ללמוד את המבחן, לא את החומר למבחן
בסוף שנה א', חשבתי שגיליתי ש(למזלי) אין שום מתאם בין הבנת החומר שהועבר בקורס וההצלחה במבחנים. אפשר לזרוק כל השנה, ו4 ימים לפני המבחן לשבת עם 8 מבחנים משלושת השנים האחרונות (יחד עם מחברת סיכומי שיעור טובה) ולקבל ציונים באזור ה-90 ואפ' גבוה יותר. השנה שיניתי את דעתי - התחדש לי שאין מתאם של 0 אלא יש מתאם יפה ומכובד (למדעי החברה) של כ0.45 בין ידיעת החומר וההצלחה במבחן. כלומר, אם באמת שלא עשית כלום ולא נכנסת לאף שיעור, הסיכוי שלך להצליח הוא נמוך מאוד מחד, אבל מאידך - אם היית בכל השיעורים, קיבלת ציונים טובים בעבודות, למדת טוב והרגשת מוכנה, זה מבטיח לך לכל היותר שישים (0.45^2
). כדי להצליח במבחנים, בעיקר במשפטים (אבל גם בחוגים אחרים. ללמוד למבחנים זו יכולת נפרדת מלדעת חומר של קורס), את חייבת לנסות לנתח את הסגנון של המרצה; הדרך הכי טובה והכי נוחה היא מבחנים ישנים עם פתרון של המרצה עצמו. ברוב הקורסים של שנים א'-ב' אמורים להיות הרבה כאלה, אא"כ המרצה בשנתו הראשונה או השניה. אחרי שתגמרי לעבור על מחברת הבחינה פעם אחת (זה בד"כ מספיק אם עושים את זה טוב. אפשר גם פעמיים, אם יש זמן, ובד"כ אין), תקחי את כל קבצי פתרונות המרצה, תדפיסי אותם יחד, ותהפכי את זה למחברת בחינה שניה. תקחי את המחברת (הקצרצרה) הזאת, ותשנני אותה ע"פ, הלוך ושנון עד שהיא תצא לך מהאף. בד"כ לכל מרצה יש את אותן קריזות קטנות שחוזרות אצלו למרות שבשיעור הן הוזכרו במשפט - פס"ד שהוא מאוד אוהב, דגש מסויים על אפשרות לשינוי הדין, סעיף בקודיפיקציה, עמימות מסויימת בחוק, או פשוט סגנון כללי. לאחר מכן, אם את רואה שיש חלקים מועדים לפורענות, תעברי עליהם שוב במחברת סיכומי שיעור טובה, מהסוג המתמלל (לא המחברות הרזות שעברו עיבוד). הרבה פעמים המרצה מהגג תוך כדי השיעור על דברים שמעניינים אותו ועשויים להופיע במבחן, אבל הוא עושה את זה בחצי משפט וכבדרך אגב, כך שזה לא מופיע במחברות הבחינה המעובדות. למשל, היתה לי מרצה בשנה א' שאהבה נורא סיכול חוזים, והביאה הרבה דוגמאות ומקרים שיכולים להתעורר, שלרוב הכיתה נראו כחוזרים על עצמם ולכן במחברת הבחינה פשוט היתה טבלה גדולה של סיכול חוזה, המצבים, והדין החדש לעומת הדין הישן. כמובן שבמבחן היה מקרה עמום של סיכול שקשה היה לנחש שזה מה שהיא רוצה שנעשה, למרות שבכיתה היא הזכירה משהו כזה בחצי משפט. האמת היא שתיכננתי לכתוב יותר, אבל זה הטיפ המרכזי. אני מניח שגם בלמידה של סגנון צריך להיות טובים, ולדעתי זוהי אינטיליגנציה בפני עצמה, שלא קשורה כ"כ לאינטיליגנציה הרגילה שנדרשת במהלך הסמסטר. גם אם אין מבחנים ישנים אפשר לנסות ללמוד על הסגנון של המרצה, אבל קשה להסביר איך בדיוק זה קורה וזה באמת קשה הרבה יותר. וכמובן, יכול מאוד להיות שאת פשוט לא טובה במבחנים עצמם, מבחינה טכנית - יכולת תכנון של זמן, עבודה תחת לחץ, דברים כאלה. אמרת שבעבודות קיבלת ציונים טובים ובלי הרבה עבודה - האם מדובר על עבודות בסגנון של קייסים? אם כן, אז זה באמת מעלה חשד כזה, כי גם כדי לפתור עבודות קייס בד"כ צריך יכולות דומות לפתרון מבחן (אם כי זה לא הכרחי, זה מאוד משתנה ממרצה למרצה). במישור הזה אין לי הרבה טיפים (אם כי יש משהו שאני זומם לעשות - לקבל הקלה של הקלדה על המחשב במקום כתיבה. רק השנה נודע לי שיש דבר כזה, ואני מת לדעת איך מקבלים דבר כזה. צריך פשוט לכתוב מחורבן החל מהמבחן הבא? זה מספיק? זה יחסוך לי חצי מהמזמן, והמבחן יהיה הרבה יותר מסודר ומובנה. עצות, מישהו?).