דתי בעל כורחו

דווקא הפעם קצת פספסת אותי...

הרבה מאוד דברים מונעים ממני לחיות ללא מגבלות ההלכה. נכון, אני יכול בשקט באחת השבתות באמצע הלילה ללכת ולהדליק את האור בשרותים ומיד לכבות (שלא יראו) ואני יכול גם להימנע מלחזור על ברכת המזון בראש חודש למרות ששכחתי יעלה ויבוא. אבל אני לחלוטין לא יכול לנסוע בשבת! ועוד הרבה מאוד דברים אני לא יכול לעשות, אפילו כשאנחנו נמצאים בשבת אצל ההורים של אשתי אני חייב ללכת לתפילה (כי "מה יאמרו"). נכון, אני צריך לחוות את זה. מסכים איתך לגמרי! אבל לאכול שרימפס בשרותים ביום כיפור זה לא מה שייתן לי את הרגשת החוויה. הדבר העיקרי שאני רוצה, והרבה יותר מאשר לנסוע בשבת, זה לא-להרגיש חובה להצטדק על כל דבר בו אני לא מקפיד. רוצה להרגיש שאני חי את חיי מבלי לתת דו"ח על כל צעד ושעל שלי ואת זה כמדומני יקשה עלי לעשות שלא בגלוי. באמת, הלוואי והייתי יכול לאמץ בהיבט הזה את השבתאות ולהפוך את עניין החטא לאידאל מרומם. אשתי אגב, לא בטוח תלך בעקבותיי אם אצהיר על כפירה וגם אם לא אצהיר אך אלך רחוק מידי מהתלם, כמו על ידי חילול שבת... קח בחשבון שאנחנו גרים בישוב קטן בו כולם מכירים את כולם וגם לקהילה יש מה לומר על מעשיך (כך שמעבר לנפקא מינות לגביי בכלל, גם אם אשים פס על החברה, האמירות של החברה הן גם צד שישפיע על אשתי בסיפור ותוסיף לזה את המשפחה...). ואהבתי, את ההבחנה האתית שזה לטובתה, תמיד אני נוטה לחשוב כמה זה לא אתי יהיה לפגוע בה על ידי עזיבת הדת... הבעיה שהיא לא מספיק עמוקה להבין את הצורך הנפשי שלי להזדהות עם העולם החילוני, לשיטתה (ויש בכך צדק מסויים) היה עלי לסיים את כל הברורים לפני שהתחתנתי..., אני חושב שמבחינתה עדיף שהעניינים יתנהלו חיצונית כפי שהם מתנהלים ולא משנה מה אני מרגיש וחש, והעיקר שבעלה *לא* "יכניס לעצמו כל מיני שטויות לראש"...

סוג ב

New member
אף אחד לא אוכל שרימפס

בשירותים ביום כיפור. אולי ילד בן 15 שרוצה להכעיס את ההורים שלו. אם אתה אוכל שרימפס, אתה אוכל אותו במטבח ליד השולחן. (אני מרשה גם על הספה בסלון) כשאתה צריך להתחבא ולאכול בשירותים ביום כיפור, אתה אוכל משהו קטן שאפשר להחביא בכיס או בשירותים מלכתחילה.

habeas corpus

New member
כנראה לא הבהרתי את המושג בהיחבא.

