היי ..

ben1b2e3n

New member
צר לי . אינך משכנע אותי מספיק.

ממה שאמרת רק ברית מילה רלוונטית וגם המדע אומר שיש בה
משהו שתורם לבריאות. אולי זה גורם ליצירת היצר המיני.. וכך להגברת הכוח של השכל על הגוף.. שחייב השכל לשלוט בגוף.

הדת באה במקום המוסר

האדם הדתי מרגיל את עצמו לבטל רצונו ולכך הוא שואף,
(כל המרחם על אכזרים וכו' לדוגמא),
הכל נקבע על פי דעת ההלכה, שלא לצער בעלי חיים (בדרך כלל) מחד, ומאידך לשנוא את הרשעים.
ולכן כשמאבדים את האמונה ישנם שעוברים פירמוט מחדש וזה יכול בטווח הקצר (משהו כמו שבעים שנה
) לקלקל חלק ממערכות היושר הטבעיים,
אבל לטווח ארוך בוודאי שהוא עדיף על המסגרת ההלכתית.

מוסר בהלכה

התורה מחנכת למוסר מסויים שלה. היא קובעת לנו מה טוב ומה לא טוב.
כמו למשל: שלהרוג עמלקים זה טוב וראוי. ולתרום איברים זה לא ראוי ולא טוב.
ההלכה לא גורמת לנו להרגיש מוסריים מאחר וזה מוסר שמגיע מבחוץ. אדם חרדי לא בונה לעצמו סולם ערכים שמתאים לדעות שלו, אלא מקבל את הדעות שלו עם הערכים בעיסקת חבילה.

כשעוזבים את הדת. מגלים שבעצם נותרנו בלי מערכת ערכים פנימית. במיוחד שכבר לא מאמינים במערכת החיצונית שגדלנו עליה.

ואז מתחילה העבודה.
להתחיל לבנות לעצמנו מוסר פנימי.
ושלא כמו מוסר של תורה המוסר הפנימי אינדוידואלי, ומשתנה עם הזמן (מה לעשות, החיים דינאמים). יש מוסר אוניברסלי (אבל גם הוא משתנה יחד עם העולם המערבי וכ') והשינוי הוא לגיטימי. כל עוד שאתה בונה את עצמך, ולא פוגע באחרים.

גיי דוס

New member
משום מה נזכרתי בשרק...

באחת מהסצנות ההיסטריות של שרק, הוא מבקש מהחמור להזכר במשהו עצוב בכדי שהוא יזיל דמעה.. והתשובה של החמור, היא בדיוק התשובה שחשבתי עליה...
" אוווו מאיפה להתחיל?!?!?!?!"

ועכשיו קצת ברצינות נחלק את השאלה שלך לשלושה חלקים...

להרגיש מוסרי, ליהיות מוסרי, והאם ההלכה מוסרית...

האם היא גורמת לאדם להרגיש מוסרי??, אדם יכול בכל מצב, ובכל פעולה שהוא עושה להרגיש מוסרי, גם השהידים הערבים והנאצים הרגישו מוסריים מאוד.. כך שהשאלה לא כל כך מדויקת...

האם היא גורמת לאדם ליהיות מוסרי?? במילה אחת, לא . כמו שאדם חילוני הוא לא בהכרח אדם פחות מוסרי, כך אדם דתי הוא לא בהכרח אדם מוסרי יותר...

האם הדת מוסרית??? שוב, במילה אחת, לא.. ואני אסביר..

ראשית, מוסר, או יותר נכון התנהגות מוסרית, היא לא משהו שמישהו יכול להכיל על גזע מסוים, ולמנוע אותו מגזע אחר, ולא משהו שאפשר לשנות ולהתאים ולפי טעמך האישי..

ומכיוון שכך ככל שהדברים אמורים בנוגע ליהדות, ודתות בכלל, כל ציווי, וכל פקודה אלוהית שניתן להחשיבה כמוסרית , מלווה בכוכבית... "אחיך" "רעך" "חברך" ומי אלו השלושה??? יהודי, שומר תורה ומצוות, כלומר שכל הציווים הללו לא נוגעים ולא תקפים כשזה מגיע למי שאינו שומר תורה ומצוות, ולמי שאינו יהודי=אינו אדם...

