קראנצ' ופלאפ
בהשאלה קראנצ' הוא החלק הלעיס של המשחק - כלומר חוקים, סטטיסטיקות ומכניקה. ופלאפ' הוא החלק הצמרירי והרך במשחק - אווירה, סיפור ורקע שיטות משחק מוצלחות (תסלחי לי ניאהו) משלבות באופן הדוק קראנץ' ופלאפ' עד כדי כך שניתן לכתוב פלאפ' בפורמט קראנצ'י ולשלבו ישירות במשחק ובאלמנטים שלו. דוגמא ממשחק שאני אוהב: למשל ב- Grimm, משחק בו משחקים ילדים קטנים האבודים בעולם אגדות מעוות (שהמכניקה שלו מבוססת ק20), דמויות הילדים מחולקות לטיפוסים כמו היורם, המפונק, החולמני, הבריון והדחוי. אנחנו יודעים פחות או יותר איך אמור להתנהג ילד העונה לכל אחד מהטיפוסים הללו, אנחנו לא צריכים מכניקה בשביל זה. הגדולה של חלוקה מכאנית לטיפוסים השונים מתגלה כאשר חוקי המשחק מדברים עם הפלאפ': נגיד שהילדים פוגשים מכשפה רעה הרוצה לפתות את הילדים לביתה. היא תראה להם צעצוע מבריק וחדש (נגיד בובה יפה) ותפתה אותם בעזרתו. פלאפ'ית, הדבר יתבטא במשחק דמות של המנחה והשחקנים במשא ומתן בינהם בו המכשפה תבטיח את כל הצעצועים בעולם, חלק מהילדים יחששו, חלק ירצו וינסו לגרור את החוששים איתם. בואו נראה איך זה נראה מכנית: ב- Grimm יש מכניקה לטיפול בפיתויים, להתגבר על הפיתוי הדמות צריכה להצליח בגלגול הצלה ברמת קושי מסוימת, במקרה זה המנחה קובע שלבובה דירוג קושי בסיסי של 15. אבל לא סיימנו: בנים מחוסנים מהפיתוי (כי בובות לא מושכות אותם) ולדמויות של ילדות מהטיפוס המפונק יהיה קשה יותר להתנגד לפיתוי של בובה חדשה ויפה. בפורמט מכאני זה נראה כך: בובה, פיתוי (ד"ק: 15, מפונק: 20 - בנות בלבד) עוד לא גמרנו. נגיד ואחת הדמויות תוכננה כ- Tommy Boy ולשם כך היא לקחה בעת הבנייה את הכשרון Tommy Boy (שהצאתי כרגע): Tommy Boy (בפורמט הכשרונות של ק20) את תמיד אהבת לשחק עם בנים, תמיד אהבת משחקים של בנים. כששאר הבנות שחקו בבובות, את אהבת בייסבול, נינג'ות ומכוניות. בכלל את מתנהגת יותר כמו בן מאשר בת. דרישות קדם: בת. יתרון: בכל סיטואציה התנהגותית המבדילה בין בנים לבנות את רשאית להתייחס אל עצמך כאל בן. מיוחד: הכשרון אינו משפיע ואינו מחסן מתוצאות הלוואי של יכולת הילד הפופולרי "חבר של". הילדה Tommy Boy שלנו, חסינה מפני הפיתוי של הבובה: פלאפ'ית - כי זה לא מעניין אותה, קראנצ'ית - כי יש לה את הכשרון Tommy Boy. לעומת זאת לילדה המפונקת (שאין לה Tommy Boy ) קשה יותר להתנגד לפיתוי: פלאפ'ית כי היא מפונקת ולא רגילה לדחות סיפוקים, קראנצ'ית - כי היא שייכת לטיפוס המפונקת. זו דוגמה לשילוב מוצלח בו הפלאפ' מיוצג באמצעים מכניים ומדבר עם חוקי המשחק. אוי, יצא לי ארוך הרבה יותר ממה שחשבתי...