היי ..

ben1b2e3n

New member
היי ..

תחשבו על המצוות שקייימתם ושאתם עוד מקיימים ותענו לי האם מצוות ההלכה שאתם כפופים לה

גורמת לכם להיות מוסריים, להרגיש מוסריים וכו'

השאלה היא האם ההלכה מוסרית או לא? אם כן - הביאו דוגמאות

ואם לא - הביאו דוגמאות.

כמובן אם גם וגם הביאו דוגמאות לשניהם :)

תודה
בתקווה שתשתפו פעולה

nonsensical

New member
שאלה יפה

הדוגמה הראשונה שעולה בראשי היא מתחום זכויות היוצרים.
בהיותי מאמין נזהרתי מאוד בעניין זה.

כיום, לא נעים להודות, אבל תוכנת ה-Utorrent במחשבי עובדת מסביב לשעון.

ואיני יכול להסביר מה נשתנה.

בעבר גם הייתי נותן צדקה בשפע.
כיום הרבה פחות.

אבל היום אני פחות גזען.
לא שונא גויים.
לא שונא הומואים.
לא אוסר על בנותיי להתחבר עם ההיא וההיא משיקולים מטומטמים.
ועוד כהנה וכהנה.

הלנצח

New member
אולי הגורם הוא החינוך החרדי שאינו מחנך למוסר

אישי, ללא פחד מאלוהים.
אני כמובן לא מתכווין אישית ואיני רוצה לפגוע, אך לפי הרשימה השלת מעליך את המוסריות ועטית על עצמיך ססמאות מוסריות שאינן מתנגשות בחיי היום יום והן בעיקר הצהרתיות, כמס שפתיים למצפון.
הרי גם כחרדי לא יצא לך באמת להתנהג בגזענות. (למעט קבלת תלמידים. גזענות המצויה גם אצל האליטות החילוניות, אם כי בצורה יותר מוסוית ופחות מוכוונת ספרדים, אך לא לגמרי נטולת גזענות עדתית).
בפועל אני חושב שרוב החרדים מעתיקים תוכנות ולא מעט חילונים לא עושים זאת.
צדקה אמנם מפותחת תרבותית יותר אצל דתיים. חילונים מסתפקים במיסים. הם בהחלט סוג של צדקה, אם כי כמובן גם הם פותחים את הכיס למקרים אליהם הם נחשפים סביבתית או תקשורתית.
באופן כללי, לא נראה לי כי התרבות החרדית מוסרית יותר מזו החילונית.
התורה כספר חוקים, בלתי נתפסת במושגי המוסר המרביים המקובלים גם על החרדים.
לשם כך אלוהים ברא את כשרון האפולוגטיקה.

צדיק בסדום

דווקא כל מושג זכוכיות יוצרים התערער אצלי בגלל החרדים.
את מרבית הפריצות השגתי במוקטעה'.

יש לציין שהכרתי רק אדם אחד הנזהר מלהשתמש בתוכנה פרוצה.

nonsensical

New member
שו הדא מוקטעה?

אתה מגיע מאוהל שרה וגלילותיה?...

בכל אופן, נראה שיש לומר שמרבית החרדים הזהירים בענייני ממונות.
אינם יודעים להוריד תוכנות מהאינטרנט, ולהפעיל קייגנים, פאטצ'ים, וקראקים.

הצחקתני

הם מזכירים לי את פרעה. מצד אחד, "תוֹעֲבַת מִצְרַיִם כָּל רֹעֵה צֹאן: - נבזים היו בעיניהם כל רועי הצאן כי מאוס הצאן בעיניהם בין לאכילה בין לזבח כדכתיב הן נזבח את תועבת מצרים וגו':" (רשב"ם) ומאידך, פרעה ממליץ גבי אחי יוסף "וְשַׂמְתָּם שָׂרֵי מִקְנֶה עַל אֲשֶׁר לִי:" הלה, לא התבייש להחזיק את האייפון הטמא וכאילו לצורכי החזרה בתשוקה.

תכליס, את כל הקומבינות למדתי מהזברות. ויש לי עוד הרבה מה ללמוד מהם.
ואכן, המוקטעה = מאה רשעים..

