חברי אנשי החינוך,

חברי אנשי החינוך,

מערכת החינוך מציגה היום אופק חדש למורים, להורים, לתלמידים ולחברה הישראלית.

ראית את רשימת התודות בסוף

אגב, ריכלו לי שאבואב נכפה עליה הר כגיגית בגלל ענינים מפלגתיים. לא יודע אם זה נכון. אופק חדש? לא פחות ולא יותר. אני רוצה שהיא תבדוק בעצמה את תקציב שעות ביה"ס לשנה"ל הבאה ותסביר את האופק החדש עם תקציב בלתי אפשרי. בדיחה.

nutmeg

New member
נו, בנדק

אופק חדש הוא לא בהכרח רחוק יותר וטוב יותר, רק חדש.

לא יכולה הודעה יותר מתאימה מזו לחגוג את הודעת

י הראשונה כאן! נו באמת, אופק חדש. זה ההסכם הכי לעגני והכי לגלגני שנחתם עם המורים מאז ומעולם, לדעניותי. אולי - למורים לכיתות הנמוכות הוא בהחלט מוצדק (ויסלחו לי חבריי המורים, המלמדים ביסודיים). ללמד בכיתות הנמוכות, עם כל כמה שהמורים שם חושבים שהם עובדים קשה, אני מצטערת לומר שה ממש לא נכון. ללמד 4-5 שעות ביום ועוד יום חופשי וללכת הביתה ואין יותר מה לעשות בבית (טוב, אולי גם לכתוב תעודות פעמיים בשנה, לבוא לאספות הורים פעמיים בשנה וכאלה פיצ'פקעס) - זה הוא החלום של הרבה אנשים. הבעיה מתחילה בכיתות הגבוהות של החטיבה, וכמובן, של התיכון - מכיוון שכל הלימוד בארץ הוא "מכוון בגרות", ומכיוון שאיכות המורים (ושוב סליחה על הכללה שאני יודעת שהיא גורפת מדי) לא מספקת דיה, וכמובן - גם התלמידים כבר לא מי יודע מה, וגם זה בזכות ההורים והמערכת..., הרי מוצאים אנו את עצמנו כך שכבר בכיתה ח' מתחילים ללמוד חומר "לבגרות" (לפחות בחלק מהמקצועות ובמיוחד באלה שבהם ניגשים לבגרות בכיתה י'). התוצאה: גם מורים של חטיבה, ושוב - בתנאי שהם מורים בעלי אכפתיות, נכונות, אמירה, והכי חשוב - אינפוט טוב שהם יכולים ורוציים להשקיע, ובתנאי שהם רואים במקצועם שליחות של ממש ולא רק תפקיד של "דוחס חומר", מותצאים את עצמם עובדים שעות עלגבי שעות מדי יום וכן, גם כל החופשים שמדברים עליהם - לא מצויים בידיהם, כי הצורך ללמד ולחנך בו זמנית - הוא צורך שדורש זמן ושעות רבים הרבה יותר ממה שבית הספר מאפשר או משלם עליו. ועוד משהו שיש לי לומר - יולי תמיר יצאה מבית המדרש שממנו אני יצאתי. היא מבחינתי, כשנכנסה לתפקידה, סימנה שינוי של ממש ואכן תקווה ל"אופק חדש" לחינוך. אני מודה, היא היום האכזבה הכי גדולה שלי בממשלה הנוכחית. ממנה ציפיתי! מצד שני, היא אמנם באה מן האקדמיה ומהחינוך, אולם - היא מעולם לא היתה בשטח. היא מעולם לא עמדה מול כיתה של 40 תלמידים מיוזעים, חלקם נוטף הורמונים ועטוי גורמטים או טלפונים ניידים, והיא מעולם לא לקחה איתה עבודה הביתה. להיות מרצה באוניברסיטה, עם כל הכבוד הכרוך בתפקיד, לא דורש עבודה רבה כל כך כהכנה ובו בזמן הביצוע - היא באה, אומרת את דבריה במשך שעה וחצי בשיעור והולכת. אה, ושכחתי לציין, שבמעמדה, היא מחויבת ללמד רק 6 שעות (אקדמיות, כמובן!) בשבוע!!!!!!!!!!!!!!!!!! ויש לה 6 חודשי חופשה!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ומדי שש שנים, כשמורים "פשוטים" מאולצים להירשם ללימודים, שברוב המקרים לא מעניינים אותם, כדי לקבל את הכסף (שלהם!!!!!) שהפרישו לקרן ההשתלמות, תמיר כמרצה קיבלה את כל כספי ההשתלמות המגיעים לה וגם מימון מן האוניברסיטה לשנת שבתון בחו"ל.!!!!!!!!!!! אז איך ממרומי האולימפוס אפשר להבין מה טעמם של המים הזורמים למרגלותיו, בנחל המעופש? בקיצור - הסכם כזה , לטעמי, רק מפחית מערכם של המורים ומשעבד אותם יותר. כסילות לשמה היתה זו מצדו של וסרמן לקבל אותו, ואוילות יתר - להתגאות בו. חבל!

