טיפים ללמידה?

Sister Grimm

New member
טיפים ללמידה? ../images/Emo4.gif

מרגישה שכבר אין לי אוויר... עבדתי כל תקופת המבחנים, והציונים נראים ככה. סה"כ הייתי ברוב השיעורים השנה ולא קרה לי שהמרצה אמר משהו שלא הבנתי, אני בחורה שמתקתקת, יש לי ניהול זמן מופתי וכל עבודה לקח לי לכתוב בערך חצי מהזמן שלקח לכל החברים שלי (הציונים היו סבבה, תודה). אז למה אני מפשלת במבחנים כל כך?! אנא, חלקו את הטיפים שלכם למועדי ב'.

pangloss

New member
ללמוד את המבחן, לא את החומר למבחן

בסוף שנה א', חשבתי שגיליתי ש(למזלי) אין שום מתאם בין הבנת החומר שהועבר בקורס וההצלחה במבחנים. אפשר לזרוק כל השנה, ו4 ימים לפני המבחן לשבת עם 8 מבחנים משלושת השנים האחרונות (יחד עם מחברת סיכומי שיעור טובה) ולקבל ציונים באזור ה-90 ואפ' גבוה יותר. השנה שיניתי את דעתי - התחדש לי שאין מתאם של 0 אלא יש מתאם יפה ומכובד (למדעי החברה) של כ0.45 בין ידיעת החומר וההצלחה במבחן. כלומר, אם באמת שלא עשית כלום ולא נכנסת לאף שיעור, הסיכוי שלך להצליח הוא נמוך מאוד מחד, אבל מאידך - אם היית בכל השיעורים, קיבלת ציונים טובים בעבודות, למדת טוב והרגשת מוכנה, זה מבטיח לך לכל היותר שישים (0.45^2
). כדי להצליח במבחנים, בעיקר במשפטים (אבל גם בחוגים אחרים. ללמוד למבחנים זו יכולת נפרדת מלדעת חומר של קורס), את חייבת לנסות לנתח את הסגנון של המרצה; הדרך הכי טובה והכי נוחה היא מבחנים ישנים עם פתרון של המרצה עצמו. ברוב הקורסים של שנים א'-ב' אמורים להיות הרבה כאלה, אא"כ המרצה בשנתו הראשונה או השניה. אחרי שתגמרי לעבור על מחברת הבחינה פעם אחת (זה בד"כ מספיק אם עושים את זה טוב. אפשר גם פעמיים, אם יש זמן, ובד"כ אין), תקחי את כל קבצי פתרונות המרצה, תדפיסי אותם יחד, ותהפכי את זה למחברת בחינה שניה. תקחי את המחברת (הקצרצרה) הזאת, ותשנני אותה ע"פ, הלוך ושנון עד שהיא תצא לך מהאף. בד"כ לכל מרצה יש את אותן קריזות קטנות שחוזרות אצלו למרות שבשיעור הן הוזכרו במשפט - פס"ד שהוא מאוד אוהב, דגש מסויים על אפשרות לשינוי הדין, סעיף בקודיפיקציה, עמימות מסויימת בחוק, או פשוט סגנון כללי. לאחר מכן, אם את רואה שיש חלקים מועדים לפורענות, תעברי עליהם שוב במחברת סיכומי שיעור טובה, מהסוג המתמלל (לא המחברות הרזות שעברו עיבוד). הרבה פעמים המרצה מהגג תוך כדי השיעור על דברים שמעניינים אותו ועשויים להופיע במבחן, אבל הוא עושה את זה בחצי משפט וכבדרך אגב, כך שזה לא מופיע במחברות הבחינה המעובדות. למשל, היתה לי מרצה בשנה א' שאהבה נורא סיכול חוזים, והביאה הרבה דוגמאות ומקרים שיכולים להתעורר, שלרוב הכיתה נראו כחוזרים על עצמם ולכן במחברת הבחינה פשוט היתה טבלה גדולה של סיכול חוזה, המצבים, והדין החדש לעומת הדין הישן. כמובן שבמבחן היה מקרה עמום של סיכול שקשה היה לנחש שזה מה שהיא רוצה שנעשה, למרות שבכיתה היא הזכירה משהו כזה בחצי משפט. האמת היא שתיכננתי לכתוב יותר, אבל זה הטיפ המרכזי. אני מניח שגם בלמידה של סגנון צריך להיות טובים, ולדעתי זוהי אינטיליגנציה בפני עצמה, שלא קשורה כ"כ לאינטיליגנציה הרגילה שנדרשת במהלך הסמסטר. גם אם אין מבחנים ישנים אפשר לנסות ללמוד על הסגנון של המרצה, אבל קשה להסביר איך בדיוק זה קורה וזה באמת קשה הרבה יותר. וכמובן, יכול מאוד להיות שאת פשוט לא טובה במבחנים עצמם, מבחינה טכנית - יכולת תכנון של זמן, עבודה תחת לחץ, דברים כאלה. אמרת שבעבודות קיבלת ציונים טובים ובלי הרבה עבודה - האם מדובר על עבודות בסגנון של קייסים? אם כן, אז זה באמת מעלה חשד כזה, כי גם כדי לפתור עבודות קייס בד"כ צריך יכולות דומות לפתרון מבחן (אם כי זה לא הכרחי, זה מאוד משתנה ממרצה למרצה). במישור הזה אין לי הרבה טיפים (אם כי יש משהו שאני זומם לעשות - לקבל הקלה של הקלדה על המחשב במקום כתיבה. רק השנה נודע לי שיש דבר כזה, ואני מת לדעת איך מקבלים דבר כזה. צריך פשוט לכתוב מחורבן החל מהמבחן הבא? זה מספיק? זה יחסוך לי חצי מהמזמן, והמבחן יהיה הרבה יותר מסודר ומובנה. עצות, מישהו?).

