הסתברות פשוטה

לא כל התאוריות עוששו.

למען האמת, אין זה משנה הרבה אם היה זמן או לא, שכן המדע לא יכול לחקור ארועים לפני המפץ הגדול, ולכן מבחינתו המפץ הגדול הוא ראשית הזמן. בקשר לחלק השני, אני עצמי לא מבין את הנושא הזהף אז עדיף שמשהו אחר יגיב על זה.

גוססי

New member
ראיות למפץ הגדול

כאן: http://liftoff.msfc.nasa.gov/academy/universe/b_bang.html http://www.space.com/scienceastronomy/astronomy/deuterium_galactic_000628.html http://www.spaceflightnow.com/news/n0105/02bigbang/ כדי לחסוך לך חלק מעבודת הקריאה אציין שתיאורית המפץ הגדול נולדה כתוצאה מתצפית שגילתה את אפקט ההסטה לאדום (Red Shift) וקיבלה חיזוק משמעותי ע"י גילוי קרינת הרקע הקוסמית (CMB). ראיות רבות נוספות שאוששו את התיאוריה התגלו במהלך השנים מאז היא הועלתה לראשונה. תוכל למצוא חומר נוסף על הנושא בכל מנוע חיפוש (הכנס את המחרוזת "big bang evidence"). הזמן שלפני המפץ הגדול - זהו ענין חסר משמעות. יתכן ולמפץ הגדול האחרון קדמו אינספור מחזורי מפץ-התפשטות-התכווצות, אולם מטבע הדברים לא ניתן לצפות באירועים שהתרחשו לפני האירוע האחרון. האמירה לפיה מחוץ ליקום אין כלום לא דורשת הוכחה, שכן היא נובעת ישירות מתוך הגדרת היקום.

שאלה

כאשר משהו "מתפשט" האו בהכרח חייב להתפשט בתוך משהו אחר. אז במה היקום מתפשט? אם תגיד לי שאין דבר בו הוא מתפשט, המילה מתפשט איבדה את משמעותה לגבי, ולפיכך אבקש ממך להגדירה.

preacher

New member
לא בהכרח

היקום אינו אינסופי. ניתן להגיד שיש לו היקף. ההיקף הזה גדל. אבל: זה שהיקום אינו אינסופי לא אומר שיש לו גבול. החלל עצמו מעוות כך שהוא גם סופי וגם חסר גבול. אנלוגיה סבירה לכך היא כדור הארץ עצמו - שטחו סופי אבל אין "קצה" לעולם, כי השטח שהוא דו מימדי במהותו, מתעקם לצורת כדור תלת מימדי. להשלמת האנלוגיה, רק תוסיף עוד מימד - החלל של היקום מעוקם למקבילה הארבע-מימדית של כדור. או משהו כזה.

uuuaaa

New member
כמה שאלות ברשותך

למעלה ממילארד שנות אור (וזה הולך וגדל) לא נקרא אינסופי ? ומה בדיוק אמור לגרום לעצירת ההתפשטות של היקום ? כלומר, איך החלל והגלקסיות אמורות לדעת שהם צריכות להפסיק להתפשט ולהתחיל להתכנס לנקודה הסינגולרית ? והאם נקודה בקצה אחד של היקום תפסיק להתפשט בדיוק באותה רגע שנקודה בקצה השני תפסיק ? ואיך כל הגלקסיות ידעו לאיזו נקודה להתכנס ? האם יש איזה ידע מוחבא בתוך כל גלקסיה שמנחה אותה לאיפה להתכנס ומתי ? תגדיר מה זה אין-חומר. זה הרי לא ריק. חייב להיות שם משהו כי עובדה שהחלל מתפשט לתוך המרחב הזה. ותגדיר בבקשה מה זאת אומרת "אין משמעות". האם זה אומר שיש תשובה, אך לא ידועה בינתיים ?