לא התכוונתי לאכול שרימפס בשירותים ביום כיפור שחל להיות בשבת. זה לא ייתן לך כלום. ואתה במילא עושה דברים דומים, הלא כן? התכוונתי בהיחבא, דהיינו באופן לא מוצהר. בלי לשתף את האשה , היישוב, המשפחה , וואטאבר. העיקרון הוא פשוט - לעשות, לא להפוך את זה לסטייטמנט. הרגע שזה יהפוך לסטייטמנט, לא תישאר דרך נסיגה. הדברים שאתה מעלה הם פשוט טכניים . איך תנהג בשבת בלי שאשתך ואחרים יידעו? זו שאלה טכנית. לא יותר. בוא נניח לרגע את שבת בצד. אמרת שאתה ממלמל מידי פעם "רוצה לאכול חזיר". מה מנך יהלוך לנסוע לת"א ולאכול חזיר? תעשה את זה כמה פעמים ותידע באופן שאינך יכול לדעת ללא זה - זה לא נותן לך כלום. סתם סטייק מעפן. כנ"ל בענייני איסורי עריות . הרי ברור שלא תעשה את זה במיטתה של אשתך. נכון? על אף שמדובר גם בטובתה, אין כל כך סיכוי שהיא תקבל זאת ברוח טובה. נכון? הכוונה היא שתצא החוצה למקומות אחרים , תתנסה בכל הדברים האלה, עד שתדע שהם משעממים עד מוות, לא מעניקים לך דבר . לא נפשית, ואפילו לא עונג מיוחד. סתם דבר. כשתחזור הביתה כבר תדע בוודאות שאישתך , כדברי ר"ע במשנה , לא תמצא "יפה הימנה". אכן, שבת היא בעייתית יותר. אבל חשיבה יצירתית יכולה לפתור גם את זה. לדוגמא, מצא עבודה שדורשת שהייה בחול מידי פעם. כולל שבתות. או דבר עם הקצינת קישור, שתשבץ אותך למילואים דווקא בשבת. או אל תדבר איתה, ורק תדאג שאשתך תחשוב שלשם אתה הולך. אפשר לבנות אלף אפשרויות כאלה. זה יעבוד כי מראש מדובר לתקופה מוגבלת. ובשולי הדברים אוסיף מילה. אחד הדברים החוזרים בדבריך הינו המיאוס שלך מפני אנשים שאומרים לך מה לעשות , כמו גם התיעוב שאתה חש לעשיית דברים מפני "מה יגידו". אבל לא רק זאת , אתה נותן שם לגורמים האלו . אתה "נאלץ לתת דין וחשבון לאישתך על כל שעל", והחשש הוא מ"מה יגידו ביישוב". דע לך שאין שום קשר בין זה לדת. העולם מלא בגברים שחשים שהם לא חיים כיוון שאישתם דורשת דין וחשבון על כל צעד, ואין להם דבר עם הדת, והוא מלא ביישובים ובאנשים שחוששים מפני "מה יגידו השכנים". דוגמא קלאסית הוא הקיבוץ. זה ממש לא קשור לאלוהים. ותן לי להפנות כלפיך אצבע מאשימה. כמו לחברה בכללותה. הפמיניזם הורס כל חלקה טובה. גם לגברים וגם לנשים. לו לעצתי תשמע, הייתי מציע לך , לפני שתתחיל לכפור בדברים אחרים, לכפור באמיתות הללו. נשים זקוקות לגבר שיודע מה שהוא עושה , ולוקח אחריות על מעשיו. מישהו שהן יכולות להישען עליו ולהביט בו למעלה. זוהי אמת שאסור לומר, אבל אמת לאמיתה. אישתך נאלצת להתערב בחייך , כי אתה דורש זאת. לא ההיפך. כשאתה משדר חוסר ביטחון במסלולך , וכשאינך דורש ממנה לכבד ולהעריץ את דרכך, איזו אופציה נותרת לה? . אתה אומר לה בעצם ש"אין האיש בביתו", ובלית ברירה היא נכנסת גם לתפקיד הגבר. אכמ"ל, אבל כשאתה תחליט ללבוש את המכנסיים בבית, ולהבהיר שאתה מנהיג את הבית הזה, ושמה שאתה עושה מחוץ לבית נתון לשיקול דעתך בלבד, ואין לה שום זכות לנדנד או לחקור או לדרוש דין וחשבון, גם היא תבין זאת. ותשמח בזה. גם היא קורבן לאידיאולוגיות המטופשות האלה. ולכן היא תרגיש צורך למחות על הדברים בהתחלה. אבל אם תעמוד על שלך, ותשדר שאתה שלם עם עצמך ויודע מה שאתה עושה, ואין שום דבר שיכול לערער את מחוייבותך כלפיה. אז היא תפסיק במהירות. גם היא תגלה שהיא מאושרת מכך. בהקשר זה ממולץ מאוד למצא ולקרא מאמר שהופיע אי שם בשנות ה 80 או ה 90 ב"שדמות - בטאון הקיבוץ הארצי", בשם "המניפסט השובינסטי". היום כבר היו אוסרים את מחבר המאמר, אבל פעם עוד היה מותר לאנשים לבטא את מחשבותיהם.... ןלגבי היישוב, מה ממך יהלוך לעבור לבוכמן או גב"ש?

שוב תודה על התמיכה והעצות...

חשוב לי להבהיר שכתיבתך ורעיונותיך מועילים לי מאוד, גם עם לא תמיד הם תואמים את המציאות בה אני נמצא. בכל אופן, אני רוצה להגיב לדבריך בצורה יותר פרטנית אך לדאבוני אין לי כעת פרטיות מספקת ולכן אשתדל להגיב במוצאי שבת.. שבת שלום! ותודה...

