תגובה.
1. אני בעיקרון די מסכים לגבי הוספת ויטמינים מסוימים למזונות - יש אם זה המון בעייתיות ורב הנסתר על הגלוי. למשל הוספה של פולאט למוצרים בארה"ב זכתה להתנגדות מכיוון שהיו סבורים (ובצדק) כי הדבר יסתיר מחסור בקובלמין (בי-12). אני מסכים גם לגבי מחלות הנובעות מעודף ויטמינם וכו' - אבל אתה שוכח דבר אחד לגבי תוסף התזונה היחידי אליו טבעונים זקוקים - קובלמין. קובלמין מופק על-ידי מיקרואורגניזמים אשר מתסיסים קובלט. המיקרואורגניזמים האלו מצויים במעיים של חלק מהחיות, ואף מספר מקרים מראים כי הם מצויים גם בפלאורת המעיים של בני-אדם, אך בצורה לא יעילה למערכת העיכול. אם תסתכל על הפרימאטים הקרובים אלינו, או אל טבעונים הודים למשל שאין להם גישה לתוספי תזונה, תראה כי רמות הקובלמין שלהם אופטימליות (לא בבדיקת קובלמין בסרום אלא בבדיקות MMA) על אף שהם אינם אוכלים מזון מן החי. הסיבה היא שהם חיים בסביבה מאוד חיידקית - המזון שהם אוכלים מלוכלך, חלקו מלא בחרקים, לעיתים חיים בתוך הצואה שלהם ואף אפילו אוכלים אותה - וכל הדברים האלו מספקים להם קובלמין. למעשה מחקרון שפעם קראתי הראה שבעזרת תמצית שהופקה מצואה של צמחונים עם מחסור בקובלמין, ניתן היה לטפל במחסור שלהם. אבל כמובן שכל התנאים הנ"ל שבעזרתם פרימאטים מסוימים וטבעונים הודים משיגים את הקובלמין שלהם - גורמים לתחלואה. לכן אני ממליץ לכל טבעוני לקחת תוסף תזונה של קובלמין. הוא מופק באותה צורה בה הוא מופק במעיים של בעלי-חיים אחרים: מיקרואורגניזמים המתסיסים קובלט. לראיה, כל טבעוני שצורך קובלמין בתוספי תזונה - אינו מפתח מחסור בקובלמין. 2. מחסור בברזל? תזונה צמחית יכולה להיות מאוד עשירה בברזל. למעשה אנשים רבים בעולם המערבי סובלים בעודף ברזל, ועודף במאגרי ברזל - דבר שהוכח כמסרטן. ניתן להשיג ברזל בצורה יפה מאוד בתזונה צמחית. מצרף
מאמר בנושא. 3. צמחונים ובעיקר טבעונים אכן לרוב מודעים יותר לתזונה - הדבר נבדק כבר מס' פעמים ואכן אלו היו התוצאות. 4. נכון. אבל הדבר אינו נותן עדיפות לאכילת גוויותיהם והפרשותיהם של בעלי-חיים אחרים. למעשה רוב הצירופים האלו מצויים בצורה טובה יותר ממזון מן הצומח. הברזל שאתה כל כך אוהב להזכיר, נספג טוב יותר בשילוב עם ויטמין C למשל. 5. אני חושב שמדובר על בני-אדם בכלל רצוי שיפנו לבעל מקצוע על מנת להרכיב תפריט מאוזן. האג'נדה שנובעת מדברייך היא כי צריך לפנות לתזונאי על מנת להרכיב תפריט שלא יהיו בו חסרים. אבל רוב הבעיות היום בעולם המערבי הם בעיות של עודף: עודף שומן, עודף כולסטרול, עודף נתרן. שאל רופא מתי בפעם האחרונה הוא נתקל בצפדינה ולעומת זאת מתי פעם אחרונה הוא נתקל בעודף כולסטרול? (וזה עוד כאשר עודף מוגדר בצורה הרשלנית שהוא מוגדר כיום, הפרינגהם הרט סטדי הוכיח די חד משמעית שעודף כולסטרול, משמע רמות מסוכנות, הן כל דבר מעל 150 md/DL) 6. אני אשמח לרפרנס לגבי הסויה מתגלה כלאו דווקא אופטימלית כפי שהציגו אותה. אם אתה מתייחס לכל מיני מחקרים מוזרים על עכברים, אתה מוזמן לחסוך ממני את השטויות האלו. כל קונספט מוטעה שהיה נפוץ במדעי התזונה עד לאחרונה היה מבוסס על מחקר בעכברים. לעומת זאת, אם יש לך מחקר קליני
בבני-אדם אני אשמח לקרוא. אני מפנה אותך לכמה מקורות מידע: 1)
נייר העמדה של ארגון התזונה האמריקאי, ארגון התזונה הגדול בעולם, בנוגע לצמחונות. 2) מאמר לגבי
היתרונות של תזונה צמחית בריפוי ובמניעה של המחלות הנפוצות בעולם המערבי. ובקישורים, קישור לאתר של ועידת הרופאים לרפואה אחראית, ארגון המאגד בתוכו כ-5,000 רופאים, בינהם הטובים בעולם (למשל ד"ר בנג'ימין ספוק ז"ל, היה חבר בהם) וכ-100,000 חברים. הארגון בין היתר מעודד רפואה מונעת בעיקר על-ידי תזונה, וממליץ על תזונה צמחית כתזונה אופטימלית.