uuuaaa

New member
משהו אחרון

כי נמאס לי לדבר על הדברים האלה. רק אזכיר שמחינת המתמטיקה והפיסיקה, גם מילארד נחשב הרבה פעמים לאינסוף. וחוץ מזה, חייב להיות משהו מחוץ למרחב של החלל. כי לפי דבריך איך ייתכן שהנקודה הסינגולרית היתה והתפוצצה בתוך מרחב שלא קיים ? זה בדיוק כמו השאלה שאתם כל-כך אוהבים - "מי ברא את אלוקים ?" אז תן גם לי לשאול - בתוך איזה מרחב הנקודה הסינגולרית היתה ? ורציתי לשאול, האם אתה מאמין שכל הגלקסיות והכוכבים והמסות והשמשות ובני-האדם יכולים להתכנס לתוך נקודה זעירה ? האם רק בגלל שהפיסיקה קבעה שזה יקרה - זה אכן יקרה בניגוד לשכל הישר ? (ואחר-כך אתם עוד אומרים שהאמונה הדתית אינה הגיונית... אבל לא משנה, אין לי כוח לדבר על זה)

גוססי

New member
כמה תשובות:

"למעלה ממילארד שנות אור (וזה הולך וגדל) לא נקרא אינסופי ?" לא. גם מספר גדול מאד הוא עדיין סופי. מיליארד שנות אור אינו מספר אינסופי, וכמוהו מאה מיליארד או מליון מיליארד או מיליארד המוכפל בעצמו מיליארד פעמים. כל אלה מספרים סופיים. "ומה בדיוק אמור לגרום לעצירת ההתפשטות של היקום?" המסה העצמית שלו. אם ביקום יש מספיק מסה אז בעתיד הוא יפסיק להתפשט ויתחיל שוב להתכווץ עד שיקרוס חזרה לנקודה הסינגולרית. כרגע לא ידוע מה מסת היקום, לכן לא ניתן לדעת מתי בדיוק תתחיל ההתכווצות (אם בכלל). "והאם נקודה בקצה אחד של היקום תפסיק להתפשט בדיוק באותה רגע שנקודה בקצה השני תפסיק?" אני מניח שכן, אבל זו תשובה אינטואיטיבית ולא בדוקה. "ואיך כל הגלקסיות ידעו לאיזו נקודה להתכנס ?" כל המסות ביקום - כולל גלאקסיות שלמות - מצייתת לכח המשיכה, ולכן בסופו של דבר הן תתכנסנה לנקודה הנמצאת במרכז הכובד של היקום המוכר לנו כיום. יתכן שבדרך לשם הן "יזגזגו" לכיוון גופים כבדים אחרים הנמצאים בסביבתן (כגון גלאקסיה אחרת), אבל בסופו של דבר הן יגיעו לאותה הנקודה. "תגדיר מה זה אין-חומר. זה הרי לא ריק. חייב להיות שם משהו כי עובדה שהחלל מתפשט לתוך המרחב הזה." היקום לא מתפשט לתוך שום דבר. מחוץ ליקום אין שום דבר (ראה בהמשך). "ותגדיר בבקשה מה זאת אומרת "אין משמעות". האם זה אומר שיש תשובה, אך לא ידועה בינתיים ?" היקום מכיל את הכל - חומר, מרחב וזמן, לכן אין דבר כזה "מחוץ ליקום". אמירה כזו שוות ערך ל-"כל מה שאינו הכל".

גוססי

New member
לא

המרחב אינו אינסופי משום שהוא מתפשט במהירות סופית ובמשך פרק זמן סופי. המרחב לא מוגבל ע"י שום חומר משום שמחוץ למרחב אין חומר (בעצם, הביטוי "מחוץ למרחב" חסר כל משמעות).

uuuaaa

New member
גוססי החליט להתעלם מהודעתי ?

האם אתה מסכים שהחלל הוא אינסופי וממשיך להתפשט ? אם לא, אז ממה עשוי החומר שמגביל את החלל ? זה הרי לא יכול להיות ריק, כי החלל עצמו הוא ריק. אם כן מה החומר שנמצא מחוץ לחלל ועד היכן הוא מגיע ? אני מוכן לקבל תשובה של הוד אתה צודק, המדע לא יודע.

למעלה