והנה התגובה...

האיסורים שאתה מציע לי להתנסות בהם, לכשעצמם, כלל לא קורצים לי. אני אפילו לא מעלה בדעתי הוה אמינה שהם יספקו לי אושר כלשהו. הרצון שלי בהם הוא כהתרסה, ולא נגד אלוהים חלילה! אלא כנגד הציות העיוור בו אני שרוי. מעשיים קיצוניים ועברות מהותיות יכולים לספק צורך זה זמנית, אך לא להביא את האושר! (כפי שכתבת). הבעיה העיקרית היא שאני מרגיש שכל עוד אני ביני לבין עצמי נמנע מלקיים מצוות או חוטא באיסורים - אין לכך כל משמעות שהרי, מחר בבוקר זה לא ימנע מהשכן "לסנג'ר" אותי להשלים מניין, וזה לא ימנע מהמחשבה על מה יגידו ההורים של אשתי לגרום לי להתפלל כשאנחנו אצלם וכך חיי שקר אמשיך לחיות לנצח..... נכון, אני מבין שהצהרה על חיים חילוניים פירושם פיצוץ. פיצוץ המשפחה פיצוץ הקהילה ובעיקר פיצוץ שלי, עצמי. וכאן החשש והלבטים. חופש המחשבה וחופש החלומות לא הופכים אותי לאדם חופשי (כמו כל אסיר).. אני מנסה לחשוב אם יש בכלל אופציות לחיות חיי ביניים, במקום לא דוס, להרגיל את החברה והמשפחה שאני לייט ושירדו לי מהווריד ולהמשיך לחיות בדו קיום איתם. לצערי, אני מאוד מסופק בכך... ואני כמוך מסכים שבחוגים שונים ובציבורים שונים אנשים נמנעים מלעשות מעשים מסוימים ואינם יכולים לעשות כל דבר העולה על רוחם (גם עם הוא לא פוגע באחר) מחשש "מה יגידו" - הבעיה היא שכאן מדובר בקיום של אמונה, והאמונה חשובה לי. הבעיה שהציות העיור הוא זה שהורס לי את האמונה.. לגביי הפמניזם -אף שיש שיחלקו אני נוטה להסכים איתך על דרך הכלל, אך מה אעשה ואשתי אנטי-פמניסטית מוחלטת ולכן היא רודה בבעלה בטענה "שזה התפקיד של הבעל", יכול להיות שאני צריך באמת להיות איתה יותר תקיף, אךמניסיון זה בדרך כלל זה גורם לנו למריבות איומות (בנושאים מהותיים לה). אם למשל, אחליט בכוח שאני מכניס טלוויזיה לבית, אני חושב שאחרי המריבות והצעקות היא לא תדבר איתי אולי שבוע ואחרי זה היא תשגע אותי שזה לא יפה שאני עושה דברים בלי לשאול אותה ושזה עניין מהותי (תכלס צודקת!), כך שאשתי היא די בעייתית בנושא של השלטת מרות....

habeas corpus

New member
בקיצור

אתה רוצה לעבוד את ה' מתוך חירות, ובחירה אמיתית, ולא מתוך כורח אישי, חברתי ואחר. ולכך הפיתרון כפול - הראשון לזהות שלא זו בלבד שאין יכולת לעבוד את ה' בעולם החילוני, אלא שגם חירות, פשוטו כמשמעו אין שם. אני מבין לגמרי את האמירה שלך , ומאמין לה. לא התאוות מקשות עליך , אלא היעדר החירות. ולשם כך באו הצעותי לחיות בפועל בנקודות זמן מסויימות , ללא הכבלים האישיים והמשפחתיים, על מנת שתגלה שחירות אין כאן. השני - לאחר הסור מרע , עשה טוב. בנה לך חירות. כפי שאמרתי , ולפעמים זה קשה לקבל, גם אשתך היא קרבן של המערכת שמחייבת אותה להיות שופט חוקר שלך. לא אמרת אם תתייחס לדרישותיה בקור רוח , בחיבה, באהבה, אבל כשברור לגמרי שאתה הבוס , אז לא רק שהיא תקבל זאת, אלא שגם לה ייטב. ועוד דבר, הצד השני של שובניזם (שבו לטענתךגם היא חוטאת) הוא שהבית עצמו הוא הממלכה שלה. היא לא רוצה טלוויזיה? היא הקובעת. אתה קובע מה מתרחש בחוץ, והיא קובעת את המתרחש בבית פנימה. [והערת אגב, בלי שום קשר לדת, טלוויזיה זה חרא דבר.] ברגע שתחליט שאתה יודע מה אתה רוצה, ואתה בטוח בזה, גם היא תתיישר בהתאם. ובלבד שהדברים יבואו בחיבה ובכבוד , ומומלץ לצרף נשיקה וחיבוק. פעם הבאה שהיא תגיד "מה יגידו", במקום להתעצבן תאמר "מה שחשוב זה מה שאני יגיד". אני יודע, זה נראה לא רלוונטי לחייך. אבל זה תמיד נכון. תנסה ותראה. כאשר תגיע למצב , שאפחד כבר לא יעלה בדעתו "לדרוש ממך" להגיע לתפילות, מן הסתם גם תקופה לא תגיע. אבל אז תגלה שזו לגמרי החלטה שלך שלא להגיע , ופתאום יעלה בדעתך , אולי כן לבוא. [סתם דוגמא].