ואם אני אתן לכם את כל הדוגמאות, יכלו כל מארגי הדיו שבעולם, תקצרנה כל היריעות שבעולם, ותיבש ידי, לפני שאסיים.. לכן אתם לכן את הבולטות שבהן...

נתחיל ממשהו קצת שונה, "המוסריות של היהדות" לכאורה, אנחנו עם שתמיד היה נתון למרותו של עם אחר חזק יותר שביקש להשמידו..
ממש כמו החיתי, הפריזי, היבוסי, ושאר שבעת העמים שישבו כאן בארץ בשלווה, עד שקפץ עליהם ררוגזו של עם ישראל שהשמידם על נשותיו ובניו...

כך לגבי עמלק... לכל יהודי מאמין יש מצווה להרוג כעל עמלקי שיקרה בדרכו, בין אם הוא תינוק בן חודש, בן אם הוא זקן בן 90, ובן אם הוא ממציא התרופה לאיידס ולסרטן....

( וכבר אמר פרופסור לייבוביץ שהוא שמח שאין לנו עמלקים כיום...) שאול המלך נענש כי ריחם על אדם עמלקי....

כל ההיסטוריה של בני ישראל, מלאה במגפות שאלוהים הרחום הנחיל לעמו בגלל שעוררו את זעמו וקנאתו.. על כל שטות, מתים עשרות אלפי חפים מפשע, תינוקות, זקנים, נשים, והכל בגלל שאיזה שובב שיגל אישה שאינה יהודיה.....

כל התנך, מלא בהרג שיטתי והמוני, השמדות עם, רציחות חסרות מעצורים.. וכולם בוצעו על ידי התיימרים ליהיות נושאי דבר האל היחיד, הרחום והחנון....

הכל מלא דם.. דם!!! ממש כמו דקסטר... כל הסיפורים בתנך קשורים איכשהו לרצח של מישהו....

והמצוות??? המצוות?!?!?!?! המצוות!!!!!!!!!

ומערכת המשפט היהודית?!?!?! אתם רציניים?!?!?! נתחיל מזה, שהדת כדת, היא גזענית... ואני יוכיח לכם....

רק בחברה גזענית וחשוכה, אישה נידונת בבית דין שהיא לא יכולה לדון ואפילו להעיד בו....

באותה חברים, בני עמים וגזעים אחרים, הם לא בני אדם...

רק בחברה חשוכה ופרימיטיבית, יש מליון מצוות שמצוות עליך לעזור בכל דרך אפשרית ליהודי שומר תורה ומצוות.. אבל כשזה מגיע למישהו ששונה ממך, יש איסור על לעזור לו...

"לא תחנם" אסור להציל גוי טובע.. אסור לחלל שבת על יולדת גויה.. ( !!!!!!!!! ) עדיף שהיא והתינוק שלה ימותו ולא תחולל השבת... מזעזע!!!!!

כל מחלל שבת, כל מקלל, כל הומו, כל אדם שלא הולך בדרך המעוותת של הדת, נידון לסקילה, שריפה, חניקה, הרג, מלקות ועוד היד ( יד הזעם של האל..) נטויה...

אלוהים באחת מהמניפולציות הגדולות של ההיסטוריה, לוקח את עם ישראל, מכניס אותו למצריים, גורם למצרים לרדות בהם, ואז מחסל אותם בשיטתיות, בטענה שפרעה לא רוצה לשחרר את עמו, איפה הקאצ'??? שפרעה כן רצה לשחרר, אבל אלוהים שרצה לענות אותם עוד ( למען ענותם!!!) הכריח את פרעה לסרב....

פשוט גדול.....

השואה???? הנאצים לא אשמים!!! הם בסך הכל שלוחי האל להעניש את ישראל על זה שדיברו בבית כנסת...... מליון וחצי ילדים נהרגו בכל דרך אכזרית שלא ברא השטן, רק בגלל שכמה יהודים דיברו בבית כנסת.....

עשרות ילדים נהרגים בכל שנה, בתאונות, שריפות, אסונות טבע רק בגלל שאלוהים צריך קרבן אדם בשביל להרגיע את זעמו....

