אנסה פעם אחרונה
להבדיל מרובכם, אני לא סבלתי בילדותי מהדת ולא הרגשתי כבול. אני אוהב את הדת אפילו באופן שההחרדים מקיימים אותה. לא חרדים אדוקים, אלא חברה מודרניים (לטאים מודרנים או חוצניקים וכדו'). כך גדלתי ולא היה לי נורא בכלל. אם קרל מרקס אמר שהדת היא אופיום להמונים, זאת אומרת שהיא אופיום. זה לא אומר שאין בין ההמון אנשים מוכשרי. לא חסרים פרופסורים דוקטורים למיניהם שמאמינים. הם פשוט לא משקיעים מחשבה מעמיקה דווקא בסוגיית האלוהים והדת, או שהאמונה שלהם גוברת על השכל הישר. את אומרת לא להנחיל שקר לבניי. אז אשאל אותך שאלה. כמה פעמים ראית או שמעת אנשים שבמשך חייהם לא האמינו, ופתאופ כשמת להם לא עלינו הבן שלהם, הם מדברים על הקבר בצורה כאילו הוא עדיין חי, רואה אותם ושומע אותם במובן מסויים? האם הם חושבים שהוא באמת שם? ברור שאם הם יחשבו בשכל נטו הם יגידו שהוא מת ונגמר. אבל נוח להם לשקר לעצמם. הם אפילו מצליחים להאמין לעצמם, לשקר שלהם כי זה נוח יותר לחיות ככה. כמה סקרים עד היום הוכיחו כי המאמינים טוענים שהם מאושרים יותר? המון. כמעט כל סקר אומר כך. אפשר להתפלסף עד מחר מה זה אומר שהם מאושרים, איזה מין אושר זה, אבל כנראה שיש בזה משהו. ולכן אני אומר, לגדול כדתי מאמין, מעבר לשאלה האם זו אמת או לא, גם בתור דרך חיים יש בה פלוסים ומינוסים. השאלה מה גובר הפלוס או המינוס. תועלת מול נזק. ברור שלהיות חרדי אדוק, הנזק לדעתי גובר בהרבה על התועלת. אתה מפספס חיים שלמים שאתה חי פעם אחת על בולשיט. אבל מנגד, אם אתה גודל בצורה דתית אפילו חרדית, אבל חושב באופן ליברלי (וזה יכול ללכת ביחד), אתה לא מגביל את עצמך מידי הרבה בחיים (אני הייתי דלוק על בחורה כמה שנים בתור רווק, על אף שלמדתי בישיבה טובה באותו זמן והייתי בחור טוב מאוד בלימוד, אהבתי ספורט וכדו') אז התועלת מרובה על הנזק. בשביל לא שאוכל לאכול אוכל לא מהדרין, לא הייתי זורק את התועלת שבדרך החיים הזו. כל זה נכון כשאתה לא חושב מידי הרבה על אמתות הדת. אני שחפרתי בעניין, לא יכול לחיות כדתי ביני ובין עצמי. אבל לאהוב את המסורת באופן שחייתי כשהאמנתי אני אוהב, וטוב לי לחיות כך, רק בלי המובן של אסור או מותר, כי זו רק מסורת ארוכה, ולא משהו אובייקטיבי אמיתי. זאת הסיבה שאני מעדיף שהילדים שלי יחיו עם אופיום, ואני מקווה שיחיו גם כהמון העם. זה לא אומר שהם לא מוכשרים כי הם כן. אני מעדיף שישקיעו את המחשבה שלהם בדברים מועילים אחרים (פיזיקה, כימיה, ביולוגיה, משפטים או כל דבר אחר שתורם לחברה)ולא ייצטרכו בכלל להיכנס לשאלות המעיקות של משמעות החיים, יש אלוהים או אין. הרי לשנאת חילונים, או שנאת כל דבר שהוא לא אתה, הם לא יקבלו ממני. להיפך, הם יבינו שכל אחד יכול לחשוב איך שהוא רוצה ולהגיע למסקנותיו הוא. אני יודע שחלקכם לא מבינים את זה. אתם גדלתם בצורה כל כך סגורה ומעיקה, שכל דבר שמזכיר אצלכם את הדת, אתם לא מסוגלים לקבל, כי אתם נכנסים ישר לשאלה אם זה אמיתי או לא. צאו מהסרט הזה. עם מישהו שואל האם סיפור המגילה הוא נס או טבע, והתשובה של מיסטר מתייחסת למוסר (אני לא מבקר אותך על התשובה אני רק מוכיח נקודה) זה מראה שישר הוא העלה לעצמו את השאלה, האם הדת אמיתית, מוסרית וכו'. למה אני לךא יכול לומר לעצמי כמו שהאמא אומרת על בנה שמת, אנחנו היהודים על פי המגילה ניצחנו את מי ששונא אותנו, בו נחגוג. לא חוגגים שום דבר לא מוסרי. הרי אז כולם התנהגו כך. לא שאלת המוסריות על הפרק, אלא שאלת המסורת. היהודים חושבים שהם עם סגולה. במקום לחפור עם זה מוסרי או לא, תיקח את זה אתה בצורה שהיא לא אנטי מוסרית. אם יש משפחה ענפה בסין שיגלו שהם יותר מוכשרים כי היה להם אב משותף מוכשר להחריד, הם לא יהיו גאים בזה? כל עוד הם לא משתמשים בזה לרעה וניגוח, אז אני מפרגן להם על הגאווה העצמית שלהם. העולם בנוי הרבה על אגו, וגם ליהודים יש אגדות שמנפחות להם את האגו. ביג דיל. ברגע שאתה לוקח את זה כמסורת עתיקה, מבטל את השאלה אם זה אמיתי, אתה יכול להתייחס לדברים בקלילות יותר, ולהבין שיש אנשים שלקחו את זה בצורה לא נכונה, והם אלו שהרסו כל חלקה טובה במסורת עתיקה נחמדה. לא בגללם אזרוק אותה. בקיצור, ביכומו של עניין, אני חשבתי בשכל, ואני לא חושב שהדת היא אמת אובייקטיבית, אבל אני אוהב אותה כמסורת. לכן היא לא מחייבת אותי כי אין אסור או מותר, אבל הנוסטלגיה והחיבה למה שאני מכיר בה עושה לי טוב לחיים. ילדיי יגדלו כחרדים מודרניים, ראש פתוח וליברלי, בילדותם הם יחשבו שזו אמת לאמתה (ילד לא יוכל להבין את דרך החיים שלי כי הוא ילמד דברים בתור אסור או מותר), לא אכבול אותו או אמנע ממנו דברים אינטגרליים וחשובים שילד אמור לרצות או לחוות, וכשהוא יגדל, אם יהיה לו טוב להמשיך כך, שיעשה את זה כי זה טוב לו. אם הוא יתחיל לחשוב על שאלו קיומיו, אמנע ממנו את ייסוריו בכך שאשתף אותו בכך, וייתן לו את כל התמיכה בכל דרך שהוא רק יבחר. עד כאן חפירה מס'......... של חוזבל"ת