נכון ולא נכון

אתה צודק בהבנתך לכך שאני מחפש משמעות בחיים. אך טרם עם בכלל הגעתי למסקנה שזה "לעבוד את ה'". להיות אתאיסט ולהסתכל על העולם כאילו הוא מתחיל בחייו של אדם ומסתיים עם מותו לא קורץ לי כפי שכבר כתבתי, ולמען האמת נשמע לי מדכא לא פחות מאשר להיות בחברה דתית כאשר אתה נאלץ לקיים מצוות בעל כורחך. על פי תובנתי כעת (למרות שייתכן והיא תשתנה בעתיד) - כדי להגיע למקום של אמונה במשהו ואני לא יודע אם זה דווקא "לעבוד את ה'" ולא את אללה או את בודהה אני צריך ברמה האידיאלית לחפש את עצמי מתוך חופש, חופש ממחויבות כוללת לשם כך כנראה אני צריך - למרות חוסר המקוריות - ליסוע למזרח: מקום עם רוחניות והרבה דתות יחד עם הרבה חופש ולהחליט בסבבה עם חסר לי משהו בחיי החילוניות ללא תורה, ללא אמונה וללא מצוות וככה להגדיר לעצמי מה אני ומי אני ולאן אני רוצה להגיע. הצרה היא שמצב שכזה הוא די בעייתי. כאשר שאיפה זו היא נר לרגליי, אני מנסה ליראות לאן הכי קרוב שאוכל להגיע ואכן כפי שכבר הסכמנו - מעבר מקום מגורים הוא גורם משמעותי. אך המשמעותי ביותר הוא האישה. לדאבוני, אני חושב שהגברת תהיה מכשול של ממש בדרך הזאת. אמנם, הצעת שעלי להיות סמכותי ותקיף יחד עם פרגון ותמיכה. אך הבעיה שאנחנו לא כ"כ זוג קלאסי בהיבט הזה. כתבת שהבית הוא הממלכה שלה - אמנם ככה זה אצל מרבית הזוגות, אבל דווקא אצלנו, אשתי היא לא יצירתית בכלל ואני מאוד ולכן כשצריך להתאים צבעים של וילונות לצבע של המפה או הספות אני עושה את זה. אני גם אחראי על הניקיון והסדר בבית (כי זה מחרפן אותי שהיא מבולגנת...) ואני גם מבשל בדרך כלל......... מאיידך, דווקא כרגע, היא זו שעובדת במשרה מלאה היות ואני סטודנט וככה היוצרות התהפכו להם, מה שמשקה על עניין הטלת המרות (גם בכלל בגלל שיש לה אופי מאוד לא כנוע.....) וכשכתבתי שרציתי להכניס טלוויזיה זה היה יותר ברמה ההצהרתית ולא כדי לשבת חצי יום מול המכשיר, כיוון שבכל מקרה אין לי כמעט פנאי לכך. בכל מקרה, אני מבין מימך שבאמת אני צריך קודם כל להגדיר במדויק לאן אני רוצה להגיע, כרגע, זה ניראה כמו חופש יחסי ומעבר למקום לא כ"כ דתי, שכנראה היא לא תזרום עם זה בכלל.... מאיידך יש לנו שנתיים עד שנגיע לגשר... עד אז, אני אנסה בעדינות להרגיל את סובבי שאני "חפיפניק" ושאני לא מקפיד כ"כ - לא שזה יביא לי אושר (כי זה עדיין לא חופש ועדיים יחייב אותי לכמה דברים מעצבנים) אבל לפחות אני אשתחרר מהצורך להיות "כופר בגלימה של רב" בכל מקרה, תודה על העזרה! :)

