היי ..

זיגי13

New member
שאלה מצויינת

לא כל המצוות שייכות דווקא למוסר, אבל אלה שכן שייכות בוודאי עושות אותנו יותר מוסריים.
למשל, השבוע נסעתי בכביש 443 וראיתי משהוא שנתקע עם הרכב , כיוון שהאוטו לא התניע ועזרתי לו. אז בטח שזה נותן לך הרגשה טובה, אח"כ לקחתי שני טרמפיסטים לתל אביב, ששמעןו מוזיקת טראנס כל הדרך ועשו לי כאב ראש, ואז שאלתי את עצמי למה לקחתי אותן....

מוזר, אני חילונית ועזרתי לתקועים בכביש

ואספתי טרמפיסטיים שחפרו לי כל הדרך על איזה רב, ולא עשיתי זאת בגלל שאיזה תנא דרש ממני לעצור את היונדאי.

זיגי13

New member
השאלה

עם גם הצלחת להתניע אוטו של בחור או בחורה שנתקעו? ודחפת לו את האוטו כדי שהרכב יתניע בקוררר .לקחת טרמפיסטים בדרך זה קלי קלות...

זיגי13

New member
סתם בשביל הכייף...

הבחור שנתקע סיפר לי שעברו לפני על פניו כמה עשרות רכבים שלא טרחו אפילו לעצור ולברר אם הוא צריך עזרה כל שהיא, הוא לא היה לבד היו עמו שתי בנותיו והיה קר מאוד. יצא לך פעם להתקע עם הרכב במקום כזה בקור ולחכות לעזרה?

זיגי13

New member
אולי כן ואולי לא

אם הפונקציה של עזרה לזולת היא מדת המאמץ וההשקעה אז כנראה שהמעשה שלי שווה יותר. אם הפונקציה היא העובדה שאף אחד לא עצר לעזור לבחור(אולי כי חשבו שרכב שתקוע בדרך עם אבא ושתי בנות בקור מקפיא עצמות זה לא נורא...) אז כנראה שגם המעשה שלי יותר שווה... אבל לא זו השאלה ששאלתי אותך, שאלתי מה את עושה או תעשי במקרה כזה?

אתה לא יכול להחליט עבור השאר מדוע לא עצרו

אולי בכל רכב ישבה יולדת? לא מקומך לשפוט.

בקיץ האחרון חברתי ואני עצרנו בחום איימים בכביש הגובל בעיר ערבית, וחיברנו כבלים לרכב תקוע. אנחנו זוג כוסיות שממש לא מבינות ברכב, ולמרות זאת עצרנו והושטנו עזרה. גם חילקנו במבה לחיילים במחסום. אז מה?

וחוץ מזה סטינו מהדיון. אז גם אם תמשיך להגיב בחוסר הרלוונטיות הרגיל שלך, אתעלם.
יום טוב לך.

זיגי13

New member
הכל אפשרי

לפי כמות הרכבים שהוא ציין, הדסה צריכה לפתוח עוד מחלקת יולדות, מה עוד שה"ביבי בום" עד כמה שאני יודע הוא בדרך כלל בקיץ?
וזה בסיידר אני לא מצפה שבחורה תעצור לעזור השכם בבוקר לרכב שהיא לא מכירה, בין שהיא כוסית שיודעת לטפל ברכבים בין שלא, יש אומרים שבתחום הרכב נגמר השוויון...

יום טוב והמשך נסיעה בטוחה..

השאלה הרלוונטית לנושא הדיון פה הוא

האם עצרת בגלל שאתה שומר תו"צ ומאמין בשכר ועונש ומאמין שזה רצון האל.
או שעצרת כי אתה בן אדם מוסרי ואכפת לך מהזולת.
אם עצרת בגלל הסיבה הראשונה הרי אני בטוחה שהיו חרדים נוספים שחלפו על פני הרכב התקוע ולא עצרו. זאת אומרת שלא אלוהים הכתיב להם את המוסריות שבו ינהגו.
ואם תגיד שלא כל חרדי בלבושו הוא חרדי במעשיו הנה לך שלא החינוך החרדי מבטיח התנהגות נאותה, אלא באמת למה האדם מחנך את עצמו ובמה הוא מאמין.
אני בטוחה שיש גם לא חרדים ולא דתיים ואפילו גויים אתאיסטים שיעצרו בכביש לעזור.
במקרה אתה היית הראשון שעצרת.
כל השאלה היא סטטיסטית- האם דתיים עוצרים יותר או לא.

