דתי בעל כורחו

שלום גם לך :)

קודם כל את צודקת שהרי לכאורה ממה נפשך וכו'...? אך אם תשימי לב, לא כתבתי שאני נמנע מלהתפלל "כי אני לא מבין את הטעם" (דווקא אני חושב שזו אחת המצוות שקל להבין את הטעם הכללי...), אלא כתבתי שתפילה היא דוגמה למצווה שלדעתי אין בה שום עניין עם לא עושים אותה מתוך הזדהות. בגדול הייתי אומר שהחלוקה בין שבתות, צומות וכשרות לבין תפילה - היא בשני היבטים: א. אי התפללות כמו גם אי הנחת התפילין, הן "ביטול עשה", מה שאין כן בשבתות, צומות וכשרות שכרוך בהם "לא תעשה". ב. הקושי - הרבה יותר קשה לי להתפלל כי זה דורש ממני מאמץ יום יומי הן של קימה, הן של השקעת זמן וכמובן של קיום מצווה שכל מהותה היא הזדהות עם תוכנה, לבין שבת למשל שאובייקטיבית - היא חוויה נפלאה: שקט, שלווה, אוכל, שינה, משפחה. מעבר לכך, אני יכול להמשיך לקיים את השבת כמו גם הצומות, הכשרות והחגים כפולקלור יהודי. הרי לא כל חילוני אוכל בהכרח חזיר, נכון?

לפי החלוקה שלך אתה עדין מאמין...

או מפחד מאלוהים.... אני למשל מאמינה שיש אלוהים ... רק לא מאמינה במה שאנשים אומרים "המצוות".. אני לא חושבת שאלוהים רצה שנעשה אותם... וזה נכון שלא כל חילוני אוכל חזיר.. אפשר לכבד .. אבל זה לא אמיתי... בינינו..

את לא חושבת שקיומו של אלוהים אמור להשפיע על..

עלייך*? את מאמינה שיש אלוהים, אוקיי. אני לא נכנס לשאלה אם את חייבת לעשות את מה שהוא אומר או לא, שאלתי היא - אם אין סיכוי שיש סיבה שהוא ברא אותנו (ולא נבראנו סתם לכייף 80-90 שנה במקרה הטוב..) ושאולי הוא רוצה מאיתנו משהו? נסי להיות פתוחה בתשובתך ולהשתחרר מהחשש להגיע למסקנות מחייבות.. וזה שחילוני לא אוכל חזיר ומכבד זה לא בגלל שזה לא אמיתי. בעיניי זה מאוד אמיתי, נכון הוא לא אדם דתי והוא לא עושה את זה מסיבות דתיות, אבל גם להדליק חנוכיה בחנוכה מסיבות תרבותיות לא הופך אותך ל"לא אמיתי"... בינינו...

נקודת ההנחה היא שונה...

אולי כן בראו אותנו כדי לכייף ולהנות... ולהעביר 80 שנה בחיים טובים.. להיות אישה טובה, תורמת,.. זה הכול בראש שלך... ודבר שני , אני בטוחה שכל ההבלים שהרבנים אומרים זה לא דברי אלוהים... (כל העניין של "אמונת חכמים" זה תעודת ביטוח שהם יצרו לעצמם..) ולגבי חנוכה זה סתם פולקלור ישראלי, יהודי, וזה בסדר גמור.... אני מסכימה איתך... חזיר, או בשר וחלב זה קצת שונה...

לא כל כך הבנתי

הוא ברא אותנו מסיבה מסוימת (ובכללה לכייף ולהנות) או שזה "הכול בראש שלי"? אם הוא ברא אותי לכייף ולהנות מדוע יש סבל בעולם? למי הסבל הזה נועד ולמה אנשים צריכים למות בסוף ולא יכולים להמשיך להנות? אני חושב שההתייחסות לרבנים היא מוקדמת מידי, קודם כל צריך להגיע לכמה מסקנות: שיש אלוהים, שהוא ברא אותנו, שהוא נתן לנו הנחיות להתנהג, שההנחיות הללו מחייבות אותנו, שההנחיות הללו הם התורה, שהפרשנות של חכמים היא חלק מהתורה ואז נוכל לדון אם היא לגיטימית או לא. הרי יש כשל לוגי לעסוק בגדר איסור בורר או במספר הפתילים בציצית לפני שמסכימים אם יש אלוהים ועוד כמה דברים..., לא? ודווקא לדעתי, לא צריך להיות הבדל בין חנוכה לחזיר ובשר וחלב, לדעתי זה בסדר גמור ואמיתי לחלוטין שחילוני ימנע מאכילת חזיר כמו שהוא מדליק נרות בחנוכה או כמו שהוא עושה פסח.

