמידים ותיקים שעוזרים למורה ללמד ומתקנים חלק מהתלמידים, הם בעצם לוקחים על עמם חלק מהנטל של תשומת הלב וכך מאפשרים לאותו המורה ללמד יותר תלמידים. * סמינר איננו שיעור, באופן טבעי בסמינר לא פעם יהיו הרבה יותר תלמידים מהיכולת של אותו המורה ללמד באופן קבוע. לסמינר יש תפקיד שונה מלשיעור רגיל, יותר "פתיחת עיניים" והכרת רעיונות/חומר חדש מאשר "לימוד שוטף". אמיר