כמה דמגוגיה.

להיות מרצה באוניברסיטה, עם כל הכבוד הכרוך בתפקיד, לא דורש עבודה רבה כל כך כהכנה ובו בזמן הביצוע - היא באה, אומרת את דבריה במשך שעה וחצי בשיעור והולכת. אה, ושכחתי לציין, שבמעמדה, היא מחויבת ללמד רק 6 שעות (אקדמיות, כמובן!) בשבוע!!!!!!!!!!!!!!!!!! ויש לה 6 חודשי חופשה!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! תלמידים יקרים. קראו את הקטע המודגש, והסבירו למורתכם בבקשה כמה עובדות: 1) תפקידה העיקרי של מרצה באוניברסיטה אינו ללמד סטודנטים. 2) איני יודע כמה זמן הכנה דורש שיעור במדעי הרוח, אבל אני יודע שלפחות במחלקה בביולוגיה לא ניתן למחזר אותו שיעור במשך 10 שנים רצופות, עבור מספר כיתות כל שנה. 3) למרצים אין 6 חודשי חופשה. 4) מרצים כפופים לכלל Publish or perish (פרסם או שתעלם). כלומר, מרצה שאינו עומד בתחרות קשה מבחינה אקדמית עם מרצים אחרים פשוט לא יהיה מרצה.

הרחבה ל-2

מרצה באוניברסיטה חייב להיות מעודכן בנושא שהוא מלמד, וההרצאה אמורה להיות ברמה גבוהה ומעמיקה הרבה יותר ממורה בתיכון. זה דורש המון הכנה. זאת בנוסף להנחייה של המתרגלים.

בקשר להנחיה של המתרגלים...

כאן אני נאלץ לחלוק עלייך. כבר שימשתי כמתרגל אצל מרצה שפשוט אמר לי איזה בעלי חיים אני צריך להראות במעבדה, ובזה סיים את תפקידו- והוא בוודאי לא היחיד שנוהג כך. ןגם בנושא ההכנה המעמיקה- מרצה בקורס בחירה של שנה ג' בדרך כלל מרצה על התחום שהוא מכיר היטב מהמחקרים שלו, ולכן ממילא מעודכן. לא שהוא לא ראוי לשכרו, שהרי רוב עבודתו היא המחקר.