אוקי...

הדגשתי שזה בראש שלך... זאת אומרת נתתי דוגמא של לכייף ולהנות.... המסקנות ונקודות ההנחה שאתה רוצה שנצא מהם הם לא נכונות לדעתי.. אני לא מסכימה עם השתלשלות הנקודות שנתת... אני חושבת שמישהו ברא את העולם.. יצר יש מאין... אין הנחיות איך לפעול.. ואין בחירה אם להיוולד או לא...

זה הטבע.. ככה הטבע.. וזה סבבה...

כל אחד מת בסוף גם צדיקים...לא? זה הטבע וזה מספק אותי... אלוהים ברא עולם וברא טבע... ואנחנו משתדלים להסתדר בו... יש לי מטרות ויעדים בחיים בתחומים שונים... וזה מספק אותי!

ואתה לא מוטרד מהשאלה

מהי התכלית שלשמה נברא אלוהים בעצמו? אולי לבורא של הבורא יש כוונות יותר עמוקות. וכן לאן ברח לו אלוהים ואיבד את הקשר איתנו? אז לדעתי יש להבין שכניסה ללופ אין סופי, איננה מתרצת את השאלה הבסיסית על שאלת קיומינו מטרתינו ויעודינו ואיך הכל התחיל.

ההנחה שגויה.

אני נוטה להאמין שאלוהים הוא נצחי ואינני מאמין שהוא נברא... אני כן מוטרד מהסיבה שאלוהים ברא אותנו. ותשובות כמו "לגלות שם השם בעולם" לא מספקות אותי... אך זה לא מפחית מהיותי מוטרד משאלת המטרה והתפקיד של חיי, היות ואני לא יכול לקבל בשום אופן שברגע שבן אדם מת, הכל נגמר ואין לו שום משמעות כמו לכל הדברים שהוא עשה בחייו.

אכן, קשה מאד לגלות פתאום

שיום יבוא לו והכל יגמר............ אני זוכר זוהי חויה והתמדדות קשה. אין לי ספק כי אילו הייתי נחשף לתגלית זאת בהפתעה, הרי שמדובר במהלומה ובטרגדיה קשה מנשא, של אובדן המשמעות ברגע אחד. מזלינו הוא כי אנו מגיעים למסקנות הקשות לאחר לבטים הרהורים ומחשבות רבות. אני מרגיש קצת כמו הילד אשר קם ממיטתו באמצע הלילה ומגלה שאבא לא נמצא, ואז הוא מתחיל לבכות..... הרבה נחמד היה לילד אילו היה מסיים את שינתו עד הבוקר ולא יודע מכלום. אך כילדים תבוניים דרכינו לצאת מדי פעם ולבדוק אם אבא נמצא שם בכלל....... אם לאמת אתה חותר, עליך לקחת בחשבון כי יתכן והאמת איננה נעימה כלל. אבל כאשר אני מגיע לאמת הברורה אזי מתפזר לו הערפל ואני יודע לתכנן את חיי בהתאם. לאחר המסע הארוך אין תענוג כידיעת האמת וההשלמה איתו. ועדיין "יוסיף דעת יוסיף מכאוב" קח את זה בחשבון!

ניכרת כנות בדבריך

ראשית באמת אהבתי את הישרות שבדברך! אך הקושי שלי לקבל את ההנחה שהעולם מתחיל ונגמר בחיינו כאן ואין המשך כלשהו לאחר המוות, לא נובע מהפחד הכרוך בכך אלא מהשאלות הגדולות שהתובנה הזאת מעלה: למה בעצם בני אדם בכלל נבראים? ואם הם נבראים למה הם צריכים למות בסוף? אני חושב שבמידה מסוימת, יותר מפחיד מאשר להניח שאדם מת ובכך הכל נגמר, שהוא עתיד להישאר כישות מסוימת שהולכת להיענש בפני בית דין של מעלה על מעשיה... בכל אופן, לגופו של עניין, מדובר פה נטו בעניין של אמונה ודבר שלא ניתן להוכיח ולכן איש איש והשקפתו.

