יוסף "הצדיק"...

• פותח הנושא u m h
  • פורסם בתאריך

u m h

Member
יוסף "הצדיק"...

האם משהו מכיר דבר דרשנות או פרשנות המעמיד את יוסף באור שלילי ? בקורת כל שהיא עליו ? ביננו, האיש היה בן משפחה מחפיר, וזה שעמד בפיתוי....זה הרי קורה לרובינו, so what ....?

u m h

Member
אם קוראים את סיפורי יוסף

ללא הפרשנות הקלאסית, כפשוטם, מצטייר אדם יהיר, שחצן, חסר רגש כלפי אב דואג, רעב ומזדקן. הקריירה והשררה היו לדידו מעל לכל.

סוריאל

New member
הייתי מגלה נדיבות

לו היית מגלה כנות. אבל נראה שהשאלה שלך נובעת מרצון להתנצחות, ולא מעניין אמיתי בפרשנויות שונות של יוסף. כשזה המצב אין לי עניין מיוחד להעניק יותר מדי עזרה. אם אתה בכל זאת מעוניין לפתח דיון אינטליגנטי - בבקשה. התאמץ. לך לספריה, פתח את הספר ותמצא מה שאתה מחפש. זה הרבה יותר פשוט ממה שאתה חושב. ואם זה לא פשוט לך, אולי כדאי שתוותר על העסק.

u m h

Member
לצערי אתה טועה.

סוגיית יוסף "הצדיק" מעסיקה אותי זמן רב. ע"פ פשט הכתוב עולה דמות שלילית בכל הנוגע ליחסי משפחה. בניגוד אלי - אתה כנראה קורא את חז"ל ו/או את הפרשנות הקלאסית שיתכן שיש לה אינטרס לצייר דמות שונה מהמצטייר מפשט הכתובים. מה רע מצאת בכך שאני מפנה שאלה לפורום שמשתתפיו אמורים לספק לי מידע זמין ונוח ? את האפשרות ללכת לספריה אני מכיר. אפשר לטעון טענה אווילית כזו על ענין או שאלה שמציגים, באין ספור נושאים. קל ביותר לשלוח כל שואל לספריה, מה החוכמה בכך ? ואולי אינני יכול ללכת לסיפריה ? אולי אני נכה או מוגבל שמבקש לקיים רב שיח באמצעות פורום ? ראוי לך לחשוב פעמים לפני שאתה קוטל !

סוריאל

New member
גם אתה.

לך כבר יש כמה וכמה הנחות בנוגע לספרות שאני מושפע ממנה וכותב על פיה. אתה טועה. אם היית טורח לאמץ סוף סוף את המלצתי (קשה לך ללכת לספריה? באמת באמת? תריץ חיפוס במרשתת. תוכל למצוא שם יותר מגרסא אחת של המדרש הנ"ל) היית מגלה שהיא דוקא עשויה לתרום לתיזה שלך. חז"לינו זכרם לברכה היו הרבה יותר ביקורתיים כלפי מקור הסמכות שלהם (?) ממה שחלק מממשיכיהם (??) מתארים לעצמם. כנראה גם בניגוד למה שאתה מתאר לעצמך, אגב. וכפי שכבר אמרתי, אם אפילו מדרש בסיסי ומפורסם כל כך כמו בראשית רבא קשה לך להשיג, באמת כדאי שתוותר על העניין. עם כל כך מעט התמדה לא תגיע רחוק.

אלי ו.

New member
על מה אתה מדבר?

ודאי שיש פרשנויות ביקורתיות למעשים מסוימים של יוסף (כמו בקשתו משר המשקים שיזכיר את שמו בפני פרעה) אבל לא ברור על מה אתה מדבר.

u m h

Member
מה לא ברור ?

שגעון הגדלות שלו לא מצדיק יחס כזה כלפי אביו. למשל.

סוריאל

New member
מצד שני,

גם אבא'לה לא התנהג כל כך יפה. או כך לפחות יוס'ל חשב, אחרת לא היה מודה לאלהים על שהשכיחו את תלאותיו ואת משפחתו (נו, קדימה, אתה בודאי יכול למצוא את המקור של הטענה הזו).

סוריאל

New member
מדרש שמו של מנשה

"כי נשני אלהים את כל עמלי ואת כל בית אבי". 'עמל' במשמע תלאות, כנראה. מדרש השם של אפרים איננו מגלה יחס סימפטי יותר: "כי הפרני אלהים בארץ עניי". יוסף מברך על השתקעותו המוצלחת בארץ החדשה, ואינו מבטא געגועים למשפחתו.

shushu10

New member
אין לך ציטוט ?! פירוש נשני - השכיחני. נכון.

אך לא את משפחתי אלא את צרותי ותלאותי שארעו לי מאז נעורי בגלל בני משפחתי . וזה הבדל גדול. שהרי - אם היה יוסף מבקש לשכוח את משפחתו איך אפשר להסביר את הגדולה והכבוד אשר הוא נותן להם , אחרי התרגיל שהוא נוקט בו ע"מ להביא את אחיו לידי חרטה. למרות גאוותו בנעוריו היה יוסף רחמן וסלחן כלפי אחיו, ויכול היה בקלות להתעלם מהם בגלל המעשה המחפיר של שבעטיו כמעט ועבר מן העולם.

RamiNir1

New member
"איכן" לא מופיע במילון..."רְאוּ אֵיכֹה"...כן

לא פעם (שולמית) את חוזרת וכותבת "איכן"... וללא ספק את שואלת..."אֵיפֹה"...להבדיל מ"איפוא"...המנוקד "אֵפוֹ"...(איוב יט' 6) מן הראוי שתבחני את עצמך מדוע את מעדיפה את ה"המצאה" הזאת על..."הֵיכָן"...(קיים רק במילון) אם את כל-כך רוצה לדקדק בעברית...את יכולה לכתוב..."אֵיכֹה"...(קיים גם במילון) כמתועד...(מלכים ב' ו' 13)..."וַיֹּאמֶר לְכוּ וּרְאוּ אֵיכֹה הוּא"... *** זאת תגובה הכרחית...למען השפה העברית...

הי.ל. הזה הוא ליבוביץ, לא? בהקדמה לאחד מספריו

תראה, התנ"ך מביא גירסה אחת. ספר בראשית, לפחות, הוא פרו-יוספי. מי לידינו יתקע שלא יוסף הוא זה שפלש לחדרי אשת פוטיפר כי חמד את בשרה? כמו בפרשת קצב, אף גוף שלישי לא היה שם לספר, כל אחד והגירסה שלו.

shushu10

New member
ישר כח, בוהה! השואל בקש חוות דעת שלילית

על יוסף הצדיק ואתה בשום שכל ובלי להניד עפעף - גזרת קטע מהעתון והדבקת אותו לספור של יוסף.....למעשה השואל קבל את התשובה אשר בחר מראש לשמוע, ואתה שבמקרה עברת כאן - הצלחת להשביע את רצונו... זה מפגש של פעם בחיים.

למעלה