אתם כל כך עסוקים בלכעוס, שאינכם מתייחסים למה

זאמרתי באמת. לא התכוונתי להמעיט מעבודתו של מרצה באוניברסיטה (מי שמכיר אותי כאן, יודע גם שאין כל סיכוי שאעשה את זה), אבל - ואת זה אתם לא מאזכרים - שכחתם אולי כמה מקבל כל מרצה באוניברסיטה בחודש? שכחתם כמה כסף הוא מקבל בכל הרצאה שהוא נותן בכל כנס שאליו הוא מוזמן? ושכחתם גם ששכר המרצים עולה כל הזמן, ואם לא - הם משביתים. ושכחתם שעכשיו כשועדת שוחט איימה לפגוע בשכר המרצים ובתנאי עבודתם - המרצים שבתו יומיים ובתוך יומיים - הועדה כבר לארצתה יותר לדון בעניין הרעת תנאיהם.....??. מורה, למי שלא שם לב - מרויחה (כן, מרויחה, כי רובן נשים) 2800 ש"ח ביומה הראשון, אחרי שסיימה תואר ראשון (כן, אוניברסיטה וסמינר מתוגמלים כתואר ראשוןזהה) וכשהיא מגיעה ליום הפרישה שלה אחרי 30 שנה, היא מגיעה לברוטו של 7000 ש"ח במקרה הטוב, במקרה שאכן עשתה 30,000 השתלמויות. היא לעולם לא עושה לביתה. אם היא נותנת שיעורים פרטיים היא מחויבת עליהן במס, ומרוויחה מקסימום של 100 ש"ח שלעה, וגם זה - בתנאי שהיא מגישה לבגרות. ושכחתם את החשוב מכל - היא זוכה להערכה חברתית הנמוכה ביותר שאפשר מבין מסיימי הלימודים האקדמיים. אז נכון, המרצים נורא "מסכנים" מבחינת מה שנדרש מהם מקצועית אבל - ויש כאן אבל גדול - הם מתמודדים רק!!!! עם אנשים שבאים ללמוד כי בחרו לבוא ללמוד. הם רק!!!!!1 מלמדים, ולא עסוקים בלהשליט משמעת, לענות לטלפונים של הורים בכל רגע נתון משעות היממה, כי כל דבר שקורה לכל ילד הוא הרבה יותר חשוב, מוצדק ובהול מכל חיים פרטיים של המורה, והם אינם נתונים לביקורת ולניהול קבוע של מה שמתרחש בכיתתם. הם נהנים מחופש אקדמי במלא מובן המילה. ועוד משהו - הם זוכים לכל כך הרבה כבוד בשדרות הציבור (לצד השכר הנאה, ואני לא מתכונת למתרגלים, כי זה לא נחשב עדיין למרצה מבחינת הרווח הכלכלי, אף שיש בצדו הרבה כבוד חברתי) לפני שמגיבים ותוקפים- הייתי צפהמכם דווקא לקרוא, ולא להתלהם. הרי המורים של ההיום הם המחנכים של דור העתיד. מי שהולך לעבוד בתנאים כאלה - הן מבחינת דרישות הן מבחינת שכר - הם בסופו של דבר או מי שבתחילת הדרך ועדיין חדור שליחות (ותאמינו לי , בסוף זה עובר גם לשליחים המסורים ביותר...) או - וזה העצוב יותר - מי שאין לו אופציה לעבוד בדברים אחרים ....... מצב כזה ככל שיילך ויתרחב - יביא אותנו למצב שלא רק שנהיה במקום ה130 ברשימת הארצות הנבערות, אלא נגיע עד למקום האחרון , ובמהירות שלא נוכל לבלום אחר-כך.

מי אמר שהמרצים "מסכנים"?

המרצים הם חוקרים שמתעניינים במה שהם עושים, ועושים את עבודתם בשמחה, בד"כ. המרצים שלימדו אותי שמחו ללמד, ושמחו גם לתת מעבר למה שנדרש מהם. אני לא מבינה מה זה אשמתם שהמורים כן מסכנים.

זו לאאשמתם. אבל

השימוש שלי במרצים היה כדי להסביר (לעצמי, בעצם) למה יולי תמיר עם כל ההיכרות והקשר שיש לה להשכלה וחינוך לא יכולה באמת להבין מה מצבם של המורים, ומה הוא הסכם שנכון להם

אז אתייחס למה שכתבת:

עסקת בהשואה דמגוגית בין עבודתך ובין עבודתו של מרצה, תוך כדי העמדת פנים לפיה כל מה שמרצה עושה זה ללמד 6 שעות בשבוע, שני סמסטרים בשנה. אם כך את נוהגת גם בכיתה, זו הדגמה מעולה למה מצב החינוך שישראל כל כך חמור.

