חזרתי עם טעם של עוד....

בחירה - כן, חופשית - לא.

כמו שאמרתי, הדטרמיניזם הרך והוולונטריזם יגיעו לרוב לאותן תוצאות מנקודות מבט שונות. הוולונטריזם ידבר על אשמה, והדטרמיניזם על רצון, באותם מקרים כמעט. אם קלפטומניה אינה רצונית, מדוע יש כאן אשמה ? אם האשמה היא בכך שהאדם לא טיפל בעצמו למרות שהוא מודע לבעיה - או! פה גם הרצון נכנס! אין לי בעיה שמערכות משפטיות ידברו על אשמה, כי זה פישוט נוח של המציאות. אבל זו עדיין אינה הוכחה פילוסופית לקיומה של בחירה חופשית...

אפשר לסבך את העניין עוד יותר

ולהביא את הבעיה של "ידיעה ובחירה" שהתחבטו בה רבים. אם אלוהים יודע הכל מראש, אז לא תיתכן בחירה, כי ידיעתו המוקדמת של האל בעצם אינה מותירה חופש ליותר מאפשרות אחת... גם הטיעונים של שפינוזה מאד חזקים, ולמעשה, אם ננטרל את כל אין סוף הגורמים שמשפיעים על מעשינו - החינוך שלנו, תכונות האופי שלנו, הבית שבו גדלנו, האירועים שעברנו וכדו´ - קשה יהיה להצביע מה בעצם נשאר, ועל סמך מה פעלנו מתוך בחירה חופשית כביכול.

חי אדר

New member
בדיוק

אכן כן, נגעתה בנקודה המרכזית. שאלת הבחירה נאחזת אחר הסבך בכל צעד ושעל. הן מהבחינה הדתית והן מהבחינה הלא דתית. יתר על כן, אף הרמב"ם שדבריו בעניין הבחירה פשוטים וברורים ונחרצים ביותר. מכל מקום גם בדבריו היו שמצאו לנכון למצא בסתרי רמזיו עמדה שממנה משמע הכרה בריכוך ההנחה אודות הבחירה. עמדהנ זו הושמעה ע"י פרופ´ פינס המנוח הנחשב לאחד מגדולי המעיינים במשנת הרמב"ם. וכמדומני שהבסיס לגישתו שואבת את השראתה מדברי הרמב"ם במורה נבוכים ח"ב פרק מח. בו מציין הרמב"ם פשוט הוא מאוד שכל דבר מתחדש יש לו סבה קרובה חדשה אותו, ולאותו הסבה סבה וכך עד שיסתיים הדבר לסבה הראשונה לכל דבר. כלומר, רצון ה´ וחפצו. ובהמשך נוקט הרמב"ם בביטוי שה´ חייב את הבחירה ההיא לחי המדבר. מכאן עשויה להישמע כוונה שעניין הבחירה הוא מחוייב לא רצוני. כלומר: האדם לא בוחר מתוך רצון חופשי אלא מכח חיוב הכרחי הקשור כמובן לטבעו לתרבותו ולכל המערכת שמסביב. אם כי לטעמי קשה להיבנות על פיסקה זו כדי להניח שזוהי כוונת הרמב"ם. אך אני מציין זאת על מנת להצביע על הקשיים הנערמים בהבנת עניין הבחירה וההשלכות שמסביבו. שהינם לא רק בעיות במישור העקרונות הדתיים אלא אף במה שמעבר לזאת.

זו בכלל לא הוכחה גם ככה

בוא נניח, שקבוצת הבחורות שמחפשות טרמפים במקומות מועדים לאינוס מכילה 1000 "איברים".
ניקח מדגם מייצג של 100 בנות, כאשר מיכל אינה "איבר" בקבוצה זו. נניח (בוא נהיה לארג´ים כלפי מיכל...) שמתוך מאה הבנות 99 נאנסו, ורק אחת לא. סטטיסטיקה מטורפת, אבל גם אז - צפוי שמתוך הקבוצה כולה - נניח - שבסביבות 10 בנות לא ייאנסו. מיכל, שלא נאנסה, תיכנס לסטטיסטיקה הזאת, פשוט מאוד. אם יהיו יותר בנות שלא נאנסו, אז נאמר שזהו מדגם מייצג טוב יותר, נניח.

אחר

New member
היה גדול!!

למרות שביום למחרת ניקרתי מול המחשב בעבודה... ותודה רבה רבה לאתאיסט על הטרמפ. ( הוודקה תגיע אליך במהיירה בעייזר השם.) ויידישיסט, נראה לי שבקיבוץ שלך יש פוטנציאל הרבה יותר גדול ממה שהספקנו לנצל. צפה ביקורים עתידיים!!! ושמחתי לפגוש את כולכם ובעיקר את החבר´ה החדשים [בשבילי]: לוו, מוטל´ה, דלית וחי אדר.

נעלם לי בקבוק וודקה אתרוגים!!!

אני מחפש אותו כבר שלושה ימים ואין בקבוק. מי גנב אותו ?
___________ את דלית תוכל לפגוש בפורום יידיש, היא כנראה לא תכתוב כאן.

spinoza

New member
כולם הלכו לג´מבו ג´מבו ג´מבו

כולם הלכו לג´מבו, ג´מבו ג´מבו, והשאירו אותי לבד ! לה לה לה לה לה לה אולה ! חבל שלא באתי. מילא בםעם הבאה תיזכרו לקרוא לי.

למעלה