בזמני, אהל שרה לא התפלגו עדיין מתורה בלי יראה. אף כי גם כיום לא תמיד אני יודע מי נגד מי. למרות שאני עדיין שומר קשר עם כולם. ומשתדל לבקר מידי חודש בחודשו. בהיות שאני סולד מהפוליטיקה. ועכ"ז המחלוקת הזו מלמדת על הכלל. שיתכן מאוד שהם נטלו כספים מהצד, למרות מחאותיהם כלפי מוסדות אחרים שגם רוצים להתגאל בפתבג איזבל.

טב שציינת "מרבית החרדים הזהירים בענייני ממונות" וזה מזכיר לי את הראב"ד בשמ"ק המובא בקצות המתיר איסור תורה (לא תגנובו ואפילו למיקט[להכעיס]) מכורח, "דהא מעשים בכל יום שעושים כך" ומכאן הוכחתי בעבר לאותו פגע רע, שהללו שגנבו את חנוכיתו של הרב אלישיב לא עברו על "לא תגנובו" שהרי "אינו רוצה לעכב הגנבה בידו אלא הוא גונב כדי לצערו" ואם מעט בעיניך, אוסיפה לך כהנה וכהנה.

אמר רב יהודה אמר רב "רוב בגזל ומיעוט בעריות... - רוב בני אדם חשודין על הגזל כעין גזל שמורין להתירא במשא ובמתן לעכב איש מריוח הראוי לו לחבירו:" ומה טוב באורו של ר"ג "רוב עונות הן בגזל. שמכזבין במשא ומתן ומשקרין:"ואילו לדבריך "מרבית החרדים הזהירים בענייני ממונות" יצאו מכלל חשד.

אני מעוניין להכיר זהירים שכאלו.

nonsensical

New member
הדימוי מילתא למילתא שלך

הוא מבהיל על הרעיון..

רק שיהיה ברור.
לא התכוונתי לומר שמרביתם זהירים.
אלא הבודדים שכן זהירים, אינם יודעים פשרו של Download

ועל אותם זהירים שאלתי

האם הם נקיים מחשד גזל?

בעבר התפעלתי מאיזה קצב עופות שבשיא הלחץ של החגים מוצא לנכון לקבוע עיתים לתורה בהתלהבות יתרה מהמואזין. עד שגיליתי להוותי שהלה מעסיק איזה יתום הטוען שעבור עבודה מפרכת הלה מקבל שקית במבה בלבד.

לא חסרים מקרי ניצול מזוויעים שלא היו מביישים את הנאצים. תוכל לשאול את משועבדי ארגון החסר "יד עזרא" המתעמר ביתומים חסרי ישע.

אם כבר דימויי מלתא למלתא

אפשר להוסיף
"א. חובות המוסריות המה לפעמים גוף אחד עם פסקי ההלכה, וההלכה היא המכרעת את האסור ואת המותר של בורת המוסר. כיצד, אמרו ב"ב כ"א ב' דבמלמדי תינוקות אין טענה של פסקת לחיות, הרי שיש בעיר מלמדים מתפרנסים מעמלם ולפתאום באו מלמדים אחרים מעיר אחרת, וכטבע בני אדם אינם שבעים רצון מהישנות, קפצו כלם על האורחים החדשים ומלמדי העיר נזוקו.:
המקופחים פשטו שנאתם בלבם על הרודפים החדשים, ומשנאת הלב יצאו לבקש עליהם תואנות מומים ועלילות, ולמדו לשונם דבר רע עליהם, ומרעה אל רעה יצאו להוציא דבת שוא ולעורר רחמי בני העיר נגד האכזריות של הבאים החדשים, עד שהוסיפו בקטטות ומריבות ולעתים נוקמים בהם נקמות כאשר תמצא ידם.:
הנה כל מעשיהם היו מנוקים מכל חטא ואון לוא היתה ההלכה כמותם שיכולים לעכב על החדשים, והחדשים היו החוטאים בנפשותם למרות נגד ההלכה שנאמרה למשה רבנו ע"ה בסיני, אין כאן איסור מחלוקת ולא איסור לשון הרע ושנאת חנם, ויש כאן נלחמת מצוה לעמיד הדת על תלה.:
אבל עכשו שההלכה הכריעה דקנאת סופרים תרבה חכמה, ויסוד הזה נעלה מחיותא דאנשים פרטיים, הנה האורחים הבאים עשו כהלכה וקמים כנגדם שופכים דם נקיים, וכששונאים אותם בלב עוברים על לא תשנא אחיך, כשמדברים עליהם רע עוברים על איסור לה"ר, כשמקהילים קהלות לקטטות עוברים על לא תהי' כקרח, כשנוקמים בהם בהעדר הטבה עוברים משום לא תקום.:
וכשאמרו בגמ' ב"ב שם ומודה ר"ה במקרי דרדקי דלא מצי מעכב נכללה בהלכה זו הרבה הלכות מוסריות אשר תפגשנה מתוצאות ההלכה" (חז"א)

