דחוף!!! גיץ בעין

meteorite

New member
סדרת שאלות

שנובעות מהעובדה שאני די חדשה בתחום ההורות....
מהשרשור הנוכחי אני מבינה שיש לא מעט תינוקות וילדים שסובלים מקשיי נשימה כאלה ואחרים. האם זה באמת נפוץ כל כך? ואם כן, למה? בעקבות זיהום האויר? יש דרך למנוע את זה? איך מזהים בפעם הראשונה? ומה צריך לעשות כשזה קורה? סליחה על המבול (זה במקום הגשם שהיה צפוי היום ולא הגיע)

תבדילי

יש הרבה ילדיןם שבשנים הראשונות לחייהם נזקקים מדי פעם, בזמן וירוס בדרכי הנשימה לעזרה עי" אינהלציה ויש ילדים שיש להם אסטמה של הילדות כן- יש עליה. באזור חיפםה (שכולל את חיפה, נשר, טבעון, קריות וכו') יש יותר מקרי אסטמה של ילדים וההשערה היא שאכן זה קשור לזיהום אבל אצל הבן שלי זה בעיקר קשור להיותו אלרגי להרבה דברים- מה שמתבטא גם בנשימה

מאי261

New member
מוסיפה

כן, יש עלייה חדה באסטמה של ילדים. יש הרבה תיאוריות על הסיבות. (יש משקל לגורמים גנטיים, גורמים סביבתיים, ויש גם את תיאוריית ההיגינה המפורסמת...) זה מצטרף לעלייה באלרגיות ועלייה במחלות אוטואימוניות. אין דרך למנוע את זה, למיטב ידיעתי. אסטמה בילדים מאובחנת על ידי תדירות התקפים כך שאין פה עניין של לזהות על הפעם הראשונה. כמו שעינב כתבה הרבה ילדים יכולים להגיע למצב של חרחורים וצפצופים בעקבות וירוסים בדרכי הנשימה. כשילד משתעל הרבה/מחרחר/מצפצף לוקחים אותו לרופא, הוא מקשיב לריאות ובודק סטורציה, ואם יש אינדיקציה הוא רושם ונטולין עם או בלי בודיקורט. הבעיה מתחילה כשיש ריבוי של אפיזודות כאלה / כשמגיעים למצב של דלקות ריאות חוזרות (מה שיכול לנבוע מטעות באבחון) / כשמגיעים להתקפים חמורים מאד שדורשים אשפוז וחמצן. במצבים הללו צריך להגיע למומחה לריאות ילדים. המפתח בטיפול באסטמה הוא ניהול נכון בבית, על ידי ההורים. כלומר, צריך את כל הציוד בבית (או בכל מקום אליו נוסעים, תמיד), וצריך להתחיל לטפל עם תחילת התקף, בלי צורך ללכת לרופא קודם. (למעשה, אחרי שלמדנו והתרגלנו לטפל כבר לא ראינו רופא ילדים כמעט בכלל חוץ מלחידוש מרשמים. וזה ממצב שהיינו גרים אצל רופאת הילדים בערך.) כל זה קורה אחרי שיש אבחון מסודר של המצב וטיפול נכון. רבים מהילדים עם אסטמה ילדים לא ימשיכו עם האסטמה בבגרותם (אצל קבוצה גדולה חל שיפור בסביבות גיל 3 ואצל קבוצה נוספת חל שיפור בסביבות גיל 5). כמו כן, אצל ילדים, להבדיל מאצל מבוגרים, ההתקפים הם בדרך כלל על רקע ויראלי ולא אלרגי. ילדים שהם גם אלרגיים הם בעלי סיכון רב יותר להמשיך עם האסטמה. לא זוכרת מי כתב את זה (נובי?) אבל ילדים אסמטיים רגישים מאד לקור, וחשוב לשמור עליהם. ואלו היו 60 שניות על ....

nubi

New member
פשוט כל הכבוד לך

אין ספק שהחיים לימדו אותך (ואותי ואת עינב) שיעור שהיינו מעדיפות לדלג עליו (או במקרה שלי להשאיר את זה בחומר שלמדתי בפנימית).
.

