על ערכים וחלומות
האם אינטרסים אפשר להחשיב כערכים? קראתי פעם ספר שכתב שבפסיכולוגיה מקובל לחלק את מרבדי האדם לשלשה, סתמי, אני ואני עליון. הסתמי הוא כולו בתת מודע, והוא האינטרס האישי בלבד בלי התחשבות במגבלות כלשהן, תינוקות חיים רק בסתמי. האני זה דאגה לאינטרס שלי תוך התחשבות במגבלות מעשיות חברתיות וכו' וכו', כמו הימנעות מעשיית צרכים באופן חופשי. דומני שהאני מתגלה בגילאי שנתיים שלש והוא נמצא הן בתת מודע והן במודע. האני העליון הוא המוסר והערכיות המנעות ממעשים לא רק בגלל מגבלות כלשהן אלא מתוך הבנה שאינם ראויים והוא נמצא במודע ובתת מודע. אני חושב שלא קיים אני עליון כדבר בפני עצמו והוא כולו תוצאה של אינטרסים או שלי או שהתחנכתי על פיהם ושהתחנכו על פיהם במשך דורות. השאלה שלך אינה שאלה, כי אם אתה אומר אינטרס = ערך, אז ערך הוא לא ערך, במובן של אני עליון, של דבר שיש לו זכות קיום בפני עצמו, של דבר מוצדק, כיון שהמניע שלו הוא לא מתוך ההבנה של נכונות הערך וצדקתו אלא מתוך אינטרס מוחלט. לגבי מה שכתבתי קמתי מחלום.. הכונה היא שאחרי תקופה מסויימת בחיים שהאמנתי שקיימים ערכים העומדים בזכות עצמם ושהצדק מחייב אותם והם מחייבים את הצדק, התברר לי שכנראה שלא והכל הוא במקורו אינטרס אחד גדול והמשלתי את זה לקימה מחלום.