comer789

New member
לחבר שלי יש הקלדה

שזה דבר מעולה כמובן. דא עקא, הוא שבר את היד- אני מציע לך להשוויץ ביד הכותבת שלך במקום לשאוף למחשב...

JaneLame

New member
אני חולמת על זה שנים! איל מתקמבנים על הקלדה?

מאוד קשה לי לכתוב בכתב יד, אני באינטרנט כבר 14 שנה וצמודה חזק למקלדת. בתיכון לא כתבתי כלום, רק צילמתי מחברות של אחרים במקרה הטוב. כיום הכתיבה הידנית שלי איטית מדי. זה גם קשה שאי אפשר לערוך את הטקסטים שלך, צריך למחוק הכל ולכתוב מחדש או למלא את המחברת בקשקושים לא אסתטיים (יש מרצים שמחשיבים את הקשקושים במגבלת המקום, אגב). בדקתי את האפשרות של פטור מעט ונייר, אמרו לי שצריך איבחון פסיכולוגי בשביל זה, להראות שיש לי ליקוי למידה מוכר או כתב יד מאוד לא קריא. אין לי בעיה כזו. אני חוששת לשלם את ה-1000 שקל לאבחון רק כדי לקבל תשובה שלילית. האם מכתב מאורתופד של קופ"ח או משהו כזה יכול לעזור?

sacrament

New member
אני חושבת שאישור על בעיות ביד יכול לעזור

שווה לשאול במזכירות. מה שכן, לגבי הכתיבה- גם לי יש אותה בעיה. אומנם הכתב שלי קריא מאוד, אבל לוקח לי מלא זמן לכתוב, אני רואה אנשים מסיימים עמודים בקצב ורק אני עוד תקועה בדף ראשון. מה שהייתי עושה יום-יומיים לפני מבחנים - פשוט כותבת רק עם עט ונייר ומנסה לכתוב כמה שיותר מהר. למשל לסכם משהו או לנסות לשמוע מישהו מדבר ולכתוב את הדברים מהר. אחרי כמה דקות מרגישים הרבה יותר נוח וההרגשה הטבעית, גם אם לא ל-100%, אבל חוזרת (קצת כמו לעבור חזרה מאוטומט לידני).

Sister Grimm

New member
ת'נקס! אני אקרא יותר פתרונות,

זה באמת משהו שלא כל כך עשיתי. ולגבי תכנון זמן במבחן - בדיוק להפך. לא משנה אם קיבלתי 100 או 50, אני תמיד יוצאת מהמבחן אחרי חצי מהזמן אם לא פחות (אחרי שקראתי שוב את כל מה שכתבתי).

JaneLame

New member
עצות מצויינות לדעתי. בהחלט אאמץ אותן.

במיוחד את הגישה של ללמוד את המבחן ולא את החומר.

Jazz Jackrabbit

New member
ובכן, אצלי הלימוד למבחנים מתרכז בעיקר במרצה.