השארת הנפש

אפשר לכתוב על כך מאמרים ענקיים בשורה התחתונה, איש אינו יודע מה קורה אחרי שמתים, (חוץ מאלו שכבר מתו, אם הם אכן חיים...) מבחינה מדעית הנושא לא קיים כלל, ועד שלא נדע מהי המודעות- ואיש אינו יודע מהי. לא נוכל לדעת אם היא נעלמת לאחר המוות או שהיא ממשיכה. וכל מי שמדבר בנושא זה בשם המדע הוא פשוט שקרן, או תמים.

בן תורא

New member
אלו שמתו גם אינם יודעים

כִּי הַחַיִּים יוֹדְעִים שֶׁיָּמֻתוּ וְהַמֵּתִים אֵינָם יוֹדְעִים מְאוּמָה וְאֵין עוֹד לָהֶם שָׂכָר כִּי נִשְׁכַּח זִכְרָם (קהלת ט) מה, אתה כופר בפסוק מפורש?!

habeas corpus

New member
אוקי. אני לא מתאפק.

הייתי צריך להתעלם מדבריך , שכן הדברים שאני דן עליהם גורמים לחברים פה לחשוב שאני מחבת או משהו, וכעת כולם אכן ישתכנעו שזה המצב. אבל אחרי שתי ההודעות האחרונות שלך , אני לא יכול שלא להגיב, ולעזאזל עם זה. אם כנים דבריך , ואין לי ספק שכך הם פני הדברים, אתה אדם מיוחד מאוד. מי שיקרא בין השורות, יראה שהקושי שלך , באופן נדיר, לא נובע מעצלות וכדו'. אלא (אל תהרוג אותי , ככה אתה נשמע) מכמיהה וכיסופים לאל חי, שדקדוקי העניות של ההלכה אינם נותנים לך. אין שום ספק, תורתינו , תורת חיים, איבדה חלק גדול מיכולתה לענות לצרכים נפשיים שכאלה מאז חורבן הבית. אנו מקיימים איזו מערכת הלכתית שלא יכולה להשתנות מבלעדי סנהדרין חדשה. וכך, במקום תורת חיים, אנו מקיימים "הלכה" מיובשת שאיבדה לחלוטין את כח החיות שלה במהלך הגלות המר הזה, ובמקומה , בהיעדר סמכות, אנו מנסים להתאים בכח את אותה הלכה בת 2000 לעולם שונה לגמרי. אוי נא לנו כי חטאנו. והנה , בהיות המקדש על מכונו , היו מתכנסים סנהדרין , והם היו בעלי בית על התורה ועל ההלכה לגמרי, וקובעים את הדרך שבה תקויים התורה בתקופתם. וה' הטוב מברך על מעשה ידיהם ועונה אחריהם אמן. אבל... עוונות אבותינו החריבו נווה, וחטאתנו האריכו קיצו, ואין לנו ברירה אלא להיצמד למעשי ראשונים , עד שירחם ה' עמו (או עד שאנו נזיז את הישבן, ונחדש ימינו כקדם). כל זה בתיאוריה. כל ההקדמה הזו באה להסביר למה לדעתי אתה חש את הפספוס הגדול שבהלכה. אבל זה לא פיתרון בשבילך. אז כמו שאומר הרב מוטי אלון (כן, אני יודע, אסור להזכיר כבר את שמו , אבל תאמין לי או לא , אם אני מבין נכונה את מה שאתה משדר, שיחה אחת איתו , וכל הבעיות האלה שלך ייפתרו) - "מהדברים הגדולים לפרוטות הקטנות" ויסלח לי אלוהים על מה שאני עומד לומר. ראשית , בצדק אתה מהסס "לצאת מהארון". ברגע שתעשה את זה , כבר לא יהיה קל לחזור. ההבדל בין מי שעובר איסורים לבין "יוצא בשאלה" הוא עצום. הראשון סתם עובר איסורים. השני מבצע מעבר סוציולוגי. מהראשון אפשר לחזור בקלות. מהשני - כמעט בלתי אפשרי. לפיכך , עצתי לך הנה כדלקמן : חטא. עבור איסורים כמו מטורף. בינך לבין עצמך לתקופת מה. בזמו שתנהג בשבת בפעם הראשונה, אולי תחוש שיכרון של חירות. אולי גם בפעם השניה. אבל אחרי כמה פעמים תגלה - אין שום הבדל בין לנסוע במכונית בשבת לבין לנסוע בו ביום א. אותם הפקקים, אותם בעיות החניה, אותו הדלק, ואותם הרפורטים. בקיצור - סתם דבר. כך תעשה גם בנושאי כשרות. לבש שחורים, ונעל שחורים, ולך לחו"ל או סתם לאיזה מקום , תיכנס למקדונלדס ותזמין ציזבורגר. אח"כ תעשה זאת שוב. וכך בכל הזדמנות . בסופו של דבר , לאחר ריגוש ראשוני, תגלה , בדיוק כמו שאני גיליתי, את המובן מאליו - כולה המבורגר עם פרוסת גבינה למעלה. לא ממש משו לכתוב עליו הביתה. איני יודע מה יחסיך עם אשתך, אבל יהיו אשר יהיו, המלצתי לך, בתקופה הזו , תדאג לזיין אחרות. והרבה. אל תדאג - אשתך לא תגלה. לך לפיקאפ בר או בעבודה או משו ותמצא מועמדות. תגלה לתדהמתך שאין קל מזה. ואם בכל זאת לא תמצא. אז ישנו העוסקות בזה כמקצוע. אחרי כמה פעמים של תחושת שחרור, תתברר האמת המרה. אמנם היא מובנת מראש לכל מי שחושב על זה, אבל אין דומה ידיעה מנסיון לידיעה מהגיון - כמו שאמרו (או שכחו לומר ) רז"ל: "כל חור בחושך שחור". אני סבור , שלאחר התקופה הזו , תבין , שיהיה אשר יהיה אלוהים, ויהיה רצונו אשר יהיה, הפיתרון אינו נמצא בהתחלנות. אין לעולם הזה מה להציע לאנשים מהמגזר שלנו. אכן - לחרדים יש לו הרבה מה להציע , מוסיקה, פילוסופיה, בידור , חופש ועוד. אבל... גם אם אתה שייך לאיזו קבוצה קיצונית במיוחד , כגון הר המור, הרי חבריך סיימו לדון על קאנט ויום , לפני שחילוני ממוצע בכלל שמע עליהם. וכשרצית להרשים את הבנות בסניף , ציטטת מן הסתם את ניטשה. את שלמה ארצי ומדונה משמיעים בכל הבתים ביישובך , וכאשר בני משפחתך משתעממים הם הולכים לסינמה סיטי. לא תמיד זה היה כך. בדורות קודמים ההתחלנות היציעה גם אידיאולוגיה. אפשר להסכים עם הקומוניזם ואפשר שלא. אבל אי אפשר להתכחש לכח המשיכה האדיר שהיה לה על אנשים בני אותו הדור. "עולם ישן עלי יסוד נחריבה" דיבר ישר לאותה תחושה שנדמה לי שאני מזהה אצלך. כך גם עם הציונות, ההשכלה, ילדי הפרחים ועוד. היום להתחלן זה פשוט לוותר על כל משמעות לחיים ותו לא. אמנם כל מיני יוצאים, כולל בפורום פה, עוסקים בהמצאת הבלים של "משמעות" חילונית. אבל צר לי לבשר לך, לך אי אפשר למכור את זה. אז אם וכשתחזור ממסע האיסורים (מתוך הנחה שאני צודק, ומזור לא תמצא שם) , נדמה לי שתבין שעדיף לך אולי לחפש את הפיתרון להתייסרותיך הנפשיות בתוך הבית פנימה. אינך לבד במאבק הפנימי הזה. כולנו עוברים זאת ברמות שונות , אבל המצב בחוץ הרבה יותר גרוע. זהו . חשתי צורך להגיד את זה. מקווה שזה ייתן לך משו.

תגובה מעולה!

