גדלתי בבית חילוני
מצד אמא אתאיזם מוחלט, היא לא מתחברת למושג יהדות בכלל וכועסת מאד על הכפיה הדתית. מצד אבא חלקים של המשפחה חזרו בתשובה בשנים עברו והיום יש לי ענף חרדי ודתי לאומי בעץ מהכיוון שלו.
אבא שלי איש אמצע כזה, חי עם הכל, הוא לא נגד ולא בעד, מה שיש בסביבה, מבחינת נושא היהדות, הוא ישתף פעולה.
כילדה ומתבגרת חגגנו את כל החגים לפי הספר, עם הסמלים וכו' אבל הדגש במהותו היה על החג כהזדמנות למפגש משפחתי יותר מאשר תכני היהדות שלא באמת דיברו לאף אחד. בניגוד אגב לציונות שזה ערך שנכח אצלנו בבית כל הזמן, אהבת הארץ, היסטוריה של ארץ ישראל וכו', שעל זה דובר רבות גם בלי הצורך בחגים.
אגב באותו הקשר, יש בידי מכתב מבית הנשיא, שקיבלתי בגיל 11, אחרי שבכתב יד של ילדה כתבתי מכתב מנומק לנשיא המדינה על זה שצריך ליחד חג או יום לכבודם של חלוצי מדינת ישראל
עד היום אני לא מבינה מאיפה העזה הזו הגיע אלי! שלחתי מבלי לידע אף אחד
לטובתם של לשכת הנשיא ד'אז, אני חייבת להגיד שהחזירו לי תשובה ממש יפה ומכבדת שבה נכתב לי שהצעתי תועבר לועדה המתאימה וידונו בזה.
חג לחלוצי המדינה לא קרם עור וגידים מאז, אבל המכתב נשאר אצלי באלבום הזכרונות
היום כמבוגרת יש לי ה-ר-ב-ה מאד מה להגיד על תפקידם החברתי של חגים כגורם פוליטי-אינטרסנטי, אפילו בגרסתם התמימה לכאורה הם מעבירים מסרים מאד מובהקים שאני לא בהכרח מסכימה איתם.
מעבר לזה, שאני מאמינה גדולה, בכל תחומי החיים, שעשיה צריכה להיות מהלב ולא בגלל צו מלמעלה, וצריכה להיות כל השנה ולא רק באופן סימלי ביום מסוים. ולכן חגים (וגם שאר ציונים כמו ימי הולדת) מבחינתי הם גישה לא נכונה שנותנת לנו פטור מהתעמתות עם התכנים הללו בשאר ימי השנה (אני אחסוך לכם פירוט ודוגמאות למה כוונתי).
אצלנו במשפחות המורחבות, לשמחתי, אם חוגגים, זה בעיקר בשביל ההתכנסות המשפחתית ופחות בשביל התוכן היהודי (אם כי המשפחה של זוגתי תכלס קוראת מהתפילות הרלוונטיות וכו', עובר לי מעל הראש, אם אני חלילה מקשיבה אני בעיקר מתעצבנת).
אגב מתעצבנת, אחד הדברים שאני שוקלת ברצינות לעשות השנה זה להזמין אלינו לליל הסדר, לקריאת הגדה ביקורתית-חתרנית-פמניסטית. כזו שלא אומרת "אמן" לכל משפט שכתוב שם אלא כזו שרצה לויקיפדיה לברר מה היו ההרגלים אז ומה המשמעות האמיתית של אמירות והרגלים ששנים פירשנו לנו אותם כיהדות ובעצם הם מושפעים חזק מההרגלים של עמי האיזור, יש בהם היגיון שמתאים לתנאי המחייה ד'אז, ואני אפילו לא מתחילה לשאול איפה הנשים בסיפור הזה.. נראה לי שיהיה דיון מעניין
הייתי פעם בקורס שמאד אהבתי שפירק החוצה מהיהדות מושגי יסוד כמו "אהבת לרעך כמוך" וכד' והביא אותו למציאות שלנו מהגישה הפסיכולוגית תוך שהיינו צריכים למצוא את זה במציאות שלנו. זה היה קורס מרתק!! חבל שאני לא זוכרת ממנו כמעט היום (עברו עשרים שנה! אני בהלם!)
אני חושבת, שאם היו לי ילדים, הייתי מנסה לעשות מהלך דומה, לפרק את החגים ולשים תחת הכותרות של החג תכנים שיותר מתאימים למציאות שלנו ולערכים שלי היום, וכשהילדים מספיק בוגרים לתת להם לעשות את זה בעצמם.
בינתיים, אני בעיקר מוותרת על החגים והסמלים בשמחה או מתייחסת לזה כשיעור בדינמיקה משפחתית ואירוע אנתרופולוגי
אם מפגש ליל הסדר האלטרנטיבי שלי יצליח הפעם, אז אני אנסה לפתוח מסורת של ארוחות חתרניות שכאלו