המשך הדוגמא
מכיוון שברחה לי התגובה לפני סוף הדוגמא על הניתוח. כשאתה רואה אדם שמחליט החלטה כזו על ניתוח חירום , אני מניחה שכאיש סטטיסטיקה זה נראה לך הגיוני. אז תך צעד אחד הלאה לרפואה המשלימה, ותראה אותו אדם שסובל מתופעה מסויימת לא מסכנת חיים. אבל לא נעים לו, כואב לו, הוא מרגיש לא טוב. הרופא אמר לו שאין מה לעשות, או הציע לו להיעזר בכדורים שיש להם תופעות לואי גרועות יותר מהתופעה ממנה הוא סובל (בחיי שזה קרה לי). מצד שני , הוא שומע על שיטה X או Y של רפואה משלימה, ועל אנשים שסבלו מתופעות דומות או מבעיה אחרת לחלוטין אבל קיבלו מהרופא אותה תשובה שאין מה לעשות, והיום הם בריאים, אנרגטיים ונפטרו מחק ל הבעיות. מצד שני, יש ספר ומחקרים שאומרים ששיטה X לא הוכחה מדעית ושיטה Y לא טובה מפלצבו. מה היית עושה? אני, ורבים כמוני, החלטנו להסתמך על הידע הלא מדעי, ועל ההמלצות של שכנים וחברים ומטפלים - לכל אחד מאתנו שזה הצליח, זה 100% הצלחה. אז נכון שבדרך שלי לפתור את הבעיה ניסיתי הומאופתיה והיא לא עזרה לי, וניסתי טיפול עצמי בכל מיני גישות וזה לא עזר לי ובסוף הגעתי לרפלקסולוגיה שכן עזרה לי. אבל בדרך של רויטל (שהוזכרה בתשובה של מאיה) היא ניסתה דיקור קודם שלא עזר לה, ובסופו של דבר ההומאופתיה עזרה לה. מבחינתי התשובה ברורה - זה עובד. -- כמי שחיה בעולם הזה כמה שנים, אני גם ראיתי איך דברים שהממסד המדעי /רפואי הגדיר כשטויות, והוכיח במחקרים כלא נכונים, הוכחו במחקרים רפואיים יותר כנכונים. הרפואה המשלימה הולכת ומתחזקת בגלל שאותן האיכויות שאנחנו דברים עליהן כאן, מוצאות את הדרך לתודעה בסופו של דבר. וכאשר יש מספיק אנשים שמבינים שיש סתירה בין דעת המדע לבין העובדות בשטח, אז מוצאים בסוף את הדרך לבצע מחקר שכן מוכיח את היכולות של השיטוות. הדוגמא הכי טובה לכך היא בידע התזונתי - אם לפני 20 שנה, היו כמה נטורופטים ומטפלים טבעוניים הזויים שטענו שיש הבדל בין הערך של דגן מלא לערך של לחם לבן, וכל הרופאים והתזונאים הקליניים המכובדים נזפו בם וענו במאמרים , מחקרים והרצאות שחלבון הוא חלבון, פחמימה היא פחמימה וויטמין הוא ויטמין ואין הבדל במקורם. אז היום תראה שכל רופא ותזונאית ממליצים את אותן ההמלצות. מה קרה? מישהו השתכנע מההצלחה בשטח ובנה מחקר טוב יותר. כל יום שני וחמישי אתה רואה מחקרים על צמח מרפא מסויים שמועיל ל ... (כורכום מועיל לסרטן, רימון לכולסטרול וכו') מה קרה? מישהו הקשיב למטפלים שיש להם את הידע הזה מרקע אלטרנטיבי, וביצע מחקר שמוכיח את הידע הזה. אני מאמינה שאותו דבר בדיוק יקרה גם עם שאר הידע האלטרנטיבי. ועד שזה יקרה, אני לא אמנע מעצמי ליהנות מהידע הקיים רק בגלל שאיזה מדען חושב שזה לא הוכח. ואם זה לא יעזור לי? מה שטוב ברפואה ההוליסטית הוא בדיוק זה: היא אינה יכולה להזיק. במקרה הגרוע ביותר - נשארתי באותו מצב. -- ולידע כללי. ומכיוון שלגלגת על הרקע שלי כמטפלת רב תחומית, אז סתם כמה דברים שיסבירו לך למה אני לא מאמינה בסטיסטיקה: 1. ברמה האישית: אני אמא לילדה שנולדה עם מום שיש אותו בנדירות של משהו כמו אחד למיליארד, את אחוז ההצלחה הצפוי של הניתוח לא גילו לי לפני (וגם לא את העובדה שהוא היה הראשון בארץ מן הסתם) - אבל אחרי שישבתי עם המנתח שהסביר לי את כל האפשרויות ואיך הוא נערך להן, ומה יעשה בכל אופציה, סמכתי עליו ולא על הסטטיסטיקה. מאז אני ברמה מאד עמוקה לא מאמינה בסטטיסטיקה - או ליתר דיוק ברלבנטיות שלה לכל מה שקורה בחיים. 2. ברמה המקצועית - אני בעלת תואר שני מחקרי בתחום שקשור לנושא של זיהוי צורות, כך שהנושא של מחקר מדעי יתרונותיו,חסרונותיו והקשיים ליצור בו אמינות מוכרים לי היטב.