מוחה נחרצות ../images/Emo88.gif

כולי תקווה שהצעת הבגידה (וכל שאר הבולשיט) עברה ללא כל מחאה, רק מאחר ואף אחד לא טרח לקרוא את כל הבלה בלה הזה

habeas corpus

New member
תמיד משעשע לראות

כיצד אנשים מסויימים נלחמים בשיניים להשיל מעצמם את כבלי הדת, שלכל הפחות מתיימרים להיות בעלי מקור אלוהי, רק בשביל להחליפם בכבלים חסרי פשר , שנהגו במוחם הקודח של בני אדם. "כי שתיים רעות עשה עמי - אותי עזבו מקור מים חיים, לחצוב להם בורות , בורות נשברים."

גם אני לא יכול להתאפק

דבר ראשון אתה אדם חכם. אבל קשה לי מאוד לקנות את הקשקוש בלבוש הרומנטי הזה, כאילו: "פעם לפני הרבה שנים, היו אנשים חכמים וטובים, היו סנהדרין, שהיו אנשים טובים ולא מושחתים בכלל. ולאותם אנשים חכמים, אלוהים היה מספר סיפורים באוזן. והם היו כל כך רוחניים וילדי פרחים ובלה בלה בלה" "וכל הסיבה שאתה מבולבל כי אתה נפגעת מתורת הגלות ואתה צריך ללמוד את תורת ארץ ישראל" Give me a break מילא אנשים פה חרדים מבטן ומלידה, אבל לציוני (ציייוייני במבטא ליטאי) כמוני לא תצליח למכור את זה. כן כן, גם אני גדלתי על הרב קוק, וגם לי הייתה תמונה שלו בסטנדר בישיבה שלי. מאז בגרתי. וגיליתי שגם הוא שנורר את כתביו מאותם כותבים רומנטיים (הגל נראה לי). ועכשיו למה שאתה אומר לגבי חילונים, אני חצי מסכים. אני לא זוכר את חברי ללימודים בישיבה מצטטים יום וקאנט. מצד שני אני לא פגשתי חילונים עמוקים יותר מדי. אולי רק קיבוצניקים בצבא. אבל זה חוצע מייסע.

habeas corpus

New member
ראשית, אני מסמיק. תודה על המחמאה.

שנית , בכלל לא אמרתי שבסנהדרין היו בהכרח "אנשים חכמים וטובים, היו סנהדרין, שהיו אנשים טובים ולא מושחתים בכלל". רק אמרתי שבהיתה להם סמכות לקבוע את ההלכה בהתאם לזמן. זה הכל. שלשית, לא ברור מאיפה הקרצת את המשפט "לאותם אנשים חכמים, אלוהים היה מספר סיפורים באוזן. והם היו כל כך רוחניים וילדי פרחים ובלה בלה בלה". מעולם לא כתבתי זאת, ואינני חושב ככה. אז דבריך תמוהים לחלוטין. רביעית, אין לי מושג מה זה תורת ארץ ישראל, אני הבנאדם הכי לא קוקניק שתוכל לדמיין, אז שוב, חבל שאתה ממציא דברים בשמי. חמישית , אולי גדלת על הרב קוק, אני ממש לא, והוא ממש לא לטעמי בדרך כלל (למרות שיש לו הרבה רעיונות מדהימים). וזה שאתה לא זוכר את חבריך מצטטים את יום וקאנט , ראה הערה חמישית. אז אחת מהשתיים, או שבטעות הכנסת תגובה למישו אחר אצלי, ואז כדאי שתשים את התגובה במקום. לחלופין לא קראת את דברי, ואני שמח לגלות שאין בינינו ויכוח על שום דבר.

אתה צודק, אבל כתבת את זה:

וכך, וה' הטוב מברך על מעשה ידיהם ועונה אחריהם אמן.(זה המדבר לאוזן) אבל... עוונות אבותינו החריבו נווה, וחטאתנו האריכו קיצו, ואין לנו ברירה אלא להיצמד למעשי ראשונים , עד שירחם ה' עמו (או עד שאנו נזיז את הישבן, ונחדש ימינו כקדם). (זה תורת ארץ ישראל) אבל כשאני מסתכל על דבריך שוב עולה לי התהיה הבאה: אם הבית היה נחרב, בוא נאמר, 50 שנה מאוחר יותר, יכול להיות שהייתה לנו יהדות אחרת לגמרי. כלומר היו כל מיני איטרציות רנדומליות, שנפסקו לפתע, והצורה האמורפית (הכתם רושאך) זו היהדות שלנו. קצת הזוי. ואיפה ההשגחה העליונה בכל הסיפור. הוא הלך לישון לאיזה 2000 שנה והשאיר אותנו עם שטויות?

habeas corpus

New member
תודה על האישור שאני צודק....