זוהי אולי התגובה שנגעה בי יותר מכל!! קודם כל, אני באמת רוצה להודות לך, כי תגובתך היא הראשונה בה הרגשתי שמישהו מבין את מצבי! לגופו של עניין, אכן כפי שהגדרת היטב יש לי כמיהה וכיסופים לאל חי! ייתכן ושורשם של כל הלבטים והמחשבות בהם אני שרוי מקורם ביובש של היהדות בת זמננו כפי שהיטבת להגדיר, מה שהוביל אותי עם הזמן להכרה כי אין הרבה ערך לדברים שנעשים מכורח ההכרח וללא הזדהות. אך עם הזמן השאלות גברו וכעת הם מאיימים להטביע את כל עולמי האמוני וכבר לא די לי במרפא ומזור ליובש שיש ביהדות הקלאסית, גם אם יחזירו אותי לתקופת בית שני, השאלות והמבוכה בהם אני שרוי חזקים מהאמונה. ואכן, אני יכול להניח שהמעבר על איסורים נותן בהתחלה תחושה של אושר בדמות חופש עצום, אך מכיוון שאני נוטה לחשוב יותר מידי (מה שמסב לי צרות לא קטנות בחיים) אני מסתכל על אחריתו של החופש הזה ואני רואה בדיוק את מה שכתבת, שהכול זמני. ולכן אין לי שום תאווה לעבור איסורים כמו חילול שבת וכיו"ב. יש שמצאו משמעות לחייהם בעולם החילוני, או שלפחות ככה הם טוענים (ואני שרוי כעת עד צוואר בוויכוחים על כך בפורום "יוצאים בשאלה), בין אם זה נכון ובין אם לאו, אותי לבטח העולם החילוני לא יספק מבחינה רוחנית. הדבר היחיד שהעולם החילוני נותן לי הוא החוסר בצורך לתרץ למה אני לא הולך עכשיו לתפילה ולמה אני לא עושה הרבה דברים שאני אמור לעשות. ושוב, תודה על מה שכתבת. זה עוזר לי לברר את המצב בו אני שרוי ואת האופציות שיש מכאן (וכנראה שאין הרבה כאלו...)

habeas corpus

New member
תודה

חששתי לכתוב את הדברים, כי לא ייתכן שהם לא יישמעו מוזרים לרוב האנשים. וגם כי הדברים רחבים מיני ארץ וקשה לתמצת אותם בפוסט. אז אני שמח שהבנת שהדברים באים מתוך הזדהות. ושתי הערות - אחת , לא הצעתי שתחזור לימי בית שני.... רק הצבעתי על כך שמגבלות ההלכה אינם אימננטיים, אלא מקריים. במילים אחרות, היא , לעיתים אינה נותנת את מה שהיא היתה אמורה לתת. לרוות נפש אנושית הצמאה ל"קרבת אלוהים לי טוב" . בשמירת ההלכה היום אנו רק שומרים על המסגרת, על מנת שנוכל להמשיך את הרצף . אבל זה לא נותן מענה לתשוקה ולכמיהה לחיבור עם האינסוף האימננטי בכבודו ובעצמו . וכך , אנו מוצאים עצמנו ממללים פסוקי דזמרה של שבת , וחושבים את נפשנו למות. והאכזבה מן האהבה לה' שאינה נענית , ואינה מרווה כדשן עצמותנו , מובילה לכאב , מבוכה, ושאלות. בסופו של דבר , אם חושבים שזה כל מה שיש, אז גם לעזיבה. אם הוא לא פה , אז אולי הוא שם. אבל זה לא "כל מה שיש". וזה הדבר השני שרציתי להעיר. אינך היחיד במצב הזה. רובינו כך. ואם זאת, להבדיל משנות החמישים, ואח"כ בשנות השמונים, רובינו יודעים (לא מעט בזכות האינטרנט) עד כאב מה יש "שם". אין שם כלום. ולכן כמעט ואינך מכיר דתל"שים "משלנו". התופעה הכמעט נעצרה כליל. גם אלה שיוצאים , חוזרים לאחר שנה שנתיים (עבדך ביניהם). אנשים שגדלו למשמעות ולייעוד (שוב , לא כמו החרדים ), אינם מצליחים לקבל "משמעויות" ו"ייעודים" שיכולים לספק רק את נפשם של עבדים ("לעשות אנושות אנושית יותר", "להשיג הכי הרבה ידע" ... פחחחחח). אבל יש אינספור "אופציות" בתוכנו קיימת תסיסה יהודית שלא היתה כבר מאות שנים. נערי גבעות , חברי מימד, גושניקים ומרכזניקים, מכסות ראש או הולכות במכנסיים , עם כיפה, בלי כיפה, ועוד בלי סוף וריאציות . עשרות מהפכות בזעיר אנפין, וכולם אצלנו. שווה לבדוק את האפשרויות בבית. זה הכל.