מאי261

New member
תודה, ושמחה לומר שהשיפור

שחל אצלנו אחרי גיל 3-4 הוא משמעותי ביותר. הילדה עכשיו בת 5 ונזקקת למשאפים מעט מאד (וגם כשכן, ההתקפים קלים) חמסה חמסה שום בצל. אז יש תקווה

לגמרי

ואת השיעור שאסטמה שהיא אלרגית+ עבר של פגות = אסטמה שכנראה תישאר קיבלתי לפני חצי שנה מהרופא ריאות שלנו. יכולה לומר לך שזה שיער אחד יותר ממה שרציתי לדעת.... (אבל היי בחצי הכוס המלאה שירות קרבי ירד מהפרק
)

גם אני אמרתי לבעלי

שאם נחפש את החיובי שבאסתמה, זה אומר שירד לו הפרופיל ואני אוכל לישון קצת יותר טוב בלילה כשיהיה חייל.... אצלנו זה גם שילוב של אסתמה + אטופיק דרמטיטיס. לא זיהינו אלרגיות ספציפיות, אבל האטופיק בשיא תפרחתו בעונות המעבר ויש גנטיקה מופלאה של אלרגיות שונות... לשמחתי לא הגענו למצבים הקשים שאת מתארת, וכרגע עם הטיפול המונע אין לו התקפים של קוצר נשימה
מקווה שימשיך ככה.

נו, שכחתי את האטופיק....

אצלנו זה היה אלרגיה לחלב (שדווקא עברה כי היא לא באמת היתה אלרגיה אלא אי סבילות) אלרגיה לבוטנים אטופיק (שמאוד מאוזן אם אני מקפידה על הקרמים) ואסטמה או כמו שרופא הריאות כתב "ילד אטופי"

אני באופן אישי משתמשת רק במכשיר החשמלי

ואני למודת אנהלציות כבר 6 שנים גם עם בתאל ולצערי גם עם חיים, בשיחה עם מומחה ריאות הוא אמר שהמכשיר החשמלי הרבה יותר טוב מהארוצמב'ר, אני כשאני מרגישה חרחורים/צפצופים/ליחות חזקות יש מתחילה לא מחכה אפילו לרופאה, הרבה פעמים הצלתי את הילדים שלי...... אצלי כאשר הם מתעוררים באמצע הלילה עם שיעול חזק מאוד, וזה מפריע אנימוסיפה גם בודיקורט, ולפעמים גם אירובנט תלוי מה החומרה........... ביינתים זה הדבר היחיד שעוזר. גם לחמם את החדר שיהיה נעים ולא קר, ואם מצוננים מאוד אני שמה בצל ליד המיטה לייבש אתה נזלת......... תרגיש טוב

למיטב ידיעתי

מחקרים גדולים הוכיחו שהאירוצ'יימבר והאינהלציה החשמלית הם בעלי יעילות זהה עם יתרון קל לאירוצ'ימבר בגלל שנדרש פחות שיתוף ]עולה מהילד (ז"א לפחות זמן) אצלנו בילי האירוצ'יימבר חיינו לא היו יכולים להתנהל- הוא נלקח לגן, לטיולים וכו'. עם אינהלציה לא יכולתי לעבוד בכלל כי במשך החורף יש תקופות ארוכות שאיתי צריך ונטוליםן כל 4-5 שעות (ואף גננת לא תפעיל אינהלציה וכן מוכנים לאירוצ'ימבר). בנוסף- איתי (וגם ליאת הצטרפה) שונא את האינהלציה ובוכה נמרצות תוך כדי (ואפילו בורח). עם האירוצ'יימבר הוא התייד ונדרש רק ל-30 שניות- וזה הבדל אדיר כאמור- אצלנו עם אסטמה ממש לא קלה- זה עובד נהדר

Maya651

New member
אצלנו אין לו בעיה עם האינהלציה ובגן נותנים לו

כשצריך כי יש להם רישיון לתת תרופות (לא יודעת איך זה עובד בישראל). בפירוש האירוצ'ימבר היה פחות יעיל וכמעט שלח את הבן שלי למיון. ברגע שחזרנו לאינהלציות ההתקף ישר נרגע ולאורך זמן מצבו הרבה יותר טוב. דיברנו על זה עם המומחית אסטמה והיא הסכימה שאצלו עדיף אינהלציות כי הן משפיעות עליו הרבה יותר טוב. אז מסתבר שזה תלוי ילד ואין תשובה חד משמעית.

ברור שיש ילדים

משהו אחד יותר מתאים להם מהשני. רפואה זה לא מתמטיקה פה אין שום מצב בעולם שמישהו בגן ישב 5 דקות עם ילד שמתנגד לאינהלציה. לא בגן הפרטי שהיו 3 מטפלות על 20 ילדים ובטח לא בגן העירוני כשיש סייעת וגננת על 26 ילדים (וזה מצב טוב- לרב זה על 35 ילדים) עקרונית בישראל אין דבר כזה "רשיון לתת תרופות". הן עושות לי טובה גדולה ומעבר לנהלים לתת לו את המשאף ומוכנות רק כי אין תורך למדוד כמויות אלא זה בא מוכן (בכל זאיפה יש X חומר). מותר להם רק באישור מראש וחתימה שלי מראש לתת אקמול במקרה שלילד יש חום ואני בדרך ומתעכבת. זו התרופה היחידה שיש לגביה נוהל חריג

Maya651

New member
אצלנו גם לא צריך למדוד כמויות באינהלציה

זה מגיע בבקבוקונים מוכנים עם הכמות ורק צריך לשפוך אותם למכשיר. הלוואי והיה לי את זה כשהייתי צעירה עם אסטמה, זה הרבה יותר נוח מהלתחיל למדוד עם מזרק באמצע הלילה תוך כדי שיעולים....

