איך ידעת
שעוגות גבינה הן החולשה שלי? תודה
הבט, דת ישראל, היא הדת היחידה מבין הדתות העתיקות ששרדה והיא בפירוש הקדימה חברות מודרניות רבות בערכי מוסר ושוויון (אם נתייחס לרגע לנושאים כמו עבדות, למשל, שהם פונקציה של התרבות הרווחת באותם הימים). לדעתי, חשוב לחברה להתקיים בעולם של ערכים ברורים ומסורתיים שעברו את מבחן הזמן. באקדמיה טוענים שבני האדם לא אוהבים "להתגלח על הזקן של אחרים" וכך הבשלן המתחיל ישרוף כמה וכמה עוגות (גבינה?
) עד שהוא יבין שכדאי לו לפתוח את ספר הבישול. יש מעט מאד מערכות בעולם שממציאות את עצמן מחדש מבלי להביא להתרסקות. חייבים להבין שכאשר עושים מהפכות בהן "מתחילים מחדש" אין שום מניעה שהדור הבא לא יבעט בתרבות שאתה יוצר וימציא את עצמו מחדש (ולא בהכרח לטובת האנושות). אין ספק שהמסורת היהודית כוללת הרבה מאד עיוותים ותופעות שלדעתי רחוקים מכוונת המחוקק (אני חוזרת על כך, למרות הציניות בדברי ה"אחר" שהגיב גם לדברי). אני רואה את תפקידי וחובתי לנפות את אותם עיוותים ולהשתדל לחיות על פי כוונת המחוקק טרם בוא השיבושים. כן, איסור להציל גוי בשבת הוא אחד מהם, אחד מני רבים. ידוע לי שגישתי הנותנת מקום רב לפרשנות יש בה סכנה אך אינני לבד. לדעתי, השינוי המיוחל והחזרת היהדות לשפיות, קרבים ובאים. והם באים מן העם שקצה נפשו בהתחרדות ובהקצנה ובהתרחקות מן הציווי הכה חיוני "וחי בהם". העם , בזרמים מסוימים, כבר איננו מחכה ל"איש האמיץ" שיבוא ויחשוף שוב את התורה הבראשיתית שכמעט טובעת תחת תילי תילים של ציוויים וסייגים, אלא הוא נוקט את היוזמה וסופו של תהליך שהמנהיגים הדתיים יאלצו להצטרף אליו. אולי זו גישה מסוכנת, אך הגישה החילונית הרבה יותר מסוכנת, כי כאמור, גישה שאין בה מחויבות, אין בה בהכרח המשכיות והוואקום תמיד יכול להתמלא בערכים הרסניים לחברה. ג´ול