נקודת המוצא שלי היא שהמרצה הוא גם בן אדם. כבן אדם, יש דברים שהוא אוהב יותר ויש דברים שהוא אוהב פחות. ככה הוא (או המתרגלים שלו) בונה את המבחן - לפי מה שמעניין אותו (כי נראה לי פחות סביר שמרצה יכתוב מבחן על נושאים שפחות קרובים לליבו. עדיין לא נתקלתי במרצה שכתב מבחן על דברים ש"חשובים" למקצוע ולא "חשובים" לו (להוציא את השופטת המלכה שהעבירה לי קורס
) אם מדובר במבחן עם חומר סגור - זה פשוט (אם כי, אולי קצת פחות רלוונטי עבורך בשלב זה). כל מרצה אוהב סוגיות ספציפיות שהוא חופר עליהן וזורק במהלך הסמסטר אמירות שנראות סתמיות ("לדעתי זה נושא מאוד מעניין", "השנה אני רוצה להתמקד בנושא הזה", "המבחן יהיה על הדברים שהתמקדנו בהם במהלך הסמסטר"). תוך כדי השיעור כתבתי את ההערות האלה במחברת (כן, אפילו במחברת קורס יש לי הערות שוליים), וטפו טפו טפו - עד עכשיו בכל הקורסים שעשיתי את זה - היה בול פגיעה, והנושאים האלה (גם אם לא כולם) הופיעו במבחן. אם מדובר במבחן עם חומר פתוח - השנה הבנתי שהכנת מחברת טובה והתמצאות בה זה תנאי הכרחי להצלחה. בשנה א' הגעתי עם מחברת של מישהו אחר ולא רק שלא ידעתי איך להתמצא בה, אלא שגם למדתי את החומר תוך כדי הבחינה (רק בסמסטר ב' של שנה א' הבנתי שעבורי - להיות נוכח בשיעור מעלה את הציון לפחות ב-10 נקודות). אם יש לך וורד 2007 ומעלה ואם הכנת כותרות באמצעות סגנונות כותרת, אפשר בקלות להכין תוכן עניינים וזה מאוד עוזר תוך כדי המבחן. ובקיצור - לנסות לבור את המוץ מן הבר. ה"בר" זה לא מה שנראה לך חשוב, אלא מה שנראה למרצה שלך חשוב. כי אחרי הכל, כולנו בני אדם. ורוב האנשים סובלים מהטיה קוגנטיבית שהם טובים יותר מהאחרים (מי פה חושב שהוא נהג יותר טוב מהממוצע?). הדבר הזה מתגבר כשמדובר בעורכי דין/משפטנים שחושבים שהם טובים יותר מעורכי דין/משפטנים אחרים; כל שכן - מרצים: למרות שמרצים מעודדים לבקר ולהטיל ספק בדברים, הם בעצם מבקשים שנטיל ספק ונגיע לאותה מסקנה כמוהם. זה לא ייאמר בצורה מפורשת, ברוב המקרים, אבל זה בהחלט נשמע מרומז. קונספירטיבי משהו? אולי. אבל עד כה השיטה הזו לא הכזיבה. בעיקר כשמדובר במרצה שיש לו תשוקה למקצוע, ושהוא חושב שהתחום שלו הוא הכי חשוב בעולם (בגלל זה אני משתדל לקחת קורסים רק עם מרצים כאלה. זה נראה לי טוב ללמוד את הדברים ממישהו שיש לו passion. הוא ינסה "לשכנע" שהעמדה שלו היא הנכונה, ואני אוהב כשיש מעין 'מאבק' בין השקפות שונות על המשפט). המינוס של השיטה הזו: אם למדת עם מרצה שרק מחכה להגיע לפנסיה - הפתרון שהצעתי כנראה לא יתפוס...

Sister Grimm

New member
תודה ../images/Emo13.gif

השנה כל המבחנים שלנו (חוץ מחוקה) היו בחומר סגור! הבנתי שזו פעם ראשונה ככה בחלק מהמקצועות, אבל נסתדר.

Anabol

New member
באמת? הפקולטה הזו מתדרדרת

אם כך. מבחנים בחומר סגור זו רעה חולה; יחד עם שיטת הצ'קליסט המטופשת והנירמול תוך כדי בדיקה. מזל שאני מסיים כבר