מליוני יפנים, סינים, תושבי האיטי, נהרגים באסונות טבע, רק בשביל להחדיר קצת מוןרא מלכות בעם ישראל...

ועוד ועוד ועוד....

אז לספר לי על מוסריות ויהדות באותה נשימה?!?!?!?!?!?!?!

כמו להזכיר את לאונרד כהן ואת דודו אהרון באותה נשימה.......

nonsensical

New member
אכן זו נקודת הנקודות

האגואיסטיות במוסר התורה היא מבחילה לעיתים.

גם בהיותי דוס גדול שמתי לב לכך, אבל כמובן שהדחקתי והתעלמתי.

אבל ראוי והגון לחדד שישנם שבררו לעצמם את הסולת.

תריצו לרגע את כל החרדים שהנכם מכירים, וסביר להניח שגם אתם מכירם אחד כזה שלקח מהיהדות רק את הטוב שבה.

אנשים שכל מהותם תום וטוהר.

אין סיכוי לרכל איתם
הם נזהרים בענייני ממון על קוצו של יוד.
נזהרים בכבוד הזולת בתכלית הזהירות.
והחשוב מכל, הם לא כופים את ה'פרומקייט' שלהם על איש, והם צדיקים לעצמם.

אבל כאן בדיוק הבעיה, שהם אחד מעיר ושניים ממשפחה.
וכמובן שלא לעניין לשמר מערכת מוסרית מעוותת ואנוכית, על מנת שפרומיל מהחברה יהיו אנשים מושלמים.

nonsensical

New member
נראה לי קצת בריחה מהמציאות

אתה חושש שאם זה בגלל חרדיותם תאלץ לחזור בתשובה?
לא ולא אין קשר
אני יכול לחיות בשלום עם העובדה שישנם כאלו שחרדיותם עשתה אותם אנשים טובים יותר.

הלנצח

New member
אני לא חושש ולא בורח

אני מכיר בעובדה שלשמרנות ולהפחדה יש גם אי אלו תוצאות חיוביות.
באופן כללי, עד כמה שאני יכול לסמוך על התרשמותי האישית, אין הבדל ברמת המוסריות בין חרדים לחילונים.
מה שכתבתי התייחס לאותם אנשים החריגים לטובה.
כאלה יש בכל חברה.

nonsensical

New member
הייתי מכיר לך את סבי ז"ל

ואף אתה היית מודה שהחברה המערבית אינה יכולה ליצור אדם בצלמו.

כל אימת שבאתי לשתפו בצל צילה של רכילות הוא היה מצליח למונעני מכך.
אך הוא הצליח לעשות זאת באופן שהוא יצא המגעיל ולא אני...

הלנצח

New member
הוא כנראה היה איש מיוחד מאד

ויש בהחלט כאלה שאינם דתיים.
אני גם מסכים כי אדם שהוא טוב מאד ביסודו, לעתים הדת משפרת ומעדנת אותו ולעתים מקלקלת.

סתם אבחנה

שקלטתי כשמצאתי ארנק תקופה קצרה אחרי שיצאתי בשאלה.

אילו הייתי עדיין חרדי הייתי מסתפק אם לקחת אותו לעצמי או לנסות לפרסם אותו, ומערכת השיקולים שלי הייתה מורכבת מאוסף מושגים כמו "ייאוש שלא מדעת", "מקום שהרבים מצויים בו" וכל מיני דברים שלא ממש קשורים לטובת העולם, אלא לכללים השרירותיים של מערכת החוק.

במקום זה מצאתי את עצמי חושב על הערך של הארנק לבעליו, מידת הריאליות של יצירת קשר עם בעליו, עד כמה אצטרך לטרוח כדי לפרסם אותו וכו'.

לא הפכתי ליותר או פחות מוסרי, פשוט עברתי למערכת חוקים אחרת, שרלוונטית יותר לחיים האמיתיים.

ואם היית מוצא אותו בחו"ל - היה אסור עליך

להשיבו לבעליו מפני "בל תחונם"...