"אחד מבני מבוי שביקש להעשות מלמד אפילו אחד מבני החצר אין יכולין שכניו למחות בידו, וכן מלמד תינוקות שבא חבירו ופתח בית ללמד תינוקות בצדו כדי שיבואו תינוקות אחרים לו או כדי שיבואו מתינוקות של זה אצל זה אינו יכול למחות בידו, שנאמר ה' חפץ למען צדקו יגדיל תורה ויאדיר." (הלכות ת"ת להרמב"ם פרק ב)

האם מטעם של "יגדיל תורה ויאדיר" יש היתר לפרוץ מאגרים תורניים?
סוף סוף זה נהנה וזה לא חסר.

nonsensical

New member
לא רק שיש היתר

אלא שמכח דיכוי הרבים אני דורש לקבל את הפריצה. (באיזה מאגר מדובר)

הלנצח

New member
בנושא זכויות יוצרים ההלכה סובלת מבאג מובנה

ויש פוסקים שפשוט "מתירים" להעתיק.

לא הנלכה תהפוך אותך למוסרי, ולא החוסר שלה.

אתה תהיה מוסרי אם אתה כזה.
ותמיד נוכל להתווכח מה מוסרי ומה לא

להוריד מהאינטרנט, לעצור חולים במחסום, להצביע למפלגה כזו או אחרת, פינוי ישובים, כפיה דתית, משמרת הצניעות, לימודים מעורבים ועוד

nonsensical

New member
זה לא כל כך פשטני

תרצה או לא תרצה המערכת המוסרית שלך משופעת מאין ספור גורמים חיצוניים

אם היית נולד בשבט קניבלי לא היית רואה פגם בהריגת אדם יותר מאשר בהריגת פרה.
וביום שהעולם כולו יעבור לתפריט צמחוני
אנשים יזדעזעו מבעל חי טבוח באותה רמת זעזוע שהם חשים אל מול סרט סנאף.

המערכת המוסרית שלנו מתגבשת מאין ספור חוויות
והיא תמיד תהיה סובייקטיבית.
ותלויית תרבות וגיאוגרפיה.
אבל כמובן שעדיף מוסר שעובר רפורמות ומתעדכן מפעם לפעם
מאשר מוסר ארכאי מקובע שבטוח בצדקתו האלמותית.

ולכן למרות שאני לא מפסיק להוריד סרטים
אני עדיין מעדיף את המוסר המערבי על פני מוסר התורה..

בדיוק מה שאמרתי,נוכל להתווכח מה נחשב מוסרי

אבל המוסריות מגיעה ממך, או שזה שם או שלא
לכל אחד יש את הדברים שעליהם הוא לא יוותר, ואחרים שלא יעניינו אותו בכלל

nini132

New member
אני אוהב להגיד

שאבא שמקריב את בנו לעולה בגלל שאלוהים ביקש ממנו - זו דוגמא לאי מוסריות בעיניי.
איך הלכה של מחיית זכר עמלק היא מוסרית?
איך סקילת מקושש היא מוסרית?
איך ברית מילה היא מוסרית?
וכן על זו הדרך ההלכה מלאה עיוותים שאינם מוסריים כשם שיש דברים מוסריים (צדקה, והדרת פני זקן ועוד)

זה שיש דברים מוסריים בתורה

זה נכון כשאתה מודד אותם ברמת התוצאה, בכלים המוסריים בעיניך.
כי האדם הנותן צדקה כי הוא מרגיש שהוא ממלא רצונו יתברך, למרות שהוא למעשה עושה נכון גם בעניך,
הוא לא עושה מעשה מוסרי אלא מעשה נכון ויש הבדל, כי כידוע "יתברך" הוא מאוד בררן ברצונות שלו בכל מה שקשור למי וכיצד יש לקיים את מצוות הצדקה, או את פני איזה זקן יש להדר (זקן רשע מותר לבזותו).

למעלה