ממתי שזו בחירה שלי
כן ולא. כן - גם יהודים רבים יכלו לעזוב את גרמניה. לא - העובדה שרובם הושמדו בגלל שלא עזבו אינה אנלוגיה לסימפטום הטפילות של רובה המכריע של היהדות החרדית בתוך החברה הישראלית. הם לא רצו מדינה ולא רצו צבא - אזי אין הבדל עקרוני בינם לבין הפלסטינאים שלא רצו את מדינת ישראל וצבאה כאן. כעת מדינה זאת בעלת אופי "ציוני" ואני מקווה שכך יישאר. זה לא קרה (ממש לפי דבריך) בגלל החרדים, אלא למרות החרדים, ולאחר שזה קרה, המדינה הציונית החופשית הדמוקרטית קובעת את חוקיה כדי להגן על עצמה, על ציונותה ועל דמוקרטיותה. זה לא אמור למצוא חן בעיני החרדים ולא בעיני הפלסטינאים, לפחות בעיני אלה שאינם חפצים בכך. הצורך לשרת את המדינה (ואינני טוען שזה חייב להיעשות עם רובה ביד דווקא) הוא חלק מחוקים אלה. מי שזה אינו מוצא חן בעיניו, טף-לק כמו שאומרים באנגלית, מה לעשות. גם בעיני לא מוצא חן דברים רבים. המדינה לא נוצרה רק כדי לשרת את האזרח - אלה יחסי גומלין שבאופן כללי אמורים להועיל לכולם. גם איסור פתיחת עסקים בתנאים מסוימים בשבת עבר באופן דמוקרטי, בלחץ "הדמוקרטי" של אותם אלה שכאשר יהיו הרוב תחדל הדמוקרטיה מלהתקיים. חלק מהשיטות בהם מגינה דמוקרטיה על עצמה (או לפחות אמורה) הינה "חוקה" או "חוקי יסוד" שימנעו קבלת איסורים כאלה באופן דמוקרטי. בבחירות הדמוקרטיות האחרונות שנערכו באלג´יריה זכה הרוב המוסלמי הקיצוני (באופן דמוקרטי) ומאז כזכור לי אין דמוקרטיה באלג´יריה. המצחיק הוא שאם וכאשר יגיעו פורוש ודרעי ושאר החברים הטובים למימוש שאיפת ליבם, נוכל אולי שנינו להמשיך ויכוח זה, אבל באינטרנט של מדינה אחרת.