יוסף "הצדיק"...

• פותח הנושא u m h
  • פורסם בתאריך

סוריאל

New member
הערה צדדית

הרבה גיבורים מקראיים כונו 'צדיקים' בספרות חז"ל, ואין לכך משמעות מיוחדת. התואר הזה נצמד ליוסף דוקא בגלל נסיבות מאוחרות שאינן קשורות כ"כ לדמותו המקראית.

shushu10

New member
הספור המקראי

הוא מגמתי ! אתה כותב כאן שלפחות כרגע, אינך מעונין בפרשנות מגמתית. צריך להבין את הקריטריונים של הכתיבה המקראית. צריך להכיר את אמנות הספור המקראי ואז אפשר להבין את המסר שלשמו הוא נכתב. המסר הוא במלים אחרות "רוח התורה". כשאתה מנתח את הספור נתוח פסיכולוגי מודרני - בלי קשר למסר הטמון בו, אתה פשוט מפספס את כל הפואנטה ולא מבין לשם מה כל הבולשיט הזה נכתב וגם מנתח את הדמויות לפי הרגשתך. זה נכון בספור רגיל , אך אין זה כך בספור המקראי. בהצהרה שלך פגעת במסר של הספור, חברים "טובים" עזרו לך בשפיטה לא נכונה, והרי לך מתכון מעולה לסערה.

u m h

Member
כל סיפור הוא מגמתי.

ולכל סיפור יכול להיות גם מסר. זה לא יחודי למקרא. בס"ה צדקת בדבריך. ואולם יש מקרים שיש לחז"ל או לפרשני המקרא ביקורת כלפי הדמויות המופיעות בו. כך הוא - למשל - ענין יחסו של אברהם להגר וישמעאל ( לצערי אין לי ברגע זה מראה מקום ) וככל הזכור לי יש לחז"ל בקורת שלילית עליו . מכאן ש"נתוח פסיכולוגי מודרני" אינו המצאה שלי ובקורת אינה מעיקרה פסולה מה עוד שכל מפרש אומר את דבריו לא פעם בזיקה לתקופתו ויוצק בדברי פרשנותו מההוויה שבימיו. קוויתי שחברי הפורום ימצאו אמירה פרשנית שתומכת בדברי. משלא נמצא כדבר הזה אפשר להפוך דף, לא קרה דבר.

shushu10

New member
תמכו ועוד איך! אפילו העלו סברה שיוסף אנס !

גם זו אמירה "פרשנית". אבל בינינו - יש רק רע בדמות? יש גם רע, אבל בעיקר הרבה טוב, ביוסף , על ענין ה"צדיק" לא חדשת כלום. וכבר אמר על כך שלמה החכם באדם: אין צדיק אשר לא יחטא !

u m h

Member
אז אני שואל אותך,

במה דווקא יוסף צדיק ? רות המואביה היתה צדקת גדולה ממנו ולה לא הדביקו כל תואר. לא באתי לחדש, ובוודאי לא כאן בפורום. שאלתי שאלה.

shushu10

New member
על הכנוי יוסף הצדיק נכתבו תלי תלים

נסה לבדוק למה מהם אתה מתחבר. פירוש הרב קוק, למשל, מקובל עלי ביותר ואומר שהכנוי ניתן לו כ "מאחד הניגודים" כלומר שיש ביוסף ניגודים והוא ידע לאחד אותם. גדולה זו , לדעתו - מתייחסת למושג צדיק באפן כללי. רבקה אינה מתייחסת במדת הצדק ולכן אינה מכונה צדקת, אלא ידועה כאשה רבת חסד .

למעלה