dumb student

New member
חומר סגור

סליחה שאני מנצל דיון בנושא אחר כדי להגיב לכך, אבל מבחנים בחומר פתוח הם, לדעתי, איוולת מוחלטת, בזבוז משווע ועבירה על החוק. איוולת מוחלטת, משום שכל עוד מדובר במבחן שנבחנו בו 25 סטודנטים לפחות, ממילא הממוצע יהיה זהה למבחן בחומר סגור. כלומר, התפיסה כאילו מבחן בחומר פתוח הוא "קל", ואילו מבחן בחומר סגור הוא "קשה", היא פשוט לא רציונלית (אלא אם כן אתה באופן אישי מצטיין בקריאה מהירה, ולוקה בזכרון). מה גם שלמעט מקרים קיצוניים (בוחן במשפט עברי למשל), בהם המרצה באמת דורש שינון עיוור בעל פה, אין הבדל מעשי לא באופן הלימוד לבחינה ולא ברמתה. בזבוז משווע, משום שכל סטודנט נדרש להדפיס מאות עמודים לקראת כל מבחן, שאין בהם שימוש לא לפניו ולא לאחריו. הדבר מביא להורדה מודעת לטימיון של מיליוני דפים ומאות אלפי שקלים בשנה (בדקתי; וזה רק בפקולטה למשפטים). יש לי תחושה שבעוד כמה שנים לא נאמין איך אפשרנו לפקולטה להכריח אותנו להכחיד את יערות הגשם רק כדי שתהיה לנו מחברת גדולה + מחברת קטנה + צ'קליסט + סילבוס + מבחני עבר + חקיקה (וכו' וכו') במשך כמה שעות של בחינה. עבירה על החוק, משום שמדובר, הלכה למעשה, בהגדלה כפויה של שכר הלימוד, בניגוד מוחלט לחוק. לצערי, לא ניתן להגיש תובענה ייצוגית כנגד אוניברסיטה (זו לפחות היתה ההחלטה בבית המשפט המחוזי בחיפה), אך אין זה אומר שאנחנו לא צריכים להלחם בתופעה המרגיזה הזו. לפני כמה שבועות החלה מחאה כנגד עלות של 5 ש"ח לסריקת המחברות. אני תוהה - מדוע למחות נגד 5 ש"ח, ולא נגד כמה אלפים, שהם ההוצאה שסטודנט מחוייב לה כדי לארגן את החומר לקראת המבחן. אגב, בכסף שיחסך (ובעצים שינצלו) אפשר לארגן מאות אם לא אלפי מחשבים, שיחסכו הן את הצורך בהדפסה, הן את הצורך בכתיבת המבחן בכתב יד, הן את בזבוז המחברות עליהן נכתבות הבחינות, והן יביאו סוף סוף לאחידות בדרישות המקום.

sacrament

New member
הוצאת לי את המילים מהמקלדת ../images/Emo45.gif

למעט עניין אחד - דווקא מבחן בחומר פתוח נחשב קשה יותר, במובנים מסויימים. לפחות עבורי. כמויות הכסף שהשקעתי בצילום והדפסה במהלך 4 שנות הלימוד שלי היו פשוט אסטרונומיות בגלל המבחנים בחומר פתוח. שלא נדבר על עלויות כפולות בגלל דיו צבעוני, כי ברור ששמות של פסקי דין הם בצבע מסויים והלכות הן בצבע אחר ושטויות של המרצה הן בעוד צבע וסעיפי חוק בעוד צבע. עד היום יש לי עשרות קלסרים מפוצצים בדפים שכואב לי לזרוק. ואם כבר הלכנו לכיוון הזה - אחד הדברים היותר טיפשיים בפקולטה זה המקראות של אלפי העמודים. אפשר היה לתת הכל בקבצים (יש גם מרצים שעושים את זה). אני זוכרת שבחודש הראשון נכנסו הדיקאן וסגנו וביקשו משוב על הפקולטה. הרמתי יד והתלוננתי על עניין המקראות (גודל+עלות+איכות הסביבה). שניהם עשו לי שטיפה על כפיות טובה ושמדובר במחיר עלות, וסתמו לי את הפה. ואגב, גם במבחנים בחומר סגור יצא לי לא פעם להדפיס קובץ חקיקה (שכמובן נאלצתי להכין בעצמי) של עשרות עמודים, לפעמים אפילו יותר מ-100. בקורס מבוא לאיכות הסביבה ציפיתי מהמרצה לקצת יותר - אבל גם אצלו יצאתי בנזק של 80 דפי חקיקה בפונט קטנטן. תחנונינו לצמצם קצת את החקיקה נתקלו בסירוב מוחלט, וכמובן שבמבחן עצמו היה רק סעיף קטנטן שהיה צריך לעשות בו שימוש בחוק.

sacrament

New member
באת"א? ../images/Emo12.gif

כנראה שימות המשיח הגיעו בתקופתי (לא כזה מזמן!) היו מקראות לכל הקורסים בחטיבה ראשונה ולרוב של חטיבה שניה. מאות שקלים על אלפי עמודים שהלכו ישירות לפח (אני שלחתי למיחזור, אני בספק אם כך עשו גם השאר).

למעלה