אני זוכרת שהיתה לי סוגיה מעניינת כאשר רק יצאתי בשאלה - לפני פסח הבטחתי לילדים שאני אמכור את החמץ לגוי ואכן כך עשיתי.

באמצע פסח, הוצאתי פיתה מהפריזר ואכלתי אותה.

אחרי שאכלתי אותה חשבתי - בעצם, הפיתה לא שלי, היא בעצם שייכת לגוי. אם כך, אני חייבת להשיב לגוי את הפיתה, כי בעצם גזלתי אותה ממנו ולא מעניין אותי שאין גזל בגוי. בשבילי גזל זה גזל. אבל איך אני אחזיר את הפיתה לגוי. נניח ואדע את זהותו - בתוך הפסח אני לא יכולה לרכוש חמץ ולהביא לו, ולאחר הפסח בין כה כל החמץ חוזר אלי.

שאלתי את השאלה בעצור כאן חושבים - ואז ענו לי כך:

קודם כל זה לא פורים, זה פסח....

ושנית, כל המכירה הזאת פיקטיבית לחלוטין, אז אין לך מה לדאוג....

ענק, באמת ענק...

האמת היא שאני לא מבין את השאלה. לפי התפיסה החרדית אין בעיה בגלל גזל גוי, ולפי התפיסה שלך אין פה מכירה אז ממה נפשך את בסדר.

הלנצח

New member
לכאורה אין כאן מקום להחזיר כיוון שעדיין הגוי

לא שילם.
צריך רק להתנצל על שלקחת את מה שהתחייבת להעביר לו אם ישלם ואם הוא ירצה בכל זאת לשלם ולקבל פיתה, שיהיה....

ben1b2e3n

New member
אני בוחן תמעשים עצמם

הנימוקים שיש לא משנים למעשים כל עוד אפשר להעניק להם גם נימוקים מוסריים..

פספסת את הפואנטה

הנקודה הייתה שאתה מבליע בדבריך את ההנחה שברור לנו מה מוסרי ומה לא, והשאלה היא עד כמה גורמת היהדות להתנהגות כזו.

ולא היא.

בדת אין מוסר אלא ציות לחוקי האל

להשקפת היהדות העולם נברא
לתכלית ומטרה מוגדרת: שהעם היהודי יקיים את מצוות האלוהים
אף על חשבון מוסר(כמובן שלדתות אחרות מטרות אחרות)
ופה קבלת הרבה דוגמאות אני יביא עוד דוגמה אחת
לֹא-תַשִּׁיךְ לְאָחִיךָ נֶשֶׁךְ כֶּסֶף נֶשֶׁךְ אֹכֶל נֶשֶׁךְ כָּל-דָּבָר אֲשֶׁר יִשָּׁךְ. לַנָּכְרִי תַשִּׁיךְ וּלְאָחִיךָ לֹא תַשִּׁיךְ לְמַעַן יְבָרֶכְךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ בְּכֹל מִשְׁלַח יָדֶךָ עַל-הָאָרֶץ אֲשֶׁר-אַתָּה בָא-שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ(דברים פרק כג, כ-כא) פה התורה מצווה עליך לא להיות מוסרי לקחת ריבית
מגוי עני זה בסדר.
אם תרצה להיות אדם טוב ולא לקחת מגוי באים חז"ל ואמרים לנו לא ולא.
מצוות הלוואה בריבית לנוכרי-זה אחד מתרי"ג מצווות ואם משהוא מלווה לגוי בלי ריבית עובר על מצוות עשה.
הגוי וגר תושב, לווין מהן ומלווין אותן בריבית: שנאמר "לא תשיך לאחיך" (דברים כג,כ)--"לאחיך" אסור, ולשאר העולם מותר. ומצות עשה להשיך לגוי, שנאמר "לנוכרי תשיך" (דברים כג,כא)--מפי השמועה למדו, שזו מצות עשה; וזה הוא דין תורה.
(הלכות מלוה ולוה, פרק ה, הלכה א)
ולשאלתך אני רואה את עצמי היום יותר מוסרי בגלל שאני רוצה את זה ולא איזה צו אלוהי וזה לא תלוי במשהוא.
כמו המוסר של הדת

למעלה