ובדבר ה"קלות" של הוראה ביסודי

אם זה כל כך קל להיות מורה ביסודי, למה ילדים מגיעים לתיכון כשהם לא יודעים לכתוב משפט תקני אחד? למה ילדים מסיימים תיכון בלי ידע כללי בסיסי שמן הראוי היה לרכשו ביסודי? (כמו קצת מורשת ומסורת, קצת ידע בטבע ובגאוגרפיה...) העבודה עם כיתות היסודי היא עבודה שוחקת, מתסכלת, סיזיפית. מה גם שהיא בד"כ כוללת שהות רצופה מהבוקר ועד הצהריים עם אותה כיתה. בחטיבה ובתיכון יש מורים מקצועיים לכל השיעורים, וכך לעתים נוצרת קיצוניות בה מחנך רואה את הכיתה שלו לשיעור חברה בקושי שעתיים בשבוע. בגלל שלבית הספר היסודי אין "תכלית" ומדד מוחלט כמו הבגרות לתיכונים (גם כן תכלית) אין עליו די פיקוח והשקעה. המבחנים השנתיים שנועדו לדרג רמות של בתי ספר בד"כ מובילים להזרמת תקציבים לבתי ספר בהם ההישגים יותר גבוהים. נכון שרוב מורי היסודי לא מוכשרים לכך ולא מתאמצים מספיק, אך הם גם עובדי בתנאים לא מספיקים בכלל מבחינת גודל הכיתות והשעות שיש להם לעבודה פרטנית. ואולי בגלל שמורים ביסודי מתייחסים לעבודה שלהם כמו שאת מתארת "קלה נוחה ונחשקת", ולא משקיעים די מאמץ, מורי החטיבה מקבלים תלמידים בורים ונבערים. לדעתי בית הספר היסודי צריך לעודד סקרנות ע"י יצירת חוויית לימוד טובה ומהנה, לפתח כישורי שפה והבעה כמו גם כישורים חברתיים (אני מאמינה שהרבה מהאלימות בבתי הספר נגרמת מקשיי הבעה וקשיי הבנה חמורים, ושתפקידו של בית הספר היה לספק להם מראש את הכלים האלה), ולתת מסגרת משמעת שכבוד להשמע לה, ולא ביזיון.

שאלה מענינת.

קודם כל, מעולם לא טענתי שללמד ביסודי זה קל. את יודעת, לעבוד זה במקרים רבים לא קל ולא נעים. גם נהיגה באוטובוס היא עבודה שוחקת, מעייפת, מתסכלת וסיזיפית. עכשיו לגבי שני המשפטים הראשונים (למה ילדים מגיעים בלי ידע בסיסי): אולי זה מפני שיש יותר מדי מורים חסרי ידע בסיסי בעצמם?

התגובה כמובן הייתה לדבריה של החדשה האוהדת

שדיברה על הקלות שבהוראה ביסודי אל מול הקושי הנורא שבהוראת על-יסודי. ומה שהתכוונתי לומר הוא שלכל תחום יש את הקשיים הרציניים שלו. אין לי ספק לגבי קשיים קיימים במקצוע הנהיגה. וגם שטיפת כלים במסעדות, על אף שאינה דורשת שום הכשרה, היא סיזיפית ושוחקת ביותר. (האם אני נשמעת ממורמרת? (-: ) ובאשר לאולי שלך - זה לא אולי, זה בטוח, וזה חבל מאד. יוגבהו תנאי הקבלה ללימודי הוראה לאלתר.