ושוב קלעת בול

החלום הגדול שלי כעת הוא למרוד, למרוד בהכל, לשבור, לנפץ. לא רוצה לעשות דברים מכוח האינרציה. רוצה לעשות מה שבא לי. (מעניין שבשבועות האחרונים אני מוצא את עצמי אומר לעצמי לפעמים בלחש ולפעמים בקול: "בא לי לאכול חזיר" - מה שמאוד מעצבן את אשתי כל פעם כשאני ממלמל את זה בקול רם מידי..... למרות שבכנות לא ניראה לי שאוכל את הדבר הזה אי פעם מסיבות פסיכולוגיות כמובן, אבל מי יודע..) ואז אחרי ההרגשה של החופש, של החוסר בצורך לתת הסברים כל הזמן ומתוך מקום של צימאון, לחפש. לחפש משמעות, כאשר אני מניח שהיא לא תימצא בעולם החילוני (ואני מקווה שאני לא חוטא כאן לעיקרון המחויבות לאמת..) כרגע אני חולם על המקום היותר-לייטי, מקום בו יש מסורת, חברה וכל הדברים הטובים שהקהילה שלנו נותנת מבלי להימצא במתח המתמיד שדורשת ההלכה הקונבנציונלית. אבל מי יודע, אולי החיפוש אחרי האמת יוביל אותי לאמונה מוחלטת ומזור לנפשי אמצא בקיום מוחלט (או לפחות בהתיימרות לקיום שכזה), כרגע, בכל אופן אני משקיע את זמני בלימודי דתות ופילוסופיה, אבל הכל רק בשכל, אך לצערי גם רחוק מהלב (שכחת אותי) וזה כואב... ובקשה קטנה לי אליך -אני לא יודע אם זה שייך, מתאים או נכון, אבל בכל מקרה אשמח לשמוע את עצתך/ דעתך, באשר לפריקת העול (ולו הזמנית) בתוך מסגרת משפחתית וההשלכות העלולות לנבוע מכך (להצהיר על חילוניות? לעשות זאת בהחבא? ואם לעשות זאת בצורה מוצהרת - האם כהתרסה לחיות יום אחד חיי חילוניות או שלשם כך צריך לפרק את המשפחה מבחינה אתית ואז לעשות מה בראש? וכו'...)

habeas corpus

New member
הלא זה הדבר אשר דיברתי איתך מקודם.

לא יודע מה פירוש המילה "בהיחבא". אבל דעתי היא פשוטה. אינך חרדי, תודה לאל בורא שמיים וארץ. ודבר לא מונע ממך לחיות ללא מגבלות ההלכה עד שזה ישעמם (זה יהיה מהר מאוד. תאמין לי) . אמרת שאתה נמנע מזה כיוון שבראש "אתה יודע לאן זה יוביל". אבל אני חש שבמקרה הזה הידיעה בראש היא לא ממש ידיעה. אתה , אולי, צריך לחוות את זה. אז תחווה את זה. כבר נתתי לך דוגמאות. אין צורך לחזור עליהם. עשה את כשבתאי או פרנקיסט . כעבודת האל בהיפוך, לא כמי שמורד באלוהיו. אלא כמי שאינו יכול להימלט מידיעת הריקנות על מנת לדעת בלבחור באותו אלוהים עצמו. ידיעה אמיתית. אבל רק בהיחבא. לא משום בושה כלשהיא. אלא על מנת שבאמת תוכל לבחור. על מנת שכאשר יתגלה העולם החלופי במלוא מערומיו וריקנותו יהיה לך לאן לחזור. אם תפעל בגלוי , תילכד ללא מוצא בעולם ההוא. (ואגב הסיבה לדעתי לא תהיה פירוק המשפחה, אלא להיפך, אשתך תלך בעקבותיך, ואז לחזור כבר לא תהיה החלטה אישית שלך). והיה אם היפוטטית תגלה שהעולם השטוח ההוא מתאים לנפשך, אזי תצא בגלוי. אבל אם לא (והרי שנינו יודעים שלא) אז תוכל לשוב לאושרך. ולאביך שבשמיים, כשנפשך יודעת שאין עוד מלבדו . "אליך מפניך אברח". מבחינה אתית? מבחינה אתית אתה עושה את זה גם בשבילה. מה יותר מוסרי מזה? זו דעתי העניה והבלתי מחייבת בעליל.

למעלה