גם פה יש בקבוקנים

אבל לא לכל מינון. כשהוא היה קטן היה צריך חצי קפסולת בודיקורט, חצי קפסולת סיילין ולשאוב מבקבוק את הונטולין (שלא לדבר על מחיר הקפסולות של הבודיקורט שהיה 90 ש"ח אחרי השתתפות הקופה ל-10 קפסולות בערך. משאף עולה 14 ש"ח)

Maya651

New member
אה, אצלנו לא היה צורך בתערובת כזאת, וזה עולה

הרבה יותר זול מאשר המשאפים (5 דולר לחודש).

nubi

New member
מדגישה את נושא החימום

ילדים עם אסטמה צריך ממש לבשל. לישון עם גופיית פלנל בלילה מתחת לפיג'מה, לחמם את הבית, להלביש אותם טוב לגן/ביה"ס. מנסיון שלנו עם אסטמה לא קלה - זה מאוד עוזר.

מנצל"שת לשאלת בטנזול

כשבכורתי היתה תינוקת (לפני אוטוטו 9 שנים) בטנזול היה מוצר יקר מציאות וקשה להשגה בערך כמו סמים קשים. כדי לקבל בטנזול נדרש היה הרופא לחתום על טופס 29ג' (משהו שקשור לייבוא סמים מיוחדים), וגם אז ניתן היה לרכוש אותו רק בבתי מרקחת של הקופה (בסופרפארם לא החזיקו את זה בכלל). בהתאם, השימוש בו היה מאד מאד מאד מבוקר, ואם כבר הרופאה נתנה מרשם לבטנזול, היא נתנה ל- 4 כדורים בדיוק (2 ללילה, לשני לילות). היום, זה הפך לתרופה נגישה לגמרי, שניתן לרכוש בקלות בכל בית מרקחת, לא צריך שום טפסים מיוחדים ושום כלום, הרופאה נותנת לי מרשם ל- 14 כדורים בלי להניד עפעף, ובבית המרקחת מוכנים גם לתת לי עוד "על חשבון" המרשם המקורי אם אני אומרת שאני צריכה. אני גם יודעת על רופאי ילדים שנותנים את זה מאד בקלות, במקום אינהלציות (יש לי חברה שבתה קיבלה לא מזמן מרשם ל- 10 ימי בטנזול, על משהו שנשמע כמו קצת שיעול). מה נהיה
נעשה שינוי בתרופה או שמישהו במשרד הבריאות החליט שהיא לא כזו מסוכנת?

mitmit11

New member
כנראה לחלק מהרופאים יש "יד קלה על ההדק"

זו תרופה שמכילה ריכוז גבוה של סטרואידים ולכן עוזרת מאוד. הרופא שלנו נתן את זה רק אחרי ששבוע עם משאפים לא חיסל את הברונכיט וגם אז ליומיים-שלושה בלבד, 2 כדורים ביום + ביקורת מיד אח"כ. בבית המרקחת אפילו הרוקח התלונן באזניי שהוא תמיד מוכר 4-6 כדורים ולא מבין למה הרופא הזה (צמוד אליו) לא רושם כבר חבילה של 10 וזהו. אגב, מומחה הריאות אמר לי לפני שבועיים שהוא נותן את זה גם רק במקרים קיצוניים ולימים בודדים כי זה מאוד חזק וההשפעה של זה על ילדים רכים מאוד "כבדה". הוא מנהל יח' ריאות ילדים בבי"ח גדול...

מאי261

New member
נכון

רופאי ילדים נותנים את זה הרבה יותר מהר מרופאי ריאות ילדים כי המומחים רואים תמונה רחבה הרבה יותר וגם מיומנים יותר בהמלצה על טיפול יעיל בסטרואידים בשאיפה. עוד סיבה ללכת למומחה ריאות ילדים (מתחילה לחזור על עצמי) אם מדובר על התקפים חוזרים. לדעתי מי שקיבל מרופא ילדים סטרואידים בבליעה יותר מפעם אחת זו כבר סיבה לללכת למומחה. במקרים רבים זה מעיד על טיפול לא יעיל בהתקף. (כמו שכבר כתבתי פה, כשמגיעים למצב בו אין ברירה אז אין ברירה, אבל אם אפשר להימנע מהמצב הזה, זה כמובן עדיף.)

למעלה