עייינה של דבש, אכן

דברייך - לשמעם שפתיים יישקו! את צודקת. לא אמרתי שהחיים של המורים קלים ביסדי כי כך אני חושבת שהם צריכים להיות. אני מסכימה עם כל מילה שאמרת אני חושבת שצריך להעלות מאוד מאוד את רף הקבלה ללימודי ההוראה (שכרגע, פשוט אין רף כזה, אגב), אני חושבת שצריך לוודא שלמורה העתידי יש אישיות סקרנית ויצירתית (שזה לא פחות, ואולי אפילו הרבה יותר חשוב מאשר רק יכולת ללמוד חומר ולהעבירו). אני לא חושבת, אלא יודעת שאת צודקת לגבי זה שהילדים היום מגיעים כמעט אנאלפביתים לכיתות הגבוהות, ושבכיתה י' במקום ללמד את חומר הבגרות בלשון, צריך ללמד אותם את סימני הניקוד, שהיו אמורם ללמוד והכיר היטב כבר מכיתה א'. אני גם מסכימה איתך שאין מדדים נכונים למדוד ולפקח על לימודי הכיתות הנמוכות, אבל - חושבת שאילו היו לנו מוים נכונים וטוביים (ותרשו לי להיות קצת נוסטלגית, כמו שהיו כאן פעם... עם שליחות בליבם , אידיאולוגיה, אהבת האדם והארץ) אזי לא היו נדרשים כל כך הרבה אמצעי פיקוח ובקרה, כי המורים פשוט היו עושים עבודתם נאמנה ובאהבה, ואהבה - היא שפה שכל אדם ול ילד מבין אותה, וממנה בלבד אפשר לבנות עולמות.

שוב לא קראת מה שכתבתי. מעולם לא אמרתי שאני מו

מורה!!!!!!!!!!!!!!!!! מותר להביע דעה נגד הסכם של מורים גם אם אתה לא מורה, נכון? מותר לגייס את השכל הישר ואת הבנת העולם שלך לצורך העניין, נכון? אה, ועוד משהו, גם לא אמרתי שאני לא מרצה ...... תחשוב על זה

אכן מעולם לא אמרת שאת מורה.

לגבי זה שמעולם לא אמרת שאינך מרצה- את זה דווקא ניתן היה להסיק בקלות מדברייך, שכן או שלא ידעת מה מרצים עושים, או שהכפשת אותם במתכוון, מה שמרצה לא היתה עושה.

מה רע בהסכם??

המורים בבתי הספר היסודיים ישהו בבית הספר 36 שעות שבועיות מתוכן 26 שעות פרונטאליות ו-5 שעות פרטניות או קבוצתיות ( הקבוצה תמנה לא יותר מ- 5 תלמידים). יתרת 5 השעות הן שעות שהייה המיועדות למטלות שעד היום בוצעו לאחר שעות העבודה בבית הספר ובבית וללא תמורה. על פי הרפורמה, חלק ניכר מהעבודה הנ"ל תתבצע במסגרת השהייה של המורה בבית הספר ובתמורה. המורים בחטיבות הביניים ישהו בבית הספר 36 שעות שבועיות מתוכן 23 שעות פרונטאליות ו-4 שעות פרטניות או קבוצתיות ( הקבוצה תמנה לא יותר מ- 5 תלמידים). יתרת 9 השעות הן שעות שהייה המיועדות למטלות שעד היום בוצעו לאחר שעות העבודה בבית הספר ובבית וללא תמורה. על פי הרפורמה, חלק ניכר מהעבודה הנ"ל תתבצע במסגרת השהייה של המורה בבית הספר ובתמורה. מבנה שכר חדש: מורה אקדמאי מתחיל יקבל שכר של 5,300 ₪ - השכר ההתחלתי הגבוה ביותר בשירות המדינה. למורה יהיה אופק קידום של 8 דרגות, שיוסיפו למורה על ציר הזמן (וותק) כ- 75% תוספת שכר. המעבר מדרגה לדרגה יותנה בחלוף פרק זמן מינימלי ועמידה בקריטריונים שיקבעו בהסכמה. למורים שמתנגדים כמוך יש גם זכות לא להצטרף להסדר החדש

למעלה