ויפה שאתה מדייק ומפלפל בדברי, אולם נראה לי שטוב תעשה אם תתייחס לדברים שאני אומר , ולא לפרשנות שלך לדברי. גם לא יזיק שתבהיר שאת הדברים שבסוגריים אתה הוספת , ואן זה ציטוט משלי . זה נראה כמו ציטוט , ומישהו עוד עלול לחשוב שאני כתבתי את השטויות הללו. ואכן , אם הבית היה נחרב (ליתר דיוק סנהדרין היתה מתבטלת) מאוחר יותר , היתה לנו יהדות אחרת לגמרי . וכאשר תקום הסנהדרין מחדש ותחודש הסמיכה, גם אז תהיה יהדות אחרת לגמרי. ואין לי מושג מה עושה ההשגחה העליונה בשעותיה הפנויות, והאמת היא שלא כל כך מעניין אותי. אבל הוא לא "השאיר אותנו עם שטויות" , אלא פשוט "השאיר אותנו". ואנחנו נאבקים להיצמד למה שנותר.

המשך...

דבר ראשון הבהרה: הציטוט שכתבתי מקודם אינו מקורי, אני הוספתי דברים בסוגריים. לענייננו, מה שאני מבין ממה שאתה אומר זה שההלכה שלנו היום היא סוג של תוצר לוואי. ולמעשה מה שאנחנו צריכים לעשות זה לחדש סנהדרין, שתעשה שינוי והתאמה לימינו. אם זה נכון אז אנחנו (הד"לים) למעשה רפורמיסטים. ולפי שיטתך היהדות של היום היא לא מה שבורא עולם באמת רוצה מאיתנו. עכשיו לנקודה נוספת שהעלית, ואני אתן ציטוט מדויק: "לפיכך , עצתי לך הנה כדלקמן : חטא. עבור איסורים כמו מטורף. בינך לבין עצמך לתקופת מה" זה מזכיר לי בצורה יוצאת דופן את הכתות של אושו. אם אני לא טועה. שם דירבנו אנשים למצות את התאוות שלהם ולהתייאש מהם. משהו כזה בערך.

habeas corpus

New member
תודה על ההבהרה, והמשך...