זיגי13

New member
רק הערה

אין קשר בין מידת שמירת תו"צ שלי או של אחר מה עוד שאני אינני חרדי לבין אופי אלו שעצרו. אני עצרתי כי הבן אדם צריך עזרה נקודה.
לא חשבתי על סיבות תאולוגיות או אחרות, באותה המידה הייתי עוצר אם היו שם גויים או נשים או כל אחד אחר.
אני מניח שבכביש הזה גם עברו חרדים וערבים ואתאיסטים וכ"ו. אדם לא צריך להגיד "לשם ייחוד" לפני שהוא מושיט עזרה.
מה שנשאל האם אני מרגיש שעשיתי מצווה? בהחלט, האם זה קשור לחינוך שקבלתי, בהחלט. האם היה בזה גם עניין הומני אני מניח שכן. רוב האנשים לא חושבים על לעשות מצוות כשהם עוצרים לעזור למישהוא עם הרכב, הם פשוט עוצרים ומסייעים
אני כתבתי את מה שכתבתי, כתשובה לשאלה האם קיים קשר בין מוסריות למצוות, אני חושב בהחלט שכן.
אם עבר שם חרדי ויכול היה לסייע ולא סייע כי הוא מיהר וכ"ו, בעיני הוא לא חרדי ולא דתי בכלל הוא סתם אגואיסט

טוב, אז אתה עזרת בגלל חינוכך הדתי

המסורתי החרדי או איך שלא תקרא לזה.
ואחר עוזר בגלל צו מצפונו, האכפתיות שלו, האנושיות שלו.

הבנו.
לא הוכחת את עליונות הקשר בין חינוך למצוות לבין חינוך לעזרה לזולת ולאכפתיות ולמוסריות.

אוקי, אז אתה עצרת בגלל החינוך הדתי,

המסורתי החרדי או איך שלא תקרא לזה.
ואחר עוזר בגלל צו מצפונו, האכפתיות שלו, האנושיות שלו.

הבנו.
לא הוכחת את עליונות הקשר בין חינוך למצוות לבין חינוך לעזרה לזולת ולאכפתיות ולמוסריות.

סליחה על הטעות

זה מרוב התרגשות שזיגי הסכים להסיר את הסומבררו, להניח בצד את הקסיוס ולהילחם בידיים חשופות עם מספר המזל הנהדר שלו.

זיגי13

New member
לא, ממש אין קשר

אני עצרתי כי הייתי אמור לעצור ולעזור. זה כל מה שציינת ביחד. הקטע הוא לא להיות אגואיסט ולדאוג לאחרים גם.
את יכולה לומר שזה בגלל חינוך מהבית, יש הרבה בתים עם השקפות עולם חילוניות שמחנכים לערכים כאלו.
הבעיה היא, שהחברה הישראלית השתנתה לחלוטין מאז הימים שהיתי ילד. היום היא אלימה יותר, גזענית יותר, ואגואיסטית יותר. פעם בבתי הספר שמו דגש על חינוך לערכים, היום יש הרבה פחות דגש על ערכים.
פעם אנשים התביישו להיות משתמטים מהצבא היום גאים בזה(אני מדבר על חילונים חלקם סלבס).

תתבושש לך!

"המחזיר אבידה לנכרי עליו הכתוב אומר למען ספות הרוה את הצמאה לא יאבה ה' סלוח לו
והמחזיר אבידה לנכרי - השווה וחבר נכרי לישראל, ומראה בעצמו שהשבת אבדה אינה חשובה לו מצות בוראו, שאף לנכרי הוא עושה כן שלא נצטווה עליהם:
רוה - נכרים ששבעים ואינן צמאין ליוצרם, צמאה זו כנסת ישראל שצמאה ותאיבה ליראת יוצרה ולקיים מצותיו:" (רש"י)

דוקא נושא החסד בדרכים אינו דוגמה לחסד החרדי

מי עוצר להולכי רגל בבני ברק החרדית?
מי נותן זכות קדימה או מאפשר עקיפה וכו' בעיר התורה והחסידות?
באיזה מקום נוסף הולכי רגל אינם מתחשבים באופן שיטתי בכלי הרכב שבכביש?
היכן נמצא מקומות חניה בלתי פורמליים רבים באמצע הכביש ממש, בלא להתחשב בשיירת המכוניות הארוכה שמאחור (עם יולדות או בלעדיהן
)?

מעודי תמהתי על מידת החסד ומצוות ואהבת הגודשת את מחוזות הגמ"חים ובתי התמחוי, חדרי המדרגות וכוללי האברכים, שנעלמת בפתע בחוצות העיר הקדושה..

לדת אין מונופול על מוסריות

וכמובן שלהלכה היהודית אין שום אחזקה על אתיקה. מדובר ברשימת חוקים וכללים, חלקים לא-אתיים/מוסריים בעליל.

לדעתי, אין לנו את הכלים (או את הפטרוניות) להחליט האם החילונים מוסריים פחות או יותר מהחרדים.

למעלה