לא מבין מה תוצר לוואי קשור לזה. גם לא יודע מה בורא עולם רוצה מאיתנו. לו ידעתיו הייתיו. אני רק יודע שהוא נתן לעם ישראל ("הרפובליקה") תורה ("חוקה") , וכמו כל חוקה כתובה, הוא לימד בעל פה את משמעותה למשה , והסמיך אחריו אנשים להיות בעלי הסמכות לפרש את החוקה על פי התנאים המתאימים לזמן מן הזמנים (ביהמ"ש העליון בשבתו כמפרש החוקה). כך היה תמיד. עד שבטלה סנהדרין. לדוגמא , מאות שנים , בפועל , וע"פ פרשנות הסנהדרין , מואבית שנתגיירה לא יכלה להינשא ליהודי. בשלב מסויים ביהמ"ש , מסיבות דרשניות פירש את הפסוקים אחרת, ורות נכנסה בקהל בששון ובשמחה . וזאת התורה אשר שם משה לפני בני ישראל. אמר רבי ירמיה - כמה טיפשי האי אינשי דקיימי מקמי ספר אורייתא ולא קיימי מקמי צורבא מדרבנן. דאורייתא כתיב, 40 יכנו, אתו רבנן בצרי מיניה חד( ציטוט מהזיכרון - לא להרוגותי אם פספסתי מילה. זה איפשהוא במסכת מכות). כ"כ זהו המסר של המדרש על משה רבינו בבית המדרש של ר"ע שלא הבין מה הם אומרים, עד שר""ע הסביר ואמר שזוהי הלכה למשה מסיני. ודוגמא מימינו תהיה החוקה האמריקאית. כל מי שיודע משהו על ארה"ב, יודע שהחוקה הינה דבר כמעט קדוש. כמעט ולא ניתן לערוך בו שינויים, וקבלת החוקה כלשונה הינה מהות האמריקאיות. חוקה זו גם הסמיכה את ביהמ"ש העליון לפרש את החוקה. וכך, ע"פ אותה חוקה, לפעמים הפלות נחשבות כאסורות על פי החוקה. ולפעמים הפלה הינה זכות חוקתית מקודשת. וחוזר חלילה. והכל על פי פרשנותם של שופטי ביהמ"ש העליון. *זהו החוק*. ואם ביום מסויים הפלות אינו חוקיות, ולמחרת בהצבעה בביהמ"ש הן מוגדרות כחוקתיות, הרי שזה הינו דבר החוקה. וכל הרוצה להיות נאמן לחוקת ארה"ב חייב לקבל את הפרשנות החדשה של אותם שופטים , תהיה הפרשנות האישית שלו אשר תהיה. אין הוא יכול לסור מדבריהם ימין או שמאל. ככל אשר יורוך. גם אם הוא סבור שהשופטים קיבלו את החלטתם עקב מידע מוטעה, או שהם אנשים פרימיטיביים או וואטאבר. ה"רפורמיסט" יהיה זה אשר לא יקבל את השינוי מסיבות כאלה ואחרות. כך, בערך, היה המצב אצלינו , כאשר בנוסף לדברים הרגילים , תורתינו עוסקת בעיקר בדברי הנשמה ולא רק בדברי הגוף ןהממלכה. וכך התורה הותאמה לזמנה שוב ושוב. וכל הרואה היה מברך ואומר, רק עם חכם ונבון הגוי הגדול הזה. אשרי עין ראתה כל אלה . אך מפני חטאינו גלתה השכינה, ועימה גלו כל מחמדי עין, ולאחר שגלתה 10 גלויות, בטלה הסנהדרין, ועימה הסמיכה. על זה היה דווה ליבנו , על אלה חשכו עינינו. וכיוון שמובטחים ועומדים אנחנו , שזהו מצב זמני, עד שיראה ה' בעוני עמו , כי אפס עצור ועזוב, אנו - אלה מאיתנו הרוצים להיוותר נאמנים בברית אבותינו, ולא לישור כעלה נידף מתוך עם ישראל - נאלצים להיצמד להלכות ולחוקים שנקבעו אז. ובמקום להתאים את תורת ה' למציאות משתנה, אנו נאללצים לבצע התאמות לחוקים שנוצרו לפני 2000 שנה , ואין לנו סמכות לבטל דברים שבבירור לא מתאימים. ובתשעה באב , בוכים יהודים בכל העולם , לא רק על גלות העם וגלות השכינה, אלא על גלות התורה. ולגבי הנקודה הנוספת, איני מכיר את האושו, אבל לא זו היתה כוונתי בעצתי. סך הכל הצעתי לו ללכת בעקבות קהלת. לא למצות תאווןת או משהו כזה. רק לגלות (אולי) שנפשו הצמאה אינה רווה כלל מהדברים הללו. ועליו לחפש במקום אחר לספות הרווה את הצמאה.

Marie Curie

New member
תגובה

ביחס לכמה נקודות שהעלית. כיסופים לאל חי זו תסמונת אנושית פשוטה, שאפשר גם אפשר ליישם עם כל דקדוקי העניות של ההלכה. זה תלוי בסטייט אוף מיינד. אני זוכרת את עצמי בתקופת האמונה שלי, כמה התרגשתי מכל תפילה ומחשבה על הבורא, כמה עונג מצאתי בהיותי מחוברת אליו ולמצוותיו. זה הגדיש את כולי. ואז, כשבאה ההבנה השכלית והרציונאלית של השקר הגדול, נאלצתי לזנוח את כל המשמעות האדירה הזו של חיי, בקושי רב מנשוא. לעולם החילוני אין מה להציע לי, גם בתור חרדית אדוקה שמעתי מוסיקה איכותית שאני אוהבת, קראתי פילוסופיה, הלכתי לאוניברסיטה וצרכתי בידור. שום דבר לא קרץ לי, חוץ מההבנה שלא אוכל להמשיך לקיים את חיי בשקר. לכן לדעתי, אין כאן בכלל שאלה של לחטוא או לא. כל הנאה במידה מופרזת וסביאה מעוררת בנו הרגשת גועל, ואינני חוטאת על מנת לחטוא. אני פשוט מאד נמנעת מלקיים מצוות חסרות שחר, ומשתדלת לעשות הישר והטוב. ברור שאם הוא יצא ויזלול ויזדיין - הוא יחזור לבית הכנסת על ארבע! אבל מה הרווחת? אולי תחיה בידיעה שהעולם בחוץ כבר לא מעניין אותך, אבל מה לעשות שהוא לא משתיק שאלות קשות בתשובות טיפשיות. אז נכון, לעולם החילוני אין מה להציע לנו, לא משמעות ולא ערגה ולא כיסופים ולא ריגוש ולא "חופש" - אלא יכולת לנסות להשיג את האמת. אגב, אינני יודעת היכן אתה עומד כעת, אבל הפטריוטיות שלך מעלה בי חיוך (סיימו לדון על קאנט ויום פקה פקה, בכל קבוצת אוכלוסיה יש משכילים ומעמיקים יותר ופחות, ומתוך היכרות דווקא, לא מצאתי בשורה תבונית גדולה אצל אותם שאתה מעלה על נס)

מיטאקשת

New member
נח לך לחשוב שנבראת לשם איזשהו מטרה נשגבה

זה נותן חיזוק גדול לאגו. לחשוב שאתה פה כיוון שבורא העולם רוצה ממך שתשרת אותו תעבוד לו ותגרום לו נחת רוח.(ואני לא נכנסת לדיון עד הסדיסטיות כביכול של האלוהים שבורא אנשים בצער רב כדי שיסגדו לו וישבחו אותו ואח"כ כ"שגומרים את התפקיד" מחסל אותם ללא שום התחשבות בצער ההולך ובצער המשפחה וכו') אבל שרות האלוהים בעיניך,גורם לך להרגיש שיש לך מטרה =אתה שווה משהו. לדעתי, אנחנו רק פשוט בורג אחד קטן ממכונה אחת אדירה משומנת שמטרתה קיום העולם (מדוע צריך לקים את העולם זה תלוי במחלוקת) אתה נבראת כדי שתתבגר תתחתן תעשה ילדים תגדל אותם ותכשיר אותם להיות הורים בעצמם,תעזור להם עוד קצת בדרך גם עם הנכדים (כדי שיתפתו לעשות קצת יותר מילד אחד) וזהו סיימת את התפקיד. המשך קיום העולם שלך נשלם.התפקיד עכשיו עובר לדור הצעיר . וחוזר חלילה. ואם תאמר שלא כולם פורים ורבים ולא כולם מאריכים חיים כדי לקיים את העולם ויש כאלו שגם מחריבים אותו. אומר לך שאתה צודק. אבל כמו שבכל מערכת הכי משוכללת יש באגים ודפקטים שונים. כך גם במערכת קיום העולם שלנו. אבל בגדול המטרה שלך היא מה שציינתי למעלה. בורא העולם באמת לא צריך את השלוש פעמים תפילות ביום שלך. גם לא את שמירת הלכות בורר שלך. וגם שמירת הנקיים של אישתך לא מזיזה לו. כל ההלכות הללו נוצרו בשבילך בשביל להשקיט את מוחך כדי לעבוד עליך שתמשיך בפס היצור.

שאלה טובה...

האמת שלאחרונה באמת התחלתי לחשוב על זה כמו על הסיבות שאני ממשיך לשמור שבת.. המצב כעת הוא שכל עוד לא החלטתי מהסיבות שכפר פרטתי לצאת מארון החילוניות, אני נמנע לעשות צעדים משמעותיים כגון חילול שבת מובהק. אבל אני לא מקפיד על פרטיהן של הלכות כגון מוקצה ואף הלכות דאורייתא כגון בורר וכד'... שכן היחס הכולל למצוות הפך ממחייב למסופק (לא לשלילה מוחלטת). אותו הדבר גם כן לגביי טבילה במקווה. אגב, טבילה היא אמנם עשה, אבל מגע עם אשה שלא טבלה זה כבר "לא תעשה".. חוצמיזה, לא מן הנמנע שגם ביום שאחרי העזיבה, אמשיך לקיים חלק מהמצוות מתוך הזדהות כללית וקשר חזק למסורת ולתרבות שלי.

ברוך הבא!

אתה מזכיר לי אותי בצעדי הראשונים. אני בניגוד לחברי הפורום לא חושבת שאתה חיב לעצמך תשובה הרגע, כאן ועכשיו, תתבשל עם זה עוד טיפה, תמשיך לחקור ולבדוק, לקרוא חומר ולהוסיף ידע, ועם הזמן הדברים יתבהרו מאליהם, לפה או לשם. זה תהליך שלוקח זמן עיכול, כל אחד והזמן שלו. בהצלחה!

למעלה